Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că nu trebuie să ne îngrijoreze rezultatele slabe obținute de elevii români la testele PISA, pentru că acestea sunt niște evaluări internaționale, care verifică nu neapărat ce știu elevii, ci cum își aplică ei cunoștințele în situații concrete de viață. „A ce miroase asta?” se întreabă gazetarul Cristian Tudor Popescu. „Nu miroase a parfum de Viorică? Hm? Sau de Vasilică?”, spune Cristian Tudor Popescu, care a criticat la Digi24 abordarea avută de ministrul Anisie.
„Păi da! Ăsta-i un test străinez, domnule! Dușmanii, domnule, ăștia fac teste! Noi avem testele noastre, românești, astea la clasa a II-a, a VI-a, a VIII-a, ce treabă avem noi cu testul ăla dușmănos? Da? Asta e acolada acolo”, spune ironic gazetarul.
„Apoi, ați mai observat ceva? Pe lângă că debitează ce debitează, se uită și pe hârtie! Iarăși un parfum de Viorică! Ați văzut ochii cum fug, se uită din când în când, ca să spună prostia, are nevoie și de hârtie jos”, a remarcat, la Digi24, Cristian Tudor Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prima concluzie: simularea este facuta pentru a calibra in jos dificultatea subiectelor pentru examen.
A doua concluzie: desi teoretic unele subiecte ar fi din materia de clasa a VIII-a, prin terminologia folosita, realitatea matematica este ca sunt de nivelul clasei cel mult a IV-a.(Ordinea operatiilor, cele 4 operatii cu numere intregi).
A treia concluzie: Nici o problema/ exercitiu n-a cerut calcule cu numere zecimale. La o simulare au avut niste temperaturi negative, dar la examen aceste numere au disparut.
A patra concluzie: Simplitatea teribila a acestora. Am terminat scoala generala acum peste 40 de ani, o scoala obisnuita intr-un mic orasel. In 35-40 de minute am fost capabil sa fac intre 7 si 8.5, fara a deschide vreun manual. Elevii au de strins numai 40 de puncte, ca 10 se dau din oficiu.
Rezultatul acestor teste PISA este in concordanta cu titlul unui articol de acum 2-3 ani cum ca la simulare 52% n-au luat 5 la matematica.
A cincea concluzie: rezultatele de la olimpiade sunt din familia rezultatelor Simonei Halep sau a altui sportiv de performanta. Adica acesti elevi, dupa ce au fost selectionati printr-un concurs serios si obiectiv (olimpiada nationala) sunt antrenati pentru cele internationale in mod serios si constant. Medaliile de la olimpiadele internationale nu reflecta situatia invatamintului.
A sasea concluzie: Cadrele didactice de azi sunt rezultatul celor 30 de ani de invatamint, tot timpul cu o panta negativa privitor la exigenta, nivel de dificultate al subiectelor si fuga de raspundere.
La liceu esti admis pe baza rezultatelor din ultimii ani, la facultate la fel. Examenul de dosare merge foarte bine in vest, dar nu in Romania. Examinatorul nu e interesat in distorsionarea rezultatelor.
Camerele de filmat din timpul examenenlor s-au pus pentru a pazi pazitorii.
Iar cei cu adevarat valorosi si intorsi in tara nu si-au gasit de treaba.
E interesant, e frumos, dar nu ne trebuiti...
Evident, mai dau si sistemele de afara rateuri, asa cum a fost domnisoara noastră ministru, proaspăt întoarsă din America.
S-ar mai fi găsit si altii, cei despre care spuneti ca nu si-au gasit de lucru, dar nu ajungeau la înălțimea planurilor lui Ponta.
Pe de altă parte, ma bucur ca, asa analfabeti functional cum sunt, au talente pe care sa si le arate în altă parte.
Dacă e corect sau nu sa plece tinerii pentru ale căror studii a plătit statul român, este un subiect controversat. Ar fi bine sa nu plece oamenii, nici cei de calitate, nici ceilalti. Dar cine nu cauta o viață mai bună? Cine rămâne aici doar din patriotism, ignorând ca are o singură viața de trăit?
Am devenit alergici la Viorici cu tot ce înseamnă asta.