Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

C.T. Popescu, după reacția ministrului Monica Anisie la rezultatele testelor PISA: „A ce miroase asta? Nu miroase a parfum de Viorică?”

CTP la digi24-

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că nu trebuie să ne îngrijoreze rezultatele slabe obținute de elevii români la testele PISA, pentru că acestea sunt niște evaluări internaționale, care verifică nu neapărat ce știu elevii, ci cum își aplică ei cunoștințele în situații concrete de viață. „A ce miroase asta?” se întreabă gazetarul Cristian Tudor Popescu. „Nu miroase a parfum de Viorică? Hm? Sau de Vasilică?”, spune Cristian Tudor Popescu, care a criticat la Digi24 abordarea avută de ministrul Anisie.

„Păi da! Ăsta-i un test străinez, domnule! Dușmanii, domnule, ăștia fac teste! Noi avem testele noastre, românești, astea la clasa a II-a, a VI-a, a VIII-a, ce treabă avem noi cu testul ăla dușmănos? Da? Asta e acolada acolo”, spune ironic gazetarul.

„Apoi, ați mai observat ceva? Pe lângă că debitează ce debitează, se uită și pe hârtie! Iarăși un parfum de Viorică! Ați văzut ochii cum fug, se uită din când în când, ca să spună prostia, are nevoie și de hârtie jos”, a remarcat, la Digi24, Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stelian check icon
  In ultimii ani am avut curiozitatea sa ma uit pe subiectele de matematica de la simulare si capacitate clasa a VIII.
  Prima concluzie: simularea este facuta pentru a calibra in jos dificultatea subiectelor pentru examen.
  A doua concluzie: desi teoretic unele subiecte ar fi din materia de clasa a VIII-a, prin terminologia folosita, realitatea matematica este ca sunt de nivelul clasei cel mult a IV-a.(Ordinea operatiilor, cele 4 operatii cu numere intregi).
  A treia concluzie: Nici o problema/ exercitiu n-a cerut calcule cu numere zecimale. La o simulare au avut niste temperaturi negative, dar la examen aceste numere au disparut.
  A patra concluzie: Simplitatea teribila a acestora. Am terminat scoala generala acum peste 40 de ani, o scoala obisnuita intr-un mic orasel. In 35-40 de minute am fost capabil sa fac intre 7 si 8.5, fara a deschide vreun manual. Elevii au de strins numai 40 de puncte, ca 10 se dau din oficiu.
  Rezultatul acestor teste PISA este in concordanta cu titlul unui articol de acum 2-3 ani cum ca la simulare 52% n-au luat 5 la matematica.
  A cincea concluzie: rezultatele de la olimpiade sunt din familia rezultatelor Simonei Halep sau a altui sportiv de performanta. Adica acesti elevi, dupa ce au fost selectionati printr-un concurs serios si obiectiv (olimpiada nationala) sunt antrenati pentru cele internationale in mod serios si constant. Medaliile de la olimpiadele internationale nu reflecta situatia invatamintului.
  A sasea concluzie: Cadrele didactice de azi sunt rezultatul celor 30 de ani de invatamint, tot timpul cu o panta negativa privitor la exigenta, nivel de dificultate al subiectelor si fuga de raspundere.
  La liceu esti admis pe baza rezultatelor din ultimii ani, la facultate la fel. Examenul de dosare merge foarte bine in vest, dar nu in Romania. Examinatorul nu e interesat in distorsionarea rezultatelor.
  Camerele de filmat din timpul examenenlor s-au pus pentru a pazi pazitorii.
  • Like 2
  • @ Stelian
   Teodora check icon
   Mare dreptate aveti!
   • Like 0
 • Rezultatul testului Pisa este rezultatul Consensului lui Basescu: pact pentru Educatie din 2008. Pentru uituci : ,,Reprezentantii partidelor politice au semnat ieri Pactul National pentru Educatie initiat de presedintele Traian Basescu. Documentul a fost semnat in Salonul Alb al Senatului, concesie facuta PSD, care prefera o locatie mai ..."
  • Like 0
 • Ar fi fost interesant pentru cititorii care nu prea le-au avut cu testele PISA( dar s-au mandrit,bucurat,laudat etc cu tinerii olimpici romani care au luat si iau in continuare premii internationale ,fiind titusi "produse" ale invatamantului romanesc!),care sunt tarile clasate pe primele locuri la aceste teste!Eu am cercetat si ce aa vezi:fruntasi sunt asiaticii,in mod deosebit chinezii ,iar dintre europeni semnificativi sunt portughezii si estonienii!Chiar sta isi doreste CTP si acompaniatorii la vaiete,copii nostrii sa fie la fel de "educati" si pregatiti cumcsunt chinezii?Pai mai simplu ar fi sa importam mai multi chinezi ?iar acestia sa ne imbunatateasca rezultatul la testul PISA!Am scapa si de UDMR caci maghiarii nu ar maivavea motive de a se plange de persecutie,limba chineza devenind "limba educatuluo"! Sigur ca glumesc,dar totusi prea ne "hallowim","black fridaym","thaksgivim"( mai nou!) etc. ,desi vreo 4-5 mil de romani se descurca destul de bine prin strainatate,cuveducatia primita in tarisoara!Sigur e mult loc de nai bine,dar cand ma uit la nepotul meu care se joaca cu prietenii lui englezi veniti in vacanta la bunici,folosind ce a invatat in Romania de la profesori si parinti,nu prea vad de sa am atata jale ca si tristul domn CTP!
  • Like 2
  • @ Arthur Chivulescu
   Dan check icon
   Stiati ca;; La NASA, a II-a limba vorbita ? ESte , ?Care? Sa credti ca;;este L.Romana !!! Oare de ce ? Ptr.ca acei ,,slujitori ,, au invatat in Romania ,apoi s-au perfectionat ,acolo ,si rezultatul ,este ca fac fata cerintelor NASA !! Cred ca este o mandrie, ,ptr cine intelege fenomenul . Referitor la ,,L.Chineza ;as spune ca ,nu este gluma caci peste ,cativa ani buni ,va trebui ,multe natii sa invete chineza ,ptr ca ritmul lor de dezv. este incomparabil de mare ,fata de Germania ,America, apoi Romania . Si cand ,te gandesti ca;;Totul se datoreaza sistemului si nevelului de educatie !!!!!!!!!!
   • Like 1
 • miroase că "cine n-are bătrîni, să-și cumpere" (dar cîți din marii profesori mai sînt în viață?!) și dacă n-are bani, să împrumute! Învățămîntul românesc se tot degradează din anii "80. Acum se prăbușește. Și Veorica și Monica sînt produsele finite.Teamă mi-e că avem nevoie de ajutorul unor experți externi! Sîntem, noi românii, capabili să acceptăm?! Nu-mi vine să cred dar, sper!
  • Like 2
  • @ Dana Scumpu
   Teodora check icon
   Nu mai traieste niciunul din marii profesori. Dar avem tineri care își fac studiile în țările al căror model vrem să îl luăm. Unii se întorc în țară. Dacă îi lăsăm să facă ce au invatat, putem sa ne revenim. La vremuri noi, oameni noi, asa ar trebui.
   • Like 3
  • @ Teodora
   Stelian check icon
   Usor si cu inchinatul la scolile straine. Mai deunazi un exponent a fost ministru de finante...
   Iar cei cu adevarat valorosi si intorsi in tara nu si-au gasit de treaba.
   E interesant, e frumos, dar nu ne trebuiti...
   • Like 0
  • @ Stelian
   Teodora check icon
   Cei care își fac studiile în străinătate au avantajul de a trăi în acele sisteme de învățământ și în societăți care funcționează. Pot veni cu idei noi, care să miște lucrurile si in țară.
   Evident, mai dau si sistemele de afara rateuri, asa cum a fost domnisoara noastră ministru, proaspăt întoarsă din America.
   S-ar mai fi găsit si altii, cei despre care spuneti ca nu si-au gasit de lucru, dar nu ajungeau la înălțimea planurilor lui Ponta.
   • Like 1
  • @ Teodora
   Dan check icon
   Cred ca, este totusi o ,greseala ca;;Statul investeste in invatamant ,( atat cat poate ) ,elevul ajunge student, , termina ,primeste Diploma si ,pleaca ,sa-si ,arate talentele ,pe la altii !! Nu cred ca este tocmai corect, este o pierdere enorma , sa nu ai Oameni de ,Calitate ,la locul potrivit,
   • Like 0
  • @ Dan
   Teodora check icon
   Eu vorbeam despre cei care își fac studiile în străinătate, nu despre cei care le fac la noi si profesează în alte țări.
   Pe de altă parte, ma bucur ca, asa analfabeti functional cum sunt, au talente pe care sa si le arate în altă parte.
   Dacă e corect sau nu sa plece tinerii pentru ale căror studii a plătit statul român, este un subiect controversat. Ar fi bine sa nu plece oamenii, nici cei de calitate, nici ceilalti. Dar cine nu cauta o viață mai bună? Cine rămâne aici doar din patriotism, ignorând ca are o singură viața de trăit?
   • Like 0
 • Iarasi dl CTP vede cai verzi pe pereti si bineinteles ca psd-ul e de vina pt rezultatele la testele astea pisa. Probabil ca uita de toata pleiada de ministrii din invatamant care au reformat invatamantul asa de bine ca e un haos haotic ! :)
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Delia MC Delia MC check icon
   Miniștrii aceia nu au fost în mare parte pesediști? Dna Andronescu de exemplu, cea care a "abramburit" învățământul desființând școlile profesionale și i-a pus pe toți să urmeze liceul. De ceilalți "genunchi" nu mai vorbesc.
   Am devenit alergici la Viorici cu tot ce înseamnă asta.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Delia MC Delia MC check icon
   Postare dublă.
   • Like 0
 • Teodora check icon
  Din punctul de vedere al domnului CTP Simona Halep si Cristina Neagu ce mai sunt in regula....Si dumnealui, desigur. Si poate si Alina Manolache, care il asculta paralizată de frica si respect.
  • Like 0
 • Cel puțin știe sa citească. :-)
  • Like 3


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult