Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

C. T. Popescu: Nu cred că dosarul Colectiv a fost soluționat. Morţii rămân în continuare să se răsucească în morminte

CTP la Cap limpede

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede că pedepsele din dosarul Colectiv sunt „departe de a fi suficiente”, iar cei responsabili pentru sistemul care a făcut posibile zecile de morți din timpul incendiului de la Colectiv și din săptămânile ce au urmat nu au răspuns în niciun fel în fața justiției.

Acesta a comparat sentințele inculpaților din cazul Colectiv cu cea dintr-un alt caz, în care condamnatul a primit pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru că a ucis patru persoane.

„Acum câteva zile a fost o știre despre un deținut, la Timișoara cred, care a încercat să evadeze făcând o gaură în perete. Acel ins era condamnat la închisoare pe viață pentru că a omorât patru oameni. Acești inși și aceste inse din dosarul Colectiv au omorât zeci de oameni și au făcut-o prin corupție și cinism criminal și minciună. Să ne amintim că ISU, ca instituție, a negat în primă instanță orice legătură cu Colectivul, spunând că nu cunosc, nu au dat avize, nici nu știu că există acest club, până când s-a dovedit că existau avizele. Amintiți-vă ipocrizia sinistră a acelui Peidone s-a apucat să facă colectă ca să construiască o statuie pentru cei care au murit acolo. Aceste pedepse nu sunt deloc uriașe, după părerea mea. Dar 1 - nu știu dacă vor fi menținute și 2 - sunt departe de a fi suficiente. Să vedem la apel ce judecător o să judece, pentru că domnii judecători ne rezervă tot felul de soluții, hotărâri, care, pe mine unul, mă deconcertează. De pildă în cazul de la Arad în care cei 8 insi acuzați grav de un lanț infracțional cu tot felul de stenograme, dovezi nici măcar nu sunt cu toții judecați în stare de control judicar. Cei mai mulți au fost puși în stare de libertate. Pot acum să distrugă probe să influențeze martori pentru că un judecător, o judecătoare a considerat că așa este corect democratic.

În ultima vreme sunt nişte hotărâri revoltătoare, tot felul de ucigaşi, violatori care, lăsând la o parte recursul compensatoriu, au fost puşi în libertate nu ştim pe ce considerente”, a subliniat Cristian Tudor Popescu la postul Digi24.

Acesta a punctat că sentințele date luni nu pot reprezenta un moment de ușurare pentru apropiații victimelor. „În ce-i priveşte pe domnii Bănicioiu şi Arafat care îi au pe conştiinţă după incendiu pe cei care au murit din pricina infecţiilor din spitale, aceşti inşi nu au răspuns încă cu nimic pentru ce au făcut. Astăzi nu e, după părera mea, un moment de ușurare pentru nimeni dintre rudele prietenii și pentru nimeni dintre noi, Nu cred că acest dosar a fost soluționat în acest moment. Morții rămân în continuare să se răsucească în morminte”, a declarat jurnalistul.

Acesta atrage atenția că responsabilii de la nivel înalt rămân neatinși de justiție. „Aceste pedepse apropiate de maximum prevăzut de lege reărezintă o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare. I-am pedepsit pe ăștia la maximum, sunteți fericiți? Dacă da. încetați să manifestați pentru Colectiv. Responsabilii de nivel înalt sunt neatinși. Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv și pentru ce s-a întâmplat după aceea în sistemul medical românesc cu cei răniți pentru asta nu a răspuns nimeni. Și cumva asta se dorește să treacă în planul 2”, crede Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă sentințele de luni ar putea duce la descurajarea corupției, jurnalistul a replicat: „Nu mă aştept să se schimbe ceva, ştiu că fenomenul corupţiei nu va înceta. Sunt inşi care au comis fapte penale, iar în vreme ce se făceau arestări şi se dădeau pedepse cu executarea, chiar în acele zile, alţii, unii apropiaţi chiar celor care au fost condamnaţi, la rândul lor comiteau liniştiţi acte de corupţie.

Am sperat la un moment dat, când au fost condamnaţi miniştri, politicieni, oameni de afaceri, că poate li se va face totuşi frică, că vor ezita când iau şpagă ca să treacă cu vederea acea bombă numită Colectiv.

În continuare, vor face asta şi pompierii, şi altii. Când şpaga e suficient de tentantă, or să o ia. Singura soluţie e ca aceşti oameni să fie prinşi în timp util, judecaţi, condamnaţi, băgaţi în puşcărie şi împiedicaţi să mai facă ce au făcut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu văd”, crede Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Colectiv - un accident extrem de dureros pe care unii îl exploatează politic alții ... prostește.

  Lăsați ipocrizia deoparte (la mulți, nu e doar ipocrizie), toți ăștia super-revoltați, în frunte cu Iohannis! Un accident ca acesta se putea (și se poate, încă!) întâmpla oriunde: și în Sibiul lui Iohannis și în Sibiul de azi, în Cluj, Timișoara, Brașov, Oradea - repet, oriunde.

  Dacă niște inconștienți dau foc într-un spațiu inadecvat, cu greu poți face să eviți astfel de situații.

  Cred că asta e valabil în cel puțin 90% din localuri, nu doar din România ci și de oriunde din Europa.

  Ce n-o să vedeți la alții este dorința de a se cocoța pe cadavre și suferință pentru a face jocuri politice și de a mânji tot ce este românesc.

  Tare îmi e teamă, că mulți nu fac doar din nemernicie (sunt și din ăștia destui) ci și din prostie și fudulie jocul unor interese străine. Nu-i greu de raționat ce puteri străine ne-ar dori cât mai antagonizați și fărâmițați în cât mai multe conflicte sociale.

  • Like 2
  • @ profun
   "Un accident ca acesta se putea (și se poate, încă!) întâmpla oriunde" - nu e chiar asa. Intr-o tara in care legea se respecta in majoritatea cazurilor, in care spaga, pilele si relatiile nu sunt atat de raspandite, sansele ca ceva de tipul Colectiv sa se intample sunt mult mai mici. Nu vorbim de exploatare in scop politic aici, vorbim de fapte ilegale dovedite in instanta, vorbim de coruptie DOVEDITA.

   "Dacă niște inconștienți dau foc într-un spațiu inadecvat, cu greu poți face să eviți astfel de situații." - ei, exact spatiul ala inadecvat e problema. Daca se respecta legea si se actiona corect, acel spatiu inadecvat nu ar fi putut functiona ca loc de business. Dar a putut functiona, pentru ca proprietarii erau amici de-ai fiului lui Piedone.

   "Ce n-o să vedeți la alții este dorința de a se cocoța pe cadavre și suferință pentru a face jocuri politice și de a mânji tot ce este românesc.' - pardon, a manji tot ce este romanesc?? Aici m-ati pierdut, ce treaba are Colectiv cu... branza de burduf si Mihai Viteazu?
   • Like 3
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Profun(d).
   Singurele cauze: pilăraia la toate nivelele ca o pâslă veninoasă, nepotismul, merge și așa, nu ni se va întâmpla nouă așa ceva! Las' că merge, ce dacă materialele folosite sunt ultimele jeguri ieftine, ce dacă folosim efecte pirotehnice reale, nu reci, cum era normal. Ce dacă spitalele noastre sunt pline de crocobauri, au și alții, ce tot atât!
   Sigur se întâmplă peste tot din astea dar nu de așa amploare. Zic, mare noroc că " numai " asta s-a întâmplat.
   Ati citit sper, relatarea Alexandrei Furnea, cât amatorism, sadism chiar, și asta în spital! Chiar că aveam de toate: fudulie țanțoșă, suficiență cât cuprinde, organizare ioc.
   Sigur, interesele străine au dat autorizațiile de-a moaca și au ucis în spital pe mulți apoi!
   Realitatea crudă: ne-am făcut-o cu mâna noastră, cu corupția inimaginabilă, cu delăsarea. Și când vine unul și zice stop, gata, servește interese străine și se cocoață pe cadavre! Odată trebuie să vedem realitatea în față, așa groaznică cum e. Până nu vedem unde-i problema nu se poate ști ce-i de făcut.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Vinovatii nr.1 sunt pompierii.Fara autorizarea lor nu se poate face absolut nimic,numai ca pompierii sunt din Romania.Apoi ,gramada cealalta tot din Romania,incepand cu Primaria lui Piedone care a semnat ca primaru, vorba inteleptului roman,in loc ca esti prost ca primaru.Iar in fruntea fruntilor acel sef a SMURDULUI si nu ultimul ORLANDO seful pompierilor,care ne a spart urechile cu "Lasa i in p....la mea",
   • Like 1
 • Ada check icon
  Din pacate aveti dreptate d-le CTP.
  Si pe mine m-a surprins amanarea acestui proces la infinit, pedepsele foarte mici si mai ales nepedepsirea celorlalti vinovati de care nimeni nu se poate atinge.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Cu siguranta "teroristii" din decembrie '89 n-au disparut, ci continua si astazi sa faca victime de la înălțimea funcțiilor lor. Aceștia sunt criminalii care-si continuă "opera" inceputa în '89: Colectiv, 10 August, spitale infecte in care mor oameni, scoli cu haznale in care cad copii, criminali eliberati din pușcării care ucid pe străzi, jurnaliști amenințați, etc, etc. Iar peste toate, isi permit dupa 30 de ani sa ne vorbeasca de la tribuna Senatului despre morții de la Revoluție.
  ISU, Piedone, firma de artificii, miniștri, prim- ministri...cu ce difera fata de teroriștii de la Bataclan, de exemplu, care au lăsat în urmă munti de cadavre?
  • Like 4
  • @ mike
   profun check icon
   Pe bune, Mihailov, chiar precum teroriștii de la Bataclan sunt cei de la ISU!? Băi rusnacilor, sau cozilor de topor, chiar nu vă e rușine!? Până unde vreți să vă duceți băi, cu inepțiile astea!?
   • Like 1
 • antonia check icon
  Of doamne, e vorba iar de sistem.
  Desigur ca cei condamnati sunt vinovati, dar e ca si cum ai da cu barda intr-un mare roi de muste purtatoare de bacili si ai scrasni ingenuncheat langa catre cele cazute: bazaitoare ticaloase.
  Sunt atatea tragedii ca te-nfiori cand constientizezi. Multe, cu tot respectul, mai mari decat colectiv. El e mai vizibil prin concentrare numerica; tragedie in colectiv .
  Desigur ca cei condamnati sunt vinovati. Doar ca sunt atatia altii cu vini mult mai mari, dar care nu s-au finalizat intr-o tragedie sau nu o tragedie vizibila, doar din noroc.
  Destin.
  Destine in vremuri de sistem haotic, primitiv, corupt..
  Cine e mai mult in vina?
  Cine poate cuantifica vina circumstantiala ?
  Noi toti ?
  • Like 1
  • @ antonia
   check icon
   Mi-a plăcut comparația dvs (datul cu barda în roiul de muste purtatoare de bacili) însă, în sec. XXI, așa sunt toate bătăliile contra unui sistem! Nu sunt acceptate acțiuni de sanitizare în masă (precum utilizarea unui ”insecticid”). Tocmai ce s-a încercat ceva similar în sistemul de justiție și toți oamenii normali la cap au spus că nu e OK!
   • Like 2
 • Dacă acolo nu a fost un atentat, un act terorist, iar acuzarea spune că nu a fost vorba de așa ceva, atunci există vinovăție din culpă a celor care au organizat evenimentul. Dacă scoatem în evidență emoția generată de victimele evenimentului în scopul reglării unor conturi politice sau de altă natură, atunci putem găsi vinovați oriunde, plecând de la inventatorul artificiilor și terminând cu Dumnezeu care nu a protejat participanții la eveniment. Un eveniment asemănător petrecut în SUA a fost judecat fără a ține cont de emoția colectivă: http://www.nbcnews.com/id/15061587/ns/us_news-crime_and_courts/t/families-angry-nightclub-fire-sentencing/
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Sunt super de acord ca vinovatii trebuie sa plateasca ,dar mi se pare ca sunt ignorati cei care au produs majoritatea victimelor si anume cei ce ieseau pe la TV sa spuna ca ranitii au toate conditiile in spitale si ca transportul lor in afara nu este necesar. Acestia din urma au omorit mai multi oameni comparativ cu incendiul . Caci de la ei pleaca tot timpul nenorocirile , politruci incompetenti care creeaza si hranesc acest sistem corupt care omoara oameni. Deci nu stiu de ce e mai vinovat Piedone in comparatie cu Nicu Banicioiu. Probabil ca sunt motive , dar atit timp cit astia de la virf o sa scape , nimic nu se va repara la noi.
   • Like 4
 • Din pacate ,asa cred si eu despre toate scrise aici, mai putin o comparatie , care imi pare exagerata : cea cu cel care a omorat 4 oameni. Condamnarea pe viata,a avut in vedere intentia clara de a le lua viata. Pe cand cei implicati in Colectiv , nici nu au avut intentia , nici nu si-au dat seama de urmari. Asa cum s-a intamplat in oricare loc , ce putea deveni Colectiv , din tara asta. Si cum se intampla in continuare, tot cam peste tot . Prea putine exceptii. De coruptie , asa cum este ea acum, adica in masa , se va scapa greu. Se va injumatati , ca un metal greu. Ca uraniul .
  • Like 5
  • @ Danescu Cristina
   mike mike check icon
   Si cam cate decenii ar mai trebui sa treaca pentru ca autoritatile sa-si dea seama de urmarile actiunilor lor?
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Ferească Dumnezeu!
   U²³⁵ se înjumătățește cam în 700 milioane ani, iar U²³⁸ cam în 4 miliarde ani...
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   check icon
   Mai curînd se va înjumătăți populația...
   • Like 2
  • @ Danescu Cristina
   NU I-AU INTERESAT urmările. Iar cînd buboiul s-a spart au dat din colț în colț și au încercat să acopere duhoarea. Cînd ești factor de decizie și ai bugete pe mînă, nesimțirea asta e echivalentă cu intenția criminală.
   • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult