
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede că pedepsele din dosarul Colectiv sunt „departe de a fi suficiente”, iar cei responsabili pentru sistemul care a făcut posibile zecile de morți din timpul incendiului de la Colectiv și din săptămânile ce au urmat nu au răspuns în niciun fel în fața justiției.
Acesta a comparat sentințele inculpaților din cazul Colectiv cu cea dintr-un alt caz, în care condamnatul a primit pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru că a ucis patru persoane.
„Acum câteva zile a fost o știre despre un deținut, la Timișoara cred, care a încercat să evadeze făcând o gaură în perete. Acel ins era condamnat la închisoare pe viață pentru că a omorât patru oameni. Acești inși și aceste inse din dosarul Colectiv au omorât zeci de oameni și au făcut-o prin corupție și cinism criminal și minciună. Să ne amintim că ISU, ca instituție, a negat în primă instanță orice legătură cu Colectivul, spunând că nu cunosc, nu au dat avize, nici nu știu că există acest club, până când s-a dovedit că existau avizele. Amintiți-vă ipocrizia sinistră a acelui Peidone s-a apucat să facă colectă ca să construiască o statuie pentru cei care au murit acolo. Aceste pedepse nu sunt deloc uriașe, după părerea mea. Dar 1 - nu știu dacă vor fi menținute și 2 - sunt departe de a fi suficiente. Să vedem la apel ce judecător o să judece, pentru că domnii judecători ne rezervă tot felul de soluții, hotărâri, care, pe mine unul, mă deconcertează. De pildă în cazul de la Arad în care cei 8 insi acuzați grav de un lanț infracțional cu tot felul de stenograme, dovezi nici măcar nu sunt cu toții judecați în stare de control judicar. Cei mai mulți au fost puși în stare de libertate. Pot acum să distrugă probe să influențeze martori pentru că un judecător, o judecătoare a considerat că așa este corect democratic.
În ultima vreme sunt nişte hotărâri revoltătoare, tot felul de ucigaşi, violatori care, lăsând la o parte recursul compensatoriu, au fost puşi în libertate nu ştim pe ce considerente”, a subliniat Cristian Tudor Popescu la postul Digi24.
Acesta a punctat că sentințele date luni nu pot reprezenta un moment de ușurare pentru apropiații victimelor. „În ce-i priveşte pe domnii Bănicioiu şi Arafat care îi au pe conştiinţă după incendiu pe cei care au murit din pricina infecţiilor din spitale, aceşti inşi nu au răspuns încă cu nimic pentru ce au făcut. Astăzi nu e, după părera mea, un moment de ușurare pentru nimeni dintre rudele prietenii și pentru nimeni dintre noi, Nu cred că acest dosar a fost soluționat în acest moment. Morții rămân în continuare să se răsucească în morminte”, a declarat jurnalistul.
Acesta atrage atenția că responsabilii de la nivel înalt rămân neatinși de justiție. „Aceste pedepse apropiate de maximum prevăzut de lege reărezintă o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare. I-am pedepsit pe ăștia la maximum, sunteți fericiți? Dacă da. încetați să manifestați pentru Colectiv. Responsabilii de nivel înalt sunt neatinși. Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv și pentru ce s-a întâmplat după aceea în sistemul medical românesc cu cei răniți pentru asta nu a răspuns nimeni. Și cumva asta se dorește să treacă în planul 2”, crede Cristian Tudor Popescu.
Întrebat dacă sentințele de luni ar putea duce la descurajarea corupției, jurnalistul a replicat: „Nu mă aştept să se schimbe ceva, ştiu că fenomenul corupţiei nu va înceta. Sunt inşi care au comis fapte penale, iar în vreme ce se făceau arestări şi se dădeau pedepse cu executarea, chiar în acele zile, alţii, unii apropiaţi chiar celor care au fost condamnaţi, la rândul lor comiteau liniştiţi acte de corupţie.
Am sperat la un moment dat, când au fost condamnaţi miniştri, politicieni, oameni de afaceri, că poate li se va face totuşi frică, că vor ezita când iau şpagă ca să treacă cu vederea acea bombă numită Colectiv.
În continuare, vor face asta şi pompierii, şi altii. Când şpaga e suficient de tentantă, or să o ia. Singura soluţie e ca aceşti oameni să fie prinşi în timp util, judecaţi, condamnaţi, băgaţi în puşcărie şi împiedicaţi să mai facă ce au făcut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu văd”, crede Cristian Tudor Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Lăsați ipocrizia deoparte (la mulți, nu e doar ipocrizie), toți ăștia super-revoltați, în frunte cu Iohannis! Un accident ca acesta se putea (și se poate, încă!) întâmpla oriunde: și în Sibiul lui Iohannis și în Sibiul de azi, în Cluj, Timișoara, Brașov, Oradea - repet, oriunde.
Dacă niște inconștienți dau foc într-un spațiu inadecvat, cu greu poți face să eviți astfel de situații.
Cred că asta e valabil în cel puțin 90% din localuri, nu doar din România ci și de oriunde din Europa.
Ce n-o să vedeți la alții este dorința de a se cocoța pe cadavre și suferință pentru a face jocuri politice și de a mânji tot ce este românesc.
Tare îmi e teamă, că mulți nu fac doar din nemernicie (sunt și din ăștia destui) ci și din prostie și fudulie jocul unor interese străine. Nu-i greu de raționat ce puteri străine ne-ar dori cât mai antagonizați și fărâmițați în cât mai multe conflicte sociale.
"Dacă niște inconștienți dau foc într-un spațiu inadecvat, cu greu poți face să eviți astfel de situații." - ei, exact spatiul ala inadecvat e problema. Daca se respecta legea si se actiona corect, acel spatiu inadecvat nu ar fi putut functiona ca loc de business. Dar a putut functiona, pentru ca proprietarii erau amici de-ai fiului lui Piedone.
"Ce n-o să vedeți la alții este dorința de a se cocoța pe cadavre și suferință pentru a face jocuri politice și de a mânji tot ce este românesc.' - pardon, a manji tot ce este romanesc?? Aici m-ati pierdut, ce treaba are Colectiv cu... branza de burduf si Mihai Viteazu?
Singurele cauze: pilăraia la toate nivelele ca o pâslă veninoasă, nepotismul, merge și așa, nu ni se va întâmpla nouă așa ceva! Las' că merge, ce dacă materialele folosite sunt ultimele jeguri ieftine, ce dacă folosim efecte pirotehnice reale, nu reci, cum era normal. Ce dacă spitalele noastre sunt pline de crocobauri, au și alții, ce tot atât!
Sigur se întâmplă peste tot din astea dar nu de așa amploare. Zic, mare noroc că " numai " asta s-a întâmplat.
Ati citit sper, relatarea Alexandrei Furnea, cât amatorism, sadism chiar, și asta în spital! Chiar că aveam de toate: fudulie țanțoșă, suficiență cât cuprinde, organizare ioc.
Sigur, interesele străine au dat autorizațiile de-a moaca și au ucis în spital pe mulți apoi!
Realitatea crudă: ne-am făcut-o cu mâna noastră, cu corupția inimaginabilă, cu delăsarea. Și când vine unul și zice stop, gata, servește interese străine și se cocoață pe cadavre! Odată trebuie să vedem realitatea în față, așa groaznică cum e. Până nu vedem unde-i problema nu se poate ști ce-i de făcut.
Si pe mine m-a surprins amanarea acestui proces la infinit, pedepsele foarte mici si mai ales nepedepsirea celorlalti vinovati de care nimeni nu se poate atinge.
ISU, Piedone, firma de artificii, miniștri, prim- ministri...cu ce difera fata de teroriștii de la Bataclan, de exemplu, care au lăsat în urmă munti de cadavre?
Desigur ca cei condamnati sunt vinovati, dar e ca si cum ai da cu barda intr-un mare roi de muste purtatoare de bacili si ai scrasni ingenuncheat langa catre cele cazute: bazaitoare ticaloase.
Sunt atatea tragedii ca te-nfiori cand constientizezi. Multe, cu tot respectul, mai mari decat colectiv. El e mai vizibil prin concentrare numerica; tragedie in colectiv .
Desigur ca cei condamnati sunt vinovati. Doar ca sunt atatia altii cu vini mult mai mari, dar care nu s-au finalizat intr-o tragedie sau nu o tragedie vizibila, doar din noroc.
Destin.
Destine in vremuri de sistem haotic, primitiv, corupt..
Cine e mai mult in vina?
Cine poate cuantifica vina circumstantiala ?
Noi toti ?
U²³⁵ se înjumătățește cam în 700 milioane ani, iar U²³⁸ cam în 4 miliarde ani...