Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ca-n Caragiale: o numire politică făcută dintr-o coincidență de nume. „Ăla nu știe acum cui să mulțumească de ce i s-a întâmplat bun în viață”

Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat pentru trafic de influență în dosarul decontărilor ilegale de la CASMB, s-ar fi lăudat cu relațiile pe care le are la nivel înalt și a susținut că ar fi făcut trafic de influență la fostul ministrul de Interne Dan Nica (PSD). Episodul este unul hilar, deoarece în urma lui ar fi fost angajată în funcția dorită o altă persoană, care avea același nume de familie, potrivit unor documente ale procurorilor citate de Agerpres

„Pe parcursul discuției din 14 iunie 2017, inculpatul (Nicolae Sergiu Ciobanu — n.r.) s-a lăudat cu relațiile sale și cu capacitatea de a influența numirile în funcții publice, sens în care l-a menționat pe fostul președinte al CASMB: "Eu n-am avut d-ăștia a lu' Iana mititei sau nu știu ce. Eu pe Iana cât am putut l-am ținut la Casă. Și pe el, și pe frac-su, fratele lui a fost general în... A fost șeful Direcției de Logistică din Ministerul de Interne', 'Chiar am făcut o greșeală, pentru că în momentul când am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, să-l pună șef la Direcție, pe el îl cheamă Iana Gheorghe și mai era încă unul, Iana Ioan. Și pe ăla l-a pus șef la Secretariatul General și ăla și acuma s-a pensionat și nu știe cui să mulțumească ce i s-a întâmplat bun în viață', 'Și pe urmă l-am sunat: 'Domne', vedeți că l-ați pus pe altu', puneți-l și pe ăsta!' Deci, eu i-am avut grijă de această familie foarte mult”, se arată în documentele procurorilor anticorupție. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Interlocutoarea sa era o colaboratoare a DNA, iar Ciobanu i-ar mai fi povestit că ar fi influențat felul în care un constructor de spitale a ajuns profesor la Academia Națională de Informații. Apoi acesta ar fi participat la o licitație pentru o lucrare la un hotel al SRI în valoare de 5 milioane de euro.

„L-am dus profesor acolo. El preda și la sociologie, 'Managementul crizelor''. 'L-am dus acolo, și-a creat o bază, și-a creat o... anumite situații, nu știu ce, nu știu cum, ca anul trecut să participe la o licitație... pentru un hotel al SRI-ului, care erau... e o lucrare de vreo 5 milioane de euro. Deci, pentru orice constructor, 5 milioane de euro sunt niște bani'", notează anchetatorii, citați de Agerpres.

Avocați filmați în timp ce depuneau acte false pentru decontări

Pe 1 septembrie, magistrații Curții de Apel București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului președinte al CNAS Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB, a lui Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB și manager al Direcției Medic șef a aceleiași instituții, a lui Lucian Vasile Bara, președintele CASMB până la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control, și a lui Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS. De asemenea, au mai fost arestați preventiv Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Maria Costică și Cristina Manta.

Ancheta DNA de la CNAS și CASMB vizează decontarea de servicii de îngrijire la domiciliu pentru pacienți fictivi, în timp ce pacienților reali le-ar fi fost respinse dosarele. Potrivit procurorilor, unele dosare false erau completate chiar în sediul Casei, deși acesta era supravegheat video, iar orice mișcare înregistrată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare există o singură instituție publică unde să nu se procedeze după aceleași reguli?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult