Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat pentru trafic de influență în dosarul decontărilor ilegale de la CASMB, s-ar fi lăudat cu relațiile pe care le are la nivel înalt și a susținut că ar fi făcut trafic de influență la fostul ministrul de Interne Dan Nica (PSD). Episodul este unul hilar, deoarece în urma lui ar fi fost angajată în funcția dorită o altă persoană, care avea același nume de familie, potrivit unor documente ale procurorilor citate de Agerpres.
„Pe parcursul discuției din 14 iunie 2017, inculpatul (Nicolae Sergiu Ciobanu — n.r.) s-a lăudat cu relațiile sale și cu capacitatea de a influența numirile în funcții publice, sens în care l-a menționat pe fostul președinte al CASMB: "Eu n-am avut d-ăștia a lu' Iana mititei sau nu știu ce. Eu pe Iana cât am putut l-am ținut la Casă. Și pe el, și pe frac-su, fratele lui a fost general în... A fost șeful Direcției de Logistică din Ministerul de Interne', 'Chiar am făcut o greșeală, pentru că în momentul când am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, să-l pună șef la Direcție, pe el îl cheamă Iana Gheorghe și mai era încă unul, Iana Ioan. Și pe ăla l-a pus șef la Secretariatul General și ăla și acuma s-a pensionat și nu știe cui să mulțumească ce i s-a întâmplat bun în viață', 'Și pe urmă l-am sunat: 'Domne', vedeți că l-ați pus pe altu', puneți-l și pe ăsta!' Deci, eu i-am avut grijă de această familie foarte mult”, se arată în documentele procurorilor anticorupție.
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Interlocutoarea sa era o colaboratoare a DNA, iar Ciobanu i-ar mai fi povestit că ar fi influențat felul în care un constructor de spitale a ajuns profesor la Academia Națională de Informații. Apoi acesta ar fi participat la o licitație pentru o lucrare la un hotel al SRI în valoare de 5 milioane de euro.
„L-am dus profesor acolo. El preda și la sociologie, 'Managementul crizelor''. 'L-am dus acolo, și-a creat o bază, și-a creat o... anumite situații, nu știu ce, nu știu cum, ca anul trecut să participe la o licitație... pentru un hotel al SRI-ului, care erau... e o lucrare de vreo 5 milioane de euro. Deci, pentru orice constructor, 5 milioane de euro sunt niște bani'", notează anchetatorii, citați de Agerpres.
Avocați filmați în timp ce depuneau acte false pentru decontări
Pe 1 septembrie, magistrații Curții de Apel București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului președinte al CNAS Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB, a lui Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB și manager al Direcției Medic șef a aceleiași instituții, a lui Lucian Vasile Bara, președintele CASMB până la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control, și a lui Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS. De asemenea, au mai fost arestați preventiv Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Maria Costică și Cristina Manta.
Ancheta DNA de la CNAS și CASMB vizează decontarea de servicii de îngrijire la domiciliu pentru pacienți fictivi, în timp ce pacienților reali le-ar fi fost respinse dosarele. Potrivit procurorilor, unele dosare false erau completate chiar în sediul Casei, deși acesta era supravegheat video, iar orice mișcare înregistrată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.