Cândva mi-am construit, în mod inconștient, sub forma unui sistem de apărare împotriva răului și durerii nesfârșite, un mod de viață neobișnuit bazat pe uitare. Tot ce nu-mi convenea la mine sau la alții, întâmplări și situații neplăcute, uitam, ca și când nu ar fi avut loc.
Exista, însă, și un revers al medaliei pentru că repetam aceleași greșeli, de mai multe ori. Asta, doar până la un moment dat! Așa că uneori simțeam că se producea, într-un fel neștiut, un declic, iar altcineva din mine, o forță interioară, mă împingea către bine să merg înainte, fără remușcări.
De la un timp, că le-am chemat conștient, ori pentru că sufletul este mai puternic decât omul făcut din carne, sânge și frică, hotărât să mă salveze, de mine însumi, eul interior a preluat comanda asupra felului meu de a fi și pe nesimțite, precum fumul plecat din sobă iarna, care se întoarce pe horn împins de vântul înghețat, au început să-mi revină amintirile pierdute din copilărie și viața adultă.
Credeam că stresul și sila m-au îndemnat să-mi dau demisia din calitatea de funcționar public din cadrul CNAS, dar acum îmi dau seama că, de fapt, responsabilă pentru această decizie a fost frica că voi ajunge să scriu declarații pe la DNA pentru acte semnate, fie că am bănuit sau nu.
În urmă cu doar câteva zile am descoperit pe Republica o știre, despre grupul infracțional organizat de la CNAS, care se referă la „decontări de servicii de îngrijire la domiciliu pentru pacienți fictive”, „întocmirea în fals a raportărilor lunare de servicii medicale necesare decontărilor lunare de plăţi” și așa mai departe.
Citind articolul, pentru o clipă m-am văzut în fostul meu birou minuscul, dar solitar, de la unul dintre etajele clădirii cumpărate cu banii buni, de la cel trecut la cele veșnice, neînvinsul liberal, Dinu Patriciu. Inițial, fusese proiectată drept bloc de locuințe, dar se vede că a fost mai bine să fie transformată cu investiții serioase, aproape an de an, în catedrala corupției sistemului sanitar din România.
Credeam că stresul și sila m-au îndemnat să-mi dau demisia din calitatea de funcționar public din cadrul CNAS, dar acum îmi dau seama că, de fapt, responsabilă pentru această decizie a fost frica că voi ajunge să scriu declarații pe la DNA pentru acte semnate, fie că am bănuit sau nu, că ar fi ceva în neregulă cu hârtiile kilometrice aruncate de la o direcție la alta, precum o pisică moartă, de luni întregi. Nu este deloc o mândrie să-mi recunosc neputința, poate că aș fi vrut să fiu un erou al schimbării administrației publice, dar nu e cazul, în situația asta.
Eu am fost salvat de sistemul meu de apărare din copilărie, dar cine mai știe ce hârtii am semnat doi ani de zile. Mai bine să nu mai zic nimic că dau de bănuit DNA-ului. Este bine că am uitat tot, sau aproape tot...
Acolo, ori pleci capul și mergi încolonat cu turma, precum un zombi orb, fără auz și coloană vertebrală, făcând mătănii cu rugăciuni fierbinți către Doamne Doamne să nu ajungi la închisoare pentru fărădelegile șefilor, prostia, neatenția ta sau „bunăvoința” colegilor, care de abia așteaptă să-ți mănânce stârvul, precum corbii Saharei, să îți ia locul, ori îți dai demisia și îți cauți o viață mai bună oriunde vezi cu ochii. Ultima variantă este posibilă doar dacă nu ai fost complet transformat în românul robot, fără voință și discernământ, adică în funcționar public.
Revenind la factorul declanșator al amintirii, adică frauda de la CNAS, aș putea spune că nu mă surprinde nimic din ce se întâmplă. Dar cum este posibil așa ceva, chiar și în Patria corupției naționale (a se înțelege CNAS)?
Zic să „fabricăm” următorul scenariu:
Cetățeanul „Motansky” (sper să nu se supere motanul familiei că-i folosesc numele) se prezintă la costum și cravată cu un BMW negru, full option, împrumutat de la o rudă mai bogată, înainte de campania electorală pentru parlamentare, dacă are fler să parieze pe calul câștigător, sau după alegeri dacă este mai pragmatic, la partid. Adică, lângă ambasada Rusiei pe Kiseleff la sediul PSD, sau o dată la 4-8 ani la sediul PNL de lângă palatul d-lui George Becali, când ajung și liberalii la putere.
Continuăm cu „fabricarea” următorului dialog:
- Sărut mâinile, ce faceți?
- Bună ziua. Cine sunteți?
- Sunt „Motansky”, am fost trimis de către d-na „Pisica” (sper să nu se supere pisica familiei că-i folosesc numele) la șefu’ (adică, un deputat, senator, oricum o persoană importantă).
„Motansky” se căiește amarnic că nu a avut răbdare să caute un loc de parcare, mai de Doamne ajută să-i observe bolidul și secretara Partidului. Ceremonios, afaceristul român, îi spune boss-ului politician că și-a cumpărat două Matiz-uri, a închiriat un spațiu într-un spital de stat, a angajat cu jumătate de normă niște asistente, un medic, doi, și că are nevoie de un contract pentru îngrijiri la domiciliu cu CASMB.
- Am toate avizele. Sunt super în regulă, de abia aștept să ne apucăm de treabă să îngrijim bătrânii ăia, amărâții de ei, vai de steaua lor, că au copii, dar nu trec pe la ei să le dea o cană cu apă. Unii mai sunt și singuri, anxioși, le e frică de moarte, facem o faptă bună și Dumnezeu ne vede pe lumea ailaltă. Funcționarii sunt ciufuți, nu mă înțeleg cu ei de nicio culoare, trebuie să fie aduși pe calea cea bună.
- Aha, răspunde politrucul plictisit. Gândește că bietul „Motansky” este doar un alt milog venit la ușa lui ca ultimul samaritean, mai bine trecea strada la dl. Becali să-i dea ceva de pomană că e omenos. Își blesteamă dragostea pentru “pisici” și speră că secretara va avea inspirația să inventeze o ședință urgentă cu dl. Preș. (a se înțelege președintele partidului).
- Eu am simpatizat din liceu cu partidul dvs., dar știți că viața e complexă, m-am luat cu afacerile și nu am mai avut timp de activitatea politică. V-am votat de fiecare dată. Acum vreau și eu să contribui la efortul de campanie pentru partid, pentru dvs., o sumă întreagă, sau lunară, cum spuneți dvs. (testează apele, antreprenorul democrației noastre).
Politicianul își dă seama că e o pâine albă de mâncat și cu milogul ăsta, pune mâna pe telefon, caută în agendă și îl sună pe Dl. Preș. CNAS, sau pe șeful de cabinet al CNAS și … problema omului nostru se rezolvă.
În acest scenariu apare și administratorul firmei Alicia Medical, însăși d-na Alicia, sistemul știe bine cine este și câte milioane de euro a încasat firma asta de la CNAS de la înființare și până acum. Dar viața este nedreaptă, iar concurența trebuie să fie eliminată; este prea puțin pentru prea mulți și le dă cu virgulă la împărțire. Motiv pentru care d-na Alicia trântește un denunț la DNA
Apoi, cetățeanul „Motansky” bate palma cu o asistentă șefă să-i dea datele de contact ale pacienților care au plecat din spital cu biletul de externare norocos, care-i permite să solicite servicii de îngrijire la domiciliu. Merge mai departe și se înțelege cu doi-trei medici să prescrie pacienților ca pe bomboane „rețete cu servicii de îngrijire la domiciliu”.
Treaba merge ceas, doar că veștile bune circulă repede, iar dl. Purcel, dl. Câine, dl. Viezure se apucă de același lucru. Este greu, din ce în ce mai greu, concurența este tot mai mare mare pe acest segment de piață al serviciilor medicale de calitate, plus că mai vin și nenorociții ăia de asigurați pe targă să ceară ce-i al nostru, ca ultimii oameni să ne ia pâinea de la gură.
În acest scenariu apare și administratorul firmei Alicia Medical, însăși d-na Alicia, sistemul știe bine cine este și câte milioane de euro a încasat firma asta de la CNAS de la înființare și până acum. Dar viața este nedreaptă, iar concurența trebuie să fie eliminată; este prea puțin pentru prea mulți și le dă cu virgulă la împărțire. Motiv pentru care d-na Alicia trântește un denunț la DNA, vorba aia mai bine să fac eu, decât să mă denunțe pe mine alți disperați de antreprenori, specializați în ale îngrijirilor.
În final, poate cineva de la DNA va verifica dacă există vreo legătură între introducerea rapoartelor false în SIUI-ul CNAS (platforma informatică a asigurărilor) și blocarea sistemului cardului de sănătate. Cine știe se întâmplă o minune și aflăm și noi că mergeam ca proștii la doctor, în zilele în care funcționarii blocau sistemul să-și facă treaba cu serviciile false de îngrijiri la domiciliu.
Eu, unul, cred că până la urmă serviciile acestea private nu au niciun sens; îmi pun și eu niște întrebări că nu am altceva mai bun de făcut.
1. De ce nu oferă acest tip de servicii la domiciliu spitalele? De ce să nu câștige legal un ban, în plus, la salariu personalul calificat?
2. Cât de specialiști sunt angajații firmelor care prestează serviciile de îngrijire, în condițiile în care, este necesar să aibă competențe de asistentă?
3. Analiza bugetelor pe anii 2014, 2015, 2016, și 2017 dovedește că în aceste servicii se bagă bani ca la balamuc; sumele au crescut anual.
4. Sistemele CNAS, construite de firmele d-lui Sebi Ghiță și alții ca el pe zeci de milioane de euro, dețin vreo funcționalitate astfel încât pacientul să verifice ce medicamente și servicii i se trec în cârcă? Până la urmă cardul de sănătate este al pacientului?
Într-adevăr, cardul de sănătate a eliminat frauda din sistem! Ce glumă proastă pe banii, nervii și viața noastră și să nu ne mai gândim că acest card magic nu este obligatoriu pentru românii cu vârsta între 1 – 18 ani, ceea ce înseamnă că medicii de familie pot să prescrie medicamente pentru adulți pe numele copiilor. Sigur, în doze mai mici.
Am auzit și eu gluma că dl. premier folosește cardul de sănătate la bancomatul din fața Guvernului, de aceea nu și-a făcut card bancar...
Cine are curajul să desființeze Casa Națională de Asigurări de Sănătate?
Răspuns: nimeni!
La CNAS, sistemul corupt se transferă pe inventar de la o conducere la alta, a devenit o entitate vie, un Alien: Covenant, nimeni nu-l mai controlează pentru că are voință și energie proprie. Oamenii sunt neputincioși, sistemul este nemuritor. Până când? Există vreun sistem de apărare pentru noi, asigurații, ori toată lumea folosește sistemul meu din copilărie: uitarea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
La trecutu-ți mare, mare viitor! ???????
"Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punând mâna pe ei,
Sa-i împarti în doua cete: în smintiti si în misei,
Si în doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!"
Vedeti! ce a fost acum 136 de ani este si acum si Poporul a rezistat si va rezista pentru ca are gene puternice si pamintul asta e plin de magnetism mistic. Chestiunea e ca trecutul nostrum e departe iar prezentul asta continuum, care dureaza de sute de ani ne indeparteaza de viitor.
Sa fie lumina, curatenie, dreptate.
Lucrez in domeniul acesta asa ca va rog sa aveti rabdare si sa urmariti cu atentie:
In primul rand autorul articolului nu s-a documentat suficient! Daca o facea gasea raspuns aproape la toate intrebarile. Personajul imaginar nu cred ca a venit la nicio negociere anuala pe Normele de aplicare a Contractului Cadru cand ar fi avut ocazia sa indrepte daca dorea multe lucruri strambe.
Trebuie sa faceti diferenta intre CNAS si CASMB! Probabil politrucul din scenariu a sunat la CASMB pentru ca altfel traseul pana la autorizare era atat de lung incat batea prea tare la ochi.
Si nu in ultimul rand daca avea toate documentele si materialele de lucru ok nu avea nevoie de politicieni ca sa dea drumul la taraba. Functionarii aceia respecta legea!
Acum sa va raspund pe puncte:
"1. De ce nu oferă acest tip de servicii la domiciliu spitalele? De ce să nu câștige legal un ban, în plus, la salariu personalul calificat?"
R: exista in Contractul Cadru (va rog sa va documentati singur si, daca nu puteti, cereti ajutor!) permisiunea pentru spitale sa isi organizeze compartimente de ingrijire medicala la domciliu (IMD). Nu o fac pentru ca procesul este foarte complicat. Sa deplaseze personal de pe sectii in afara spitalului este dificil (alte fise de post, fise de risc, sporuri de risc, alt tip de asigurare de malpraxis, etc etc). Abia acopera necesarul propriu pe sectii asa ca nu se poate extinde catre alte domenii activitatea. Trebuie prevazut buget pentru dotare (proiect, autoritatea tutelara sa aprobe (CL su CJ), SEAP, etc). Spitalele acum abia se carpesc si nu se poate vorbi de investitii. Banii decontati pentru aceste servicii sunt foarte putini (chiar daca suma delapidata este mare).
Spitalele au bugete pe cand plata pe IMD se face pe serviciu. Este greu de adminsitrat sursa de venit si este inconstantat. Pot fi perioade, ca acum, cand datorita acestui furt nu se mai emit decizii de aprobare pentru IMD din lipsa banilor. Anul trecut bugetul CNAS s-a terminat in Noiembrie. Anul acesta s-a terminat in Iunie. Noi cei din tara ne-am intrebat de prin Mai cam pe unde se fura si cum era de asteptat hotia era la Bucuresti.
CASMB are in contract 85 de furnizori care consuma 80% din bugetul total al CNAS pe IMD. Restul de 20% se consuma in tara. Vi se pare normal?
"2. Cât de specialiști sunt angajații firmelor care prestează serviciile de îngrijire, în condițiile în care, este necesar să aibă competențe de asistentă?"
R: unii sunt mai specialisti decat va inchipuiti! Faceti un pic de liniste si ciuliti urechile! In zonele unde nu se aud scandaluri inseamna ca sunt oameni care isi fac treaba!
"3. Analiza bugetelor pe anii 2014, 2015, 2016, și 2017 dovedește că în aceste servicii se bagă bani ca la balamuc; sumele au crescut anual."
R: Afirmatia este o pacaleala preluata de la CNAS! Dupa trecerea de la plata fixa de 100 de RON pe zi care s-a practicat pana prin 2009 la plata variabila dupa 2010, dupa ce se scade diferenta data de devalorizarea leului veti descoperi ca sumele sunt mai mici cu 15-20% constant in fiecare an. Un profil corect ar fi fost numarul de pacienti care au benefiaciat (din pacate inclusiv cu cei fictivi) de IMD. Numarul scade constant cu 5 procente in fiecare an si este fata de 2010 putin peste jumatate. Puterea de cumpararea a sumelor decontate raportata la servicii este redusa in aceeasi masura.
"4. Sistemele CNAS, construite de firmele d-lui Sebi Ghiță și alții ca el pe zeci de milioane de euro, dețin vreo funcționalitate astfel încât pacientul să verifice ce medicamente și servicii i se trec în cârcă? Până la urmă cardul de sănătate este al pacientului? "
SIUI ul este doar un sistem contabil si a fost conceput ca atare! Nu este un paznic al corectitudinii si nici un guvernator al calitatii. Nu ii cereti ce nu poate face! Nu SIUI ul face rau oamenilor. Oamenii fac rau oamenilor!
SIUI ul va fi inlocuit din 2020 de catre DES (Dosarul electronic de sanatate). Si trebuie sa stiti ca desi firmele erau ale lui Ghita angajatii isi faceau treaba pentru care au fost angajati.
Ca acest sistem are o conceptie depasita este alta problema!
R: fiecare persoana din Romania detinatoare de card isi poate consulta DES ul daca are suspiciuni. Trebuie doar sa aiba rabdare si sa roage un furnizor sa il parcurga impreuna. Nu musca! Eu insumi am prezentat zeci de dosare celor suspiciosi.
Cardul de sanatate nu este al pacientului! Nu exista specificat in lege acest drept de proprietate! Semnatura electornica de pe card este doar un instrument de validare pentru efectuarea unor servicii! Nu este un instrument de prevenire a fraudei! Punct!
Servus!
Mai intai ne explicati ca se fura, mai apoi ne aratati cum se fura, pe urma ne puneti niste prafuri, ca sa nu mai ghicim exact cine si cum fura. In continuare vine fumul care reinventeaza aritmetrica si ne propuneti ca rezulta ca de fapt nimeni nu fura, ba chiar aduce bani la buget! Daca, Doamne Fereste, se demonstreaza ca e un furt, e doar o greseala de telefon, in loc de CNAS a sunat gresit la CASNB, a raspuns gardianul public, uite vinovatul, acarul Paun! Si pana la urma, (ratzi ai dreaqu de carcotasi), nu-i nici o problema, CARD-ul ala nici nu-i al vostru, e doar un instrument! Ce, veniti acum cu reclamatii si pretentii?! Siktir! Punct! (Servus!)
LATER EDIT: e ora 2 si ceva, cainele meu latra si ma impiedica sa dorm, asa ca explic: M-am ocupat o vreme, cu relativ succes de afaceri de PR. Daca-mi venea unul cu o asemenea propunere de dres busuiocul (damage control) il trimeteam direct la caine, sa-l duca sus pe deal, departe, sa nu ma deranjeze urletele lui cat primeste ce merita!
Recunosc, n-am fost un PR-ist bun pentru Romania, n-am crezut ca intr-o tara educata cineva poate sa puna botul la asemenea stupizenii, am subevaluat Antenele si RTV...
in calitate de pedestras trimis sa dreaga busuiocul, ai comis-o pe aia mai grava dintre toate! Ai vorbit de funie in casa spanzuratului!
Ai invocat DNA-ul!
Vai de capul tau, scoate-ti in noaptea asta tot salariul de pe card, maine o sa-ti fie blocat! Reorienteaza-te profesional, inscrie-te la cursuri de termopane sau agenti de paza!
postacul trimis la inaintare ca sa faca damage control a relevat o problema pe care eu am luat-o in gluma, dar am gresit: Card-ul de sanatate NU ESTE proprietatea asiguratului. Cand un asigurat (cat de asigurati va simtiti voi poate deveni o alta discutie) incredinteaza card-ul unei terte persoane face un "transfer voit de uzufruct" (cred ca asa s-ar traduce in legaleza romaneasca). Niste priceputi la scos penalii albi-curati cu Perwoll s-ar putea sa-i scoata si pe astia la 4 luni cu suspendare!
Si, dupa cum lanseaza pedestrasul ipoteza de lucru, rezolvarea o s-o avem prin 2020!
Haterul face ce stie mai bine: sa ameninte!
De fapt Dvs. sunteti platit de cei care au furat si verficati pe aici sa nu afle romanii cum li se pot fura banii.
Dovada este ca reinterpretati cum vi s-a dictat informatiile publice.
Adevarat este si acesta un soi de munca... Ma intreb cum puneti capul seara pe perna, angajat la hoti?
Servus!
Ma simt de parca am mancat dulceata pe paine in aceasta dimineata! Pacat ca nu am avut timp sa fac si un ceai fierbinte! Din punctul meu de vedere autorul ar putea scrie o carte cu sau fara doctori si asta pentru ca e capabil sa creeze dialogul si dialogul creeaza intriga si intriga se lungeste pana s-ar putea face de vreo 200 pagini atat cat se vrea o carte buna. O spun putin cu ciuda eu cea care am facut manusi, caciuli si fulare de o frumusete incontestabila dar imi este teama sa ma apuc de un pulover, poate tocmai de frica ca din cauza drumului lung nu ar putea iesi ceva extraordinar.Am analizat insa si eu asa "la rece" aceasta uitare care catifeleaza sau indulceste subiectul si va spun dvs ca nu e o arma buna defapt chiar nu este o arma! Stiti eu cred ca e ca atunci cand te crezi puternic si iti spui ca diavolul nu exista si il "dai la spate" si tocmai de aceea el "loveste" si mai tare de parca ar spune:sunt aici! Stiti care e paradoxul? Eu cred ca diavolul vrea sa fie vindecat sau ma rog purtatorii de diavol si de aceea se "baga in fata" exact ca la coada la paine cand cel caruia ii este mai foame striga cel mai tare! Si pentru ca tot am vorbit de ceaiul fierbinte cu dulceata asa ar trebui sa fie in noi dragostea tot timpul fierbinte ca sa "se poata dizolva" orice forma de materie pe care nu ar putea sa "o digere" organismul! Sa fiti intelepti ca serpii si blanzii ca porumbeii as adauga eu si putin alunecosi ca serpii si "usori" ca porumbeii sau poate nu!