Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ca să producem schimbare socială profundă în România nu avem nevoie de eroi, ci de cetățeni implicați

Gradina Botanica

(Foto: galasocietatiicivile.ro)

Am dat zilele acestea un interviu unei studente care își scria teza de masterat pe tema conștiinței civice la români, în lumina protestelor de stradă care au marcat România ultimilor ani. M-a întrebat de ce e participarea atât de scăzută la români și de ce nu par interesați de a îmbunătăți societatea în care trăiesc. I-am spus că, în opinia mea, moștenirea a cincizeci de ani de comunism în care practic toată lumea a păcălit pe toată lumea (vă amintiți celebrul „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”, nu?) a creat o societate în care membrii ei au foarte puțină încredere unii în alții (low trust society). De aici și lipsa de coagulare a inițiativelor cetățenești. Dar i-am spus ca eu am speranță. În primul rând pentru că văd cum tehnologia începe să închege comunități de încredere. Comunități care, cu timpul, vor evolua, și vor ajunge să miște societatea.

Mi-am amintit de proiectele pe care le-am jurizat recent, la Gala Societății Civile, în cadrul secțiunii de Inițiative Cetățenești. Sunt proiecte care îmi dau încredere că din ce în ce mai mulți oameni simpli, nicidecum „oengiști de profesie”, își dau seama că oricine poate fi un agent al schimbării și poate rezolva o problemă de care îi pasă cu adevărat. Ca să producem schimbare socială profundă în România nu avem nevoie de eroi. Ci de cetățeni implicați. La Ashoka, cea mai mare rețea globală dedicată antreprenorilor sociali, credem într-un lucru simplu: Everyone a Changemaker (Oricine un agent al schimbării).

Am jurizat inițiative aparținând unor mici antreprenori din industria hotelieră care, fără să aibă vreo organizație stufoasă în spate și fără să scrie vrafuri întregi de hârțoage pentru finanțatori, au pus mână de la mână, au încheiat zeci de parteneriate și bartere, și au adus sute de copii amărâți, de la țară, în tabere la București. Felicitări, Anda, pentru Orice copil poate călători: ești un agent al schimbării.

Am citit despre Geeks for Democracy: un grup de ITiști și profesioniști din diferite domenii care s-au reunit cu sutele într-o platformă online cu scopul de a anima viața civică din România. Zis și făcut. Cu buget zero au mobilizat mii de voluntari în cea mai mare campanie de observare a alegerilor derulată până acum în România și au înființat un fond cetățenesc pentru finanțarea inițiativelor cetățenesti. Felicitări, Cătălin: ești un agent al schimbării!

Un student s-a apucat, la 18 ani, să scrie câteva linii de cod pentru a ajuta copiii dislexici să învețe limba română. După câteva luni, 45 de cadre didactice au derulat peste 400 de ore de terapie cu ajutorul lui LEXY. Felicitări, Bogdan: ești un agent al schimbării.

Cu suma modică de 6000 de lei, un cetățean din Mediaș a strâns o comunitate online de peste 4000 de oameni și a realizat o revistă online și o hartă interactivă, Mediaș Alert, pentru identificarea și urmărirea problemelor de pe domeniul public din Mediaș, petiționând cu succes, de sute de ori, autoritățile locale. E imposibil de apreciat numărul total de voluntari implicați în activitățile grupului „Inițiativă pentru Mediaș”. Probabil câteva mii, conform fondatorului acestei mișcări. Felicitări, Tamás, ești un agent al schimbării!

Cu un buget apropiat de nota de plată pentru o cină la un restaurant mai de fițe din București, 17 arhitecți, designeri și artiști din Ploiești s-au coalizat într-un grup mic (numit chiar așa, Mic, de la Maraton de Implicare Creativă) și au ajutat cinci ONG-uri locale să aibă identități vizuale ca la carte, noi strategii de marketing și noi povești. Nu s-au lăsat și au mers apoi la Brașov, unde au croșetat idei creative pentru îmbunătățirea transportului în comun. Felicitări vouă, sunteți agenți ai schimbării!

Lista ar putea continua. Vă invit să descoperiți cele 17 inițiative cetățenești înscrise anul acesta la Gala Societății Civile. Oricât de multă deznădejde ne aduce teatrul absurdului care pare că se joacă zilele acestea pe scena publică din România, sunt oameni care nu se lasă. Și care mereu găsesc soluții. Putem alege calea plângerii sau calea acțiunii. Depinde de noi!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Guvernantii si politicienii ne-au demonstrat in 20 de ani ca sunt imuni la initiative cetatenesti.Singura metoda de ai aduce cu picioarele pe pamint este de a nu ii mai alimenta cu bani ! O greva fiscala generalizata iar lasa cu buzunarele goale; NUMAI ATUNCI II VOM PUTEA SENSIBILIZA....
  • Like 0
 • Cred că #rezist vorbește clar despre calea acțiunii, nu e vorba de oameni deznădăjduiți. :-)
  Omul fără speranță nu rezistă.
  • Like 0
 • Laura check icon
  E super acest articol, dar mai mult de actiuni constructive e nevoie de comunicare din partea mass -media si promovare a oamenilor buni, a ideilor bune. Nu uitati ca si guvernarea tehnocrata s-ar fi plasat mult mai bine daca ar fi comunicat corect, clar toate strategiile puse in practica. In Romania poti sa te chinui si sa faci fapte bune dar daca nimeni nu stie de tine, esti singur pe lume si eventual izolat. Exercitiul de promovare, comunicare, vulgarizare a actiunii civice e foarte foarte important. E un mod de a educa. Asadar, la mai multe articole de acest gen, si la TV daca se poate !
  • Like 0
 • Măi să fie! Parcă e altă țară... dar nu țin minte să fi văzut vreuna din inițiativele astea difuzate la tv.
  • Like 1


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult