Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deputații din Comisia de Industrii tocmai au demarat preluarea ostilă de către Partid a tuturor companiilor de stat. Sau cum s-o pui pe verișoara Viorica șefă peste o companie de miliarde

Liviu Dragnea - Călin Popescu Tăriceanu - Mihai Tudose

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Guvernul caută să scoată bani și din piatră seacă. Supraacciză la carburanți, amânarea creșterilor reale de salarii (uite brutul, uite netul, stați să socotim), split TVA, impozitul pe cifra de afaceri și câte și mai câte. Dacă vreți bani la buget, onor guvernanți, vă dau un sfat simplu: aplicați Legea privind guvernanța corporativă a companiilor de stat.

Dacă până de curând această lege – care impune selectarea pe criterii profesioniste, transparente și meritocratice a conducerilor companiilor de stat – era nesocotită în spiritul ei (a se citi concursuri aranjate, headhunteri îndoielnici etc.), acum este încălcată în toată litera ei. Astfel, conform legii, până în toamna anului trecut, ministerele ar fi trebuit să declanșeze selecții publice transparente, cu scrisori de așteptări și cu negocierea unor indicatori clari de performanță. Până la finele lunii august, Ministerul Finanțelor Publice ar fi trebuit să publice un raport cu privire la performanța acestor companii, inclusiv o dare de seamă cu privire la câte implementează legea. Nu a făcut-o, în mod evident. Vă spun eu, pe socotite, mai niciuna nu a declanșat aceste proceduri de selecție. Ce au făcut însă? S-a revenit la practica numirii unor consilii de administrație așa-zis interimare, alcătuite din secretare, veri, nepoți, cumetri. Astfel de mișcări înseamnă, în fapt, încălcarea Art. 59 din Legea 111/ 2016. Prin urmare, toți miniștrii care nu au declanșat selecții ar fi trebuit să fie amendați, personal, de către Ministerul de Finanțe, în calitatea lor de șefi ai autorităților publice tutelare, cu sume cuprinse între 3000 și 5000 de RON. Pentru fiecare selecție nedeclanșată. Ministerul Economiei are peste 50 de companii în subordine. Fiecare ministru ar fi trebuit să plătească, din buzunar, până la 250.000 de RON (adică vreo 50.000 EUR). 

Au fost până acum vreo trei, dintr-un foc 150.000 de EUR la buget. La o socoteală simplă, întrucât sunt 1400 de companii de stat în România, unele subordonate autorităților centrale, altele celor locale, s-ar fi strâns lejer la buget, din amenzi aplicate direct decidenților, vreo 3 milioane de EUR. Asta da responsabilizare, nu? (nu punem la socoteală câte amenzi ar fi trebuit sa plătească conducerile companiilor pentru diverse încălcări ale legii, că ajungem la un număr impresionant de zerouri).

Mi-ar plăcea ca, peste câțiva ani (sau chiar luni, de ce nu) să vină frumușel Curtea de Conturi, să constate aceste abuzuri de putere și prejudicii aduse bugetului de stat și să vedem, unul câte unul, toți acești decidenți dând explicații pentru nesocotirea unei legi. Roata politică se întoarce, nu m-aș mira să vină si ziua încheierii unor conturi...

Revenind la zilele noastre, în loc să aplice legea, cum se „responsabilizează” politicienii unii pe alții? Comisia de Industrii din Camera Deputaților a discutat marți pomelnicul de exceptări aduse legii prin amendamente ale diferiților deputați. Se dorea exceptarea Transelectrica (că siguranță națională), Hunedoara (că siguranță națională), Cuprumin (că siguranță națională), Monitorul Oficial (că, ați ghicit, siguranță națională). Administrația Națională de Meteorologie fusese deja exceptată pe motiv de siguranță națională, și uite ce bine a performat în cazul furtunii recente din vestul țării. Se tot adunaseră azi vreo 50 de excepții. Deputații, conduși pastoral de președintele Comisiei, au pus însă bomboana pe colivă. Au decis să se spele pe mâini, nemaiexceptând ei înșiși nicio companie. În schimb, vor să permită guvernului să excepteze oricând și oricum, pe cine vrea, printr-o simplă hotărâre de guvern. Adio opoziție, adio scrutin parlamentar. O semnătură și atât. Verișoara Viorica devine în doi timpi și trei mișcări președintă peste o companie de stat care controlează câteva miliarde. Scurt.

Atenție săptămâna viitoare. Modificările vor fi votate în plenul Camerei Deputaților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ok. Vad si eu asta sau mai exact vad ceea ce se intampla. Intrebarea mea stimtati republicani, este: ce facem, ne plangem ij continuare?
    • Like 0
  • Nimic nou ! Si asta e sistemul, ala cu care chipurile dl Basescu sa batut ca si cavalerul tristei figuri cu morile de vant. Si asta nu a inceput cu actuala conducere psd-ist , ci poate pe undeva prin mandatul doi a dl Iliescu si cu dl Nastase la conducerea guvernului si toate celelalte forte politice care s-au succedat la conducerea Romaniei s-au folosit din plin, ca isi ziceau ca sunt de dreapta sau de stanga erau doar vorbe.
    O intrebare idioata ar fi de ce nu a dat Romania faliment ? Ce alte forte oculte o mai tin pe linia de plutire ?
    • Like 0
  • ””Guvernul caută să scoată bani și din piatră seacă””. Da exasperarea lor este maximă pentru că nu reușesc să se țină de ”progromul” lui Dragnea. Cu toții măcar odată am avut ocazia prin piețele de zarzavat să vedem băbuțe care scot câte o batistă mare cu multe noduri, fiecare nod fiind o anumită sumă de bani destinată pentru ceva anume. Cam așa fac acum nătărăii de la guvernare neștiind ce ”nod” să mai desfacă să facă rost de bani. Tot acum au început să apară și...milițienii ca acei care au amendat o ambulanță aflată în urgență pentru depășirea vitezei legale (!?). Și în curând vor apărea o armată întreagă de milițieni care vor trebui să aplice noile modificări la codul rutier unele aberante, doar pentru a scoate banii cu orice preț (nu din piatră seacă), din buzunarul cetățeanului. Au mărit prețul la benzină, la electricitate, la gaz metan și mai urmează. La primăria capitalei capra râioasă piședistă taie și spânzură de parcă ar fi pe moșia lui tacsu deturnând bani pentru PSD prin companii înființate special în încercarea de a o face fără a lăsa urme. Și tot așa...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult