Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cadrele medicale care tratează bolnavii de COVID vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.250 de lei net

Cadrele medicale implicate în tratarea bolnavilor de COVID-19 vor primi un stimulent de risc în valoare 2.250 de lei net, a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De măsură vor beneficia 75.000 de persoane - medici, asistenți, membri ai personalului care lucrează pe ambulanță și ai personalului paramedical, iar banii vor veni din fonduri europene, a spus Boloș.

Valoarea brută a stimulentului va fi de 2.500 de lei, din care va fi scăzut impozitul pe venit de 10%.

Boloș a anunțat că și alte măsuri de luptă împotriva coronavirusului vor putea fi plătite din fonduri de la UE. Astfel, vor fi decontate echipamente medicale de protecție în valoare de 350 de milioane de euro, iar România va primi 300 de milioane de euro pentru a suporta cheltuieli generate de șomajul tehnic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    Dar contribuții de ce nu plătesc?
    • Like 0
  • Personalul medical implicat direct în "lupta" contra SARS-CoV-2, ar trebui să aibă exact aceleaşi facilităţi pe care le au militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. La fel şi în cazul unor "accidente de şantier" (ca să folosesc o expresie a unui fondator "Republica"). Numai că... s-ar putea să nu le placă.

    A propos, sunt curios să ştiu ce asigurare de viaţă are personalul care lucrează în mod curent în domeniul bolilor infecţioase (spitale, laboratoare etc.) şi dacă da, cine o plăteşte.
    • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Delia MC Delia MC check icon
      Militarii din Afganistan știau la ce se duc acolo. Militarii pentru asta sunt instruiți, pentru război. Și da, aveau sporuri consistente, numai că pe durată limitată, 6 luni, cât dura detașarea.
      " Facilități " înseamnă protecție, casă, masă dacă sunt nevoiți să lucreze schimburi prelungite.
      Există spor de periclitate și pentru cei care lucrează în chimie. Și pentru cei ce se ocupă de pacienți cu HIV sau tbc. Da, e în regulă. Va fi oricum numai pe durata pandemiei.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Şi medicii/ asistenţii/ infirmierii/ brancardierii/ etc nu sunt pregătiţi pentru astfel de situaţii? Nu ştiau ce înseamnă activitatea într-un spital? N-au învăţat la şcoală/ facultate ce înseamnă o epidemie?

      Pentru perioada cât sunt implicaţi în combaterea COVID-19 (o lună, două, şase, un an, cât o ţine), şi numai cei direct implicaţi, să primească exact aceleaşi sporuri consistente ca şi militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. Dacă nu le convine, îşi pot da demisia. Militarii n-au această posibilitate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult