Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cadrele medicale care tratează bolnavii de COVID vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.250 de lei net

Cadrele medicale implicate în tratarea bolnavilor de COVID-19 vor primi un stimulent de risc în valoare 2.250 de lei net, a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De măsură vor beneficia 75.000 de persoane - medici, asistenți, membri ai personalului care lucrează pe ambulanță și ai personalului paramedical, iar banii vor veni din fonduri europene, a spus Boloș.

Valoarea brută a stimulentului va fi de 2.500 de lei, din care va fi scăzut impozitul pe venit de 10%.

Boloș a anunțat că și alte măsuri de luptă împotriva coronavirusului vor putea fi plătite din fonduri de la UE. Astfel, vor fi decontate echipamente medicale de protecție în valoare de 350 de milioane de euro, iar România va primi 300 de milioane de euro pentru a suporta cheltuieli generate de șomajul tehnic. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Dar contribuții de ce nu plătesc?
  • Like 0
 • Personalul medical implicat direct în "lupta" contra SARS-CoV-2, ar trebui să aibă exact aceleaşi facilităţi pe care le au militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. La fel şi în cazul unor "accidente de şantier" (ca să folosesc o expresie a unui fondator "Republica"). Numai că... s-ar putea să nu le placă.

  A propos, sunt curios să ştiu ce asigurare de viaţă are personalul care lucrează în mod curent în domeniul bolilor infecţioase (spitale, laboratoare etc.) şi dacă da, cine o plăteşte.
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Delia MC Delia MC check icon
   Militarii din Afganistan știau la ce se duc acolo. Militarii pentru asta sunt instruiți, pentru război. Și da, aveau sporuri consistente, numai că pe durată limitată, 6 luni, cât dura detașarea.
   " Facilități " înseamnă protecție, casă, masă dacă sunt nevoiți să lucreze schimburi prelungite.
   Există spor de periclitate și pentru cei care lucrează în chimie. Și pentru cei ce se ocupă de pacienți cu HIV sau tbc. Da, e în regulă. Va fi oricum numai pe durata pandemiei.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Şi medicii/ asistenţii/ infirmierii/ brancardierii/ etc nu sunt pregătiţi pentru astfel de situaţii? Nu ştiau ce înseamnă activitatea într-un spital? N-au învăţat la şcoală/ facultate ce înseamnă o epidemie?

   Pentru perioada cât sunt implicaţi în combaterea COVID-19 (o lună, două, şase, un an, cât o ţine), şi numai cei direct implicaţi, să primească exact aceleaşi sporuri consistente ca şi militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. Dacă nu le convine, îşi pot da demisia. Militarii n-au această posibilitate.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult