Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cadrele medicale care tratează bolnavii de COVID vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.250 de lei net

Cadrele medicale implicate în tratarea bolnavilor de COVID-19 vor primi un stimulent de risc în valoare 2.250 de lei net, a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De măsură vor beneficia 75.000 de persoane - medici, asistenți, membri ai personalului care lucrează pe ambulanță și ai personalului paramedical, iar banii vor veni din fonduri europene, a spus Boloș.

Valoarea brută a stimulentului va fi de 2.500 de lei, din care va fi scăzut impozitul pe venit de 10%.

Boloș a anunțat că și alte măsuri de luptă împotriva coronavirusului vor putea fi plătite din fonduri de la UE. Astfel, vor fi decontate echipamente medicale de protecție în valoare de 350 de milioane de euro, iar România va primi 300 de milioane de euro pentru a suporta cheltuieli generate de șomajul tehnic. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Dar contribuții de ce nu plătesc?
  • Like 0
 • Personalul medical implicat direct în "lupta" contra SARS-CoV-2, ar trebui să aibă exact aceleaşi facilităţi pe care le au militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. La fel şi în cazul unor "accidente de şantier" (ca să folosesc o expresie a unui fondator "Republica"). Numai că... s-ar putea să nu le placă.

  A propos, sunt curios să ştiu ce asigurare de viaţă are personalul care lucrează în mod curent în domeniul bolilor infecţioase (spitale, laboratoare etc.) şi dacă da, cine o plăteşte.
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Delia MC Delia MC check icon
   Militarii din Afganistan știau la ce se duc acolo. Militarii pentru asta sunt instruiți, pentru război. Și da, aveau sporuri consistente, numai că pe durată limitată, 6 luni, cât dura detașarea.
   " Facilități " înseamnă protecție, casă, masă dacă sunt nevoiți să lucreze schimburi prelungite.
   Există spor de periclitate și pentru cei care lucrează în chimie. Și pentru cei ce se ocupă de pacienți cu HIV sau tbc. Da, e în regulă. Va fi oricum numai pe durata pandemiei.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Şi medicii/ asistenţii/ infirmierii/ brancardierii/ etc nu sunt pregătiţi pentru astfel de situaţii? Nu ştiau ce înseamnă activitatea într-un spital? N-au învăţat la şcoală/ facultate ce înseamnă o epidemie?

   Pentru perioada cât sunt implicaţi în combaterea COVID-19 (o lună, două, şase, un an, cât o ţine), şi numai cei direct implicaţi, să primească exact aceleaşi sporuri consistente ca şi militarii în Afganistan. Nici mai mult, nici mai puţin. Dacă nu le convine, îşi pot da demisia. Militarii n-au această posibilitate.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult