Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Călăul celor nenăscuți și cvadruplarea cinismului

Primarul orașului Târgu Mureș, Dorin Florea (ALDE), a făcut niște afirmații șocante. Dl Florea propune obligativitatea unei anchete sociale la care să fie supuse cuplurile ce vor să aibă copii. Dacă sunt găsiți respectivii ca fiind prea săraci, șomeri, insuficient educați sau prea tineri, atunci li se interzice prin lege, înțelegem, conceperea de copii. Cum anume se va face asta practic, dl Florea nu precizează.

În cazul în care nu se respectă această lege, atunci statul confiscă copilul născut ilegal.

Aceste idei ale dlui Florea vin direct din totalitarism, dar nu din nazism, cum văd că strigă mulți, ci din comunism. Criteriul care sintetizează cele 4 condiții puse de primar nu este rasa, ci clasa. Florea nu vorbește despre romi ca oameni cu pielea mai închisă la culoare, ci ca săraci. Comuniștii puneau la zid bogații și copiii lor, dl Florea vrea să-i împiedice să procreeze pe sărăntoci.

Ură de clasă pe dos.

Familii cu mulți copii făcuți pentru ca părinții să trăiască din alocațiile lor, în vreme ce prichindeii mănâncă din gunoaie și umblă în zdrențe, sunt și de romi, și de români. Problema este reală, dar soluțiile lui Florea sunt de o inumanitate înfiorătoare. Să încerci să câștigi voturi pentru încă un mandat în calitate de călău al copiilor nenăscuți, și să și reușești... Vai de țara în care așa ceva se poate întâmpla.

O soluție omenească pentru a-i bloca pe cei care fac copii ca să le fure banii este desființarea alocațiilor. Nu dublarea, cvadruplarea lor, cum cu cinism procedează PSD, PNL și președintele Iohannis, tot ca să câștige voturile părinților. Căci copiii nu le sunt de niciun folos.

Astfel, nu vor mai primi bani nici familiile înstărite, care n-au nevoie de cele câteva sute de lei.

Fiecare familie care dorește poate face o cerere de sprijin către stat. Prezintă un dosar cu starea socială și financiară, număr de copii, sexul și vârstele lor. Dosarul este analizat și, dacă este aprobat, se dau copiilor, direct, încălțăminte, îmbrăcăminte, cărți și caiete, hrană, medicamente. Iar părinților, dacă n-au, li se propun locuri de muncă.

După care se verifică periodic situația copiilor. Dacă așa-zișii părinți sunt atât de ticăloși încât vând bunurile celor mici ca să-și cumpere băutură și țigări, atunci, prin legislația existentă, pot fi decăzuți din drepturile părintești și copiii preluați de stat.

Dar cine să facă o asemenea lege, când politicienii vor să rămână copiii „carne de tun” pentru alegeri...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mick check icon
  HAHAHA... Domnule Popescu, v-au pacalit. Au facut emisiunea de 1:30 cu 30 de minute de reclame. Capul limpede tocmai s-a imbacsit de reclame. Imi place tangoul dumneavoastra cu Roxana. Nu am stiut ca poate fi atat de spontana si de haioasa.
  E un pas inainte, dar doi pasi inapoi in ce priveste reclamele. De fapt tot o ora este emisiunea. V-au prostit. :-)
  Parca am vazut in reluare "Vocea Romaniei".... Pai... "Publicitate"
  Asa sunt mai nou numite reclamele de prost gust si spalarea pe creier.
  Poate ca v-au marit renumerarea daca acceptati asta. Aveti cap limpede dar nu vedeti aici profitarea de imagine?
  Au timp toata ziua sa imbacseasca publicul cu reclame. Daca nici in emisiunea dumneavoastra nu se pot abtine este dezamagitor. Imi amiintesca ca acum 4 ani nu aveau reclame, ci doar promo. Acum teleshopping le mai lipseste sa fie Antena3.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Ce mă miră e cum oamenii au uitat așa de repede cum abia acum câteva luni ALDE împărțea frățește ciolanul cu psd. Și cum aplaudau frenetic și se pliau imediat pe găselnițele pesediste. Acum vine dl primar cu o idee desprinsă din noaptea comunistă. La fel cum acum 4 decenii femeile erau luate din fabrică și duse ca vitele la ginecolog nu care cumva să fie una gravidă și să scape clandestin de sarcină. Într-o lume în care naziștii ar fi condus ar fi avut drept deplin de reproducere numai populația ariană. Țiganii și evreii ar fi sfârșit oricum în cuptoare. Probabil pe restul i-ar fi așteptat aceeași soartă ca cea invocată acum de primarele aldist.
  De mirare căci exact aceiași au împărțit pomeni și ajutoare în neștire inclusiv țiganilor numai să fie votați. Iar acum vine dl primar cu o propunere abracadabrantă exact pe dos. Deci nu contează că neg azi ce am spus ieri, numai votul să iasă!
  Inconsecvenți și oportuniști până la capăt.
  Dl primar, ALDE împreună cu psd ați pierdut. Nici nu-i de mirare, ALDE, zmei liberali care au sfârșit prin a se alia cu așa zisa stângă!
  Proiectul dumisale nu-i nicidecum fezabil, nu într-o țară din buricul Europei. Trebuie găsite alte soluții dar mă tem, la stilul lor simplist de gândire, deschide/închide robinetul nu-i posibil. Pentru asta trebuie mai mult de 2 neuroni, unul sus și unul jos și fără legătură între ei.


  • Like 1
 • Absolut corecta propunerea, care este o realitate in tarile din Vest. Solutia este sa nu dai bani, ci produse si servicii adresate direct copiilor. Mai mult, orice ajutor dat parintilor [nu copiilor] este conditionat de prezenta la scoala a copiilor.
  • Like 2
 • ,,Pă cuvântul tău ", domnule Cristian Tudor Popescu ?
  M-ai obosit cu acest ,, pă" și mereu dai lecții la profesori și la toată lumea ?
  ,, Pă cuvântul tău dă ziarist ?"
  • Like 1
  • @ Adina Maria
   Dai lecții profesorilor, nu "la profesori".
   Întradevăr, gramatica e grea.
   • Like 2
 • Excelentă soluție! Dacă tot vom rămâne doar vreo 13 milioane în 2030, câți din ăștia vor fi chinezi, sirieni, țigani? Și atunci.... să vezi cum va funcționa democrația lor.
  • Like 0
 • Desfiintarea alocatiilor mi se pare o solutie extrema. Mai degraba as zice sa li se acorde alocatii numai familiilor unde cel putin unul dintre parinti are serviciu.
  • Like 1
  • @ Vladimir Marton
   Ori nu ati citit, ori ati citit si nu ati inteles. Mai incercati.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Citez din articol : "O soluție omenească pentru a-i bloca pe cei care fac copii ca să le fure banii este desființarea alocațiilor. Nu dublarea, cvadruplarea lor, cum cu cinism procedează PSD, PNL și președintele Iohannis, tot ca să câștige voturile părinților. Căci copiii nu le sunt de niciun folos."
   Dupa care domnul Popescu sugereaza o procedura birocratica greoaie, pentru unii poate chiar de neinteles (cerere de sprijin de la stat si urmarire ulterioara). Unii dintre eventualii beneficiari poate ca nici macar nu stiu sa scrie. Deci ar trebui creat un nou aparat birocratic foarte stufos care trebuie la randul lui platit si care trebuie sa rezolve fiecare caz individual. Alte cheltuieli ! Cum rezolvati problema ? Daca am inteles gresit, explicati-mi dumneavoastra.
   • Like 1
 • mike mike check icon
  Florea ar putea candida cu succes din partea AfD-ului in Germania. Numai acolo am auzit astfel de idei.
  • Like 1
  • @ mike
   Parerist check icon
   Ba n-ar putea, pentru ca e un roman imputit si AfD-ul si ai lor sustinatori sunt satui de romani imputiti.
   • Like 4
 • Asa cum ma asteptam, deschid "presa" online si nicaieri, nici un articol despre Poet, chiar un articol mai slab, cum o fi el, dar ceva care sa ne aminteasca de El, nu numai ca autor de poezii, ci si de proza filosofica, de jurnalistica vitriolanta si, mai presus de toate, in calitate de creator al limbii romane moderne.
  Imi spun, lasa ca "merg" pe Republica, unde voi gasi desigur chiar mai multe articole...
  Cind colo, aceeasi jenanta prioritate, cu o larga participare editorialistica; pai daca-i asa, ma "duc" pe YouTube sa revad clipul "Cenzurat 8 - Pozitia Coviltirului", de ziua INculturii nationale.
  Da, avea dreptate: "... traind in cercul vostru strimt..."

  • Like 1
  • @ Augustin Man
   https://republica.ro/zamintiri-despre-eminescu-cateva-carti-care-te-ajuta-sa-il-cunosti-pe-marele-poet-dincolo-de-clisee
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Multumesc, vina mea ca n-am cautat bine...
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Exact, asta am vrut să spun și eu, doamna profesoară de română a salvat ziua de azi în „Republica”,
   • Like 0
  • @ Augustin Man
   Mick check icon
   Cum nu? Un ditamai articolul ca El a descoperit de fapt E=MC patrat. Cu muuuult inaintea lui Einstein. Doamne la ce nivel de reptila a ajuns ziarismul in Romania. Singurul lucru care conteaza e "stirea bomba". Adevarul e irelevant.
   Nu neg ca Eminescu era pasionat de stiinta. Si eu sunt. Dar nu pot sa ma compar cu un om care si-a dedicat o viata stiintei. E ca si cum ai spune ca Einstein e cel mai mare poet din lume ca a scris si el cateva poezii cand era indragostit.
   Dragi ziaristi lasati vrajeala si dati fiecarui Cezar ce-i apartine.
   Nu suntem toti prosti. Iar daca asta nu conteaza pentru voi, nu meritati sa fiti cititi.
   • Like 0
 • Non multa, sed multum.
  • Like 0
 • @CTP - cu tot respectul, ideile domnului primar NU sunt singulare si au fost aplicate cu succes ghiciti unde, in ELVETIA! Nimeni nu i-a acuzat pe elvetieni de nazism, discriminare, etc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult