Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cancerul lui Putin și lumea cealaltă

Cristian Tudor Popescu

Mare veste mare: Putin e bolnav, grav, în fază terminală, cel mai probabil, ba nu, cel mai bine, de cancer. Pe televizoarele noastre se fac analize ale mutrei lui Putin, de către ghicitori în riduri și în ochi, care să furnizeze, cui o cere, ușurarea că „moare ăla și scăpăm”.

Nu știu care e starea sănătății casapului de la Kremlin, dar cei care înghit „știrea” de mai sus suferă de prostie, nepăsare și lașitate, în stadii avansate.

1. Putin este șeful de stat cu cea mai bună condiție fizică din câți am văzut – poate doar schiorul, golferul, tenismanul Iohannis să-i facă ceva concurență. Nu e băutor, n-a fumat niciodată; mai mult, interzice fumatul pe unde îl prinde, chiar și celor din cercul său restrâns. În fiecare zi, înoată și face exerciții fizice. 

2. Periodic, este supus unei testări medicale complete, care ar detecta orice boală în fază incipientă.

3. Chiar și dacă ar avea cancer sau SIDA, să zicem, banii și puterea îi dau acces la cele mai eficiente tratamente actuale, care, în cel mai rău caz, îi prelungesc viața cu mulți ani.

4. Speranța stupidă că Putin ar putea să-și dea duhul rapid ascunde lașitatea și nepăsarea de semeni a celor care o nutresc. Mulți dintre ei cred și că „nu trebuie să-i enervăm pe ruși”, „ce treabă avem noi cu ucrainenii?”, „ce ne trebuia scut la Deveselu, ca să-i întărâtăm?”, „să rămânem neutri”. Neutri față de omorârea civililor și copiilor de către armata rusă. Aceștia sunt urmașii celor care plimbau din gură-n gură în anii `80 zvonul că Ceaușescu are cancer la prostată, dar n-ar fi zis nici cârc la adresa politicii criminale a scorniceșteanului. Adicătelea, noi tăcând mâlc, cu mâinile la spate, să ne rezolve problema hazardul, boala, pronia cerească. Sau astrologia. Potrivit astrologului ucrainean Vlad Ross, „Putin își va sărbători ultima aniversare pe 7 octombrie 2021. Cel mai probabil, acesta va fi și ultimul an în care o va face”.

5. Niciunul dintre vânturătorii cancerului de care ar suferi Putin nu-și găsește, dacă-l întrebi, vreo vină pentru crimele care se petrec acum în Ucraina. Asta deși Putin lovește și omoară oameni din ziua în care a ajuns la putere. Când a bombardat Groznîi, capitala Ceceniei, până n-a mai rămas piatră peste piatră, nu s-a repezit nimeni să-i sancționeze regimul. Când toți opozanții lui au fost, rând pe rând, arestați, torturați, otrăviți, împușcați, nu i-a trecut nimănui prin cap în Europa și în România să renunțe la un grad, două din căldura locuinței, cum propune acum Frans Timmermans, pentru a nu mai pompa bani pe gaz în buzunarele ucigașului.

6. Putin este produsul unui mod de a fi și de a gândi care stăpânește Rusia. Este odrasla kaghebismului militarist revanșard, obsedat de ideea de a face URSS nu prețuită, nu respectată, ci temută în întreaga lume. Pentru KGB, nici măcar Putin nu e de neînlocuit. Dacă ar dispărea mâine, succesorul e ales și pregătit – de pildă, dublura lui Putin, fostul președinte Dimitri Medvedev. 

7. Dar mai există un motiv, cel mai tare și trist, pentru care moartea lui Putin n-ar opri răul. Tot auzim că rușii, care, potrivit celui mai proaspăt sondaj, îl susțin în procentaj de 70%, sunt spălați pe creier de dictatură. N-aș zice. Când televiziunea Kremlinului le spune că Rusia eliberează Ucraina de drogați și naziști, le spune exact ce vor de decenii să audă. Rușii visează dictatura, chiar una sângeroasă. Vor să fie sclavi, dar sclavi imperiali.

Adevărul ultim este că majoritatea poporului rus respinge din rărunchi democrația – îi va trebui un veac s-o învețe, dacă o va învăța vreodată. Șansa omenirii de a supraviețui este carantinarea, izolarea totală a Rusiei, pe termen nelimitat. Pe Pământ, ca să mai existe această planetă, se despart două lumi: lumea liberă democrată și lumea cealaltă, Rusia cu China și Coreea de Nord.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult