Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Când am plecat prima oară din România, toți prietenii mi-au dat următorul sfat: „Să n-ai încredere în românii din diaspora, ferește-te de ei cât poți de mult!”

Drapelul României

Foto: Guliver Getty Images

„Să n-ai încredere în românii din diaspora, ferește-te de ei cât poți de mult!” Sfatul ăsta, pe care l-am auzit pentru prima oară înainte de a pleca din țara, și care ulterior am constatat că apare ca un leitmotiv, ca o mantră, în majoritatea discuțiilor pe care le am cu alți români, n-ar trebui să ne mire. În fond și la urma urmei, „să moară și capra vecinului” este o vorbă 100 la sută românească, nu?

Invenții românești: stiloul, motorul cu reacție, insulina și… „capra vecinului”.

Glumesc, bineînțeles, nu noi am inventat invidia și ranchiuna, și nici nu prea contează în contextul acesta.

Nu, noi suntem… pești.

De aproape treizeci de ani, cu mici excepții, oamenii aflați la putere (în general organizați în grupuri de interese, nu partide), de multe ori, foarte probabil, cu acordul tacit al majorității, au aplicat aceași rețetă în simulacrul guvernării: 

Îți recomandăm

1. Au vândut cam tot ce se putea vinde, în general unor companii din afara țării: fabrici, uzine, clădiri comerciale, servicii, vapoare, trenuri, terenuri, păduri, resurse naturale etc. Totul contra unor comisioane.

2. După ce au distrus, au încurajat consumul și au început să importe până și usturoi din China. Comisioane.

3. Au accesat fonduri europene/internaționale în vederea construirii unor diverse proiecte care însă s-au oprit mereu, invariabil, la stadiul de studiu de fezabilitate. Din nou, comisioane.

4. Și-au dat seama că prin distrugerea economiei riscau să creeze nemulțumiri majore în rândurile populației, așa că au încurajat emigrarea în masă. Ca să-l citez aproximativ pe unul dintre foștii președinți: „Nu am de unde să le dau locuri de muncă românilor. Dacă puteți să plecați afară, plecați.”

5. Întotdeauna „alții” sunt de vină.

O să ziceți: „Bravo, dom’le, ai descoperit apa caldă!”

Aveți puțintică răbdare.

Exemplul cel mai recent, așa zisul proiect al podului peste Dunăre în zona Brăilei. Este o copie fidelă a ceea ce s-a intamplat cu marile proiecte de infrastructură din țară, fie că este vorba despre autostrăzi, fie că este vorba despre centrale electrice etc. Lansat cu ceva luni în urmă, chiar înainte de a fi demis, de premierul (la acea dată) Mihai Tudose, proiectul s-a împotmolit de câteva zile. Motivele pentru care s-a oprit sunt cele clasice. De la „Ce știi tu, dom’le? Sunt interese mari în joc. N-ai tu habar! Păi UE/Olanda/Germania nu ne lasă, clar!” până la acela că unul dintre baronii locali se opune pentru că lui nu-i pică cât vrea în poală.

Toate bâlbele astea, toată cacofonia asta de decizii luate aiurea-n tramvai cred că au la bază o trăsătură specifică nouă, românilor: ne vindem ieftin. Și, ceea ce este descurajant, ne vindem și semenii, fără nici o urmă de remușcare. La fel de ieftin.

Consecința e că nu putem construi împreună. Ne învrăjbim repede, de aceea conducătorilor acestei țări le este atât de ușor să ne divizeze. Facem greu echipă, fiind genialoizi în singurătatea noastră, de aceea politicienilor le este atât de simplu să ne cumpere la bucată. Sperăm să moară și capra vecinului, de aceea spiritul populist și revanșard are atât de mare succes în acest anotimp politic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :)))))))))))))))) Ca să fim precişi:

    <Invenții românești: stiloul, motorul cu reacție, insulina și… „capra vecinului”.

    Glumesc, bineînțeles, nu noi am inventat stiloul, motorul cu reacție, insulina, invidia și ranchiuna, și nici nu prea contează în contextul acesta.>
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult