Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nelu și Relu: doi români

NELU este român. Dar Nelu este și patriot. Cele două atribute merg mână în mână; „român zice, viteaz zice”.

Nelu a învățat ce înseamnă să fii patriot la școală. Cam asta e tot ce a învățat el în școală. Românii sunt marea reușită a lui Dumnezeu, cu care El, însă, în divina sa modestie, nu prea vrea să se laude. 

Nelu însă se laudă.

„Noi i-am bătut la Posada! Am dat cu cataroaie în ei până i-am învinețit!”

„În cine ați dat cu cataroaie?”

„În turci!”

„Și în unguri?”

„Și!”

„Cine erați “noi”, tu și cu mai cine?”

„Hai enervează-mă, poate vrei să ți-o furi!”

Nelu nu este însă vreun incult. Unele lucruri le-a aflat și le-a și aprofundat. Știe că scrisul a fost inventat de un român, unu’ Petrache Poenaru. Știe că roata provine din Ardeal, au meșterit-o ca să-l tragă pe Horea pe ea. Știe că focul nu e neapărat un „brand” românesc, dar cenaclul „Flacăra” este!

Nelu se simte legat sufletește de toți marii voevozi ai Țărilor Române, și în special de un alt mare patriot român – Ceaușescu. Admite că omul a făcut și greșeli, dar asta în principal din cauza unui mariaj neinspirat. Dar Nea Nicu, uite! ne-a făcut metroul! Ne-a făcut Canalul! Ne-a plătit datoriile până la ultimul bănuț! Dacă mai trăia încă niște anișori, ne-ar fi făcut și internet românesc!

Nelu ar trebui să-și găsească și el un rost pe lume, dar nu poate, deoarece ungurii sunt la graniță. Deoarece țiganii îi mănâncă spațiul vital, iar olandezii nu îl lasă în spațiul Schengen. Cum să te realizezi profesional dacă „străinii de profesie” înfulecă zilnic avuțiile țării? Nelu e foarte fericit că e român, dar e foarte nefericit pentru România. Și-ar dori-o soprană de coloratură în concertul națiunilor, iar el s-ar instala cu bucurie la pupitrul dirijorului. Așa, cu țărișoara rătăcită prin grupul de „backing vocals” și cu nazista aia de Angela Merkel conducând orchestra, simte cum îi piere orice impuls meloman. Se consolează cu gândul că gimnastele noastre le bat la fund pe ale lor.

Observați acest paradox: cu cât Nelu e mai redus, cu atât are preocupări mai abstracte. Cu cât harta Europei e mai vagă ca reprezentare în capul său, cu atât se simte mai preocupat de suveranitatea națională. Cu cât Istoria începe pentru el odată cu prima beție lăsată cu caft la care a participat, cu atât e mai convins că dacii i-au învățat pe romani limba latină. Cu cât vorbește mai strâmb românește, cu atât îi sunt mai străine limbile străine. Cu cât îi e mai greu să creadă în el însuși, cu atât mai vânjos crede în patrie.

Chestionându-l pe Nelu dacă, în ipoteza că s-ar fi născut într-o țară alta decât România, ar fi nutrit aceleași nobile sentimente față de pământul natal, el îți va răspunde după o scurtă ezitare: Nu. Ar fi considerat din start că soarta și-a bătut joc de el.                          

RELU este român. Dar Relu nu se simte patriot. Părerea lui despre România coincide cu memorabila formulă lansată de Fane Spoitoru în privința Canadei: „cea mai țară proastă!”. Relu consideră că la naștere a tras „necâștigător”. Că prin geneza și istoria sa, poporul român e condamnat la mediocritate, la provincialism cultural și la ratarea performanței.

Să le luăm pe rând: basmele cu strămoșii noștri daci și romani seamănă cu pretenția egiptenilor de azi că se trag direct din civilizația faraonilor, ignorând deliberat invazia musulmană. Nu, tataie, să ne lămurim: ne tragem din diverse populații amestecate de-a lungul a 1000 de ani de vacuum istoric, pe un “no man’s land” lipsit de identitate, civilizație sau limbă. Un neam care, în loc să se afirme prin cuceriri îndrăznețe, “făcea război” retrăgându-se în munți și pârjolindu-și propriile holde. Românii au ratat tot ce se putea rata, de la opțiunea catolică la premiul Oscar. Biserica a fost o instituție călâie, gelatinoasă și acomodantă. Literatura și artele au fost permanent cu un tur de stadion în spatele marilor culturi europene. Izbândele au fost puține, palide și fără consecințe: o medalie sportivă aici, o unire primită cadou (de) dincolo…

Și, mai departe: Bucureștiul este (probabil) cea mai urâtă capitală a Europei. Litoralul Mării Negre – o rușine. Balada “Miorița” – o apologie a resemnării. Bucătăria tradițională românească – o colecție de rețete furate de la greci și turci. Ardealul – un colț de imperiu siluit de Mitici.

Relu e convins că cei câțiva intelectuali români care s-au realizat prin scris pe alte meleaguri, au reușit asta datorită renunțării eroice la limba română – o limbă amorfă, impură, cu o gramatică imposibilă, ticsită de forme neregulate. O limbă care n-a dat culturii mondiale nicio capodoperă unanim recunoscută.

Relu consideră că românul de azi seamănă cumva cu un câine maidanez: permanent înfometat, genetic pus pe furat, lătrău și leneș. Anii comunismului i-au deformat până la caricatură date tipologice deja existente: frica, șmecheria, lăcomia, absența coloanei vertebrale. Celebrul „haz de necaz” este, la el, un paleativ pentru lipsa totală de seriozitate și aplicație în orice demers.

Și, mai departe: Bucureștiul este (probabil) cea mai urâtă capitală a Europei. Litoralul Mării Negre – o rușine. Balada „Miorița” – o apologie a resemnării. Bucătăria tradițională românească – o colecție de rețete furate de la greci și turci. Ardealul – un colț de imperiu siluit de Mitici.

Românul este, la capăt de drum, „cel mai neiubit dintre pământeni”. Dar cum se împacă Relu cu această, de loc de invidiat, condiție? Cum își acceptă această nefastă și împovărătoare încărcătură genetică? Cum poate să-și aplice sieși aceleași sentințe dure cu care își „gratulează” conaționalii? Răspuns: Relu nu intră în aceeași schemă. Relu este altfel. De ce este altfel? Pentru că Relu este singurul (sau primul, sau printre puținii) care „s-a prins” cum sunt ceilalți.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tartarin check icon
    Se face scriere despre o stare de fapt vizibila cu "ochiul liber". Nu este nevoie de o "radiografie" amanuntita a cetateanului, mai mult sau putin "contribuabil", din Romania. Cam asta este prima perceptie, la "firul ierbii". Nu doresc sa completez cu nimic, doar o parere personala, daca imi este permis? Doua simple personaje nu pot defini o natie sau popor, dar pot reflecta o stare de fapt a realitatii cotidiene. Aluzia "eleganta" regizorala a unui "contributor" se poate lua ca o analiza impulsiva de moment, dupa micul dejun, sau breakfast, cum doriti sa o numiti, ca efect la cafeaua de calitate indoielnica. Sa o tratam ca atare!
    • Like 0
  • Opreste Nae vaporul, opreste-l ca ma scufund -- Bade, da' te-ai nascut invatat bre nu gluma, ruman ha? Putem sa luam in balon pi toata lumea! Ne simtim vajnici aparatori ai valorilor Iuropei ha? Merjem cu valu' da' nu intelegem di ci mere valu asa... Am mancat niste currywurst la Berlin si acum aruncam cu lut maro catre locul care m-a lasat sa zbor catre tari mai calde fara sa fi facut ceva intradevar. Vorbim de valorile altora, da' pi ale tale le nici macar nu te stradui sa la intelegi. De ozeneuri n-am auzit nimic, da' se pare ca te-ai documentat despre limba latina, ai ascultat toate parerile. le-ai judecat si ai dat sentinta (cu ordonanta de urgenta ca e la moda acum), romanii i-au invatat pe daci latina. Ca acum asa merje stiinta, ipotezele nu se mai infirma cu dovezi, cu cu nea Nae care trage concluziile cu Q.E.D in Republica. Brava noua, ne meritam articolul asta!-- , imi trage apa chisiorul si simt ca ma duc la fund!
    • Like 0
  • check icon
    exact 100% :)) pentru exemplificare a se cititi "teoriile" de mai jos :))
    • Like 0
  • Eu nu pricep de cand mistoul fata de propria natie a devenit arta?Plus la ce ajuta daca in cinematografe vedem o realitate romaneasca pe care o stim ,ambalata in asa fel incat sa ne fie si mai mare sila fata de Romania asta a lui Nelu si a lui Relu?Iar la Posada chiar i-am batut pe unguri care apropo aveau ca rege pe Carol Robert de Anjou si nu e o exagerare sa fii mandru de asta.Intrebarea se pune daca in secolul asta ne mai ajuta patriotismul...dar cu siguranta nu ne ajuta sa ne manjim din cap pana in picioare cu noroi...Pai eu am fost si in SUA si acum sunt intr-un colt de Europa si inafara de infrastructura(asta insemnand guvernare,legi,cultura) nu suntem asa diferiti de acesti oameni.Daca va imaginati o antilopa jumulita de 10 lei uite asa vad eu Romania...si nu uitati ca celelalte antilope isi continua drumul...nu le pasa.
    • Like 1
  • Ok..bun...am inteles despre ce vreti sa scrieti in articol...numai ca e incomplet sau poate urmeaza partea a doua ,sau a treia ...pana pe la 28 de tari din UE cu articole despre John si Jacob sau Frantz si Fritz sau Antonio si Angelo. Ce vreau sa spun e foarte simplu :toti europenii sunt amestecati din punct de vedere rasial,toti din punct de vedere individual sunt diferiti,unii fura ,unii secred mai destepti decat altii,unii inca se mai tachineaza cu privire la un trecut care nu a fost deloc de buna amintire. Parerea mea eate ca nu trebuie sa ne integram in Europa precum fac niste oi intr-o turma ci mai degraba ca o noua specie in savana africana.Iar daca mi se permite o mica "rautate"....daca oricine citeste Miorita si intelege numai ca ciobanul se resemneaza nu ar trebui sa mai scrie articole si sa le faca si publice...pentru ca cei care citesc inteleg mai bine .
    • Like 1
  • Iar sotia lui Relu gandeste fix ca Nelu ; iar nevasta lui Nelu gandeste fix ca Relu.
    • Like 3
    • @ Daniela Simona Cristuinea
      femeie, am citit un articol fain, acum l-ai stricat.
      • Like 0
  • Domnule Caranfil, eu sunt constantean de fel si am crescut in Dobrogea, regiunea romaneasca in care procentul de machedoni este cea mai mare din tara. De altfel, in liceu chiar aveam 3 in clasa, cu care m-am inteles foate bine. Stiu destule despre aceasta etnie, care se considera mai romani decat romanii. Asa ca pot spune cu siguranta ca (dupa nume) dvs. sunteti machedon. Intrebarea fireasca este : aveti indreptatirea sa vorbiti despre romani, dvs. ca machedon ? Jigniti in zeci de feluri pe romani, in acest "articol", punand in gura unui personaj presupus roman toate relele si denigrand tara si poporul roman. De asemeni, in acest proces de aruncare cu rahat pe care o faceti,puneti semnul egal intre trasaturile unor uscaturi umane pe care le gasesti la aproape orice popor si cele ale poporului roman. Concluzia dvs. dusmanoasa este : romanii ori sunt prosti de naivi, ori sunt hoti si lenesi. Cat poate fi cineva atat de rupt de realitatea romaneasca, atat redus intelectual, incat sa afirme:"Bucătăria tradițională românească – o colecție de rețete furate de la greci și turci." Mai nene, habar nu ai care sunt mancarurile traditionale romanesti. Ti le spun eu ca sa inveti ceva : mamaliga cu sarmale si fasolea cu ceapa. Cine a vazut sau auzit sa pregateasca turcii sau grecii asa ceva ? Rusine pentru denigrarea romanilor, chiar daca sunteti un nume cunoscut.
    • Like 1
    • @ Laurentiu Anuta
      Cu respect, va atentionez ca: mamaliga nu e traditional romaneasca, o mananca si italienii, de exemplu. Si nu noi am inventat porumbul. Apoi, sarmalele: o mancare TRADITIONAL turceasca, numai ca ei pun linte in loc de carne. Fasolea? Aratati mi un popor care nu are asa ceva in alimentatia lui. Autorul s a referit la un fel de mancare INVENTAT de noi, ceva original, ori noi nu avem asa ceva! Italienii au pizza, ungurii au gulasul, turcii musacaua, grecii tzatziki, francezii gordon bleu, si..........cred ca ajunge.
      • Like 0
    • @ Laurentiu Anuta
      dintre toate partialele greseli din articol tu ai ales pe fix pe ala cu bucataria romaneasca. Trebuie sa faci parte dintr-o categorie speciala de romani atunci. Mamaliga nu este mancare traditionala romaneasca - este mancare traditionala europeana, a aparut intr-o perioada cu mult inaintea formarii si consolidarii statelor europene. E mancare indo-europeana, putem zice. Apropos, noi "romanii" faceam mamaliga din mei. Nici vorba de porumb pana acum 1-2 secole. Iar sarmalele.... bos, inclusiv numele lor, sarma, ESTE TURCESC. Sarmalele fac parte din bucataria balcanica. Noi, ca popor, nu am avem nicio reteta orginala de mancare, poate eventual mujdeiul de usturoi cu apa - dar ala nici macar nu e fel de mancare.
      • Like 0
    • @ Adrian Breana
      "Cu toata dragostea", dar faceti legaturi conjuncturale precum avocatii care vor sa scoata dintr-un vinovat un nevinovat. Mancarea traditionala romaneasca "sarmale cu mamaliguta" este tipic romaneasca si se prepara de cel putin 200 de ani (cam de cand s-a format SUA ca stat) in toate zonele tarii. Este amuzant cum pueril puneti problema. Cereti dvs. aceasta mancare in orice colt al lumii si sa vedem daca sunteti servit ( cu exceptia localurilor cu bucatari romani). Cand imi spuneti ca sarmalele sunt turcesti, dar "vedeti, sunt cu linte" devine de-a dreptul ilar. Pai atunci cum pot francezii sa-si revendice "gordon bleu", cand cascavalul (macar etimologic) este de provenienta italiana, iar carnea...Cum pot turcii sa-si revendice musacaua, cand cartofii sunt din America de Sud, cand "musaca"vine din araba si inseamna "servit rece", cand in versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, roșie, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt și pilaf de orez. Va suna ceva familiar cu musacaua pregatita la noi ? Deci sa nu vorbim vorbe! Traditional este ceea ce se consuma in mod permanent si de sute de ani intr-o tara. Iar remarca cu accentuarea pe mancare, in contextul mesajului meu,nu-si are rostul. M-am legat de un aspect pasnic si decent legat de ce scrie in articol, pentru a evita acuzatii mult mai grave. Acesti "culturnici" sorosisti, care improasca cu noroi in neamul romanesc, ei fiind niste alogeni, ar trebui disecati si combatuti cu mult mai multa vehementa, iar cei ce le canta in struna, sunt la fel de vinovati in fata poporului roman, indiferent daca o fac din prostie sau intentionat
      • Like 0
  • Da, o schiță de efect. Păcat de numele „Relu”. Și eu, și Nae C. cunoaștem un Relu care - spre cinstea lui - nu se potrivește deloc cu schema propusă. Mai plivim... mai cosim puțin, dom' Nae? altfel, dă bine personajul Virgil din „Closer to the Moon”. Eu am luat-o ca pe o ghidușă reverență față de un alt român care, în pofida limitelor sale artistice, a rămas un om de onoare. Atât cât i-a stat în putință. Dacă mă înșel în interpetarea mea față de personajul fictiv - scuze, dom' Nae! Nu că ești frizer, da' ești galant!
    • Like 0
  • Iar între Nelu și Relu mediază, suveran, Tetelu...
    • Like 1
  • Nae, Nae nu uita, comunisti ne-a furat istoria. Scuze dar banii mei ie pe Nelu pentru; "dacii i-au învățat pe romani limba latină". Nelu spune ce-a spus Miceal Ledwith si anume ca "limba româna nu este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba româna", el referindu-se la limba traca din care a rezultat limba latina. Multi savanti straini au demonstrat ca leaganul Europei nu il constituie civilizatia greco-romana, ci plamada etno-lingvistica din Carpati si de pe Dunarea de Mijloc pana la mare, cu cateva mii de ani inainte ca grecii si romanii sa fi iesit in lume. Dacii de peste munti si cei care locuiau spre periferia Daciei habar n-au avut initial ca Traian a ocupat 14% din tara sa fure niste aur si cupru, ca navea feisbuc sau telefon, iar cele doua legiuni romane; legio V Macedonica si legio XIII Gemina erau la randul lor formate din popoare cucerite care vorbeau o latina vulgara si nu au venit cu apeductu' in spate.
    • Like 2
    • @ Sebastian Popescu
      Exact! Nu putem avea pretentia ca e purul adevar, dar argumentele aduse ridica serioase semne de intrebare referitoare la validitatea teoriilor anterioare!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult