„Cine e vinovat, trebuie să moară. Cine e supus lui Caligula e vinovat. Toată lumea e supusă lui Caligula. Deci toată lumea trebuie să moară. (A. Camus, „Caligula” citat din memorie.)
Învățătoarea intră în clasă și spune: „Scoateți o foaie de hârtie, lucrare de control. Scrieți ce mâncați cel mai des.” Între toți copii, Bulă scrie simplu: „Bătaie.”
Bătaia se mănâncă. Nu poate lipsi din meniu. Unde dă mama și tata, crește. Copiii, însă, nu pricep asta. Nu spun niciodată „Mulțumesc!”, pentru ca părinții să le răspundă „Să-ți fie de bine!” Doar părinții știu că bătaia e pentru binele copilului. Să crească mare și cuminte.
Copilul n-are voie să răspundă. Părintele știe mai bine. Tot ce spune copilul, va fi folosit împotriva sa. E mic și neștiutor. Nu-i spune el ditai omului mare ce și cum! Pur și simplu, e prea mic să priceapă. Dacă nu pricepe, trebuie să știe de frică.
Bătaia trebuie să înceapă cât mai devreme. Ce-i dacă nu pricepe? Nici animalele nu pricep! Bate fierul cât e cald! Bătaia doar e pentru bătuții în cap, pentru cei care nu pricep că trebuie să fie „ca lumea”.
Dar bătaia nu e doar fizică. Mai sunt și bătaia la cap, bătaia de joc...
Pe adulți cine-i bate? Dumnezeu! Aha! Iar Dumnezeu iubește copiii. Ce bine că există Dumnezeu!
Dumnezeu e adultul. Părintele. El te-a făcut, el te omoară!
Lumea e a lui Dumnezeu. Suntem copiii Lui. Până el ne dă viață, până stăm în casa Lui, până ne hrănește, trebuie să ascultăm! Are niște porunci, numai 10; le încalci, ți-o iei. Te iubește, dar e spre binele tău, ca să fie sigur că nu cazi în mâinile Răului, să ajungi să trăiești cu toți netrebnicii în fundul iadului, să te fiarbă dracii în cazan până iese tot rachiul din tine! Uneori te bate fără motiv. Ca să te încerce, ca să te întărească. Bătaia n-a omorât pe nimeni. Ce nu te omoară, te face mai puternic. Ca să crești mare, demn să intri în Rai. Raiul e ca facultatea: înveți o viață de copil, dai un examen final și, dacă meriți, intri. Ai un viitor.
Comentezi? Cârtești? Cine te crezi? Dumnezeu e atotputernic, atotștiutor, nu-l înveți tu pe El. N-ai dreptul decât să te căiești. Nu știi de ce, știe El. Nu-i treaba ta. Dumnezeu e incomprehensibil. Nu e necesar să pricepi, e destul să te temi.
Deci ceea ce fac părinții nu e decât ce face Dumnezeu. E voia Lui, așa a lăsat El lumea.
Lumea e retardată. De 2000 de ani, a venit Fiul Omului (știați că Iisus Hristos se numea pe sine Fiul Omului, nu Fiul lui Dumnezeu, doar că s-a optat, din anumite „considerente”, pentru Fiul lui Dumnezeu?) și a stricat scara care urca în podul de unde cobora bătaia. A propovăduit învățătura cu dragoste, nu cu piatra, cu propriul exemplu, nu cu porunca. Cu îndrăzneala, nu cu teama. Cu înțelegerea spre propriul folos. Cu creșterea spre Om, nu spre Lume. Cu propria experiență, nu cu Legea.
„Legea ne-a fost dată spre moarte.” (Ap. Pavel) Fără Lege, nu există vină. Omul nu este vinovat dar suportă consecințele propriilor acțiuni. „Toate îmi sunt îngăduite dar nu toate îmi sunt de folos.” (Ap. Pavel) Hristos nu vorbește nicăieri în Evanghelii despre păcatul strămoșesc și vina din naștere. Vorbește în schimb de lipsa de credință (nu în Dumnezeul –Stăpân), adică de încredere în propriile forțe (vezi mersul pe apă și scufundarea lui Petru), de suferința produsă de neîndreptare, adică de comiterea repetată a acelorași greșeli.
Comentezi? Cârtești? Cine te crezi? Dumnezeu e atotputernic, atotștiutor, nu-l înveți tu pe El. N-ai dreptul decât să te căiești. Nu știi de ce, știe El. Nu-i treaba ta. Dumnezeu e incomprehensibil. Nu e necesar să pricepi, e destul să te temi.
Dumnezeu-Tatăl nu ne mustră. Nu ne pedepsește. Dar ne dă dacă cerem. Știe ce avem de trebuință pentru viața de zi cu zi. Trebuie să cerem Duh Sfânt. Duhul înțelepciunii, al învățării, al creșterii sănătoase spre viața de Om.
Hristos a spus: Nu vă numiți pe voi învățători căci învățătorul vostru a fost numai unul: Iisus Hristos. Ca să nu-i răstălmăcească nimeni vorbele. Și ne-a avertizat că se vor ridica mulți în numele Lui!
În numele lui Hristos, totalitarismul Vechiului Testament s-a propagat în Biserică, în politică și, mai rău, în familie. Dumnezeu care știe tot, poate tot și îți impune Legea pe principiul pedeapsă-teamă, Statul care face la fel, Părinții care fac la fel, Biserica (nu are importanță de care, toată o apă de ploaie), nu fac decât să suprime Omul liber, sănătos, înțelept, ca să îl poată înlocui cu omul supus, conformat, temător, manevrabil. Numai Dumnezeu ne dă de toate, numai Statul ne dă și ne învață, numai Părinții ne cresc și ne învață, numai Biserica ne învață și ne dă mântuire. Altă cale nu avem. Suntem niște copii proști, răi, păcătoși, iresponsabili deci trebuie să ne naștem și să trăim cu frica în sân. Pentru că Dumnezeu, Statul, Biserica, Părinții ne iubesc. În felul lor. Să aibă și ei un sprijin la bătrânețe. Traduceți dumneavoastră sprijin și bătrânețe.
Bătaia e ruptă din Rai. De vină sunt curva de Eva, încornoratul de Adam și Dracul. Noi le tragem pentru ei. Noroc că Dumnezeu e bun și iartă. Mai bine să ne bată și să plângem cât suntem mici, decât să plângem mai târziu.
Am fost, în urmă cu câțiva ani, la o conferință despre Biodiversitate, organizată de ELO la Parlamentul European. Se dezbătea strategia privind politica agricolă pe 2015-2020. Erau 2 tabere: una dorea eliminarea subvențiilor, cealaltă dorea menținerea și creșterea lor. Eliminarea subvențiilor era dorită pe principiul că hrana e bunul cel mai de preț deci oamenii, ca să o prețuiască la adevărata valoare, trebuie să o și plătească la adevărata valoare. Știți care era justificarea subvenționării producătorilor? Numai așa UE și Statul pot controla activitatea producătorului, ținându-l dependent de subvenții și condiționându-i acordarea subvențiilor de supunere față de reguli. Un fel de șantaj economic. Te supui sau mori. Nu are importanță că regulile privesc protejarea mediului. Modul în care se impun aceste reguli are, de fapt, importanță.
Bătaia e ruptă din Rai. De vină sunt curva de Eva, încornoratul de Adam și Dracul. Noi le tragem pentru ei. Noroc că Dumnezeu e bun și iartă. Mai bine să ne bată și să plângem cât suntem mici, decât să plângem mai târziu.
Plânsul e bun. Ne eliberează. Așa e soarta, așa e viața. Nu e vina noastră.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Offff Simina ..... greu la deal cu boii mici .