Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Când bătaia e ruptă din Rai, omul e rupt în bătaie

„Cine e vinovat, trebuie să moară. Cine e supus lui Caligula e vinovat. Toată lumea e supusă lui Caligula. Deci toată lumea trebuie să moară. (A. Camus, „Caligula” citat din memorie.)

Învățătoarea intră în clasă și spune: „Scoateți o foaie de hârtie, lucrare de control. Scrieți ce mâncați cel mai des.” Între toți copii, Bulă scrie simplu: „Bătaie.”

Bătaia se mănâncă. Nu poate lipsi din meniu. Unde dă mama și tata, crește. Copiii, însă, nu pricep asta. Nu spun niciodată „Mulțumesc!”, pentru ca părinții să le răspundă „Să-ți fie de bine!” Doar părinții știu că bătaia e pentru binele copilului. Să crească mare și cuminte.

Copilul n-are voie să răspundă. Părintele știe mai bine. Tot ce spune copilul, va fi folosit împotriva sa. E mic și neștiutor. Nu-i spune el ditai omului mare ce și cum! Pur și simplu, e prea mic să priceapă. Dacă nu pricepe, trebuie să știe de frică. 

Bătaia trebuie să înceapă cât mai devreme. Ce-i dacă nu pricepe? Nici animalele nu pricep! Bate fierul cât e cald! Bătaia doar e pentru bătuții în cap, pentru cei care nu pricep că trebuie să fie „ca lumea”.

Dar bătaia nu e doar fizică. Mai sunt și bătaia la cap, bătaia de joc...

Pe adulți cine-i bate? Dumnezeu! Aha! Iar Dumnezeu iubește copiii. Ce bine că există Dumnezeu!

Dumnezeu e adultul. Părintele. El te-a făcut, el te omoară! 

Lumea e a lui Dumnezeu. Suntem copiii Lui. Până el ne dă viață, până stăm în casa Lui, până ne hrănește, trebuie să ascultăm! Are niște porunci, numai 10; le încalci, ți-o iei. Te iubește, dar e spre binele tău, ca să fie sigur că nu cazi în mâinile Răului, să ajungi să trăiești cu toți netrebnicii în fundul iadului, să te fiarbă dracii în cazan până iese tot rachiul din tine! Uneori te bate fără motiv. Ca să te încerce, ca să te întărească. Bătaia n-a omorât pe nimeni. Ce nu te omoară, te face mai puternic. Ca să crești mare, demn să intri în Rai. Raiul e ca facultatea: înveți o viață de copil, dai un examen final și, dacă meriți, intri. Ai un viitor.

Comentezi? Cârtești? Cine te crezi? Dumnezeu e atotputernic, atotștiutor, nu-l înveți tu pe El. N-ai dreptul decât să te căiești. Nu știi de ce, știe El. Nu-i treaba ta. Dumnezeu e incomprehensibil. Nu e necesar să pricepi, e destul să te temi.

Deci ceea ce fac părinții nu e decât ce face Dumnezeu. E voia Lui, așa a lăsat El lumea.

Lumea e retardată. De 2000 de ani, a venit Fiul Omului (știați că Iisus Hristos se numea pe sine Fiul Omului, nu Fiul lui Dumnezeu, doar că s-a optat, din anumite „considerente”, pentru Fiul lui Dumnezeu?) și a stricat scara care urca în podul de unde cobora bătaia. A propovăduit învățătura cu dragoste, nu cu piatra, cu propriul exemplu, nu cu porunca. Cu îndrăzneala, nu cu teama. Cu înțelegerea spre propriul folos. Cu creșterea spre Om, nu spre Lume. Cu propria experiență, nu cu Legea.

„Legea ne-a fost dată spre moarte.” (Ap. Pavel) Fără Lege, nu există vină. Omul nu este vinovat dar suportă consecințele propriilor acțiuni. „Toate îmi sunt îngăduite dar nu toate îmi sunt de folos.” (Ap. Pavel) Hristos nu vorbește nicăieri în Evanghelii despre păcatul strămoșesc și vina din naștere. Vorbește în schimb de lipsa de credință (nu în Dumnezeul –Stăpân), adică de încredere în propriile forțe (vezi mersul pe apă și scufundarea lui Petru), de suferința produsă de neîndreptare, adică de comiterea repetată a acelorași greșeli. 

Comentezi? Cârtești? Cine te crezi? Dumnezeu e atotputernic, atotștiutor, nu-l înveți tu pe El. N-ai dreptul decât să te căiești. Nu știi de ce, știe El. Nu-i treaba ta. Dumnezeu e incomprehensibil. Nu e necesar să pricepi, e destul să te temi.

Dumnezeu-Tatăl nu ne mustră. Nu ne pedepsește. Dar ne dă dacă cerem. Știe ce avem de trebuință pentru viața de zi cu zi. Trebuie să cerem Duh Sfânt. Duhul înțelepciunii, al învățării, al creșterii sănătoase spre viața de Om.

Hristos a spus: Nu vă numiți pe voi învățători căci învățătorul vostru a fost numai unul: Iisus Hristos. Ca să nu-i răstălmăcească nimeni vorbele. Și ne-a avertizat că se vor ridica mulți în numele Lui!

În numele lui Hristos, totalitarismul Vechiului Testament s-a propagat în Biserică, în politică și, mai rău, în familie. Dumnezeu care știe tot, poate tot și îți impune Legea pe principiul pedeapsă-teamă, Statul care face la fel, Părinții care fac la fel, Biserica (nu are importanță de care, toată o apă de ploaie), nu fac decât să suprime Omul liber, sănătos, înțelept, ca să îl poată înlocui cu omul supus, conformat, temător, manevrabil. Numai Dumnezeu ne dă de toate, numai Statul ne dă și ne învață, numai Părinții ne cresc și ne învață, numai Biserica ne învață și ne dă mântuire. Altă cale nu avem. Suntem niște copii proști, răi, păcătoși, iresponsabili deci trebuie să ne naștem și să trăim cu frica în sân. Pentru că Dumnezeu, Statul, Biserica, Părinții ne iubesc. În felul lor. Să aibă și ei un sprijin la bătrânețe. Traduceți dumneavoastră sprijin și bătrânețe.

Bătaia e ruptă din Rai. De vină sunt curva de Eva, încornoratul de Adam și Dracul. Noi le tragem pentru ei. Noroc că Dumnezeu e bun și iartă. Mai bine să ne bată și să plângem cât suntem mici, decât să plângem mai târziu.

Am fost, în urmă cu câțiva ani, la o conferință despre Biodiversitate, organizată de ELO la Parlamentul European. Se dezbătea strategia privind politica agricolă pe 2015-2020. Erau 2 tabere: una dorea eliminarea subvențiilor, cealaltă dorea menținerea și creșterea lor. Eliminarea subvențiilor era dorită pe principiul că hrana e bunul cel mai de preț deci oamenii, ca să o prețuiască la adevărata valoare, trebuie să o și plătească la adevărata valoare. Știți care era justificarea subvenționării producătorilor? Numai așa UE și Statul pot controla activitatea producătorului, ținându-l dependent de subvenții și condiționându-i acordarea subvențiilor de supunere față de reguli. Un fel de șantaj economic. Te supui sau mori. Nu are importanță că regulile privesc protejarea mediului. Modul în care se impun aceste reguli are, de fapt, importanță.

Bătaia e ruptă din Rai. De vină sunt curva de Eva, încornoratul de Adam și Dracul. Noi le tragem pentru ei. Noroc că Dumnezeu e bun și iartă. Mai bine să ne bată și să plângem cât suntem mici, decât să plângem mai târziu.

Plânsul e bun. Ne eliberează. Așa e soarta, așa e viața. Nu e vina noastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După ce scrie în biblie - alte surse nu avem - diavolul a ucis 10 oameni. Dumnezeu a ucis 2,476,633 plus alţii nenumăraţi cum ar fi cei de la potop. Pentru că ne iubeşte.
    • Like 1
  • După ce scrie în biblie - alte surse nu avem - diavolul a ucis 10 oameni. Dumnezeu a ucis 2,476,633 plus alţii nenumăraţi cum ar fi cei de la potop. Pentru că ne iubeşte.
    • Like 0
  • Buna tuturor! Ma mir ca sunt oameni care dau Super Lik-uri la mesaje care gadila urechea dar distrug timpanul. Sa ma fac lamurit. Se vede de la o posta ca vorbim despre Dumnezeu si aducem argumente pro sau contra a ceea ce face El fara sa-L fi intalnit, fara sa-L cunoastem. Sa ma explic: Oamenii cred in Buda, Mahomed, extrarerestrii daca vreti, dar nu i-au intalnit niciodata, si de aceea vorbesc despre ei unii de bine altii de rau. Daca autorul acestui articol ar fi intalnit pe Dumnezeu, cu siguranta ca nu ar mai fi scris la fel, iar daca nu l-a intalnit de ce vorbeste despre El ca si cum ar exista? Daca Dumnezeu nu exista, ce tot vorbim de El ca si cum ar exista? Interesul meu aici nu este sa apar pe Dumnezeu, pentru ca daca exista se apara singur si daca nu exista oricum nu-i pasa, ci vreau sa deschid mintea unor oameni care le place sa faca "misto" de lucruri sau persoane pe care nu le-au intalnit, deci nu le-a cunoscut, si de care nu au au habar, precum un pui care nu a iesit din gaoace si spune gainii ca el nu vrea sa iasa din gaoace ca afara e frig, si iarba aia ascutita arata ca niste sabii sangeroase, ca viermii sunt deosebit de scarbosi etc. Sper ca intelegeti care e ideea, adica in momentul cand peste cateva minute puiul se confrunta cu realitatea va intelege pe pielea lui ca nu e tocmai asa. Daca miliarde de oameni cred sau nu cred in ceva sau cineva, va veni vremea cand se vor convinge, si daca cei ce cred in Dumnezeu, si-au "distrus" viata crezand intr-o himera, au pierdut cel mult o viata de bucurii fantastice, adica curvii, minciuni, furturi, betii, droguri, etc, dar sincer, daca ceea ce citim in "prostia" de Biblie este adevarat...... mi-e greu si sa descriu ceea ce ii asteapta pe asemenea batjocoritori. Fiecare va trai suma alegerilor pe care le-a facut in viata. Si acum lasand la o parte tot ceea ce inseamna lucruri spirituale, nu vi se pare ca articolul indeamna la anarhie? Fara lege, fara pedeapsa, fara corectie.... cam despre asta e ceea ce am inteles eu. Ce nevoie mai avem de politie, de judecatori de parlamentari care sa faca legi, de penitenciare etc, cand omul este liber sa faca ce vrea. Nu e mai buna legea junglei, unde cel mai tare supravietuieste? Apropo, tocmai am vorbit iarasi de lege... Domnilor, nu se poate trai fara legi in lumea asta, si cine le incalca suporta consecinte, daca nu ma credeti aruncati-va de la etajul 10 si o sa vedeti ca e cool....... pana iei contactul cu pamantul. Cred ca e timpul sa gandim ceva mai mult la ceea ce ne asteapta pe fiecare, fie bine fie rau....
    • Like 3
    • @ Iancu Emanuel-Doria
      otheh check icon
      Cred ca scopul omului in viata este sa fie fericit. Unii gasesc fericirea in conformarea la regulile sociale, altii, dimpotriva, gasesc fericirea in incalcarea regulilor, iar altii, facand abstractie de toate regulile, incearca sa gaseasca fericirea pe cont propriu. Mie mi se pare ca autorul articolului face parte din ultima categorie si, de aceea, il apreciez.
      • Like 2
    • @ otheh
      Dumneavoastra ati gasit-o? Nu e decat o intrebare, fara absolut nici o tenta tendentioasa. Daca ati facut un scop din a trai fericit, veti imbatranii cautand... Scopul meu este sa-i fac pe altii fericiti.... si ghiciti ce am descoperit...
      • Like 1
  • Liliana check icon
    Super like! Cred ca voi imprima textul si-l voi trimite unei persoane care stiu ca nu are internet dar care ar trebui sa-l citeasca si sa mediteze pentru ca prea se crede Dumnezeu. Cu permisiunea dumneavoastra.
    • Like 0
  • Da, sunt complet de acord cu tot ce ai scris! Suntem un popor care inca are credinta ca fara Biblie, omul nu poate face diferenta intre bine si rau. Iar ce scrie in Biblie e sfant si chiar e cuvantul lui Dumnezeu. (Nu sunt religioasa, nu stiu si nu ma intereseaza daca exista Dumnezeu, cred ca e mai important sa te simti tu bine in pielea ta si sa fii multumit de cum iti traiesti tu viata, nu de ce-ti dicteaza o carte scrisa de oameni ca mine si ca tine; dar tot il scriu cu litera mare, ca suntem un popor religios si superstitios).
    • Like 0
  • otheh check icon
    Like. Cu riscul de a fi considerat un semidoct, deși, în fapt, eu sunt un sfertodoct, il voi cita pe Kierkegaard: opusul păcatului nu este virtutea, ci este libertatea! Dacă Dumnezeu ne vroia virtuosi, băieți și fete cuminți, care ascultăm și împlinim obedienți dezideratele etice ale societății, ne făcea așa și gata! Dar cred că Dumnezeu a vrut să ne facă mult mai mult decât atât, a vrut să ne facă liberi. Iar libertatea este infinit mai mult decât virtutea. Unii se oftică! Nu l-au iertat niciodată pe Dumnezeu pentru asta! Ce să facem?! Viața merge mai departe.
    • Like 5
    • @ otheh
      De asta i-a dat afara din Rai pe Adam si Eva, ca voia sa fim liberi. Of, ce va mai place sa vorbiti, voi, oamenii religiosi.
      • Like 1
    • @ Simina Munteanu
      I-a dat afară pentru că un complotist de șarpe a ispitit-o pe „Simina” :) Și de atunci complotistu-și apără pielea cum poate el mai bine . Dacă înțelegi ce vreau să spun :) ( pantofi din piele de șarpe , curele și poșete ) .....
      Offff Simina ..... greu la deal cu boii mici .
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult