Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când boii pun carul înaintea lor, ne aduc în situația în care digitalizarea ne aglomerează, nu ne eliberează. Cum te va afecta sistemul RO E-TVA

Ministrul Marcel Boloș. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Când boii pun carul înaintea lor, ne aduc în situația în care digitalizarea ne aglomerează, nu ne eliberează. Asta este concluzia mea, după ce am citit proiectul de OUG care se vrea să intre în vigoare de la 1 august. Că nu va funcționa e una, că ne va complica existența e alta. Și atunci, care e miza? Pai miza e prostia guvernanților, disperarea de a arăta la UE că fac ceva, orice, dar nu ce trebuie, asta în ideea de a scapa de infringement privind GAP-ul de TVA.

Dar hai să vedem ce zice proiectul.

1) Se introduce sistemul RO e-TVA respectiv decontul de TVA precompletat automat și transmis de către ANAF în SPV, pe baza datelor transmise de către contribuabil sau deținute de către ANAF prin e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, SAF-T, case de marcat, D390 cu AIC si LIC, D394 cu achiziții interne și livrari interne.

2) Se definesc diferențele semnificative – minim 20% sau minim 1.000 lei – între decontul precompletat automat și decontul de TVA depus de contribuabil.

3) În cazul în care diferențele sunt semnificative, contribuabilul este obligat să transmită așa-zisa notă justificativă până pe data de 5 a lunii următoare, în care sa-și justifice sumele din decontul de TVA.

4) Amenda pentru netransmiterea notei justificative este între 2.000 lei și 10.000 lei.

Și acum să vă explic de ce boii și-au pus carul înaintea lor:

Nu toate facturile emise de către contribuabil sunt raportate în sistemul RO e-Factura, aici mă refer la facturile emise catre PF – deci vor fi diferențe! Mari, în unele cazuri!

Nu toate facturile deductibile sunt primite prin SPV, pentru că, ce să vezi, nu toți operatorii economici au această obligație: inclusiv instituțiile de stat sunt în aceasta situație! Să mai zic de Vodafone, care încă nu a trimis nicio factură, în contextul în care de la 1 iulie avem voie să deducem TVA doar de pe facturile primite prin SPV?

Nu toate facturile primite prin SPV sunt deductibile sau înregistrate pe firmă, iar cele 6 luni de e-Factura ne-au demonstrat lucrul acesta, că ne apar și facturi pe care NU le recunoaștem!

Nu toate tranzacțiile cu TVA trec prin SPV: vezi tva de la importuri, vezi tva la încasare

Au uitat de bonurile fiscale cu CUI – care pentru cumparator este deductibil,

Au uitat de facturile simplificate.

Unele sume se vor dubla, iar AI-ul ANAF-ului nu va face distincția între ele: facturile aferente bonurilor fiscale, de exemplu, care se transmit de două ori!

Erorile de la casa de marcat, care se reglează scriptic prin PV de corecție nu se transmite în SPV.

Prin urmare, cum funcționează e-TVA de la 1 august, când ANAF nu are toate datele transmise electronic? De ce trebuie să ne justificăm noi și nu ei? 

Cu ce vine la pachet e-TVA?

1. Cu modificarea termenului pentru declarațiile D390 si D394 (de care speram să scăpăm o dată cu SAF-T, oricum o declarație redundantă și scumpă) de la 25 la 15. Asta pune presiune atât pe contribuabil, care trebuie să-și miște fundul mai repede la contabil, care o să moară cu mâna pe buton, de mai multe ori pe lună, nu doar o data pe data de 25.

2. Cu obligativitatea raportării tuturor facturilor emise, inlcusiv cele către PF, dar asta de la 1 ianuarie 2025. Și-atunci de ce e-TVA de la 1 august?

3. Cu obligativitatea SAF-T pentru firmele mici, că doar astea au mai rămas. Ce este SAF-T? Păi este o declarație cu toate tranzacțiile firmei, încasări, plăți, solduri, furnizori, clienți, stocuri, facturi de venituri și cheltuieli, adică tot!

4. Credeați ca au scăpat bonurile fiscale și casele de marcat? Stați așa că nu! Bonurile fiscale care au CUI-ul cumpărătorului, trebuie să insereze QR Code pentru data și ora emiterii. Iar dacă casa de marcat (cacofonie intenționată) nu e atât de deșteaptă, să o schimbe, dă-o naibii! Că și-așa au scos deductibilitatea fiscală din impozit. Din marinimia guvernului, avem termen 2 ani pentru asta!

5. Nici Z-ul zilnic de la casa de marcat nu a scapat. Trebuie sa conțină date suplimentare: citez “numaărul de bonuri fiscale care au înscris codul de identificare fiscală al beneficiarului, valoarea totală a acestora, total taxa pe valoarea adăugată aferentă, identificatorul jurnalului electronic, numărul și valoarea reducerilor, anulărilor, sume de serviciu, precum și sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plată utilizat. Sumele de serviciu reprezintă sumele de bani utilizate pentru plata restului către client, puse la dispoziția operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la începutul fiecărei zile de lucru. Acestea se regăsesc în soldul contului de casî și, de asemenea, în soldul de la sfârșitul zilei de lucru” – mai rămâne numărul de la pantofi, ritmul cardiac, numărul de respirații pe minut.

6. Registrul RO-e-Factura se împarte în trei părți: RO e-Factura Opțional, RO e-Factura obligatoriu, RO e-Factura executări silite. Haos în toată regula!

7. Avem clarificări pentru ONG-uri privind obligativitatea transmiterii facturilor, reglementări pe care le-am așteptat de la începutul anului. Au venit acum, ce atâta grabă! Proiectul ne zice că ONG-urile (la pachet cu agricultorii persoane fizice) pot opta sî transmită facturile în RO e- Factura, dar obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Și executorii judecătorești, dar ei au registrul lor separat!

8. Nu au scăpat nici nerezidenții care emit facturi. Pot opta pentru transmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura. Dar guvernul ne-a obișnuit că ce este opțional, devine peste noapte obligatoriu, așa că aveți grijă.

9. Și încă una bună: Dacă nu primești toate facturile de la toți furnizorii prin SPV, ai posibilitatea să notifici ANAF, adică să îi pârăști, tot prin SPV, dar doar atunci când acesta funcționează!

Acum sper ca vă este mai clar e-TVA și faptul că boii au pus carul înaintea lor! E-TVA ar putea funcționa de la 1 ianuarie 2025, în niciun caz din august, cum vrea Marcel. Cum ziceam, digitalizarea ne aglomerează, nu ne eliberează. Vine la pachet cu obligații noi, cu activități administrative și cu sarcini noi. Probabil că se inventează o profesie nouă: cea de scriitor de note justificative, că asta ne asteaptă pe toți contabilii și contribuabilii, să ne justificăm activitatea, de ce sumele noastre nu se pupă cu ale lor.

Vă rog să mă iertati, că nu am vrut să vă stric feng-shuiul estival, dar ne așteaptă iar o vară încinsă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi-a placut titlu.
    Am lucrat ca economist in anii 2000-2010 (absolventa de ASE asa cum a dorit mama: Daniela, meseria de contabil e frumoasa (fusese si ea contabil), e o meserie de fete, e curata, stai la un birou, ce vrei mai mult?). Mai de sila, mai de mila am facut-o si pe asta. Nu mi-a placut din cauza legislatiei confuze si permanent in miscare. Cand am plecat din tara m-am intors la ce mi-a placut intotdeauna: sa fiu traducator si doar traducator. Facusem si facultatea de litere (asa cum am dorit eu) si asta m-a eliberat.

    Am multe prietene de profesie economist, fireste. E un dezastru umanitar, e ceva inuman, e ceva demential. A fi contabil in Romania inseamna sa innebunesti cate putin in fiecare zi. Chestia asta nu e de ieri, de azi. Am prietene membre CECCAR si le-am tot intrebat: de ce nu faceti ceva? De ce nu protestati? Meseria asta o sa va ingroape.

    Dar sistemul invinge mereu, iar oamenii cedeaza cate putin: cedeaza nervos, cedeaza din timpul liber (foarte multe ore suplimentare neplatite), cedeaza din sanatatea lor, din timpul alocat celor dragi, prietenilor, destinderii etc. Si nu, nu e o exagerare.

    Am prietene care lucreaza permanent peste program, sambete si uneori chiar duminici. Patronii nu prea inteleg: „ce naiba fac alea acolo? Toata ziua stau inconjurate de maldare de hartii si se plang continuu”. Pentru unii angajatori pare ca „alea” vor sa ceara o marire de salariu, ceva. (Vorbesc la feminin pentru ca sunt mai mult femei in meseria asta, dar e valabil si pentru barbati).

    E demential, mai ales ca situatiile contabile reprezinta coloana vertebrala a unei firme. Nu conteaza ce fel de afacere e, mica sau mare, din ce domeniu e, si un chiosc are o situatie contabila, totul se reflecta in contabilitate. Din ceva simplu si frumos (cifre care trebuie sa se inchida, sa reflecte corect veniturile si cheltuielile, profitul sau pierderea etc.) s-a transformat in ceva oribil, nesigur si apasator.

    Legile neclare, interpretate dupa ureche chiar de catre oamenii legii, nesiguranta contabilizarii corecte a sumelor, contabilizarea in detrimentul firmei (ca mai bine platesti la TVA sau la impozit, decat sa vina fiscul si sa-ti dea amenzi. Patronul s-ar supara si te-ar scoate incompetenta, asa ca mai bine pui totul la taxe si impozite chiar daca ai unele deduceri sau facilitati. Neclaritatea lor te face sa procedezi asa. Mai bine platesti 200 de lei in plus la TVA decat 2000 de lei la amenda plus toata tevatura cu Procesul Verbal incheiat, suportatul privirilor cu repros din partea sefului etc.), asta nu-i contabilitate, asta-i lucru pe bajbaite mereu cu teama unui control aducator de amenzi.

    Orice greseala, omeneasca, te poate costa chiar job-ul.
    Diferenta aia de 1000 de lei care te baga in zona de probleme (diferenta semnificativa!!) din decontul precompletat (estimativ?!) mi se pare aberanta.

    1000 de lei? Serios? Pai 1000 de lei cheltui la magazin sau la o comanda la un furnizor de tip magazin universal. Daca faci o aprovizionare un pic mai ampla pe diverse departamente sigur depasesti mia aia de lei: fructe, legume, dulciuri, bacanie, branzeturi-lactate, mezeluri-carne, bauturi, detergenti, cosmetice.

    Avem prieteni care au ajuns sa-si doreasca sa renunte la afaceri doar pentru a scapa de nebunia legislativa. Pur si simplu nu mai fac fata, nu mai vor sa-si omoare sanatatea.

    E un cosmar din care nu ne revenim. Tot ce facem e distructiv, cretin, imbecil. Nimic din toate parascoveniile astea nu aduc la suprafata economia neagra si nici pe cea gri.
    Ba din contra: cu cat sunt mai multe legi, cu atat mai usor se gasesc gauri prin care sa te strecori.

    Imi amintesc de chestia aia cu plusul de casa ce putea rezulta in urma lasarii de catre clienti a 20,50,70 de bani la achitarea cumparaturilor???!!! Sau de leul primit de baiatul care iti incarca in masina un sac de ciment si pe care vrei sa-l recompensezi!!!!
    Trebuie impozitat!!!! Zicea unul dintre cele mai corupte guverne si parlamente din Europa: guvernul si parlamentul Romaniei.

    Si au fost destui care sa tipe pe la TV-uri, infierand cu mandrie proletara comunista: da, domle, sa plateasca impozit pentru aia cativa lei primiti ca bacsis si ultimul amarat care lucreaza la un magazin de materiale de constructii si-si rupe spinarea cand iti pune tie in masina galeata cu lavabila sau sacii de glet sau profilele de metal. Ca asa-i corect.

    Intr-o tara corupta pana peste orice limita ii apucase corectitudinea si principiile tocmai acolo unde nu era deloc cazul. In toate tarile lumii se da bacsis necontabilizat. Nicio tara nu si-a propus sa infiereze pe cel ce primeste o suma absolut modesta pentru ca ti-a pus in masina televizorul tocmai cumparat.

    Coruptia era (este) cat casa in Romania, dar ei vedeau aia 5 lei castigati de un angajat in depozitul unui magazin. Cata energie consumata, cat timp, cati nervi...

    Imi amintesc ca era o adevarata nebunie sa ai un anumit gen de afis omologat de ANAF pe tema asta, ce trebuia lipit pe perete la loc vizibil. Altfel te pastea o amenda. Cu asta se ocupa Romania: cu afise, cu inspectori prosti care abia asteapta sa-ti dea amenzi: satisfactia omului "mic".

    Uciderea afacerilor mici, a micilor comercianti e ceva ce rivalizeaza cu tembelismul, in tara asta.
    Sunt multe nereguli voite in destule firme, dar trebuia ca in 30 de ani, daca aveam un sistem politic corect si aplecat spre prosperitate, trebuia ca mediul de afaceri sa fie corectat si curatat in proportie de 80-85% de acele persoane care incalcau legea, care furau. In orice tara exista si astfel de persoane, dar procentele sunt limitate la ceea ce devine ceva logic si normal avand in vedere natura umana, insa Romania nu si-a dorit asta din trei motive: nepasarea fata de economie, prostia endemica si coruptia uriasa la nivel mediu si inalt (coruptia aia de sute si sute de milioane de euro). Totul invaluit in legi multe, strambe si foarte schimbatoare.

    La fel ca sistemul de invatamant, sanatatea, cultura, este si economia acestei tari: toate facute praf prin legi aberante, OG-uri, OUG-uri, completari, modificari, schimbari toate facute pe genunchi de analfabeti ce se vor mari ministri, politicieni, parlamentari: „cu modificarile si completarile ulteriore”. Asta vezi de „n” ori in fiecare lege romaneasca pe care o citesti.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Afiș ANAF: Declarațiile online se depun la etajul 2.

    NO COMMENT!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult