Foto: Inquam Photos / George Călin
Iar revine guvernul cu aberația fiscală de încasare în avans a TVA la emiterea facturii, nu la încasarea ei. Ideea era a PSD, PNL pare anesteziat, fără un economist liberal capabil să se opună cu argumente acestei porcării, complet ruptă de realitate, complet lipsită de înțelegerea a ceea ce înseamnă o afacere.
Plata la vedere este ceva foarte rar în economie. Și la noi, și peste tot în lume, creditul comercial este vital, mai ales pentru IMM-uri care nu au acces la capital atât de ușor. Multe IMM-uri trăiesc la început din plata la termen a unor facturi mai mare decât încasarea altora.
Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă pentru că:
1. Multe firme sunt implicate în lanțuri de producție și nu produc bunul final. Vând celor de mai sus o parte din bunul final care va plăti abia după ce îl asamblează și îl vând către clienții lor. Prin această măsură, devine foarte costisitor să aștepți încasarea facturii la termen. Costul se va duce către produsul final. Care va deveni mai scump și mai puțin competitiv. Prelucrarea și adăugarea de valoare se va reduce clar din intensitate. Și mai multe IMM-uri se vor închide în perioada imediat următoare.
2. Neavând acces facil și ieftin la finanțare, firmele mici nu se vor putea finanța decât din capital propriu pentru așa ceva. A aduce bani de acasă ca să plătești în avans TVA până încasezi facturile, nu pentru echipamente și tehnologie, înseamnă o mare prostie. Mai ales pentru IMM-uri care au ca de aer nevoie de capital să crească, nu să finanțeze statul.
3. Dacă apar greșeli la regularizarea TVA, statul dă greoi banii înapoi, după ce i-a jupuit pe antreprenori. Și, dacă îi dă, îi compensează cu alte obligații fiscale din viitor. Alte costuri ascunse pentru IMM-uri.
4. Măsura este extrem de prociclică. Este suficient ca unul singur să intre în insolvență (pentru că, de exemplu, o primărie sau o agenție nu a plătit la timp că au apărut probleme cu fondurile europene) și plata în avans a TVA pe tot lanțul devine un coșmar pentru toți. Insolvențele vor fi și mai mult legate între ele prin această aberație fiscală. Criza vine mai repede, durează mai mult.
5. Multe IMM-uri cumpără echipamente care se facturează cu plată la termen. E vital pentru ele să le plătească mai târziu și în rate. Nu vor mai găsi această facilitate foarte ușor. Pentru că TVA se va plăti la facturare, nu la încasare, această facilitate va dispărea sau se va restrânge semnificativ.
Rolul unei afaceri nu este să finanțeze statul. Mai ales în avans, când facturile nu sunt încasate. Acestă măsură, reîncălzită, arată precaritatea modului de înțelegere a afacerilor, lipsa de respect pentru antreprenorii care duc greul economiei, ostilitatea evidentă pentru tot ce înseamnă capital și inițiativă privată.
Dacă până acum am crescut cu 0,0001%, onor fondurilor europene pompate în noi (altfel am fi fost în recesiune), să vedeți de acum înainte. Cum spuneam, de ceva vreme a devenit un coșmar să ai o afacere prin România. Liberalismul a fost demult pus în cui.
Adăpostește-te!
Cum se combate evaziunea
Prin urmare, Guvernul introduce tot felul de E-uri pentru IMM-uri. E-factură, E-TVA...
Evaziunea aia complicată se combate însă altfel. Cu mult teren. Cu anchete. Cu oameni infiltrați în rețelele de contrabandă și contrafacere. Cu procurori bine pregătiți. Cu judecători bine pregătiți. Cu lege fără nicio fisură, simplă, fără posibilitate de interpretare. Bandiții tot bandiți vor rămâne, protejați de cine trebuie. Vor ține o contabilitate paralelă, departe de cine trebuie. Cât timp în România trăim cu teamă să nu deranjăm un bandit din ăsta, nu ne facem bine...
Mult din „E-urile” astea nu au nicio treabă cu evaziunea pe care guvernul o estimează că o va aduce la suprafață, de minim 1% din PIB, conform MFP. Evaziunea fiscală este estimată la circa 8-9% la care se adaugă vreo 4% din muncă. Să nu fie iar un stres prea mare pentru... nimic. Să motivăm cu lupta contra bandiților un nou stres pe capul celor cinstiți.
Măcar de ar simplifica viața antreprenorilor. Sau măcar de ar mai simplifica aparatul birocratic al statului, inclusiv ANAF. Deocamdată pe grupurile de contabili e jale mare! E un indicator bun despre ce se întâmplă...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ce vrei moi...ca toata toata economia actuala a romaniei se bazeaza pe niste psd si pnlisti ex comunisti care au trait in economie de stat...unde legea e luam salarul si banii de la stat...fara performanta si dintrun sac fara fund si cand nu mai e de unde parasim barca...angajati idioti iresponsabili cel mai important experienta reala ZERO...si ii dai la unu de asta fara permis cu experiente zero sa conduca autobuzul unde si tu esti pasager...vai de curu astora dar si al meu ca s tot pe autobuzul respectiv...