Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Când PNL crește în sondaje, AUR scade. Și invers

George Simion, 6 mai 2023

Foto - Inquam Photos

Din 2020, când a apărut în parlament și de când a început să fie măsurat, observăm că AUR are o relație electorală specială cu PNL. Simplu spus, când PNL crește în sondaje, AUR scade – și invers. De fiecare dată, fără excepție. PNL și AUR sunt singurele două partide parlamentare ale căror electorate funcționează după principiul vaselor comunicante.

Asta sugerează că o minoritate semnificativă (10-15%) din electoratul general e trumpistă: mici întreprinzători și liber-profesioniști din urban (în special din urbanul mijlociu și mic) și periurban, plus blue collars independenți (instalatori, zugravi etc.) din același mediu, cu convingeri libertarian-conservatoare.

(Libertarianismul conservator e parte și din ideologia PNL, și din cea a AUR. La fel și toleranța față de legionarism, care la AUR vine de la elita intelectuală a partidului, iar la PNL de la fostul „tineret țărănist” între timp integrat în partid.)

Când PNL livrează (și) trumpism, electoratul ăsta se orientează spre el – fiindcă e un electorat „de dreapta”, ostil față de PSD. Când nu (de exemplu, când PNL ia măsuri „globaliste”, cum a fost cazul în pandemie), electoratul descris mai sus migrează spre AUR.

Până acum, ne-am obișnuit ca doar PSD să nască monștri – vezi PRM și PPDD. Acum e prima oară din 1990 încoace când un monstru e produs direct de PNL – fiindcă PNL e cel care a cultivat și a crescut electoratul de care vorbesc.

În consecință, va trebui să ne obișnuim cu noua realitate.

PS Iar USR pare și el să înceapă să vrea să meargă în aceeași direcție, fiindcă PMP și partidul lui Orban, cu care USR dă semnale tot mai insistente că vrea să se alieze, tot electoratului libertarian conservator se adresează.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Cojocaru ”Până acum, ne-am obișnuit ca doar PSD să nască monștri – vezi PRM și PPDD. Acum e prima oară din 1990 încoace când un monstru e produs direct de PNL – fiindcă PNL e cel care a cultivat și a crescut electoratul de care vorbesc.” Despre asta e vorba, în special, în acest material. Poate că interpretarea este „originală” dar, consider, complet eronată. Eu nu susțin că în electoratul pnl-ist sunt numai elite intelectuale și la AUR numai idioți. Vorbeam de diferența de gândire între aceste două electorate. Nu iau în considerare elitele comuniste. În marea lor majoritate erau , în cel mai bun caz, niște analfabeți. Exemplele date de Dv. atât de la comuniști cât și de la AUR nu sunt tocmai elocvente. Diaconu , mărturisesc nu știam că este adeptul AUR, dacă este vorba de actor, am o mare admirație pentru excelentul actor, dar moralmente - o foarte proastă impresie. Recunosc că am apreciat intervenția Dv. pentru tonul extrem de civilizat și la obiect. Numai bine!
    • Like 0
  • Bob check icon
    Acum e prima oară din 1990 încoace când un monstru e produs direct de PNL – fiindcă PNL e cel care a cultivat și a crescut electoratul de care vorbesc. — Ce e atât de monstruos în a fi libertarian conservator?
    • Like 0
  • Este cea mai mare prostie constatată, până acum, într-o așa zisă analiză politică. Să susții că electoratul PNL oscilează intre AUR și PNL este o dovadă clară că nu cunoaște nivelul social și cultural a celor două electorate. Faptul că PNL scade este o dovadă că electoratul liberal sancționează mariajul PNL-PSD și nu are nicio legătură cu mirajul AUR. „Libertarianism conservator”? Definiți, din punct de vedere al filosofiei politice, conceptul.
    • Like 0
    • @ Ion Podocea
      Nu mi se pare deloc o prostie ideea articolului, ba dimpotrivă. Iar dacă Dvs nu sunteți de acord nu înseamnă că aveți dreptate, iar autorul articolului nu.
      Încă o dată, ideea că votanții PNL sunt automat toți cu un nivel intelectual / cultural ridicat, iar votanții AUR sunt cumva niște înapoiați și inculți e o idee greșită și cumva arogantă. În fapt, printre votanții oricărui partid găsim atât oameni cu intelect superior cât și oligofreni. Simpla opțiune politică nu ne legitimează intelectual într-o direcție sau alta.
      Și ca să exemplific puțin, cum credeți că erau adepții comuniștilor, proști sau deștepți. Iar aici zic și de Emil Bobu și Tudor Postelnicu, dar și de Stefan Andrei sau mai demult, Lucrețiu Pătrășcanu. Dar adepții legionarilor sau ai naziștior cum erau: toți bătuți în cap sau toți niște oameni instruiți și inteligenți? E clar că NU POT FI TOȚI nici așa nici altminteri. Sunt oameni și oameni, peste tot. Iar zic, printre ”luminile” liberale, cum vi se par Câțu, Ciucă, sau chiar Johannis? Iar din tabăra AUR cum vi se par Mircea Diaconu sau Gheorghe Piperea? Care ziceți că au capul mai ”mare” și rotund și care au capul mai ”pătrat”? Desigur, exemple pot fi și într-un sens și în altul. Eu am dat doar contraexemple la afirmația Dvs hazardată.
      Faptul că PNL scade e vina imaginii publice dezastruoase pe care și-a căpătat-o în urma guvernărilor catastrofale și a obedienței exagerate și deja lipsite de sens față de personajul dezastruos Johannis. PSD-ul cred că a scăzut și el, dar pe lângă faptul că are încă un nucleu dur, nici nu a fost asociat așa de mult cu guvernările dezastruoase din ultimii ani și cu personajul Johannis. Iar lumea exasperată de prestația partidelor acestea tradiționale, devine mai radicală și se îndreaptă către AUR. NU NUMAI proștii și incluții fac asta, ci și oamnii cu cap, dar repet, exasperați de situația politică de până acum. Iar AUR NU ESTE un partid extremist așa cum toacă propaganda adversă, ci doar un partid NAȚIONALIST, ceea ce e cu totul altceva. Nu cred că în România există vreun partid extremist cu adevărat. Extremismul e ceva ”de rău”, în orice context, în schimb naționalismul, mai ales în conjunctura actuală, e ceva ”de bine”.
      În legătură cu conceptul care vă nelămurește, căutați pe Google ”libertarian” și o să aflați. Termenul e preluat probabil din engleză și rezultatele o să le găsiți mai mult în engleză, dar sunt destul de clare și intuitive.
      • Like 0
  • In primul rand "sondorii" nu indraznesc sa discute de psd. De ce? Depinde foarte mult de cine comanda si plateste sondajele. Nu cred ca un dancu ar minimaliza , in sondaje, care chiar conteaza pentru unii, psd. Nu trebuie crezute si luate in consideratie sondajele. Sunt metode de manipulare. Si nu se poate miza pe sinceritatea repondentilor, mai ales in preajma si in timpul alegerilor. Realitatea a fost mereu diferita fata de rezultatele sondajelor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult