Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

USR vrea să creeze un „pol al forțelor de dreapta” care să se opună blocului politic format acum din PSD și PNL. Cum arată poza de moment din politica românească

Congres USR

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Avem două mari tabere politice în acest moment. Pe de o parte avem PSD și PNL, care reprezintă puterea politică, iar pe de altă parte avem AUR, care reprezintă cea mai vocală (și extremistă) formațiune politică a opoziției din România.

Sâmbătă, USR a făcut un Congres care a avut în vedere stabilirea strategiei pentru anul electoral 2024, iar la acest eveniment au fost invitați liderii din PMP și Forţa Dreptei, precum și Kelemen Hunor, liderul UDMR, formațiune proaspăt debarcată de la Palatul Victoria. Pe scurt, USR vrea să creeze un „pol al forțelor de dreapta” care să se opună blocului politic format acum din PSD și PNL.

Mizele sunt mari, căci dacă se concretizează această tabără politică a partidelor de dreapta din opoziție (cu susținerea UDMR), blocul politic PSD și PNL ar putea să se rupă în două.

La momentul actual, intenția unei părți a liberalilor este să continue acest mariaj politic din inters cu PSD-ul și după 2024. Și o parte din social-democrați vor acest lucru. Inclusiv premierul Marcel Ciolacu declara zilele trecute, în discursul de învestire în fața Parlamentului, că dacă Guvernul pe care îl conduce „se va ridica la nivelul așteptat de români” există mari șanse ca social-democrații și liberalii să aibă un „viitor politic împreună și după 2024”. Numai că alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 9 iunie 2024, vor reprezenta testul crucial pentru PNL și Nicolae Ciucă.

Potrivit unui sondaj intern realizat la comanda USR, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PNL ar înregistra un scor de 18%, în timp ce USR ar obține 13% din voturi, iar PMP și Forța Dreptei ar obține împreună un scor de 5%. În cazul în care se va concretiza polul forțelor de dreapta, acesta ar putea să trimită PNL-ul pe locul 4 la primul examen electoral din 2024, ținând cont de marjele de eroare în ceea ce privește estimările electorale.

Locul 4 la alegerile europarlamentare ar provoca o criză în PNL (prevăzută de unii și așteptată de alții), iar Nicolae Ciucă ar fi imediat basculat de la șefia liberalilor. De asemenea, o bună parte dintre PNL-iști ar dori la acel moment să iasă de la guvernare și să se despartă de PSD ca să poată să-și refacă strategia pentru celelalte trei rânduri de alegeri.

Într-un astfel de scenariu, PSD ar rămâne la guvernare, dar Marcel Ciolacu ar conduce un guvern minoritar. O asemenea situație ar relansa lupta politică, inclusiv pentru Palatul Cotroceni. Depinde însă foarte mult de portretele politice ale celor care vor intra în cursa electorală pentru a-l succeda pe Klaus Iohannis. Iar asta este o discuție despre care vom vorbi cu altă ocazie.

Dacă nu se va concretiza acest pol al forțelor de dreapta, AUR va fi principalul câștigător

Polul forțelor de dreapta la care a început să se lucreze zilele astea ar trebui să includă și UDMR pentru a exista garanția că acest nou centru de putere politică poate să fie o alternativă solidă la actuala coaliție de guvernare.

Dacă nu se va concretiza acest pol al forțelor de dreapta, AUR va fi principalul câștigător, pentru că va rămâne cea mai puternică alternativă electorală pentru românii dezamăgiți total de puterea politică reprezentată de PSD și PNL sau manipulați de rețelele de dezinformare din spațiul online.

La cum arată lucrurile, avem o ţară care are nevoie de contribuţia noastră și de viziunea noastră. Poate că prea des ajungem pe mâna unor politicieni impostori, analfabeți și ticăloși, dar se întâmplă asta pentru că și noi am participat la promovarea lor: prin tăcere, lașitate, complicitate, pasivism sau nepăsare.

Cu siguranţă avem multe de îndreptat, de la domeniul economic și social până la cel politic și cultural, dar condiţia este să ne implicăm. Dacă votează doar o treime dintre noi în multe situaţii, atunci de ce ne mirăm că nu se regăsește viziunea noastră în politicile publice.

Dacă vom încerca să fim puțin mai atenți la firul ierbii vom putea observa că sunt mulţi oameni în România care au rămas să se lupte pentru comunitatea lor, care au rămas să lupte și să găsească soluții la infecţiile din spitale sau la abandonul școlar ori în ceea ce privește problemele de infrastructură.

Trebuie să înțelegem că democrația este întotdeauna la o generație distanță de a se transforma într-un sistem politic unde drepturile și libertățile cetățeanului sunt suprimate. Iar acest lucru ar trebui să ne facă conştienţi că VOTUL pe care îl vom da de patru ori anul viitor este esențial pentru viitorul societății din care facem parte.

Și mai trebuie să înțelgem ceva: că nu trebuie să așteptăm să vină noile alegeri cu speranţa că un buletin de vot băgat în urnă va schimba lucrurile peste noapte. Schimbarea socială în bine, dacă va fi precedată de o schimbare politică bună, va veni în etape, iar etapele vor însemna ani. Mai curând ar trebui să acţionăm ca și cum suntem toţi responsabili pentru viitorul nostru și să începem să lucram pentru binele comunității, chiar din poziția în care suntem în acest moment. Doar așa putem să construim modele de inspirație care să îi motiveze din nou pe cei care nu mai cred deloc în faptul că țara asta mai are vreun viitor.

Cu toate că, în ultimii ani, România a fost mereu în fruntea cozii clasamentelor europene de tot felul, reflexul de naţiune mare a rămas, la fel şi frustrările. Dar a lipsit din spațiul public, dincolo de orgoliul rănit şi de teoria complotului (cum că cineva - un Babau extern - ne vrea răul), un orgoliu care să îndemne la acţiune şi o frustrare care să ducă nu la lamentaţii, ci la acţiune din partea tot mai multor oameni, la proiecte concrete şi la solidaritate disperată pentru binele comun.

De la umila mea vârstă de aproape 27 de ani, cred că pentru 2024 asta ne trebuie: conștiință (pentru a discerne realitatea de propagandă și informația reală de cea falsă) și solidaritate „disperată” pentru a vota politicieni care înțeleg că trebuie să depășească clișeul „răul cel mai mic” și să îi facă pe oameni niște parteneri adevărați în relația guvernanți-guvernați, nu doar masă de manevră sau audiență fără voce și poziție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • USR a fost forțat să iasă de la guvernare. Când îți sunt trimiși la plimbare doi miniștri puși pe reforme, ce mai poți face? Cine mai are planuri să voteze cu PSDNL, este de acord și foarte mulțumit cu tot ce s-a întâmplat în țara asta în ultimii 33 de ani. Acum se vede practic, pe viu, demagogia acestor așa-ziși liberali, a căror singură orientare este către buzunarele lor și ale clientelei lor. Cât a putut să urle PNL împotriva PSD-ului, înainte de ultimele alegeri!!! Ca să ce? Dacă era ceva real în declamațiile PNL, ar fi trebuit să își vadă de guvernare și de reforme, împreună cu USR. Cât de orb să fie cineva să nu își dea seama că PSD și PNL nu vor reforme, pentru că și-ar tăia singuri craca pe care stau atât de confortabil împreună? Vor mima, eventual, niște reforme, pentru că ar fi strigător la cer să piardă ultimele tranșe din PNRR. Dar atât. Care dreapta? Care stânga? PNL în alianță cu PSD nu este decât o insultă la adresa tuturor celor care au votat cu PNL. Brătienii s-au răsucit deja în mormânt... Și ce mai rămâne? UDMR, partida etnică și AUR, un fel de România Mare, cu manifestările lor extremist-lătrătoare. Cei care se declară dezamăgiți de USR pot experimenta în continuare PSDNL sau acest AUR... ce contează că o să mai plece din țară alte câteva milioane de români sătui să fie conduși de niște impostori deghizați în politicieni?
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Ce glumă "bună"! USR vrea pol de dreapta! Păi, n-au fost ei la guvernare? N-au ieșit ei de-acolo, dărâmând guvernul, împreună cu AUR, plini de ambiții, infatuatuare și aroganță, crezând că nu mai există viață fără USR la putere?
    Care pol de dreapta? PMP? Ăsta nu e cumva fostul partid al infractoarei Udrea și al turnătorului Băsescu? Forța Dreptei? Adică Șică Orban cu o mână de nemulțumiți ex-peneliști, care-și pierduseră pozițiile în guvern și, implicit, privilegiile? Orban, care de 30 de ani, se-nvârte prin politica dâmbovițeană, având la activ atâtea eșecuri și compromisuri? Când făcea pe antibăsistul, era înjurat, acum, fiind anti-Iohannis, desigur că e un erou. Parcă ieri fuma la o sticlă de whisky, în guvern, cu alde miniștri liberali, pe vremea blocajului Covid. Îl dăduseră unii în judecată, acum e iubitul USR. Cu câțiva ani în urmă, refuzaseră un guvern cu Orban prim ministru, pe motive de incompatibilitate cu un ins compromis.
    Aaa, și mai avem USR! Adică, pe dl Drulă, al cărui singur moment de glorie a fost în subteran, la metrou, când a strigat, "Rădoi, s-a terminat!" Mai e și dl Barna. A avut și domnia sa un moment de glorie, când, după ce a fost la Antena 3, l-au recunoscut oamenii la frizerie. În rest, USR cu aceleași clovnerii, poante și glumițe scrise pe bilețele, prin parlament.
    Uitasem de UDMR, mișcarea balama capabilă să articuleze toate guvernările României. Parcă era PSD-ul ungurilor. Acum, nu mai e?
    USR-PMP-FORȚA DREPTEI-UDMR, doamne, ce mai pol! Cred că "monstruoasa coaliție" de la guvernare e deja sub masă...!
    • Like 2
  • Nume check icon
    Cam tarziu acest congres. El trebuie facut la o luna dupa ce s-au "lins" ranile din iesirea de la guvernare. S-au pierdut doi ani de zile in lupte interne si orgolii intre diferitele grupuri ale acestui partid si cateva declaratii vechi de genu' uite hotii din PSD si PNL, Foarte slaba miscarea USR-ului in aceasta perioada cand ar fi fost o perioada propice tinand cont ca PNL se lupta cu PSD. Intrand in ultimul an inainte de alegeri, USR-ul care nu are puterea si resursele PNL si PSD, se vor pierde in lupta electorala si vor ramane cu un Facebook in scadere. De fapt prin comoditatea si lipsa lor de pe scena politica nu numai le-a facut lor rau, ci si intregii tari prin faptul ca i-au lasat pe AUR sa para singurul partid politic din opozitie, Iar cifrele vorbesc de la sine. In ciuda intentiilor lor bune - si cam atat - nu mai cred in capacitatea USR-ului de a deveni un partid relevant pentru politica romaneasca. Nu numai ca nu au leadership-ul corespunzator, dar nici nu reusesc sa castige adepti din zona celor indecisi, care acum acum cred ca sunt majoritari in tara. Nu stiu cum sa vorbeasca pe limba poporului, nu stiu cum sa ii abordeze si sa ii motiveze sa vina alaturi de ei si sa ii voteze in creearea unei noi solutii politice. Deasemenea promoveaza aceleasi mesaj in care ceilalti sunt hoti si numai ei sunt cinstiti. Numai o fronda impotriva PSD si PNL si cam atat. Nu exista un mesaj de reconciliere, nu exista un mesaj de constructie.
    Scopul unui partid este sa castige voturi, sa castige alegerile si nu sa faca trafic pe retelele de socializare, unde chiar si acolo pierd lupta pentru ca nu se diversifica. Chiar imi pare foarte rau, pentru ca pe ei ii vedeam cei care vor schimba aceasta societate intr-una noua, moderna, orientata pe performanta si meritocratie.
    • Like 3
    • @ Nume
      As spune ca,, dimpotriva USR ar fi raul cel mai mic la acesta ora .
      La intrebarea :
      --Daca dumineca ar fi alegri ? Cu cine a -ti vota ?
      --Nu ,prea ai cu cine ,ar fi rasp. meu ! Am fost votant ,pnl si voi regreta mult .
      Acum nici psd , nu mai este parca ,ce a fost candva,.dar tot mai au ,tumori de multa prostie , cumetriie , amantlac si samanta de coruptie ,mai ales in cuibul baronilor locali psd , din moldova in mod special ,Acolo unde baronii lovcali ,,au radacini puternice , si raspunsul electoratului va fi de partea lor a psd. Apoi sa nu uitam ca majoritatea functionarilor din primariile rosii vor vota psd. .
      Am mare incredere in USR in domnii ,C Drula , C Nasui . C Ghinea , C Armand ,etc.. Am studiat acest fenomen in tara in localitatile ,unde sunt Primari USR , si oamenii sunt multuimirti de activitatea lor . Ca de ex in Cm Rona de sus ,in jud Maramures ,Domnjul Primar USR este foarte mult apreciat ,fata de predecesorul psd , Apreciez ca foarte buna acesta initiativa ,caci asa ar fi posibil sa-i indeprteze pe cei de la aur , de gardul democratieii cu iesirile lor agresive ,extremiste rusofone .. aur este un mare pericol ptr directia spre UE a tarii noastre ...
      • Like 0
    • @ Nume
      Aveţi un like de la mine!
      USR este marea mea dezamăgire. Şi cu câtă încredere îi votasem în 2016...
      • Like 0
  • Alin check icon
    Voteaza multi psd/pcr/actual pnl rules asta pana pe la 50 %din masa electorala unde e max media.
    Rezultat il stim de 30 si de ani.
    Peste 80 %populatie la vot imposibil atunci nici udmr nu mai prinde parlament.
    E nevoie de un soc groaznic sa isi revina partidele si aburerile lor..
    Parerea mea o prezenta 3 % la vot ar reseta prostirea poporului imediat psd/pnl/UDMR AR FACE RESET si fiind inca la butoaneinainte de alegeri ar adopta ce nu adopta acum doar sa mai aiba o sansa la reluarea alegerilor si am face toti un salt in fata.
    Faza cu sa votam toti ca bla bla nu mai tine daca vrei sa faci ceva.
    Populatie la pensie se bucura de 200 lei in plus numerar si iar psdpnl dar nu poate per ansamblu calcula o inflatie de 20 % unde cu toata adaugirea de fapt is mai saraci
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult