Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de jos mai pot ajunge?

Dănuț Andrușcă - Ionel Arsene

(În imagine, ministrul Dănuț Andrușcă, ținându-i umbrela lui Ionel Arsene, șeful PSD Neamț, care în prezent este arestat preventiv/ Foto: aktual24)

În Guvernul Dăncilă, la Educație este ministru un agramat care consideră că plagiatul este o problemă marginală și că, per total, învățământul românesc este performant.

Faptul că doar o proporție mică din tezele de doctorat au fost dovedite ca plagiat nu înseamnă automat că plagiatul este un fenomen marginal. Este foarte posibil ca multe lucrări să fie plagiate și să nu fi fost investigate, cu atât mai puțin demonstrate ca furt intelectual.

Bașca, plagiatul nu se manifestă doar la nivelul tezelor de doctorat. El are forme de manifestare mult mai banale și maligne, precum copiatul la lucrarea de control și luatul referatelor de pe net (scuze, știu că sunt un pic bătrân și depășit moral).

Prevalența fraudei în învățământ are niveluri toxice pentru întreaga societate. Desigur, noul ministru al educației nu ar putea înțelege propoziția anterioară.

Calitatea învățământului românesc este foarte bine reflectată în clasamentele internaționale - pe undeva între locul 60 și 80 la nivel global. Nu e dezastruos, dar în niciun caz invidia lumii civilizate. Este adevărat că învățământul românesc este mult superior celui din Somalia sau Afganistan... doar că românii speră să se compare cu Europa de Vest.

La Energie, este ministru Anton Anton, un fost ministru al Educației care a reușit performanța de a duce o lună de ministeriat. Pe hârtie, domnul Anton Anton apare ca având experiență guvernamentală. Doar că această experiență a constat într-un interimat (în Guvernul Tăriceanu) de o lună, fix înainte de alegerile din finalul lui 2008.

Domnul ministru al Energiei a explicat că dacă nu avem energie se stinge becul. Uau. Edison, Newton și Einstein i-ar face plecăciuni pentru această judecată de valoare.

Dacă acest domn ar fi fost ministrul Apelor, ne-ar fi explicat că apa e udă. Ce să zic: nimic neadevărat.

La Economie este un ministru un domn foarte emoționat care nu face distincția între „adoptare" și „trimiterea spre dezbatere" a unui proiect de lege. Nu face diferența între „Guvern" și „Parlament". Și până la urmă, de ce ar face aceste distincții? Doar ocupă un „scaun" pentru a satisface nevoile baronilor partidului, nu pentru a face treabă pentru cetățeni.

Doamna prim-ministru Dăncilă a ajuns să fie prima femeie prim-ministru al României datorită excelentei sale performanțe în a fi obedientă partidului și liderului.

Faptul că doamna Dăncilă a fost profesoară la liceul din Videle nu o descalifică în a fi prim-ministru. Ca cineva să ajungă din profesor de liceu de provincie în europarlamentar și apoi în prim-ministru al României pare scos dintr-un film american. Doar că în filmele americane (de obicei proaste), eroul trece prin niște încercări în care „muncește din greu" și „sfidează sistemul". 

Îți recomandăm

Domnia sa nu a demonstrat nimic altceva decât supunere față de partid și lider. Într-adevăr, acesta este un model de succes pentru românce, mai bun decât Monica Columbeanu (pentru cine își mai aduce aminte).

În toată povestea asta distopică, avem un mai mult sau mai puțin nou personaj: Programul de Guvernare care nu mai este un document ghid, ci un adevărat pseudo-Dumnezeu. Miniștrii vor face voia Programului de Guvernare, indiferent de ce e bine și ce e rău. Totul este voia Programului de Guvernare și a liderului suprem „Președintele Dragnea" care sunt deținătorii adevărului absolut.

...

La Jurnalul de Seară de la Digi24, reprezentantul PSD a comis niște faulturi logice demne de râsu'-plânsu'. Desigur, PSD nu a fost lăsat să guverneze de marele „Bau Bau" numit „Statul Paralel".

Dincolo de apelarea la înclinația naturală a românilor spre teoria conspirației (cauzată de lipsa de educație în gândirea critică), reprezentantul PSD s-a încadrat perfect în tiparul „tradițional" de prostie combinată cu manipulare și incultură.

Morala este că pentru a ieși din mlaștina statutului de țară în curs de dezvoltare, România trebuie să schimbe modul în care face lucrurile, nu doar lucrurile pe care le face.

Audierea în Parlament a viitorilor miniștri putea preveni dezastre precum un agramat ministru al educației și un ministru al energiei care ne explică faptul că fără energie se stinge becul. Doar că pentru asta este nevoie de depășirea nivelului de „bifare" a unor forme fără fond.

Cu pseudoaudieri de 30 de minute nu poți face altceva decât să te faci că bifezi o procedură altfel firească și bine intenționată.

Într-un comentariu anterior, prevedeam că la întrebarea „Cât de jos mai poate ajunge?" PSD va avea răspunsuri care vor continua să ne surprindă în mod neplăcut.

Într-un alt comentariu, spuneam că PSD, o organizație bazată pe supunererea ierarhică, poate produce, în cel mai bun caz, personaje mediocre. O organizație fundamentată pe „Da! Să trăiți, șefu'!" nu poate produce personaje remarcabile.

Văzută din exterior, România pare să încerce continuu să își fure singură căciula.

România nu poate pretinde să fie luată în serios atât timp cât, singură, se ia „la mișto".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca vrem sa vedem cit de jos putem ajunge trebuie sa gasim arborele servilismului la PSD si sa ne uitam la baza. Urmatorii dupa valul asta vor fi cei care le tineau umbrelele , le carau servietele si ii duceau cu masina acasa pe ministrii de astazi. Ca sa nu mai pomenesc de alta alea ... gen Vasilica , Olguta , Carmen samd...... Cit despre noul ministru al educatiei, nu ar trebui uitat ca alternativa era eterna Andronescu , unul din mebrii fondatori ai splendidului sistem de educatie de azi. Decit s-o vad pe madam ministresa ( reloaded ...), as fi votat fara ezitare si un purcel.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult