(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Lipsa scandalului pare să provoace multă nemulțumire. În toată debandada logică a schimbării primului ministru, există un „silver lining" - lipsa scandalului. Am auzit comentarii cum că Mihai Tudose ar fi trebuit să lupte și să forțeze o nouă moțiune de cenzură în Parlament. Am mai auzit comentarii cum că președintele Iohannis ar fi trebuit să respingă propunerea (propunerile) PSD și să încerce să provoace alegeri anticipate. Sau să aibă un discurs mai incisiv/agresiv.
Atât Mihai Tudose, cât și președintele Iohannis au acționat pragmatic, urmărind minimizarea scandalului public și a numărului de zile de incertitudine (chiar instabilitate) politică.
Personal, consider că ambii au acționat responsabil și și-au bazat deciziile pe procese de gândire rațională. Nu vreau să intru în explicații complicate, dar decizia lui Tudose de a-și da demisia - ( Tudose putea să amâne demisia 2-3 zile să nu ratăm oportunitatea vizitei premierului japonez) - și decizia lui Iohannis de a accepta propunerea de prim-ministru a PSD-ului au fost deciziile optime în condițiile date.
Oricine ar face o simulare (modelare) folosind modelele de decizie rațională „Game Theory" și „Expected Utility Model" va ajunge la concluzia că cele două decizii au fost „optime".
Pe românește, gândind la rece și având în vedere contextul dat, nici Iohannis și nici Tudose nu puteau lua decizii mai bune.
Orice om cu capul pe umeri și cu picioarele în apă rece acceptă că minimizarea scandalului și incertitudinii sunt obiective de bun simț. Totuși, mulți au fost revoltați de rezultatul unui proces de decizie corect care a urmărit un obiectiv responsabil.
Deci, de unde revolta? Mai ales revolta contra președintelui Iohannis? Până la urmă, președintele a fost într-o situație de a lucra cu materialul clientului.
Psihologia a descoperit un efect foarte interesant: atunci când oamenii simt o emoție, de foarte multe ori nu identifică motivul care a provocat reacția emoțională. În schimb, oamenii atribuie reacția emoțională unei (false) surse care este (mai) vizibilă.
În cazul de față, emoția de revoltă a fost atribuită, eronat, deciziilor vizibile luate de personajele proeminente - Iohannis, respectiv Tudose.
Emoția de revoltă - o combinație de dezgust, dispreț și furie - a fost provocată de: (1) politicile sfidătoare ale PSD & ALDE - în special în zona justiției, (2) disprețul și aroganța „guvernării prin criză" - o majoritate stabilă nu are nevoie să își schimbe guvernul la 6 luni și (3) iresponsabilitatea sfidătoare a bunului simț de a propune o quasi-nulitate, excelent „om de paie", în funcția de prim-ministru.
Aceste cauze nu își au sursa în Mihai Tudose și, cu atât mai puțin, în Klaus Iohannis.
Guvernarea prin criză, schilodirea ideii de justiție egală pentru toți și promovarea incompetenței sunt decizia/opțiunea lui Dragnea și prin extensie a PSD-ului și ALDE.
Oricât de mare și de autentică este revolta, cred că nu este util să învinuim decidentul vizibil, dar cu mâinile legate la spate, pentru mârșăviile „păpușarului" care face mizerii cu mâna altuia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu persoana Premierului ne intereseaza. Si despre brailean s-au spus multe. Judecand retrospectiv, nu a avut o prestatie asa rea. Poate ca trebuia sa astepte vizita niponului. Ma rog, asta a fost. Enervat de tradarea colegilor, a demisionat imediat. Un impuls de furie. Poate i s-a si cerut imperativ... A publicat cineva lucrarile respectivului for? Nu ne ingrijoreaza soarta Guvernului. Sunt atiti consilieri de specialitate, ca vor indruma pe orice timpitel sau timpitica ce ajunge pe acolo.
Miza momentului era extrem de mare.
Nu guvernul e important.
Legile pacatoase ale mutilarii Justitiei au trecut. Nu mai pot fi oprite de acest Parlament. Singura solutie legala, era fortarea demisiei Parlamentului. Alegeri anticipate si retrimiterea legilor in Parlament, pentru corectii.
Daca se vrea respectarea legilor, asta era drumul.
Toti asteptau asa ceva.
In loc de asta, prezidentu' se da la o parte si invita, pe larg, PSD sa-si dovedeasca pricepera........ A dovedit-o 1 an.....
Acum, legile ticaloase ale PSD nu mai pot fi oprite. Asta e buba.
Daca nu-ti dai seama, de ce comentezi?
Politica este mai complicata decat simpla insiruire de fapte vizibile. "Normale".
Daca nu se va intimpla o minune, suntem invinsi. Si cu o legislatie facuta de hoti pentru hoti. Din vina Presedintiei. Nu cred ca Johannis a luat singur decizia. Cine l-a sfatuit merita sa fie demis. Imediat si neconditionat.
Fara asta, cariera politica a Presedintelui s-a cam incheiat. Si asa e greu de scos la capat, dar mai e o sansa prin pedepsirea consilierului care l-a sfatuit prost.
Deja electoratul democrat se gandeste la candidatura lui Ciolos. Si vorbeste tot mai mult de USL. Aceasta situatie pune pe liber si PNL.
E mai complicat decat credeti....
Politica, si carnea de porc, "e" grele......
Bun, se poate argumenta ca degeaba, ca electoratul lalala..... Datoria lui era sa aduca electoratul la urne. Din nou. Acum. In rest... blablabla.
Acum ati inteles ce greseala a facut? Si doar a fost prevenit...
Ați trecut cu vederea ?
Daca dorim sa fim corecti ar trebui sa fim si responsabili, sa fim consecventi, inclusiv cand se pune problema prezentei la vot. Ma tem ca multi care acum isi dau cu parerea nici nu s-au sinchisit sa mearga la urne.
Daca presedintele ar fi reactionat anormal, neconstitutional, si ar fi provocat alegeri anticipate, cu pretul cunoscut al instabilitatii, cine ar fi avut garantia prezentei la vot, in mod masiv, astfel incat reprezentativitatea actului electoral sa fie incontestabila?? Oricum, presedintele, ales acum are cea mai mare reprezentativitate, si, prin urmare, cea mai mare sustinere.
In timp, daca presedintele va dovedi responsabilitate, seriozitate, consecventa va reusi sa recastige increderea noastra a tuturor, dar mai ales a epigonilor sau celor razvratiti prea usor.
Democratic vorbind, presedintele a ridicat mingea la fileu, in cel mai corect mod, astfel incat pe 29 ianuarie, la votul de investitura a noului guvern, opozitia sa arate ca reuseste sa se mobilizeze si sa dea incredere si celor din PSD, care au avut curajul sa ridice glasul impotriva unei politici evident deviate de la principiile democratiei. Matematic vorbind este posibil. Iar daca nu trece guvernul cum il vom judeca pe presedinte??? O sa spunem toti in cor ca a avut dreptate!!
Daca as fi fost eu in pozitia presedintelui, dupa consultarile avute, cred ca domnia sa ar fi trebuit sa identifice o personalitate cu cea mai mare credibilitate, de la PSD, si sa-l scoata pe Dragnea din pozitia de tatuc (spre exemplu dl Ioan Mircea Pascu, tot europarlamentar), pas pe care il putea face si cred ca ar fi pus pe ganduri partidul de guvernamant. Ma tem insa ca dl Pascu sta bine merci acolo unde este acum, in cea mai sigura pozitie politica posibila a vreunui politician este-european.
E doar parerea mea si sper din tot sufletu sa gresesc si sa mergem spre bine.
Cu respect Neculai Nistor
I: Liviule nu e ok. E al 3-lea intr-un an ce naiba.
D: Stiu dar nu se mai putea, nu ne mai intalegeam cu el.
I: Ok. E clar ca de la voi trebuie sa fie si asta al 3-lea dar hai sincer puteti mai bine!
D: Noi o vrem pe asta ca noua ne place.
I: Bai nu pot pe asta. Nu are nici o competenta, nu stie sa vorbeasca, nu stie boaba de engleza desii e in parlamentul european si mai ales nu are pic de experienta in cea ce inseamna sa fie prim-ministru. Mai e si din Teleorman ca sa puna bomboana pe coliva. Ai mai si zis ca tu nu ai nici un cuvant de spus in aceasta numire....
D: Daca nu o acceptati facem anticipate!
I: SI crezi tu ca dupa un an de proteste, salarii marite si apoi nemarite defapt, scandal cu justitia, cu doctorii, cu profesorii, cu politia si multe altele o sa castigati? Sunteti constienti ca la o eventuala suspendare a mea se vor umple strazile fara sa zic/fac eu nimic.
D: .......
I: Dupa cum am zis o refuz pe asta, du-te si adu o propunere rezonabila. Asta e jignitoare pentru toata lumea pana si pentru voi.
Nu zic ca trebuia sa se tiganeasca prin presa sau nu stiu unde. Acolo in spatele usilor inchise si intre ei sa discute. E clar ca premierul trebuie din pacate tot de la ei de la PSD dar propunerea asta e cum am zis jignitoare!