Foto: Inquam Photos/ George Călin
Prima criză serioasă a coaliției s-a încheiat. Probabil vor urma și altele, dar pentru moment viața coaliției merge înainte. Din punctul meu de vedere, partidul care a ieșit destul de „șifonat” dintr-o perspectivă de PR este USR PLUS. Și aici nu mă refer neapărat la propriul electorat, cât la marea majoritate a oamenilor care nu participă la vot. Fraza „toți sunt la fel” nu ne este străină, iar astfel de crize întăresc această percepție și scad încrederea în politicieni.
Dar, revenind la modul în care USR PLUS a gestionat problema, sunt câteva lucruri interesante ce merită menționate. Această analiză pornește de la două idei simple.
În primul rând, gestionarea unei crize de imagine (crisis management) nu este o știință exactă. Nu putem spune că în situația X, faci Y și rezultatul va fi sigur Z. În al doilea rând, nu mă bazez pe „informațiile private”, la care ar avea acces doar actorii implicați direct, ci pe aspectele publice, care au putut fi observate de toată lumea. În definitiv, o strategie bună de crisis management trebuie să pornească de la ceea ce vede și percepe publicul larg.
Pozițiile vehemente la cald
Imediat cum Vlad Voiculescu a fost demis, mesajul cheie „aruncat” în spațiul public a fost simplu: Nu ieșim de la guvernare, dar nici nu îl mai susținem pe premier.
În mod evident, fiind puși cu spatele la zid, erau obligați să spună ceva… A fost o poziție vehementă, oferită la cald.
Una dintre regulile de bază în crisis management este să nu oferi declarații tranșante la cald. Poate ești nervos sau supărat, cu siguranță nu ai toate datele și încă nu poți anticipa corect evoluția lucrurilor. Iar această vehemență s-a întors împotriva lor câteva zile mai târziu, odată cu „reînnoirea jurămintelor” în coaliția de guvernare.
Uneori este bine să ataci, alteori este bine să aștepți. Politica este totuși un joc al diplomației. Parcă nici nu te poți certa, constant, cu toți. Cărțile de crisis management vorbesc despre rolul atacului, dar menționează și importanța armelor.
Existau și alte variante de reacție? Cu siguranță!
Atacul în haită
În strânsă legătură cu punctul de mai sus, din punctul meu de vedere, atacul în haită nu a ajutat. Mesajul „Nu ieșim de la guvernare, dar nici nu îl mai susținem pe premier” nu a fost utilizat doar de președintele partidului. El a fost postat pe Facebook de marea majoritate a liderilor USRPLUS. Același mesaj standard, prea puțin personalizat, susținut cu vehemență în mediul online sau la diferite televiziuni, naționale sau locale.
Mai mult decât atât, în situații de gen, este indicat să ai un comunicator. Unul și bun este mai mult decât suficient.
Sigur, am înțeles și abordare lor: unitate, susținere pentru Vlad Voiculescu, presiune publică pe premier etc. Dar ce faci când nu iese cum îți dorești?
Cătălin Drulă
Apropo de atacurile în haită, Cătălin Drulă a avut o poziție destul de agresivă la adresa lui Florin Cîțu, care a generat alte și alte discuții la nivelul coaliției.
Pe de altă parte, modul în care a „ieșit” din situație este de admirat. Abilitățile sale de comunicator sunt evidente, transmite siguranță și pare întotdeauna stăpân pe situație. Dincolo de training-uri și consultanți, este vorba și despre talent aici.
Și în final, percepția asupra coaliției
Măcar teoretic, oamenii așteaptă ceva reforme de la această coaliție de guvernare. Știm că este șubredă, dar la fel de bine știm că alternativa nu prea există.
Astfel că sperăm să se înțeleagă. Ca în orice relație, discuții apar și vor mai apărea.
Problema este că odată făcute publice, aceste discuții lovesc direct în imaginea coaliției și oferă „subiecte” PSD-ului. Și chiar un avantaj. Care PSD a câștigat totuși alegerile și care abia așteaptă o prezență scăzută la vot în 2024. Iar certurile publice se pliază perfect pe acest obiectiv.
Astfel că pe viitor, și este valabil pentru toate partidele din coaliție, mi-aș construi strategiile de crisis management pornind de la acest context.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar cel mai mult au pierdut in fata votantilor de dreapta maturi, care ii vedeau ca singurul partid politic care are dorinta sa schimbe Romania in bine. Sunt votanti care incepand din anii '90 au votat numai PNL, dare care in timp au fost dezamagiti de ei de-a lungul datorita USL-ului si includerea PDL-ului mai tarziu. Cred ca acestia reprezinta cam 1/3 din votantii USL - in jur de 5% din cei 15% - si care daca vor fi in continuare dezamagiti de acestia nu cred ii vor mai vota din convingere, ci numai daca USRPlus trebuie votat pentru ca este un rau mai mic decat alte partide.
In acelasi timp au trecut numai 5 luni de la guvernare, prin urmare mai este timp ca USRPlus sa demonstreze, cu conditia sa termine cu certurile de pustani din scara blocului si sa stranga din dinti si sa se apuce de treaba pentru ca si-au dorit cele mai grele ministere.
Pentru ca daca nu vor demonstra, cat de cat ceva, vor ramane la un maxim de 10% format numai din votul "talibanilor" si cu eticheta de eternul talent nefructificat.