Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cât mai costă o operație de apendicită la un spital privat din România

Medic mănușă

Foto: Profimedia Images

  • E miercuri, 18:30, și am niște senzații ciudate în zona burții, ca un fel de junghiuri intermitente. Nu sunt de fel ipohondru și dau vina pe băutura acidulată băută mai devreme. Mă urc pe Vespa și plec spre televiziune, fiind invitat la o emisiune de seară. La semafor, simt din nou junghiurile, acum chiar deasupra pelvisului. Mă gândesc pentru câteva secunde dacă să anulez, dar nu mă lasă spiritul de jurnalist (știu ce înseamnă de la podcastul meu să îți zică invitatul în ultima clipă că nu mai poate ajunge). Pe durata emisiunii, timp de 2 ore, n-am avut mari probleme, dar tot mă jena ceva acolo. După emisiune, am vrut să abandonez scuterul și să iau un Uber sau Bolt spre casă, dar am zis că îmi revin. Climaxul a fost atins pe Calea Victoriei când am simțit ceva mai puternic junghiul, acum și cu durere în zona sensibilă. Mă autodiagnostichez: apendicită, ”ori mi-e foame rău că nu prea am mâncat azi”. Mă opresc la o Trattorie de lângă casă și înfulec două bruschette cu roșii și rucola și beau o bere nefiltrată ca să mă anestezieze.
  • Ajung acasă la 23:00, mă mai învârt un pic și încerc să adorm, poate-poate nu e de vină apendicele. Mă trezesc la 02:00, un pic transpirat și cu junghiuri ceva mai dure. Mă apăs, în timp ce caut tot felul de informații pe net legate de apendicită. Unele dintre ele se potriveau, altele nu, așa că nu eram convins ce am. Ezit să sunt la urgență sau să merg la camera de gardă la vreun spital de stat, și fac programare din aplicație la un spital privat. Găsesc oră liberă dimineață la 10:20, la Medicină internă. Reușesc să adorm pe la 04:30, mă trezesc la 08:30. La Medicină Internă, în urma unor teste fizice, urmate de o ecografie, primul diagnostic e apendicită acută, însă sunt trimis să îmi fac și niște analize la sânge, plus o întrevedere cu medicul chirurg.
  • La 12:00, ajung la medicul chirurg care era destul de susceptibil privind primul diagnostic. După o testare fizică, tinde să mă trimită acasă doar cu diclofenac, însă mă oprește când vede analizele de sânge, care ieșiseră într-o oră, și print-screen-urile de la ecograf. Mă trimite să îmi fac un CT pentru a fi 100% sigur că e apendicele.
  • ​La 13:00 încep să beau un litru de apă cu iod pentru CT. Mi-a luat o oră. Are un gust de apă clocită. Am fost la baie de 3ori. Încă am dureri, dar nu persistente.
  • ​La 14:00 intru la CT, unde voiau să îmi bage și o substanță de contrast prin vene, însă se răzgândesc după prima analiză din tub. Datorită apei cu iod se vedea clar că apendicele era desprins în zona pelvisului. Era apendicită în fază incipientă.
  • ​La 15:00, mă internez, fac un duș rapid și încep setul de analize pre-operatorii, EKG, perfuzii cu electroliți și alte substanțe și discuția cu anestezista.
  • La 18:00, intru în operație. La 20:00 eram la terapie intensivă. La 22:00 înapoi în salon.
  • Am fost externat imediat a doua zi. Am stat sub observație până la 16:00, timp în care am fost vizitat de medicul chirurg de 3 ori, și de asistente de nenumărate ori. 

Nu voi intra aici în detalii care m-au făcut să refuz să merg la spitalul de stat, principalul motiv fiind lipsa de încredere în sistem. Avem medici buni, dar un sistem suprasolicitat și prost organizat. Să nu vă faceți iluzii, în afară e și mai rău: cunosc români care vin în țară pentru a-și rezolva problemele medicale din cauză că nu sunt locuri libere pe nicăieri. Nu mă dau banii afară din casă, însă consider că sănătatea primează și că nu ar trebui să fim zgârciți când vine vorba de ea. Eu am ales să dau bani pentru că știam ce primesc și pentru că prefer să susțin financiar un serviciu de calitate care îți poate salva viața decât unul care ți-o poate îngreuna. O să-mi spuneți probabil acum de contribuția noastră la sănătate, de ce o mai plătim? Nu vă voi răspunde eu, vă las pe voi să o faceți voi în comentarii.

Nota de plată pentru distracție:

Consult și ecografie Medicină Internă GRATUIT (intra în abonament)

Analize de sânge rapide GRATUIT (intra în abonament)

Apendicectomie laparoscopică: 8094 lei

Spitalizare: 900 lei

Examen histopatologic: 453 lei

CT abdomen și pelvis: 995 lei

Analize de sânge 135 lei

Total: 10577 lei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Criss check icon
    "Nu ar trebui să fim zgârciți când vine vorba de sănătate". Mi-a plăcut. Autorul vorbește de parcă 2000 euro nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea oamenilor. Probabil e ceva firesc atunci când ești rupt de realitate.
    • Like 0
  • Marina check icon
    Ultima mea experiență cu un spital de stat din București, chirurgie, cancer de sân. Nu mi-a sugerat nimeni să dau vreun ban și m-au îngrijit cât se poate de bine. Mai departe am mers la o clinică privată care are contract cu CAS, altfel nu aș fi mers acolo, nu mă țineau buzunarele. Nu am plătit niciodată nimic, nicio investigație.
    Ulterior, fiul meu a fost operat, tot la stat. Operația a fost mai simplă. Dar iarăși nu am fost nevoiți să dăm șpagă cuiva, chiar ni s-a explicat de la bun început să nu încercăm ceva.
    Nu vreau să spun că nu se ia șpagă în spitalele de stat, evidența mă contrazice. Spun doar că există și medici adevărați și spitale adevărate. Că sistemul privat nu este singura soluție.
    • Like 4
  • Silver check icon
    Și de ce ai scris articolul ăsta?
    Nu ai ce scrie?
    Știm și noi prețurile din spitalele private.
    Și apropo am fost în alte țări în spitale și sunt bine organizați.
    Tu nu știu unde ai fost ,dar nu ai dreptate.
    • Like 5
  • Rucs Rucs check icon
    Da. M-am operat la privat acum 5 ani, cu 13000 (endometrioza). Foarte important sa ai medic bun pentru asa ceva, deoarece dacă nu e profesionist nu se poate păstra uterul (bine, dacă boala e difuza și avansata, oricât e de bun, nu poate face el minuni). Trei ani mai târziu, pentru o chestiune similara, o prietenă a plătit 8 mii euro la noi la privat. Anul trecut am născut și am ales statul, ca să încerc să economisesc niște bani. Am dat plicuri peste tot (deși nu mi-a cerut nimeni), am comandat pizza și dulciuri la doua ture de asistente, de zi și de noapte. De ce am făcut asta? Pentru ca atentiile astea ale mele au fost undeva cam la o treime din ceea ce aș fi plătit la privat. Si sunt de părere ca plicul, deși nu ideal, ajută la fidelizarea unui medic la stat. (pentru ca medicul cu care am născut nu asistă nașteri în privat, iar cel care m-a operat nu lucrează deloc la stat. Deci nu e adevărat mereu ca sunt aceiași medici în ambele sisteme). Și nu e chiar adevărat ca medicii de la stat sunt bine plătiți, dacă vom compara cu privatul sau cu ce este în afară. Acum la statun chirurg are în jur de 20000 lei lunar. Dar comparați suma asta cu 15 mii de euro lunar pe care ii poate face pe multe specialități (nu toate, adevărat) la privat sau în străinătate. Când compari 20000 lei cu ceea ce câștigăm cei mai mulți dintre noi, pare mult, desigur. Dar fiecare om se compara cu cei din branșa lui. Și atunci de asta cei care pot sa migreze la privat sau afara, o fac. Ei bine, frustrarea asta data de comparația asta se estompează dacă medicul accepta sa primească atenții. Atunci veniturile sale tind sa se egalizeze cu cele de la privat. Știu ca ceea ce spun este nepopular. Inclusiv am rude apropiate medici care judeca foarte dur șpagă, însă amândoi operează numai la privat. Pe venituri mult mai mari decât ale confratilor de la stat.
    Și atunci, nu cumva una e teoria, alta practica?... Da, poate este cel mai bine să ai, ca medic, un salariu mare impozitat, însă statul nu își permite la ora actuala să rivalizeze cu sistemul privat. Și atunci pe pacienții cu venituri medii sau foarte mici, cine ii mai operează? Pe sărmanul acela de la țară care dă 1000 de lei pentru o apendicita cred ca nu îl deranjează ca medicul lui a primit acel plic, dacă alternativa este ca medicul sa ii plece la privat și el sa trebuiască sa se opereze pe zece mii, ca în articol.

    Autorul are dreptate, sistemul medical de stat e o loterie. Dacă nu te duci cu o recomandare la sigur, atunci nu poți decât să speri că va fi bine. Și sunt și unii profesioniști care s-au scârbit ei înșiși de sistemul de stat și pe care nu ii mai găsești decât la privat. Pe bani mulți. Ceea ce, da, este nedrept... Enorm de mulți oameni nu au bani nici sa își facă dantura... Sunt la țară oameni care stau cu hernii masive neoperate, legandu-se cu centura. Oameni care stau cu cataracta neoperata. Oameni care ar avea nevoie de infiltratii la genunchi, de operații de sold etc și nu au loc la spitalele de ortopedie (vezi și documentarul recorder).
    • Like 3
    • @ Rucs
      Gabriel check icon
      1. Sanatate multa!
      2. nu, sistemul de stat nu e o loterie. sau daca este, este precum un casino, tu nu castigi niciodata. sunt multi cei care vin cu "recomandari" si medicii buni nu au cum sa preia un caz ce vine la noroc.
      3. imi pare rau sa iti spun, dar realitatea ta este extrem de deformata. numeri pe degetele de la o mana specializarile medicale ce pot castiga sumele de care vorbesti. si chiar si acolo, e o batalie uriasa si medici foarte buni, nu au unde profesa. cel mai probabil vorbesti de Bucuresti (sau poate Cluj), dar in tara lucrurile pe care le povestesti se calculeaza altfel. cu totul altfel. trist este ca oameni rupti de realitatea ajung sa influenteze sistemul cu totul si asa ajungem la cazul Pantelimon sau la cel de la SM Timisoara.
      4. nici medical nu are dreptate autorul, a "beneficiat" de o serie de investigatii platite care nu erau necesare, dar pentru ca erau pe bani, medicul a mers pe varianta mai bine sa fac, nu are cum sa strice.
      5. ca sa argumentez: cautati castiguri pentru urmatoarele specializari (atat in privat cat si la stat): interne, dermato, nefrologie, ortopedie, orl, si lista continua cu ce doriti dvs.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Rucs Rucs check icon
      Da, București
      Vorbeam de specialități care implica chirurgie, unde în București la privat se câștigă sume uriașe, vorbesc în deplina cunostinta de cauză. Interne, dermato, medicina muncii, nutriție, familie, medicina școlară etc - mai puțin. Oamenii au mare nevoie de chirurgi buni, pentru ca afecțiunile sunt frecvente pt chirurgia interna de ex, și uneori e o chestiune de viata și de moarte. Desigur ca ai nevoie de toți medicii, dar când indicația e de operație, înseamnă că nu prea mai poți duce boala pe picioare, fără să fii la risc mare sau să ai o calitate a vieții foarte proastă.
      Dar nu contează dacă vorbeam doar de orașele mari, pentru că cei din provincie în general tot acolo se operează. În București vine mai toată Muntenia pentru operații, exceptând poate constănțenii și, eventual, încă vreo 2-3 orașe.
      Nu vreau sa las impresia ca pe toate specialitățile medicii câștigă mult, dar pe cele care presupun operații, da. Și pe radiologie se poate câștiga bine, mai ales dacă ești bun. E pe yt un video cu dr Virgil Ionescu care vorbea de 20 mii euro lunar.
      Pentru operații la privat unii oameni au ajuns sa își facă credit bancar. Și am cunoscut la un moment dat un ginecolog care considera ca asa și trebuie. Doar nu o sa faci credit pentru vacanta, spunea el, dar nu și pentru sănătatea ta?
      Putem sau nu să fim de acord cu el (eu ma gândesc și la oamenii aceia care nu își permit nici vacanța, nici operația). Dar ideea, pe care nu am punctat-o suficient în primul meu comentariu, este că unora le-au cam ieșit pe nas capitalismul și privatizarea. Eu sunt pentru întărirea instituțiilor și sistemelor de stat, pt ca nu mi se pare normal să ajungem ca în America unde dacă nu ai bani nu te atinge medicul. Sau ai o asigurare ce acoperă un paracetamol.
      Avem niște tineri din ăștia entuziaști și naivi care vin și ne spun ei ce frumos e la privat și cum ar trebui ca tot romanul sa se trateze acolo, dar uită să ne spună și costurile. De asta articolul e binevenit.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Gabriel check icon
      Problema e ca atunci cand vorim asa pe net, lasam senzatia ca se castiga banii aia usor si ca ii castiga orice medic, desi noi ne gandim la cateva exemple clare. Sigur ca mai sunt care castiga bani foarte multi, gen anestezistii sau psihiatri, dar chiar si in conditiile mentionate, e o diferenta uriasa intre orasele mari de provincie (gen Craiova daca tot ai pomenit de sudul tarii) si Bucuresti. Daca sunt medici in afara capitalei care castiga spre 10 mii pe luna, atunci trebuie spus ca in cele mai multe cazuri ei muncesc sacrificand familia (de obicei in mai multe clinici sau si la stat si la privat sau la facultate si la privat). Adica nu e totul asa roz precum ar putea sa inteleaga cititorul neavizat.
      Nu in ultimul rand, eu as mentiona si o alta perspectiva pe care autorul nu o include: asigurarea lui medicala (spune ca are un abonament), o sa functioneze precum un RCA, adica ii ramane acolo un istoric medical ce o sa functioneze precum un bonus malus. In viitor, cand odata cu varsta incep sa apara alte semne de uzura, datorita istoricului (inclusiv cel de plata pentru ca el si-a dat acordul acum pentru fiecare dintre acele investigatii), costurile de asigurare vor fi diferite in sens crescator sau o sa aiba supriza ca nu il mai asigura oricine.
      Din pacate, lipsa de educatie (si nu acuz ci vorbesc in general), ne pune in situatia de a invata doar din proprie experienta si nu din experienta altora sau a parintilor. Am fost in socialism unde statul era foarte puternic, iar apoi am invatat democratia pe prpria piele. acum tindem (conform cu ceea ce spui) sa intarim la loc statul. Personal cred ca ar fi o mare gresala din considerente simple: in primul rand, nu am evolua sau s-ar intampla foarte greu. al doilea considerent este cel demonstrat, ca statul este un manager extrem de prost. in fine, aste e o alta discutie.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Nu există nicio scuză, dar absolut niciuna, pentru infracțiunea dării de mită. Poate nu știți, dar acel plic care conține bani, pus în mâna unei asistente sau unui medic, este încadrat în Codul Penal ca infracțiune de dare de mită. Se face vinovat de această infracțiune și cel care dă și cel care primește mită.
      Faptul că încercați să argumentați de ce dați acel plic, nu vă ajută absolut deloc, pentru că "dura lex, sed lex", legea este mai presus de judecățile noastre. Pentru că, ce să vezi? Un cadru medical o dată ce a primit un plic și încă un plic și tot așa, începe să creadă că asta e normal, că i se cuvine. Și de aici începe să trateze în mod diferențiat pacienții care dau, față de cei care nu dau. Mda... e penal.
      Atunci, ce ne rămâne de făcut, când știm “performanțele” care ne așteaptă în spitalele de stat? De exemplu, fata mea s-a născut în maternitatea Giulești și a stat vreo două zile exact în salonul în care, câțiva ani mai târziu, s-a întâmplat nenorocirea cu incendiul. Din bebelușul rozaliu, la externare era toată plină de pete, ca un leopard. Infecție intraspitalicească... de stat. Pe măsură ce au început să apară tot felul de evenimente în spitalele de stat, am luat frica acestui sistem și, indiferent de costuri, am preferat să mergem, ori de câte ori am avut nevoie, la spitale din sistemul privat.
      Dar, până să vorbim de spitale, ar trebui să avem mai multă grijă să nu ajungem acolo. Prea puțini sunt interesați de o viață sănătoasă, nutriție echilibrată, mișcare în aer liber. Asta ar trebui să facem pentru a reduce la maximum posibilitatea internării în spital. În rest, Dumnezeu cu mila...
      • Like 3
  • Daniel00 check icon
    Eu cred ca stiu, e posibil sa fie vorba despre reteaua Regina Maria- pentru ca si eu am abonament la ei si cam astea sunt preturile. Important e ca de banii astia sa te simti bagat in seama in astfel de momente de catre cei care practica medicina si nu doar o "marfa" sau "oaie de muls" fara nicio speranta ca in spitalele de stat. Sanatate multa!
    • Like 2
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Daca si pt o simpla apendicita mergem la privat, unde “btw” sunt aceeasi doctori care sunt si la stat, in foarte multe cazuri…atunci de ce sa ne asteptam ca cei de la stat sa isi faca treaba bine?! E mai simplu sa isi daca treaba prost si asa ajungi tot la ei, dar la privat.
    • Like 5
  • "Nu mă dau banii afară din casă, însă consider că sănătatea primează și că nu ar trebui să fim zgârciți când vine vorba de ea.".......Banuiesc ca va adresati celor cu venituri peste 2000 euro/luna....Nu stiu ce fel de spital privat ati ales dar eu cunosc citeva spitale de unde NU ieseati fara cel putin 3=8000 de euro din portofel. enayati , memorial ...etc Au niste preturi uriase pe servicii (in unele specialitati calitatea serviciilor sunt execrabile), mai mari ca in Germania (chiar duble).SA FIM REALISTI ! In Romania mediul privat profita enorm de pe urma serviciilor slabe de la spitalele de stat.
    • Like 10


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult