Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cât rău mai poate face ÎPS Teodosie Bisericii Ortodoxe Române. Paleologu: „Întrebarea care se pune e până când Sinodul va tolera asemenea monstruozități”

Teodosie - Foto Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos/Lavinia Cioacă

Comportamentul public, dar și declarațiile de dată recentă ale ÎPS Teodosie au revoltat pe o mare parte dintre români, pentru că deja nu mai vorbim despre transmiterea în public a unui model de conduită mai specific Evului Mediu decât secolului în care trăim, ci despre legitimarea unor criminali de război și a unor extremiști autohtoni. Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu în emisiunea ”În fața ta” despre câți Teodosie sunt, de fapt, în BOR, Theodor Paleologu a spus că sunt probabil destul de mulți. Și a amintit și de alte cazuri, la fel de revoltătoare, despre care nu s-a discutat public suficient, a unor înalți prelați care au decorat extremiști din România.

Pornind de la declarațiile lui ÎPS Teodosie din publicația franceză Le Figaro, profesorul Theodor Paleologu se arată indignat de reacția foarte firavă a BOR și a Sinodului la aceste derapaje ale lui Teodosie care nu pot și nu mai trebuie să fie trecute cu vederea. Mai ales că, așa cum arată Paleologu, Teodosie e doar cel mai vizibil înalt prelat care face politică în interesul unor actori sau idei periculoase, dar în niciun caz nu e singurul. 

Și amintește de cazul Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurențiu Streza, care i-a oferit în noiembrie anul trecut distincția ”Crucea Șaguniană” lui George Simion. Recunoașterea ar fi venit în semn de apreciere a contribuțiilor lui George Simion la ”promovarea valorilor creștine și a identității naționale românești”, iar distincția a fost acordată cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României. Acestea sunt episoade din conduita înalților prelați ai BOR care nu trebuie nici uitate, nici trecute cu vederea, pentru că ele explică în mare măsură cum s-a ajuns aici.

Teodosie nu e singurul. Trebuie să amintim că într-un recent interviu acordat ziarului Le Figaro spunea că Putin este un iubitor de pace care a ctitorit biserici, uitând că a și distrus biserici în Ucraina, că a ucis creștini ortodocși în Ucraina și tot ÎPS Teodosie spunea de Călin Georgescu că este omul lui Dumnezeu. Este abominabil ce poate să spună ÎPS Teodosie!

Și întrebarea care se pune e până când Sinodul va tolera asemenea monstruozități, iar dacă le tolerează la nesfârșit devine o mare problemă credibilitatea Bisericii în ansamblul ei. Deci e foarte important ca Patriarhul, mitropoliții rezonabili, episcopii patrioți să dea un mesaj clar. Până acum au făcut-o uneori, Preafericitul Daniel i-a dat unele semnale, i-a dat peste nas lui Teodosie și v-am spus în urmă cu ceva vreme că Patriarhul e exasperat de pantalonadele lui Teodosie, asta o știm cu toții de ani de zile. Dar acum situația a devenit foarte serioasă. 

Este intolerabil ce face Teodosie, ce face preasfințitul Sofian și înaltpreasfințitul Laurențiu, care l-a decorat pe golanul George Simion cu decorația bisericească Crucea Șaguniană. În contextul actual, aceste lucruri sunt absolut incalificabile. Și da, mai sunt și alții.”

Care ar fi soluția? Ei bine, Paleologu vorbește despre nevoia de activare și vitalizare ai oamenilor luminoși ai Bisericii, cărora în mod natural nu le e ușor să iasă în față și să fie vocali. Dar este, până la urmă, un demers necesar în context, după cum precizează profesorul: ”Trebuie, de fapt, activați acei episcopi care sunt figuri luminoase, pentru că există figuri luminoase în BOR. Însă e o poezie superbă a lui William Yeats, The second coming, care spune că ”The best lack all convinction, while the worst are full of passionate intensity.” Teodosie și compania sunt ”full of passionate intensity”, iar ceillați sunt destul de lipsiți de vână și ar trebui să se vitalizeze și ei. Așteptăm un act de vitalitate din partea Patriarhului Daniel și Sinodului”, a conchis Paleologu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Personal, cred ca acest individ trebuie inmultit cu zero, iar sefimea BOR trebuie luata la intrebari de ce accepta un „scriitor” la securitate in rindurile ei.
    Sa stiti ca enoriasii au o putere fantastica de care nu profita.
    Ia ginditi-va ca maine, in locul miilor si miilor de credinciosi nu se prezinta decit vreo 20, ca apa sfintita ramine in cisterna si ca nimeni nu sare dupa cruce.
    Creanga a fost raspopit ca a trasc cu pusca dupa ciori.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Întrebarea firească fiind:"de ce este lăsat să abereze?"
    Debitează toate tâmpeniile posibile iar BOR se face că plouă, maxim "îl mustrează"! Idem "autoritățile" i-ar putea face în cinci secunde un dosar pentru instigare, preferă să doarmă în bocanci!
    • Like 0
  • Dumitru check icon
    Oameni buni,nu este util un dialog atât de"contondent",pare o dispută lipsită de sens oricâte argumente ar avea fiecare-nici măcar al treilea nu câștigă ceva.Văzând discuția pe alocuri chiar rafinată,consider că mai sunt speranțe pentru a fi"zugrăvită mai lin" situația atât de complicată a zilelor noastre.
    • Like 1
  • Cata Lin Cata Lin check icon
    Paleologu ăsta, cine e, în comparație cu biserica română,?
    Toți părerologii acestui secol lipsit de credință și valori morale, se bagă în seamă pe orice subiect, insistând pe a arunca cu noroi în special în biserica ortodoxă, unica instituție românească, care mai reușește să aducă un pic de liniște, pace și speranță în inimile credincioșilor ei.
    Că în rest, a tunat și a adunat peste tot, din școli în parlament, statul român a devenit o mizerie de instituții aproape vampirice, care manipulează, corup și întărâtă oamenii unii împotriva celorlalți.
    "Divide et impera" rămâne dictonul de referință a statului și a presei obediente și în România acestor veacuri,
    Voi cei care vă considerați câinii de pază a democrației, căutați mai bine prin gunoaiele politicii și a noii culturi woke, dacă vreți să găsiți adevărații monștri care au îngenuncheat poporul român.
    Nu biserica este sursa răului ci acești politicieni de carton, "cu față umană" cum ii plăcea lui Iliescu să-i numească...
    • Like 0
    • @ Cata Lin
      "Pareologiì" nu arunca cu noroi in biserica. Biserica se balaceste in scarna prin functionarii sai. Nu biserica aduce linistea ci doar credinta sincera a fiecaruia in dumnezeu adica in bine, cinste, respect, disciplina fata de societate, sete de cunoastere si perfectionare pentru binele semenilor. Pentru aceste lucruri nu ai nevoie de biserica. Nu ai nevoie sa intretii in lux si opulenta niste indivizi ramasi secole in urma. Biserica si-a facut treaba, in urma cu mult timp, de a educa, sumar, norodul. A venit timpul invatatilor si invatatorilor de a duce mai departe educarea si formarea acestui animal numit om. Pentru ca fare educatie si cultura omul redevine, cu o uimitoare rapiditate, animal. Cu tot cu AI-ul si celelalte rezultate si facilitati ale progresului. Vedeti comportamentul, in sec. XXI al soldatilor rusi in teritoriile ocupate. Sunt identici cu predecesorii ca manuiau doar bate si pietre. Si nu numai soldatii. Si reprezentantii diverselor religii, si altii.
      • Like 4
    • @ Cata Lin
      Si sa stii ca "palelogu asta" nu-si pune intrebarea: cine o fi si calin lin asta? Nici noi ceilalti. Daca nu ai auzit de paleolgu tatal si fiul e clar ce nivel de cunstinte culturale ai. Zero. Pace tie!
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Cata Lin Cata Lin check icon
      Marxism leninismul nu e in sfera mea de interese culturale, amice.
      Văd că-ți place să mârâi la gardul altuia.
      Vezi-ți de drum!
      • Like 0
    • @ Cata Lin
      Vad ca te straduiesti cu orice chip sa postezi si tu ceva, sa arati ca ai pareri. Numai ca ar trebui sa citesti cu atentie ce vrei sa combati. Vezi, am fost politicos si nu am spus sa intelegi. Si te repezi cu jignirile. Parca iisi vad pe alesii aur sau chiar sosoaca. Eu zic sa mai citesti o oata ce am postat eu. Nu are nicio justificare reactia ta. La buna "vedere". A si sa nu uit nu suntem amici.
      • Like 2
    • @ Cata Lin
      Dorin check icon
      De când BOR,ul aduce liniște și speranță în România? Poate pentru Cretiortodocșii mari amatori de pupat ciolane și icoane și de umflat burțile și buzunarele popilor.
      • Like 0
  • Si am uitat un lucru esential de mentionat: ati observat au nu ca, aproape, fiecare jurnal de stiri tv si radio romania actualitati, transmite, cu fiecare ocazie, cu obstinenta, ce a mai facut/zis acest avorton de diavol, in mod repetitiv, pana la saturatie? De fiecare data cand deschid stirile pe G, am cate o stire cu acest ticalos si pe prima si pe a doua pagina, iar uneori, pe aceeasi pagina repetata de 2-3 ori. De ce atata mediatizare in exces? Oare alcatuitorii de meterial sunt cretini si nu-si dau seama ca fac? Ma indoiesc, sincer. Mai degraba sug si de la vita asta care a pascut matraguna si cucuta. Valabil si pentru hidosenia scarboasa bolsevica sosoaca si golanul, bruta cu ochi de cretinoid simion. Nu mai vorbesc de georgescu. Se simte nevoia sa se dea prostimii fiecare ineptie regurgitata de acest dement. Mai nou, pe langa vechile erori umanoide au aparut cei doi nemernici cacarau antonescu, sustinutul la candidatura la presidenti a celor trei eterni hoti psd pnl udmr si, pe langa el si mongoloidul retardat, (scuzati pleonasmul) ponta turcitu, putinistul, mai nou trumpistul, o alta cazatura promovata de intaiul, (nu ca ordine), borfas si ratat sinucigas poponel sau bombonel aka a.nastase.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Cata Lin Cata Lin check icon
      Te plictisești acasă, așa-i?
      Nu cunoști ticăloșenia comuniștilor "cu față umană".
      Ești un îndoctrinat de noua viziune politică a urmașilor FSN-ului.
      Vezi în biserică "dușmanul de clasă" cu care ne-au imbuibat comuniștii.
      Uită-te bine un jur și vezi mocirla politică în care se scaldă România, de la PSD-ul roșu și cel galben, la hAur și USR, toți puii de năpârci se plimbă la putere, ducând țara pe noi culmi ale gropii în care vor s-o îngroape.
      Iar tu nu reușești să vezi ca vinovat de situația de rahat în care se află țara, decât biserica ortodoxa. De parcă catolicii, protestanții de toate riturile și musulmanii sunt mai cu moț.
      Zici că ești scârbit de PSD?
      Eu sunt scârbit de toți politicienii români,
      Toți.
      Biserica oricare ar fi ea, aduce mai multă modestie, bunătate, dragoste, decât iubiții tăi conducători.
      • Like 0
    • @ Cata Lin
      Doamne cata goliciune! Ma refeream la cap. Al tau evident.
      • Like 0
  • Biserica, aceasta institutie creata de om, de omul puturos, fariseu, sarlatan, ipocrit, degraba vanzatorul de tara pentru "30 de arginti", niste iude nemernice care, intotdeauna, au lins si slugarit pe cel care le-a dat tot ce nu li se cuvine. Biserica este, alaturi de parlament, servicii speciale, politie, nationala si locala, magistratura o institutie parazitara si inutila. Popii, de orice "rang" sunt niste functionari rapace, traiesc si exploateaza inapoierea, la care au pus umarul in special de cand au scos capul, in ultimii 35 de ani, unei mari parti din popor. Profita cu nerusinare de dorinta de marire a politicienilor care, in schimbul sustinerii, in special in an electoral, se fac ca nu vad desuetitundinea acestei adunaturi retrograde. Atentie: nu indrazniti sa interpretati ce am afirmat drept ura impotriva lui dumnezeu. Dumnezeu nu are nimic de-a face cu biserica. Dumnezeu e in om, daca e, nu intr-o asociere de borfasi.
    Va mirati ca nu ia atitudine impotriva teodosilor? Nu ia pentru ca sunt lasi, iar institutia respectiva este infestata de indivizi ca respectivii. Nu uitati ca biserica a sustinut si in trecut miscarea legionara si fascismul la fel cum mai tarziu, cu cateva exceptii, a devenit sluga comunismului. Aia de "o conduc" au fost, in toate timpurile, cooptati in institutiile statului, (parlament, marea adunatura nationala). Deci nu va mirati de teodosi si de (marii albi).
    • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Dacă Biblia are credibilitate pentru Dvs., Biserica a fost creată de Iisus Hristos, nu de om.
      • Like 0
    • @ Corina
      Iertata-mi fie indrazneala dar am doua dileme: 1. Cine a scris biblia, cand si unde? Unde se afla manuscrisul original? Si 2: cine ne poate spune ca iisus hristos a existat cu adevarat sau este doar un mit? In vremurile acelea, ca si acum, miturile, numite azi fake-uri, capatau credibilitate rapida in randul oamenilor simpli, iar popilor, printre putinii stiutori de carte, sarlatani si atunci ca si acum, le-au folosit de minune. Si apropo de iisus nu uitati ca el i-a gonit din templu, alaturi de zarafi desigur.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Credincioșii cred. Răspunsurile cu valoare științifică sunt de căutat la cercetători în domeniile istoriei, teologiei, arheologiei ș.a.
      • Like 0
    • @ Corina
      Aaaa! Deci crede si nu cerceta. Nu, merci. Asta-i pentru turma. Nu fac parte din ea. Ma diferentiez doar prin gandire si cautarea raspunsurilor. Adevaratelor raspunsuri. Cercetatorii istorici teologi, arheologii mai putin, dau raspunsurile pentru cati bani au primit.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Nu v-am îndemnat să nu cercetați. Sunt o mulțime de credincioși care cercetează. Căutați-i. Vedeți că am pus virgulă între istorie și teologie, iar studiul teologiei continuă pentru unii cu aprofundarea limbilor biblice și altele. Școală multă și acolo, pentru cine vrea și poate.
      • Like 0
    • @ Corina
      Scoala multa? Aiurea! La ce trebuie? Ca sa inventezi si sa prostesti multimea iti trebuie imaginatie si tupeu. Cei cu scoala multa nu sunt de dorit. Astia pun intrebari, se indoiesc. Religia, acest "opiu al popoarelor" nu s-a bazat pe carte. Pe carti scrise de functionarii ei in odajdii. Si pe teroare si extinctia unor civilizatii. Ce coincidenta: la fel si comunismul! Si toate imperiile vremelnice. Le-au ramas minciunile si pupatul moastelor. Inca mai sunt amatori.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Dorin check icon
      Aferim.
      • Like 0
    • @ Corina
      Si nu, biblia nu are credibilitate pentru mine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult