Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În timp ce gonea prin oraș să-l prindă pe Dumnezeu de picior, în fața lui Gabriel Oprea a apărut o groapă

Acum un an avea ambiția să atingă pragul de 1 milion de membri, acum își negociază o dizolvare convenabilă într-unul dintre cele două partide mari.

UNPR-ul lui Gabriel Oprea este, la fel ca PC-ul lui Dan Voiculescu, una dintre aberațiile politicii postdecembriste: aceste partide niciodată votate au reușit să se plaseze strategic în zonele de putere din România grație talentului combinatoric al fondatorilor lor.

Săptămâna aceasta, Gabriel Oprea a furnizat un „news alert”, anunțând că se retrage din politică. Mai degrabă îl retrage DNA-ul, la fel ca pe Dan Voiculescu. 

Inevitabil, în lipsa șefului, aceste partide mor. Încercarea de transmitere a ștafetei către Daniel Constantin (la PC) și Valeriu Steriu (la UNPR) coincide practic cu o operațiune de închidere a businessului. Construite în jurul lui Dan Voiculescu și Gabriel Oprea, PC și UNPR au fost mai degrabă niște afaceri personale ale acestora decât partide propriu-zise. Grație acestor vehicule, cei doi și-au traficat influența la nivel de stat, au făcut și desfăcut guverne, au pus miniștri și funcționari în posturi-cheie. Amândoi și-au construit afacerile în vecinătatea sulfuroasă a serviciilor de informații și la umbra Partidului, care i-a crescut, i-a ocrotit, i-a luat în buzunar și i-a trecut pragul electoral.

Amândouă partidele au fost niște excelente afaceri imobiliare, în care au explodat milionarii de Ilfov. Terenurile din suburbiile Capitalei i-au făcut mari pe generali, dar tot ele i-au îngropat, odată ce DNA a intrat pe fir.

Spre deosebire de Dan Voiculescu, pe care Revoluția l-a prins putred de bogat, Gabriel Oprea a jucat mult timp într-o ligă mai mică, de aici și ambiția lui nemăsurată de a ajunge sus, de a arde etapele, de a fi și el cineva. De la locotentul lui Miron Cozma, la „mafia personală” a lui Adrian Năstase, saltul a fost uriaș. Încă din vremea aceea, îi încolțise gândul care-l făcea să se înfioare de plăcere în fața oglinzii: Cum ar fi să fiu eu în locul lui Șefu? Șeful cel mare tocmai îl făcuse general și-l pusese șef - mai mic, e drept - la Rezervele de Stat. Viclean copil de casă, a așteptat să se schimbe Șefu la partid, ca să-i dea șah. În PSD-ul condus de Mircea Geoană, Gabriel Oprea a aflat că nu era singurul care-și dorea să captureze regina. A intrat rapid în coliziune cu gruparea Mitică Iliescu - Cătălin Voicu, cu care a dus un război de lungă durată atât în subteranele partidului, cât și la ministerul de Interne. Și-a dat seama că, dacă vrea să fie Șef cu adevărat, are nevoie de aliați puternici: de președintele Băsescu și de servicii. Începe combinatorica pe care a dus-o aproape de perfecțiune: cu un UNPR format din traseiști de la alte partide, ține în șah majoritatea din Parlament, plasându-se în vecinătăți mereu profitabile. Urcă scările Guvernului, până în cea de-a doua poziție, cea de vicepremier. După schimbarea președintelui, reușește performanța de a fi simultan și la Palatul Victoria, și la Palatul Cotroceni, în numele unui „interes național” interpretat după propriile-i interese. Erau lunile în care își pregătea asaltul final: visul de a fi, în sfârșit, el Șeful părea mai tangibil ca oricând. Presa îi știa de frică, începuseră vizitele de prezentare în State, serviciile îi căutau în coarne, președintele părea împăcat cu viitorul premier. Numai că, ghinion! În timp ce gonea cu peste 100 la oră prin oraș ca să-l prindă pe Dumnezeu de picior, în fața coloanei oficiale a apărut o groapă care a schimbat istoria.

Istoria recentă o cunoașteți. Gabriel Oprea a repetat greșeala pe care au făcut-o și alții înaintea lui, care n-au înțeles că, cu cât te înalți mai rapid, cu atât cazi mai de sus. Interesul național i s-a dezumflat ca o gogoașă. Partidul său își trăiește ultimele clipe. Parlamentarii îi fug pe capete. Iar doamna Florina Jipa, senatoarea-cu-mir, îi transmite că nici n-a fost iubire adevărată, deoarece dânsa a fost de fapt o pesedistă sub acoperire. Colegii săi, intelectualii, l-au uitat și îl evită, convinși fiind că Gabriel Oprea îi va ține în curând de urât lui Dan Voiculescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    pardon, cine sunt Daniel Constantin (PC) și Valeriu Steriu (UNPR), ii stie numai tariceanu de la intersectii, stergeau parbrizul, corect ?
    • Like 0
  • check icon
    sper sa apuc sa inteleg cine "umfla" aceste "baloane" de tip abramburica, firea, oprea, piticul titulescu, daniel barbu ... de ia vantul toamnei un partid intreg :)
    • Like 0
  • Dumneavoastră dezinformați. Nu poți înjuga carului, măgarul și cățelul. Măgarul fiind mai mic decât calul, pare mai inzestrat de la natură și făcut să care altfel, câtă vreme iluzia optică nu este benefică cățelului, orice ar face, lumea știe că nu alergătura câinelui pe de lături, sau lătrătura la roată, face carul să se miște. Nu suflați o vorbă despre stăpânii cațelului și de ce scapă aceștia de javră. Ați scris la fentă articolul ceea ce nu ne face mai informați, nici mai puțin scârbiți.
    • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Regret faptul că opinia mea a dat impresia de manipulare. Din păcate nu deţin informaţii cu privire la stăpânii măgarului şi ai căţelului, dar mă întreb şi eu de multe ori de ce sunt folosite javrele. Nu lătrătura câinelui pune în mişcare carul, dar poate speria calul şi poţi să rămâi fără atelaj.
      • Like 1
  • Nu imi este foarte clar cine sunt intelectualii care l-au sustinut si nu o mai fac acum.
    • Like 0
  • Mereu ne bucurăm că a mai picat câte un mahăr al tranziţiei, pentru că o întâmplare nefericită pentru el, a scos în evidenţă mârşăvia, golănia şi mai ales nesimţirea pe care o manifesta faţă de "muritorii de rând".
    Cât timp Oprea ardea pe rând toate regulamentele militare şi prevederile legale cu privire la avansarea în grad, nimeni nu a luat măsuri de stopare a ilegalităţilor pentru că prea mărirea venea chiar de la şeful statului. Armata română a strigat pe reţelele de socializare că nu este corect, dar nu a deschis nici o acţiune în justiţie pentru constatarea nulităţii actelor de avansare ilegală în grad. Cum să fii mare general dacă nu ai armată de condus? Sau poate plutoanele de parlamentari traseişti dădeau dreptul la avansare.
    Cum să poţi crede că acea frunte îngustă acoperă o minte strălucită şi să nu observi că invocarea interesului naţional este doar o gogoaşă pentru acoperirea intereselor particulare.
    Cum să poţi accepta adoptarea unei legi pentru înfiinţarea unei academii de securitate naţională, plătită de stat şi care dă diplome pentru politicieni ce nu fac nimic pentru securitatea naţională ci doar mai trec în CV un titlu de glorie şi încasează degeaba banii statului în detrimentul structurilor de specialitate.
    Oprea nu este singurul impostor din conducerea ţării şi menţinerea unor astfel de elemente în funcţii de răspundere este vina tuturor celor care ştiu, văd şi tac. Din păcate această tăcere şi lipsă de reacţie la ilegalităţile comise de cei care ne conduc ne fac vulnerabili şi predispuşi la pierderea demnităţii de cetăţean .
    În toate instituţiile statului, frica de ziua de mâine generată de posibilităţile politrucilor de a jongla după bunul plac cu dreptul la muncă al funcţionarului, prin acţiuni directe sau prin modificări legislative, asigură stabilitatea conducerii de partid şi nu respectarea unor reguli democratice. Poliţia face parte din instituţiile în care regulamentele se aplică doar pentru unii şi de aici frica de a vorbi şi de a demasca prostia la vârf.
    • Like 3
    • @ Ionel Ghiorghişor
      Sa va dea Dumnezeu sanatate, de mult nu am mai auzit pe cineva care sa spuna lucrurilor pe nume la modul simplu si firesc. Pana la urma cred ca toti oamenii se tem sa fie primii in a face pasul spre normalizarea unei situatii aberante. Indolenta, prostia, lipsa de cultura vor face restul. Este si firesc, se tem de consecinte. De cate ori a-ti auzit de cineva care sa ia initiativa spre a semnala o situatie aparte si sa nu fie ulterior injurat, amenintat sau chiar mai rau. In cel mai fericit caz,"amorfii" il vor lua in tarbaca cu expresii de genul:"si ce, crezi ca vei schimba ceva?" Spre exemplu, va propun un exercitiu cetatenesc spre evaluare. Caz real, nu dau nume din motive evidente. Merg intr-un sat si cumpar un pachet de unt care este alterat. Ma duc inapoi la magazin si vanzatoarea se uita putin ciudat dar il schimba. Se mai intampla, nu?. Ok. Situatia se repeta, a doua oara, a treia oara iar frecventa "intamplarilor" arata ca este vorba despre "altceva". Situatia impune alertarea O.P.C. Sa zicem ca o fac. Cu dovezi alterate. Ce se va intampla?. Ancheta, poate se inchide magazinul, vanzatorii isi vor pierde locul de munca, satenii se vor aproviziona mai greu.....iar eu voi fi injurat si amenintat pentru ca mi-am facut datoria." Nu puteai sa taci si sa-ti vezi de treaba" vor fi termenii de "alint" cu care vei fi gratulat la tot pasul, asta in cazul fericit. De cetatean responsabil. Acum, in oglinda, acelasi scenariu, putin diferit. Sa presupunem ca un cetatean sau mai multi, eventual copii, se inbolnavesc grav, dupa ce consuma un produs expirat de la acelasi magazin. Va urma ancheta, lumea il injura pe patron, magazinul va fi inchis, vanzatorii isi pierd locul de munca, parintii sau victimele adulte vor cere socoteala si tot asa, incepe schimbarea. Unde este diferenta? Vezi cazul Colectiv. Sau ce se intampla prin spitale. Accidentul din Munte Negru. Si tot asa.....cu Oprea. Trageti dumneavoastra concluziile de rigoare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult