Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Câte zile libere încap în anul 2024 și de ce zile precum 2 mai, 16 august și 27 decembrie sunt libere doar pentru bugetari. Statul face tot mai multe „punți” în 2024, dar nu pentru a construi, ci pentru a se odihni

Aglomerație DN 1

Câte zile libere legale are 2024? (Foto - Inquam Photos/ Alex Nicodim) 

2024 este an bisect, cu 366 de zile. Însă din acestea, 17 sunt zile de sărbătoare pentru români, prilej prin care au liber de la muncă. În plus, dacă ești bugetar în România anul acesta, adică lucrezi la stat, vei beneficia de alte trei zile libere de acordare de Guvern. Numai că din totalul de 20 de zile libere nelucrătoare, doar 13 zile vor fi în cursul săptămânii, restul fiind în zile de sâmbătă sau duminică.

Conform unei decizii adoptate de guvern în 21 decembrie, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024.  

Potrivit HotNews.ro , în nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Aceste zile libere nu vor fi acordate în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. De asemenea, nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.

În unele țări, există legi naționale care prevăd unele sau toate sărbătorile legale în concediu plătit, iar în alte țări nu există astfel de legi, deși multe firme oferă zile libere de concedii plătite sau neplătite. În Statele Unite și Regatul Unit, de exemplu, nu există nicio lege națională care să impună angajatorilor să plătească angajații care nu lucrează în zilele de sărbătoare legală.

La nivelul UE, România este campioană în ceea ce privește zilele libere acordate în urma sărbătorilor legale, potrivit bursei de transport. Însă Comisia Europeană a decis că pentru funcționarii și alți agenți ai Uniunii Europene care își desfășoară activitatea la Bruxelles și Luxemburg, 2024 va fi anul în care vor avea 18 zile libere.  

La nivel internațional, trei țări sunt la egalitate în ceea ce privește cele mai multe zile libere. Cambodgia, Iran și Vietnam au fiecare câte 27 de zile de sărbători legale în fiecare an. Cu toate acestea, dintre cele trei țări, doar lucrătorii din Cambodgia sunt plătiți pentru toate zilele de sărbători legale, conform Libertatea.

Câte zile libere au alte țări europene:

Bulgaria – 16 zile libere;

Cehia – 13 zile libere;

Croația – 15 zile libere;

Ucraina – 14 zile libere;

Ungaria – 12 zile libere;

Austria — 13 zile libere;

Suedia – 11 zile libere;

Islanda – 12 zile libere;

Danemarca — 9 zile libere;

Finlanda — 9 zile libere;

Spania — 12 zile libere;

Polonia — 13 zile libere;

Italia — 12 zile libere;

Franța — 10 zile libere;

Portugalia — 9 zile libere;

Belgia — 10 zile libere;

Germania — 9 zile libere;

Irlanda — 9 zile libere;

Regatul Unit – 8 zile libere, plus încă una în Scoția;

Norvegia —2 zile libere;

Olanda — 7 zile libere;

Turcia — 14,5 zile libere;

Grecia — 6 zile libere.  

Totodată, România, cu 120 de zile libere – vacanțe, sărbători, punți, figurează în anul școlar 2023-2024 în top 5 al țărilor europene cu cele mai multe zile de vacanță, potrivit ultimului raport al rețelei europene Eurydice realizat pe această temă.

În 2023, românii au fost „campioni” la zile libere oficiale, deși angajații din mai multe țări europene au beneficiat de mai multe astfel de zile. Cum? Cu ajutorul „punților” decise de Guvern.

În plus, trendul arată că românii preferă să se angajeze la stat în detrimentul mediului privat. De ce? Pentru că oamenii doresc stabilitate, joburile sunt cu normă întreagă, contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și un mod de desfășurare a activității facil.

În legătura cu munca la români, Constantin Rădulescu-Motru spunea în „psihologia poporului român” că românii se caracterizează prin muncă dezordonată/indisciplină, în salturi, cu pauze dese și lungi. Ne aprindem repede și ne angajăm în muncă, dar abandonăm la fel de repede și suprinzător.

Așadar, ne-ar caracteriza neperseverența în lucrul început, pe care însă uneori reușim să o compensăm cu efort intens pe ultima sută de metri, pentru a salva situația, după cum explică profesorul Daniel David într-un text din 2019.

Prin urmare, având o structură colectivistă, românul lucrează bine în echipă, cu tovarășii lui, nu când este singur.

Constantin Rădulescu-Motru explică acest profil prin faptul că, deși fondul ereditar al românilor îi determină să fie perseverenți/răbdători, dezvoltarea în secolul XIX a slujbelor la stat, unde selecția era neserioasă, i-a determinat pe aceștia să învețe să improvizeze, în condițiile în care nici nu erau pregătiți și nici nu-i pregătea nimeni pentru slujbă, mai spune profesorul Daniel David, care precizează însă că acest profil psihocultural al românului în relație cu munca este interesant, dar nu se bazează pe cercetări sistematice, ci mai mult pe analize contextuale, date limitate și experiențe de viață.

În 2024 românii vor avea parte de trei minivacanțe. Prima este în perioada 1-6 mai. Ziua de 1 mai pică într-o miercuri, joi, 2 mai este „punte”, ziua de vineri, 3 mai este liberă pentru că este Vinerea Mare, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paști.

Cea de-a doua minivacanță este în perioada 15 august – 18 august. Ziua de 15 august pică într-o zi de joi și vineri, 16 august se face „punte” cu weekendul 17-18 august.

A treia minivacanţă este între 25 şi 29 decembrie. Prima zi de Crăciun este miercuri, 25 decembrie, a doua zi de Crăciun este joi, 26 decembrie, ambele fiind sărbători legale, iar vineri, 27 decembrie este „punte” cu weekendul 28-29 decembrie.

Calendarul zilelor libere în 2024:

● 1 ianuarie – Anul Nou

● 2 ianuarie – Anul Nou

● 6 ianuarie – Boboteaza

● 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul

● 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

● 1 mai – Ziua Muncii

● 2 mai – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu Sărbătorile de Paşte

● 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui

● 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024

● 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024

● 1 iunie – Ziua Copilului

● 23 iunie- Rusalii

● 24 iunie – A două zi de Rusalii

● 15 august – Adormirea Maicii Domnului

● 16 august – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 17-18 august

● 30 noiembrie – Sfântul Andrei

● 1 decembrie – Ziua Națională a României

● 25 decembrie – prima de Crăciun

● 26 decembrie – a doua zi de Crăciun

● 27 decembrie – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 28-29 decembrie.

Pe lângă zilele libere menționate mai sus, cadrele didactice beneficiază de încă două zile libere legale. Astfel, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, dascălii au zi liberă și a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, când e Ziua Mondială a Educației.

În plus, pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele religioase legale, altele decât cele creștine, cadrele didactice aparținând acestor culte beneficiază de câte două zile libere.

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

● căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)

● nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)

● căsătoria unui copil – 3 zile

● schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)

● la decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile

● la decesul bunicilor, fraților, surorilor – o zi

● schimbarea domiciliului în aceeași localitate – 3 zile lucrătoare

● îngrijirea sănătății copilului – o zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și două zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Daniel David mai remarcă faptul că cultura organizațională este una în care oamenii învață că pot accesa resurse dacă au o relație bună cu șefii, dacă sunt submisivi și/sau dacă nu îi lasă pe alții (pe cei mai buni) să se diferențieze/evidențieze.

O astfel de cultură duce adesea la performanță slabă și resurse puține și, în final, la insatisfacție profesională generalizată. Aceste mecanisme au un teren mai fertil în sistemul public. În schimb, în sistemul privat, focalizarea pe profit stimulează mai ușor ideea că pentru a avea acces resurse trebuie să fii bun și/sau să-i susții pe cei buni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Referitor la ce ati scris in articol: din ce stiu, zilele libere de sarbatoare nu sunt platite. Doar daca sunt lucrate se acorda o alta zi libera la alegerea salariatului, intr-un anumit interval de timp, daca nu se poate, atunci va fi platita cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100%.

    Din start vreau sa precizez ca nu gandesc in termeni absoluti, de 100%, cum nici nu s-ar putea, de altfel. Stiu ca sunt posturi in administratia centrala si locala unde se munceste, numai ca 1 angajat bun si competent, tine alti 3 in spate. Sunt multe posturi care incarca schemele, multe departamente inutile, agentii. Aparatul de stat e supra incarcat.

    Bugetarii sunt 1.278.000 de persoane. Cu salarii bune, multe drepturi, sporuri si altele. Un sistem incarcat, supradimensionat, plin de incompetenti, pile, relatii. Am mai scris despre legea 241/2023. Ce spune ea? Daca ai copil/copii cu varsta de pana la 11 ani, beneficiezi de 4 zile pe luna in care poti munci de acasa. Si de data asta salariatii de la stat vor beneficia de cele 4 zile libere. Pentru ca asta sunt: 4 zile libere. De inmultit cu 12 luni egal 48 de zile plus cele 21 de zile de concediu plus sarbatori legale plus weekend-uri ...

    De ce sa ne prefacem ca nu stim? Nimeni nu va lucra de acasa. Cine va sta sa verifice daca se lucreaza sau nu? Dar eu pariez pe orice ca nimeni nu va lucra din cei care vor beneficia de aceste zile. Legea face o precizare: doar daca natura si felul muncii permit. Multii atarnatori, bagatori de seama vor beneficia bine-mersi de libere. Si aceste zile vor fi platite. Stai 48 de zile platite pe an. Singura conditie e sa nu-ti iei liber in acelasi timp cu sotul/sotia, in cazul in care este salariat/salariata. Si pentru asta dai o declaratie. Atat.

    Apoi nu inteleg: aceste zile pot fi luate chiar daca celalalt parinte e casnic? Daca mama copilului sta acasa de ce tatal isi mai ia cele 4 zile? Apoi daca e copilul la gradinita spre exemplu, unde orarul e de la 7 dimineata la 6 seara de ce sa-ti mai iei cele 4 zile din moment ce copilul nu e acasa? Sau poate e in vacanta la bunici? Legea nu prevede exceptii. Iti iei cele 4 zile oricum. Pentru ca nu e nimeni sa verifice (i-am mai plati si pe acestia) o lege proasta. Bugetarii vor beneficia din plin.
    La fel si cu zilele-punte. Cine mai recupereaza acea zi libera? Doar cei importanti si competenti pe spatele carora sta tot biroul. Ei vor munci in timp ce ceilalti vor da marunt din buze, uitandu-se la ceas, sa treaca odata si sa plece acasa.

    La fel si daca nu ar fi data ziua punte. Cine s-ar duce la job? Va fi zi din concediu luata si vor ajunge la birou 2 persoane din 10, care vor privi ceasul cu insistenta pana pe la vreo 1 si apoi vor pleca acasa. Nu cred ca in ziua aia cineva va rupe norii de atata munca.

    Din 1.278.000 de angajati la stat, cred ca doar jumatate are ce face prin birouri si cred ca doar un sfert e competent si bine pregatit. In rest bate vantul, iar noi platim.

    Despre vacante, scoli, invatatura: numai de bine. Nu mai are rost. Statul si-a propus sa indobitoceasca natia, si asta face.
    • Like 2
  • Ovidiu check icon
    "Statul face tot mai multe „punți” în 2024, dar nu pentru a construi, ci pentru a se odihni."
    Guvernul și Parlamentul fac toate aceste "punți", adăugând mereu zile libere cu ocazia a tot felul de sărbători, inclusiv religioase, pentru a mitui electoratul, în special cel aflat în solda statului.
    Avem sărbătoare, de exemplu, la 30 noiembrie, de Sf.Andrei, Ocrotitorul României, sărbătoare inventată de BOR. Văd că majoritatea românilor, în sondaje, spun că țara, ocrotită de acest sfânt, merge într-o direcție greșită. Aflu, zilnic, că în România ocrotită de respectivul, au mereu loc incendii cu victime, violuri, abuzuri, crime, accidente rutiere și de muncă și multă, multă corupție... Deci, dacă acest sfânt, Andrei, nu ne ocrotește și nu ne ferește de rele, de ce l-am mai prăznui?
    • Like 2
    • @ Ovidiu
      Stimate Domn ,subscriu total ,Asa ester ,bor--fanii nu nmai stiu ce sa inventeze ,ca sa traga fraierii cu banii catre biserica, care NU sunt putine ,Si trebuie sa subliez , o mare prostie facuta si vazuta foarte clar in mun Cluj Napoca ,,,BISERICA SF DUMITRU SI LANGA EA ,BISERICA SF,DUMITRU CEL NOU ,,LA aprox 500 ml !!!!!!!! Se poate vedea de catre toate televiziunile si de oricine vrea sa vada ,
      ---In cel fel de Lume traim ,,sa nu mai spunem de nr ,,bisericilor ,al scolilor al spitalelor etc,, Popii se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie , si au 3-4 surse de venit ,,,No coment ,,
      ---O alta categorie care capuseaza grosoloan ,bugetul ar fi Politia Locala ,din aproape toate orasele ,,,Majoritatea angajatilor sunt din randul fostilor politisti de la natioanla ramasi la pensie ,,,etc,, Deci au si pensie si alar de la stat ???Dar nu asta m-ar deranja asta ci stilul lor de lucru ,Stau si vaneaza ,pe soferii care parcheaza masinile pe langa marile spitale ,pe unde apuca ,ptr ca NU sunt locuri suficiente de parcare ,ei vaneaza si amendeaza pe Omul si asa cu mari probleme de sanatate ,,Ca doar Nu vine la spital de ,,buiac, ?? Ei cam asta fac, ptr ca asa le-a ordonat don primar, No lasa ca asa o sa primiti si votul nostru ,,don primar,, !!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Articolul este incomplet pentru ca in Germania de exemplu cele 9 zile sunt mandatate la nivel federal dar land-urile mai au o serie de zile de sarbatoare decretate libere la nivel de guvern regional. In plus si numarul de zile de concediu este mult peste cel de la noi, media fiind de 32 de zile pe an.
    In ceea ce priveste bugetarii care isi pot lua liber pentru ca fisa postului le permite, nu determina o mare diferenta pentru ca oricum daca jumatate ar fi pusi pe liber multe nu s-ar schimba dupa cum a demonstrat Bolojan la Oradea si jud. Bihor.
    • Like 3
  • DIANA check icon
    Întradevăr în textul articolului este menționat că punțile se recuperează sau poți să îți iei o zi din concediu dar tot ce înțeleg oamenii din titlu este că bugetarii au zile libere. Si dacă îi spun cuiva că recuperez zilele acestea nu mă crede. Eu lucrez într-o bibliotecă publică și în 2023 am recuperat, zilele de concediu le-am folosit când aveam eu nevoie nu când mă obligă statul. M-am săturat pur și simplu ca toți bugetarii să fie băgați în aceeași oală. Nu toți ne odihnim la locul de muncă, nu stăm degeaba pe banii statului.
    • Like 0
  • Zile libere în plus la bugetari pe dracu'. Pentru o zi „liberă” ţi se perlungeşete programul de lucru cu două ore timp de două săptămâni, până „recuperezi” cele 8 ore nelucrate. Preferi mai bine să nu ţi le dea, sau să ţi le taie din salariu.

    Partea cea mai interesantă este când prinzi zilele alea libere în concediu şi te întorci la serviciu în perioada de recuperări. Stai împreună cu turma cele două ore în plus, pentru că nu-ţi poţi convinge şefii că tu n-ai ce recupera. Cam asta este marea şmechereală cu liberele în plus la bugetari. Cel puţin pentru pălmaşi.
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      DIANA check icon
      Se poate deci și mai rău. La noi se poate lua concediu.
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      ove check icon
      Depinde,fratele meu lucreaza la primarie(oras mic).Ei recupereaza o zi libera mergand o sambata la "munca".Vorba vine,stau doua trei ore ,o prajiturica ,chiar si un paharel de coniac si hopa ,gata recuperarea.Cand am fost in concediu am povestit chestia asta la o masa unde eram mai multi.Nu e numai la noi in oras,chiar se practica,mai ales in administratie.
      • Like 0
  • Liviu check icon
    Atât efort intelectual ca să va confirmați o prejudecata - bugetarul e un om rău și leneș. Dacă ați fi fost interesat de adevăr ați fi citit pana la capăt actul normativ și ați fi aflat ca punțile despre care vorbiți nu sunt zile libere - ele se recuperează prin adăugarea unei ore/jumătăți de ora la programul normal timp de 8 sau 10 zile consecutive. Mulți dintre colegii mei (da...sunt un om rău și lenes) își iau o zi de concediu de odihna pentru ca nu pot /nu vor sa recupereze. Ura fata de bugetari /fata de stat pe ca o promovați ca pe un lucru normal și firesc face mai mult rău societății noastre decât o zi, presupus nelucrătoare. Bănuiesc faptul ca sunteți animat de intenții bune dar dacă porniți în scrierea articolelor de la prejudecăți și stereotipuri nu veți ajunge în preajma unui...adevăr, și sunt multe adevăruri despre noi și societatea noastră care trebuie spuse.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult