Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Revolta profesorului Daniel David: „Voi înţelegeţi că în această ţară avem ocupaţia, recunoscută de stat, de numerolog şi astrolog?! Eu nu vreau să las spațiul public la dispoziția obscurantismului”

Profesorul Daniel David

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB, critică introducerea astrologiei și numerologiei în Codul Ocupațiilor din România.

„Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin din zona obscurantismului. Asociaţia Psihologilor a ieşit şi a spus, eu am spus. Nu a fost uşor, că reacţiile au fost, vă daţi seama, pe măsură din partea celor pe care i-am criticat. Nu am văzut nicio mişcare mai serioasă în spaţiul media, dar dacă am fi făcut, poate, zece-douăzeci de universităţi, venea şi Academia Română, cu o poziţie şi am fi spus: mă, oamenilor, înţelegeţi că ceea ce faceţi este halucinant? Ce vreţi de fapt de la o ţară care are ocupaţia de astrolog şi numerolog? Adică de ce ne mirăm de aceste rezultate? Să vă întreb altfel: voi înţelegeţi că în această ţară avem ocupaţia, recunoscută de stat, de numerolog şi astrolog? De ce ne mirăm că avem aceste realităţi sociale: rezultatele la PISA, nostalgia faţă de comunism, polarizările sociale, polarizările economice... Asta-i ţara!”, a declarat Daniel David în emisiunea În fața ta de la Digi24.

Rectorul UBB crede că este de datoria să se opună pseudoștiinței. „Nu vreau să las spațiul public la dispoziția obscurantismului. E foarte greu, fiindcă orice ieșire în spațiu public înseamnă luptă, înseamnă atacuri, înseamnă nervi pierduți, dar trebuie s-o faci dacă crezi în anumite valori. E foarte confortabil să fii un om de știință, academician, profesor, și să stai în turnul de fildeș și în care te întâlnești cu 30-40 de studenți care rar te provoacă. Eu cred că acest lucru trebuie făcut și nu numai individual, prin instituții. Nu știu, UBB, Universitatea din București, alte universități importante, Academia Română”, a mai spus profesorul.

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Ce vreţi de fapt de la o ţară care are ocupaţia de astrolog şi numerolog?"

    Vrem o țară ca afară. În Germania, țară europeană normală și democratică, profesia de astrolog este recunoscută și impozitată. Ar fi anormal și neeuropean ca în România să fie altfel!

    Cât privește profesia în sine, nu e cu nimic mai prejos decât cea de pastor/preot/teolog etc.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Iată o probă interesantă de analfabetism funcțional: ne plângem că avem profesori slabi pregătiți. Ne plângem că avem manuale prost făcute. Și totuși, idolatrizăm programele școlare. Sunt bune, sunt ok, nu e nimic cu ele. Păi nu sunt făcute de ACEEAȘI profesori? Dacă profesorii sunt slabi, dacă manualele sunt slabe, atunci programele școlare cum sunt? Că nu pricep logica...
    • Like 0
  • Eu cred ca asta este cam ultima problema a Statului asta! Cata vreme totul, inclusiv intelectualii- este mafie, obscurantism politic,oportunism, hotie,marsavie,ipocrizie,analfabetism, tradare,vanzare, curvasarie, mai conteaza numerologia?E ca si cum Pluto distruge Sistemul Solar! ))))
    • Like 0
  • A crede in minciunile spuse de astrologi ,numerologi ,este similar , cu ;a crede ce spune orice vrajitoare ,Mama Omida etc, Oare chiar sa traim intr-o Lume Nebuna ?
    • Like 0
  • Daniel check icon
    Felicitari domnule profesor! Sau domule rector. Si atunci ce-ati cautat in podcastul unui impostor si plagiator ca Morar, care promoveaza alti impostori despre care vorbiti? Nu era cumva o validare indirecta a obscurantismului epidemic in care se ineaca tot mai multi? Sau e o nevoie de vizibilitate, acolo unde sunt numere? Nu e un atac. E o banala constatare. Atita timp cit se fac aceste lucruri, neexistind o delimitare clara, lucrurile vor ramine la fel.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Thales. Toată lumea îi cunoaște teorema. Ei bine, noi suntem țara cu sistemul educațional în care niciun manual sau culegere nu ne informează cine a fost acest Thales. Imaginați-vă că există elevi care cred că Thales a fost unul din acei matematicieni deștepți care a lucrat pentru M.I.T. sau poate pentru NASA. Despre ce vorbim? Credeți că un cercetător în matematică poate apela la serviciile unui astrolog? Eu știu unul. Și poate că sunt mulți.
    • Like 0
  • Oare traim ,intr-o Lume nebuna ? Ce astrolog, ce numerolog ,? Ce poate sa -mi demonstreze mie un asemenea individ ? Povesti cu pesti ??Apropo un banc ;
    --Intr-o dimineata un individ ,stea rezemat de bancomatul unei banci .La un moment dat ,un client dorea sa foloseasca banocmatul ;
    _--Ce fa d-le ,aici ,ai blocat paratul ?La care individul ;
    --Pai d-le ,asa mi-a spus ,Neti azi dim la horoscop ,.ca azi o sa=mi intre niste bani in cont !! La ce nivel de educatie au unii si la ce nebunii promoveaza ,televiziunile noatre NU ma mira aceste fapte !!
    • Like 2
  • Cred că mai puțin contează recunoașterea oficială a respectivelor profesii. Mai degrabă este important de aflat câți oameni apelează la serviciile astrologilor sau numerologilor- asta ar spune multe despre nivelul de educație al românilor. Și cred că sunt destul de mulți cei care cred în asemenea bazaconii. Sunt televiziuni care promovează reprezentanții "profesiilor " respective, așa că ce să mai vorbim. Trăim într-o lume bazata pe profit și câștig- indiferent de unde vine, chiar și de pe urma naivității sau prostiei.
    Să nu uităm că sunt destui oameni care apelează la serviciile vrăjitoarelor sau ghicitoarelor, pierd sume uriașe de bani , în cazul lor nici măcar calificativul de fraieri nu e suficient. Vi-l mai amintiți pe Dan Diaconescu? El aducea în emisiune asemenea specimene vrajitoresti cu salbe, cercei și alte chestii- călăritul măturii mai lipsea. Prostia omenească nu are limite...
    • Like 3
    • @ Christian
      Valentin check icon
      Hm, poate că nu e chiar așa. Argumentele științei nu se împacă prea bine nici cu religia, ori e greu de spus că persoanele care au o religie suferă de lacune educaționale sau au un IQ scăzut. Vorbim de oameni de știință cu titluri academice care au și convingeri religioase puternice.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Se dă una bucată culegere/manual de literatură, plin ochi de limbaj alambicat, care, în orice alt sistem performant de educație, pare halucinant. Este halucinant pentru elevi, este halucinant și pentru adulți (părinți). De ce arată lucrarea respectivă în acest hal? Selectați răspunsul corect:
    A. Profesorul dorește să dezvolte mințișoara elevului cât se poate de mult;
    B. Asemenea limbaj și manualul în sine îi aduc profesorului puncte, grade și alte merchezuieli care se traduc în salariu mai mare;

    Ceva îmi spune că întrebarea este retorică... Faza cu astrologii nu este singurul lucru halucinant din învățământul românesc.
    • Like 1
  • Domnul Daniel David nu ar trebui să se revolte prea tare. COR (Clasificarea Ocupațiilor în România) nu poate să fie diferită de ISCO (Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor) stabilită și actualizată de OIM (Organizația Internaționala a Muncii), înființată hă-hăt, după WW1 și devenită agenție specializată a ONU încă din anul 1946.
    Ce dovadă mai bună că între COR și ISCO nu e nicio diferență, decât pagina web a Ministerului Muncii din România (https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/20-c-o-r/46-cor-isco-08).
    Mai pe scurt, revolta domnului David – ca să nu fie în van – ar trebui îndreptată către ONU, prin OIM, care actualizează periodic ISCO, după care, abia în final, este actualizat și COR.
    Dacă domnia sa, profesorul Daniel David, crede că noi am inventat apa caldă (COR, adică, ar fi opera noastră, a românilor, fără să țină cont de ISCO), înseamnă că a tratat destul de superficial subiectul.
    Referitor la meseriile care țin de obscurantism, asta este, sunt recunoscute de ISCO >>> OIM >>> ONU și, ca atare, trebuie să le înghițim și noi.
    În loc să piardă inutil energie, domnul David ar putea să gândească o strategie educațională care să încline balanța către științele exacte (raționale) încă din școala elementară, în pofida acestor meserii care, fiind deja recunoscute pe plan internațional, nu există nicio bază legală pentru a fi combătute sau interzise. Vedeți și aici: https://www.openriskmanual.org/wiki/ISCO_Occupation_Group_5161.2_Fortune_Teller
    Prea multă vâlvă în această zonă ar fi periculos de apropiată cu ideea de a interzice biserica. N-au trecut decât 34 de ani de când biserica era condamnată de propaganda comunistă importată de la sovietici. Astfel, religiile de orice fel erau considerate parte a obscurantismului, opiul popoarelor iar Ceaușescu avea grijă ca toată lumea să fie prezentă la muncă pe durata tuturor sărbătorilor religioase dar mai cu seamă de Paște și de Crăciun. Aviz nostalgicilor care regretă comunismul.
    Deci, încă o dată, educatorii ar face bine să se ocupe de educație, nu de prostii. Și să o facă bine, nu ca “România educată”.
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Dar functia de taietor de funze la caini ,, este in COR ??
      Sau frecator de menta , care sunt in prezente in administratia publica !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult