Foto: Guliver Getty Images
„Un val de gripă...”
Sunt multe cazuri noi și se anunță o perioadă grea. Cred că este oportun să știm câteva informații elementare și de bun simț.
Există două familii principale de virusuri gripale care dau afecțiunea la om: A și B. Virusul A cunoaște foarte multe variații, din cauza faptului că are două proteine, prescurtate H și N, care pot fi de mai multe feluri (de aici combinațiile H1N1 sau H3N2). Virusul B e împărțit în două, cu nume proprii (Yamagata și Victoria) și nu variază. Cele mai multe infecții sunt date de A.
Din modificările lui A rezultă și oscilațiile în eficacitatea vaccinurilor antigripale. Pot apărea frecvent combinații și mutații care să nu fie prinse în vaccinul obișnuit. Vaccinul asigură în medie o protecție cam de 60% și cei vaccinați fac de regulă forme mai ușoare de gripă.
Cine se vaccinează? Toată lumea! Ideal în luna noiembrie. Mai ales copiii și vârstnicii, respectiv cei cu anumite boli care predispun la cantonarea rapidă a virusurilor și la tablouri clinice severe.
De unde știm că e gripă și nu răceală obișnuită? Din simptome. La răceală ele escaladează, mai vine unul, tabloul se diversifică. La gripă sunt intense și brutale, cu febră mare, dureri musculare, oboseală importantă. Confirmăm clinic. Testele de depistare a virusurilor gripale sunt utile, dar nu perfecte. E oricum o luptă cu ele, pentru că uneori se găsesc greu.
De ce mor oameni? Pentru că unele virusuri sunt puternice și compromit apărarea corpului, lăsând terenul deschis pentru alte infecții. Sau pentru că există patologii cronice care se pot agrava. Sau pentru că există afecțiuni mai vechi neștiune. Sau pentru că există evoluții imprevizibile.
Care este tratamentul? De cele mai multe ori, corpul se vindecă singur. Avem nevoie de izolare, odihnă bună, hidratare cât cuprinde, alimentație sănătoasă, pastile cât să controlăm anumite simptome (paracetamol sau antiinflamator sau algocalmin pentru febră, un antitusiv, un analgezic pentru durerea de cap). Atenție sporită la copii și vârstnici! E recomandat să mergeți la spital. La nevoie, în spital, medicii pot merge pe alte linii terapeutice. Leacurile băbești sau homeopatele n-au treabă aici.
Cum ne protejăm și-i protejăm și pe alții?
1. Tușim într-un șervețel. Sau cu gura în braț sau cot. Nu în mână!
2. Ne spălăm riguros pe mâini, cu săpun.
3. Nu ne ducem în comunitate dacă avem gripă.
4. Purtăm măscuță peste gură și nas!
5. Evităm pe cât posibil spațiile închise, calde, cu mulți oameni.
6. Ne vaccinăm! E semn și de altruism, pentru că arătăm că ținem și la ceilalți.
7. Ne tratăm corect, fără leacuri fantasmagorice.
8. Mergem la medic când suntem din categoriile vulnerabile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Zi-le asta simpla: Bagati in voi supradoza de vitamina C! Unii prefera un bardac de suc de lamaie indulcit dar neindoit cu apa, altii cate 2 kg de kiwi.
Cu lamaia merge mai greut, dar kiwi te face in 2 zile ca si nou, cu o mica paranteza (iti vei lua liber de la munca nu pentru raceala/gripa ci pentru o diarie exploziva).
Asta cu virusul puternic e o aiureala. (Parca ii aud pe cei care solicita un antibiotic mai "puternic"...)
Acelasi virus "puternic" genereaza forme diferite de boala, sau nici o boala, la indivizi diferiti. totul tine, evident, de capacitatea de reactie a sistemului imunitar. care la randul sau e influentata de un milion de factori.
Nu moare nimeni din cauza unui virus "puternic" ci din cauza incapacitatii organismului sau de a se apara.
Cercel isi incearca din nou norocul cu prezicerile, mai ceva ca mama-omida, poate ii iese acum, caci cu aviara si porcina a cam dat-o-n bara, insa din pacate poporul are memorie scurta si da fuga la vaccinat si acum...
- pt ca avem apa. Desi e seceta prelungita in anumite zone a globului de zeci de ani, inventiile in filtrarea apei au ajuns la un nivel extraordinar ( as aminti osmoza inversa ce a reusit sa faca baubila pana si apa din marea moarta, dar sunt si alte tehnologii pe piata).
-pt ca a aparut sapunul si apa. In 1918 inca multi oameni abia aveau apa de baut, d'apoi de spalat mainile
- pt ca deja canalizarea nu mai e un lux. Discutam cu un medic de tara, azi pensionat, ce zicea ca de cand s-a canalizat scoala si strazile principale i s-au rarit vizitele de la invatator/elevi pe motive de boala.
- pt ca mancam mult mai bine. Foametea pe glob in ultimii 10 ani a fost redusa dramatic, mortalitatea infantila s-a echilibrat, speranta de viata pe glob a crescut, mai sunt sub 200 de milioane de oameni cu risc mare, sub 1 miliard in conditii de subzistenta, deja obezitatea e problema actuala (peste 1 miliard) - deci abundenta e mai des intalnita.
Gripa aia de care zici din 1918 v-a reveni doar daca va fi un alt razboi mondial, ce distruge toate cele amintite mai sus si aduce panica peste tot. By the way, daca tot vorbim de trecut si ce invatam despre, ce parere ai despre alta boala, mai actuala, ce a nenorocit in 1945 ?
O curiozitate: cum evoluează imunitatea omului în urma gripelor? Există diferențe în această evoluție între cei vaccinați și cei nevaccinați, s-au făcut studii pe această temă?