Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Câteva lecții pentru o Românie care suflă și-n iaurt: chiar lovită puternic de coronavirus, Marea Britanie își scoate educația din carantină

Boris Johnson

Foto: Guliver Getty Images

Guvernul britanic se confruntă la ora actuală cu o situație nu prea roz. Marea Britanie tocmai a depășit Italia în ceea ce privește numărul de morți din cauza infecției cu noul coronavirus iar unii reprezentanți ai sistemului privat, în special cei care au sponsorizat Partidul Conservator, pun presiune pe executiv să dea drumul la economie. 

Premierul britanic Boris Johnson, deși susținea cu nonșalanță imunitatea de grup la începutul pandemiei, după ce a contractat el însuși virusul și a fost nevoit să stea la terapie intensivă câteva zile, și-a schimbat părerea. Reîntors din spital, Johnson nu a susținut ridicarea restricțiilor imediate și a anunțat că la sfârșitul săptămânii acesteia vom avea un plan în etape pentru ieșirea din carantină.

O dezbatere foarte aprinsă în spațiul public privește sistemul educațional și ce se va întâmpla cu elevii, studenții și universitățile când restricțiile se vor ridica. 

Deși de la începutul pandemiei școlile au fost închise, câteva dintre ele si-au continuat activitatea pentru copiii persoanelor considerate a avea joburi-cheie, cum ar fi medici, asistenți, vânzători în supermaket-uri, lucrători în agricultură etc. pentru că aceștia nu ar fi putut sta acasă cu ei. Universitățile au ținut cursuri online, multe școli au prevăzut pachete cu materia pe care elevii vor fi nevoiți să o parcurgă acasă, supravegheați de părinții lor cât se poate, iar unele au susținut câteva cursuri online. 

O mare neînțelegere este la ora actuală intre studenți și universități, pe de-o parte, și universități și guvern, pe cealaltă parte. 

După cum știm, sistemul universitar din Marea Britanie este unul dintre cele mai renumite din lume iar acestui renume i se adaugă și aportul financiar pe care aceste universități îl aduc economiei. Practic sunt ca niște business-uri mamut care la ora actuală se confruntă cu pierderea clientelei care aduce cei mai mulți bani – studenții străini. Un student din afara Uniunii Europene plătește mult mai mult decât un student britanic sau din spațiul comunitar iar un student din spațiul comunitar, deși plătește aceleași taxe școlare ca unul britanic, nu are dreptul la împrumut pentru chirie și necesitați pe perioada studiilor ca cel britanic, așa că încasările se măresc. La momentul de față Guvernul a refuzat un plan de salvare a universităților de 2 miliarde de lire sterline iar acestea sunt nevoite să mențină taxele la același nivel, chiar dacă cursurile sunt susținute online, spre dezacordul studenților care amenință cu abandonul studiilor.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, ministrul educației, Gavin Williamson a declarat că acest proces se va face treptat, cu elevii de clase terminale începând primii, iar asta nu se va întâmpla înainte de 1 Iunie cel mai devreme. Toate deciziile vor fi luate în acord cu Grupul Științific pentru Situații de Urgență (SAGE). Experiența celorlalte state care au deschis deja școlile, precum Germania și Danemarca, va fi luată în considerare.

Distanțarea socială va trebui să fie respectată în școli și pentru asta se vor lua măsuri ca alternarea celor care se vor prezenta fizic la școală cu cei ce vor face cursuri online, acest lucru va fi necesar și pentru că mulți profesori vor trebui ținuți acasă în izolare deoarece fac parte din categoriile vulnerabile în fața virusului. Ministrul a mai menționat că nu se așteaptă totuși să se ajungă la concluzia ca trimestrul pierdut să se extindă în vară, deși unele școli plănuiesc să se deschidă pe timpul verii să recupereze materia pierdută. 

În ceea ce-i privește pe copiii care fac parte din mediile dezavantajate, măsurile au fost următoarele până în momentul de față: 1.3 milioane de elevi sunt eligibili pentru o masă gratuită la școală, iar acest lucru a fost suplimentat pe timpul pandemiei prin vouchere pe care părinții le pot descărca online. Pentru cei ce nu au destule instrumente digitale pentru a continua studiile online s-a făcut un fond și s-au achiziționat 200.000 de laptop-uri ce se vor livra până în iunie. Ministrul este deja în discuții cu BBC pentru a pune la dispoziție materia școlară și prin intermediul televiziunii pentru cei care nu își pot permite internet.

Pe lângă toate acestea doi parlamentari, Ian Mearns de la laburiști, împreună cu Christian Wakeford de la conservatori au scris o scrisoare adresată Ministerului Educației pentru a aloca un fond de 700 de lire pentru fiecare elev care vine dintr-un mediu dezavantajat financiar pentru a fi plătite 2,5 ore extra pe săptămână timp de 12 săptămâni pentru a ajunge din urmă pe cei care au avut mai multe surse financiare pentru a continua studiile pe perioada pandemiei. 

Noi măsuri se așteaptă să fie făcute publice la sfârșitul săptămânii acesteia.

Text apărut pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Domnisoara/ Doamna, abordarea guvernului UK este de un amatorism infiorator iar SAGE doar o gluma proasta.
    • Like 0
  • În general acest site este populat cu articole serioase, inteligente si credibile motiv pentru care urmăresc postarile si le citesc, macar un ARTICOL pe zi! Aproape nu conteaza contributaorul deoarece nu am citit pe acest site materiale de slaba calitate.
    De aceea va rog - nu mai folositi titluri de tabloid.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Motivul pentru care Marea Britanie sau alt stat ar dori sa redeschida scolile nu este legat de educatie, ci de impactul izolarii si lipsei vietii sociale asupra psihicului. Pentru copii este un dezastru aceasta izolare. La fel si problema redeschiderii magazinelor sau altor magazinase. Asta nu inseamna redresare economica nicidecum, insa in mintea oamenilor se creeaza ideea de libertate si acestlucru are un imapct psihologic. Altfel, vom avea generatii de copii depresivi si adulti bolnavi psihic.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult