Prima decizie a noului ministru al Educației, Pavel Năstase, după preluarea funcției a fost să le permită foștilor directori de școli are nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la concurs să revină în funcții, dacă acestea au rămas vacante în urma validării rezultatelor. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București și fost ministru al Educației, spune că nu este surprins de această decizie.
„Ne puteam aștepta la această hotărâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încă de când a fost anunțat. Mulți oameni nu înțeleg că legea trebuie respectată și că nu este doar o forma fără fond. Ce am încercat a fost să creăm o formă de evaluare și selectare a directorilor școlilor, care să permită profesionalizarea managementului școlar. După ce s-a încheiat ultima fază a concursului, au constatat că sunt câteva sute de directori în funcție care fie nu s-au înscris la concurs, pentru că nu au avut încredere în această formă de evaluare și chiar l-au sabotat direct, fie, și mai grav, nu au reușit să treacă de probele de concurs. Când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului și partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie și să accepte ca acești oameni să conducă școlile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect”, a declarat Mircea Dumitru pentru Republica.ro.
Fostul ministru al Educației spune că în această situație se află între 500 și 600 de directori, în condițiile în care 5.400 de candidați au promovat examenul pentru funcția de director și de director adjunct.
Potrivit Metodologiei de organizare a concursului de directori, nu pot fi numiți în posturile rămase vacante „persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau director adjunct în școlile respective și nu au participat la concurs sau persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, iar în luna decembrie a anului trecut Mircea Dumitru avertizase că nu va accepta nicio derogare.
Acesta se întreabă ce se va întâmpla în școlile în care în posturile vacante de conducere inspectoratele au dat deja decizii de schimbare a directorilor în funcție care nu promovaseră concursul. „E de urmărit în continuare ce se întâmplă în acele școli în care deja se luaseră anumite decizii, în așa fel încât conducerile să fi fost realizate, până la următorul concurs pe care l-au anunțat, dar e foarte puțin probabil să îl mai organizeze, de către anumite persoane, care sunt în corpul de experți și care nu erau în situația aceasta de a fi fost directori care nu au luat concursul. Ce se va întâmpla în această situație în care deja inspectoratele școlare au dat deja deciziile de schimbare a directorilor în funcție care nu promovaseră concursul sau care nu se prezentaseră la concurs rămâne de văzut. Sunt astfel de situații, în care Consiliul de Administrație și corpul profesoral deciseseră deja prin vot care sunt actualii directori”, afirmă fostul ministru al Educației.
Decizia luată de noul ministru Pavel Năstase arată, în opinia lui, tarele vechi ale sistemului. „În primul rând este o atitudine de desconsiderare care a celor care s-au pregătit și au fost onești. Acest lucru arată tarele destul de serioase, având rădăcini și în școala românească, a unei modalități de a organiza și de a conduce de la partid, lucru pe care l-am semnalat încă de astă vară”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
pur si simplu LOZ IN PLIC putea rezolva toate problemele, de la diploma de BAC si FACULTATE, trecand prin CARNETUL AUTO si mergand pana la pozitia de rector, parlamentar, ministru, prim ministru si presedinte, basca ambasadorii.
ba chiar mersul la puscarie sa fie rezolvat prin LOZ IN PLIC, tragi si citesti : CASTIGATOR !
- CONDAMNARE 5 ANI, sau
- PRESEDINTE COMITET OLIMPIC ROMAN 3 ANI, sau
- PRIM MINISTRU 2 ANI
EXAMINATI din toatele judetili UNITI-VA-TI !
cum zicea un postac ca si mine "democratie originala totala" :)
ps. rog pe tovarasi ofiteri acoperiti care ling clante p-aici si pe domnii profi sa lase rebusul si gatitul si sa explice de unde parvine : "uniti-va-ti" :), ar mai fi si "spala-la-i", dar cred ca traiti in romania si asta va mananca toti neuroni :)
Dar chiar și atunci când ne grăbim să scriem pe astfel de subiecte presante/la zi, n-ar trebui să uităm/evităm recitirea atentă a textului și măruntele corecturi ...
pur si simplu LOZ IN PLIC putea rezolva toate problemele, de la diploma de BAC si FACULTATE, trecand prin CARNETUL AUTO si mergand la pa pozitia de rector, parlamentar, ministru, prim ministru si presedinte, basca ambasadorii.
ba chiar mersul la puscarie sa fie rezolvat prin LOZ IN PLIC, tragi si citesti : CASTIGATOR ! CONDAMNARE 5 ANI.
EXAMINATI din toatele judetili UNITI-VA-TI !
Ca sa n-o mai lungesc: niste redusi!
Din păcate, inca punem "botul" la promisiuni deșarte si nu conștientizăm importanta votului!
deci, unii si-au putut imagina ce inseamna legitimarea, si au stat acasa, altii s-au dus la vot imaginandu-si ca votul conteaza, iar cei fara imaginatie, impinsi din spate spre abator, au castigat :) acum urmeaza sa gustam din mezelurile bucatarului dragnea. dar ma tem ca este ca la pc, bagi rahat, iese rahat .... si carnatii, si caltabosii si ... si asta este, daca esti invatat cu painea mucegaita, cozonacul este otrava :)
”La nivel preşcolar educaţia este poate tot atât de dificilă ca şi educaţia care se întâmplă la nivelul de sus, la nivel universitar. De ce? Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie”, a mai spus el