Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Câteva sute de picați au cerut ajutor la Partid, sabotând tot concursul de directori... - Reacția lui Mircea Dumitru după decizia noului ministru al Educației

Mircea Dumitru

Prima decizie a noului ministru al Educației, Pavel Năstase, după preluarea funcției a fost să le permită foștilor directori de școli are nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la concurs să revină în funcții, dacă acestea au rămas vacante în urma validării rezultatelor. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București și fost ministru al Educației, spune că nu este surprins de această decizie. 

„Ne puteam aștepta la această hotărâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încă de când a fost anunțat. Mulți oameni nu înțeleg că legea trebuie respectată și că nu este doar o forma fără fond. Ce am încercat a fost să creăm o formă de evaluare și selectare a directorilor școlilor, care să permită profesionalizarea managementului școlar. După ce s-a încheiat ultima fază a concursului, au constatat că sunt câteva sute de directori în funcție care fie nu s-au înscris la concurs, pentru că nu au avut încredere în această formă de evaluare și chiar l-au sabotat direct, fie, și mai grav, nu au reușit să treacă de probele de concurs. Când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului și partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie și să accepte ca acești oameni să conducă școlile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect”, a declarat Mircea Dumitru pentru Republica.ro


Fostul ministru al Educației spune că în această situație se află între 500 și 600 de directori, în condițiile în care 5.400 de candidați au promovat examenul pentru funcția de director și de director adjunct.

Potrivit Metodologiei de organizare a concursului de directori, nu pot fi numiți în posturile rămase vacante „persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau director adjunct în școlile respective și nu au participat la concurs sau persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, iar în luna decembrie a anului trecut Mircea Dumitru avertizase că nu va accepta nicio derogare. 

Acesta se întreabă ce se va întâmpla în școlile în care în posturile vacante de conducere inspectoratele au dat deja decizii de schimbare a directorilor în funcție care nu promovaseră concursul. „E de urmărit în continuare ce se întâmplă în acele școli în care deja se luaseră anumite decizii, în așa fel încât conducerile să fi fost realizate, până la următorul concurs pe care l-au anunțat, dar e foarte puțin probabil să îl mai organizeze, de către anumite persoane, care sunt în corpul de experți și care nu erau în situația aceasta de a fi fost directori care nu au luat concursul. Ce se va întâmpla în această situație în care deja inspectoratele școlare au dat deja deciziile de schimbare a directorilor în funcție care nu promovaseră concursul sau care nu se prezentaseră la concurs rămâne de văzut. Sunt astfel de situații, în care Consiliul de Administrație și corpul profesoral deciseseră deja prin vot care sunt actualii directori”, afirmă fostul ministru al Educației. 

Decizia luată de noul ministru Pavel Năstase arată, în opinia lui, tarele vechi ale sistemului. „În primul rând este o atitudine de desconsiderare care a celor care s-au pregătit și au fost onești. Acest lucru arată tarele destul de serioase, având rădăcini și în școala românească, a unei modalități de a organiza și de a conduce de la partid, lucru pe care l-am semnalat încă de astă vară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • TOATE EXAMENELE SUNT O TAMPENIE !
  pur si simplu LOZ IN PLIC putea rezolva toate problemele, de la diploma de BAC si FACULTATE, trecand prin CARNETUL AUTO si mergand pana la pozitia de rector, parlamentar, ministru, prim ministru si presedinte, basca ambasadorii.
  ba chiar mersul la puscarie sa fie rezolvat prin LOZ IN PLIC, tragi si citesti : CASTIGATOR !
  - CONDAMNARE 5 ANI, sau
  - PRESEDINTE COMITET OLIMPIC ROMAN 3 ANI, sau
  - PRIM MINISTRU 2 ANI
  EXAMINATI din toatele judetili UNITI-VA-TI !
  cum zicea un postac ca si mine "democratie originala totala" :)
  ps. rog pe tovarasi ofiteri acoperiti care ling clante p-aici si pe domnii profi sa lase rebusul si gatitul si sa explice de unde parvine : "uniti-va-ti" :), ar mai fi si "spala-la-i", dar cred ca traiti in romania si asta va mananca toti neuroni :)
  • Like 0
 • nu cred ca pot tine pasul cu voi dar....incerc


  • Like 0
  • @ Stefan Dobre
   nu incerca, baga-te in fata ! sigur nu ajunge la toti. posibil sa ramai ne-njurat :)
   • Like 0
 • Partidul te vrea prost , sa nu care cumva sa se simtă cizmarul din Teleorman inferior !
  • Like 2
 • simplu . consiliul de administratie si consiliul profesoral sa decida cine este bun de director . nicidecum inspectoratul si ministerul . politica strica totul ptca face legi si metodologii cu dedicatie . cum vei conduce o scoala daca colegii si comunitatea nu te apreciaza ?
  • Like 1
  • @ Dorin Dumitrescu
   exact. si cu ajutorul unui mic santaj, eventual 2-3 zgarieturi pe masina sau chiar o palma pe hol si o amenintare cu violul, ca sexul nu conteaza, ai toti profii, corpul profesoral de partea ta. chestiunea consta sa te ai bine cu elevi de nota 3,14 :)
   • Like 1
 • Jalnic și trist, amintind în adevăr de criteriile - repartițiile și numirile (politice, zise "origine sănătoasă") din anii '50 - '80.
  Dar chiar și atunci când ne grăbim să scriem pe astfel de subiecte presante/la zi, n-ar trebui să uităm/evităm recitirea atentă a textului și măruntele corecturi ...
  • Like 2
 • Cu scuzele de rigoare, eu, profesor, care n-am dorit niciodată această funcție, pot să vă spun că acest CONCURS reprezintă cea mai mare greșeală a ÎNVĂȚĂMÂNTULUI românesc de la începuturile lui și până astăzi! Eu n-am văzut până acum așa bulversare a școlii. Cei care fac comentarii, de fat, nu cunosc toate detaliile. Cel mai grav este faptul că sunt foarte multe interese!...
  • Like 2
  • @ Lenuţa Dima
   total de acord. TOATE EXAMENELE SUNT O TAMPENIE !
   pur si simplu LOZ IN PLIC putea rezolva toate problemele, de la diploma de BAC si FACULTATE, trecand prin CARNETUL AUTO si mergand la pa pozitia de rector, parlamentar, ministru, prim ministru si presedinte, basca ambasadorii.
   ba chiar mersul la puscarie sa fie rezolvat prin LOZ IN PLIC, tragi si citesti : CASTIGATOR ! CONDAMNARE 5 ANI.
   EXAMINATI din toatele judetili UNITI-VA-TI !
   • Like 0
  • @ Lenuţa Dima
   check icon
   Lenuta, care a fost media ta de absolvire? Ai facut si facultate? Ca, dupa judecata...mai greu intuiesc. Am avut diverse "frecusuri" cu directori de scoala (vaaaai- una dintre -n-as fi luat-o femeie de serviciu, din motive de determinare in indeplinirea sarcinilor, dar si pentru ca libajul si exprimarea ei -precare- n-ar fi permis asta) care, mai sus de principii , rwgulamente si alte "bălării" se laudau cu legatura lor din "partid". Una mi-a zis ca - daca nu-mi convine.cum se fac orele in scoala ei (de parca era grof pe pamanturile sale) pot sa aleg alta scoala pentru fiica mea.
   Ca sa n-o mai lungesc: niste redusi!
   • Like 0
 • "Avem ce (n-am) votat"
  Din păcate, inca punem "botul" la promisiuni deșarte si nu conștientizăm importanta votului!
  • Like 1
  • @ Mircea Pitaru
   multa lume se intreba de ce unii votanti ar fi mai prosti ca altii, pai uite ce zice Albert Einstein : "The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.".
   deci, unii si-au putut imagina ce inseamna legitimarea, si au stat acasa, altii s-au dus la vot imaginandu-si ca votul conteaza, iar cei fara imaginatie, impinsi din spate spre abator, au castigat :) acum urmeaza sa gustam din mezelurile bucatarului dragnea. dar ma tem ca este ca la pc, bagi rahat, iese rahat .... si carnatii, si caltabosii si ... si asta este, daca esti invatat cu painea mucegaita, cozonacul este otrava :)
   • Like 1
 • astia nu sint psd-istii lui Nastase, sint mult mai prosti!
  • Like 2
  • @ Dana Scumpu
   da, dar mai prosti inseamna si mai multi :)
   • Like 0
 • DanM check icon
  Orwell: “Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.”
  • Like 6
 • Iată ce nou ministru al Educației avem:
  ”La nivel preşcolar educaţia este poate tot atât de dificilă ca şi educaţia care se întâmplă la nivelul de sus, la nivel universitar. De ce? Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie”, a mai spus el
  • Like 0
  • @ Silvian Floarea
   DanM check icon
   Ce serparie la ASE unde a fost rector! Multe dinastii de profesori.... Unde se vede ca, pt a ajunge in aceasta pozitie nu e nevoie de limba romana ci de combinatii cu politicul (vezi mini-hrebenciucul)! Iar daca esti si "strangator" faci si avere mai dihai decit corporatistii aia huliti de PSD!
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult