Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Către ministrul Vlad Voiculescu. Ce faci când cineva îți scrie pe facebook: Un bărbat de 44 de ani, tatăl a doi copii, a fost amânat a treia oară de la operație vineri dimineață

Raportăm aproape întreaga realitate - cu bune și rele - la politicienii zilei, parlamentari, șefi de partide, miniștri. Sunt, fără dubiu, mulți dintre ei vinovați pentru că în ultimele decenii au permis ca sub ei să se perpetueze corupția, sărăcia, sistemele de valori răsturnate, neomenia. 

Dimineața de vineri a însemnat pentru mine o trecere prin toate sentimentele - de la dorința de a ajuta, la neputință, o rază de speranță, iar în cele din urmă la constatarea debusolată a absurdului și revoltă. O investigație de câteva minute mi-a arătat, însă, că în multe cazuri nici măcar nu e vorba despre politicieni și că asist la unul din cele mai grave cazuri de posibil abuz, neglijență, minciună, incompetență și - la cum arată lucrurile acum - unul dintre exemplele alea de corupție surdă, în care nu ți se spune că se dorește șpagă, dar ești pus în așteptare până când te prinzi că trebuie să dai bani.

Un bărbat de 44 de ani, tatăl a doi copii, a fost amânat a treia oară de la operație vineri dimineață. Echipa medicală care-l îngrijește a pus această decizie pe seama lipsei de sânge și apoi de trombocite din grupa de sânge A2 RH Negativ.

Am postat pe paginile de Facebook, am început să dau telefoane ca să înțeleg cât de gravă este criza, cu atât mai mult cu cât timp de câteva zile a avut loc în holul UMF București una dintre cele mai ample acțiuni de colectare de sânge. Aflu cu surprindere că Unitatea de Transfuzii Sanguine de la Institutul Clinic Fundeni nu a cerut sângele din această grupă (A2 cu RH Negativ) timp de câteva zile și că nici nu a menționat-o ca pe o urgență de la Centrul de Transfuzii București. Câteva minute mai târziu, oameni din sistem mă înștiințează că responsabilii de la Fundeni nu au solicitat nici unitățile (pungile) de trombocite necesare pentru operația de vineri dimineață (despre care i se spusese pacientului să ceară prietenilor să doneze zile la rând).

Încet-încet, se creionează ceea ce pare a fi un gaz extrem de grav, dar care se petrece în spitalele din România în fiecare zi. Stocurile sunt ok la centrul de transfuzii, dar - cel puțin în acest caz - pungile de trombocite rezervate acolo pentru operația despre care vorbesc nu au fost ridicate de cei de la UTS Fundeni.

Între timp, pacientului i se spune că în continuare că nu există sânge și că ar putea fi programat luni. Iar acesta postează împreună cu prietenii apeluri disperate pe pagina de facebook. 

Spre prânz, pacientul în cauză este sfătuit să ceară învoire peste week-end să stea acasă. Urmând ca operația să aibă loc de fapt luni dimineață.

Întrebările către cei implicați. Vă promit că, pe măsură ce oamenii de aici îmi răspund, voi face o actualizare a textului.

1. Către Ministrul Vlad Voiculescu- Este, oare, posibilă o investigație a Corpului de Control pe acest caz și pe modul în care se face comunicarea între Institutul Clinic Fundeni și Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, ca procedură? Și să aflăm cine de la UTS Fundeni nu a cerut nevoia de sânge pentru acest pacient și de ce? Sau dacă a cerut de ce nu a primit, sau dacă a primit de ce nu s-a folosit pentru pacientul în cauză?

2. Către Carmen Uscatu, fondator Dăruieste Viața - aveți mai mult know-how în ceea ce privește drepturile pacientului. Ce e de făcut într-o asemenea situație? Ce poate face pacientul?

Între timp, Carmen Uscatu a răspuns la întrebarea adresată și în postarea de pe Facebook și l-a sfătuit, cu această ocazie (ca pe toți pacienții în astfel de situații) să ceară document în scris în care să i se explice de ce a fost amânată intervenția chirurgicală.

3. Către cadrele medicale de la Fundeni și conducerea unității - putem să suspectăm faptul că acestă operație a fost amânată pentru că de fapt se așteaptă mită în diverse locuri din partea pacientului și familiei sale (poate inclusiv pentru pungile de sânge/ trombocite) și către diferite cadre medicale de acolo?

4. Către Domnul Profesor Doctor Irinel Popescu - șeful secției de Transplant Hepatic (știută ca fiind o feudă) - cunoașteți cazul? Este în îngrijirea dumneavoastră, cunoașteți motivul pentru care operația cu pricina a fost amânată a treia oară? (lipsă de sânge, management de proastă calitate a relației cu unitatea de transfuzii, incompetență, lipsă de resurse)? Dacă această operație vă depășește din punct de vedere al pregătirii sau al dotărilor, de ce nu-l sfătuiți pe pacient să înceapă demersurile pentru a fi operat la un spital din afara României?

5. Către avocații care pot apăra pacienții și drepturile lor: este acest incident încadrabil la vreun tip de abuz/ neglijență?

Dacă se dovedește că e vorba despre o suspiciune de faptă penală, subsemnatul asigură pacientul și familia că va oferi sprijin juridic de specialitate pentru a face plângeri pe numele tuturor persoanelor și instituțiilor care pot fi suspectate că sunt în culpă penală în acest caz (Institutului Fundeni/ responsabilii Unității de Transfuzie de la Fundeni, membrii echipei medicale care are acest pacient în grijă).

UPDATE 17:15. Centrul de Transfuzii București face precizarea explicită că dacă a fost amânată operația, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza crizei de sânge (print-screen pagina de Facebook a Centrului de Transfuzii Sanguine București).

UPDATE 17:41: Pacientul în cauză alege să mulțumească tuturor celor care i-au spus până astăzi că operația sa a fost amânată din cauza crizei de sânge și face apel la oameni să nu înceapă o campanie mediatică împotriva medicilor de la Fundeni și a Centrului de Transfuzii. Din informațiile pe care le dețin- a primit semnale să stea calm.

UPDATE 20:00. Ministrul Sănătății a decis să trimită Corpul de Control să investigheze acest caz. Mai jos, postarea Ministerului Sănătății.


Cum facem să mișcăm sistemul? Procurorii sunt singurii medici care pot face România bine?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte trist ca nu s a schimbat nimic in ultimii 25 de ani,ca nimeni ne este tras la raspundere din personalul medical pt ce s a intamplat,cel mai trist e ca oamenii nu au drepturi si nu exista legi in aceasta privinta,daca fiecare ar trebui sa raspunda in fata legii pt faptele si deciziile sale ar cam fi trbuit ca cativa medici sa si dea demisia,pt abuzul care l au facut
    • Like 0
  • check icon
    Alex, ce se mai "aude" cu acest caz? Vreun comentariu de la Minister? Ca prevad - exact cum spunea cineva odata - daca romanii vor sa ingroape ceva- trimit o comisie de investigatii...
    • Like 0
  • Este clar ca lumina zilei că se așteptau ceva "donații" de la aparținători! Sistemul reacționează dur în lipsa acestor "donații"! Ar trebui investigat cine a fost operat la ora și în ziua în care era programat domnul în cauza la operație!
    • Like 0
  • Comentarii pline de ura faţã de medici in general. Daca asta s-a vrut sa se obtina cu articolul acuzator, OK. Daca nu, media ar trebui sa se opreasca si sa-si puna intrebari: pana unde ii vom mai terfeli pe medici si pana cand le vom mai alatura cu scarba calificativul de "spagari" langa nume? Nu sunt sigura daca ne dam seama de raul mai mare facut Sanatatii in general de astfel de articole. Poate oamenii de rand nu inteleg, dar jurnalistii ar trebui sa inteleaga efectele extinse ale textelor lor. Hranind ambianta generala de ostilitate faţã de medici, de suspiciune si dispret nu facem decat sa afundam si mai mult sanatatea si sa inasprim medicii ramasi in tara.

    Este unul dintre motivele pentru care mi-am inceput rezidentiatul in alta tara, si la fel si multi dintre colegii mei de promotie. Un efect interesant, cum am trecut granita cum ne-am transformat din spagari corupti fara suflet in medici respectati de societate care isi pot face meseria in conditii decente. Si totusi, am ramas aceiasi oameni, doar mentalitatea si sistemul s-au schimbat. Si inainte de sistem trebuie sa schimbam mentalitatea, si asta nu se va face cu articole care genereaza ura.
    • Like 1
    • @ Corina Calotă
      Bună ziua. Vă recomand să mai citiți o dată textul. Priviți și din această perspectivă: 1. Textul nu genralizează, nu acuză întreaga clasă profesională. 2. Jobul meu de jurnalist nu este să vă apăr pe dumneavoastră- cadrele medicale- sau pe judecători, politicieni, polițiști. Eu scriu pentru că există probleme. 3. Din păcate, ca și în czul unora dintre profesori, cu unele cadre medicale este cam așa: când au interes, se plasează în categoria victimelor. Când au alte interese, se plasează în categoria zeilor șefi de feude. 4. Cunosc cazuri cu medici și rezidenți care sunt în Marea Britanie și Belgia. Au spus că în oricare situație, pacientul este tratat absolut respectuos, lucru care nu li se impunea în România. 5. Criza de sânge este prezentă- din diverse cauze- de mai bine de 27 de ani și e folosită ca scuză, modalitate de a presa, mod de a amâna, instrument de a avea o poziție ascendentă asupra pacientului. 6. Jurnaliștii au dreptul să pună întrebări și să investigheze. 7. Nu s-a dorit să se obțină comentarii pline de ură. 8. Ironic, culmea, pe undeva, meseria de jurnalist se intersectează cu cea de medic. Și jurnalistul (fără a pretinde că a parcurs aceeași școală, că meseria e mai importantă decât cea de a salva viață, pentru că nu despre asta vorbim și aici nu e loc de dubiu) - și jurnalistul, cum spuneam, caută să găsească problema din societate (un fel de diagnostic), să o izoleze și să preseze găsirea unei soluții de rezolvare (a unui tratament). În rest, e ca în orice meserie- așa cum sunt jurnaliști care nu fac cinste meseriei, la fel, sunt medici care nu au ce să caute în această categorie profesională, nu mai au o picătură de umanitate. Vă mulțumesc, insist, vă bucurați de toată aprecierea mea, dar asta nu vă poate scuti total de critici.
      • Like 1
    • @ Alexandru Livadaru
      Aveti dreptate in cazul asta, va inteleg perspectiva si faptul ca aduceti la iveala una dintre multele aberatii ale sistemului medical este un lucru bun si sper sa grabeasca rezolvarea problemei, macar de frica pedepselor legale. Nu asta critic.

      Comentariul meu este scris in contextul modalitatii cu care astfel de subiecte sunt tratate in media in general.
      Textul nu generalizeaza, cititorii da. Mai ales daca le adaugam la celelalte scandaluri din medicina mediatizate in ultimii ani, si de multe ori cu informatii trunchiate interpretate gresit.

      Indraznesc sa spun ca formatorii de opinie au o responsabilitate faţã de societate atunci cand trateaza subiecte sensibile, dar poate e doar parerea mea.

      Din articol nu reiese faptul ca responsabilul ar putea fi la nivelul administratiei spitalului, reiese mai ales ca medicii sunt corupti (comentariile dinaintea mea confirma). Tonul articolului contribuie la opinia generala. Ati gasit o problema, o semnalati, OK. Dar din articol avem impresia ca ati gasit si vinovatii si ati inteles toata complexitatea problemei (de ce pot fi bolnavii amanati in general, care sunt cele mai frecvente cauze, care e organizarea interventiilor la spitalul Fundeni). Stiu, doar puneti intrebari, dar mesajul este clar si este ceea ce inteleg oamenii din intrebarile voastre.

      Pana la urma important e pacientul, pacientul care merge sa se opereze la un spital din tara si se asteapta deja sa fie inselat, tratat in mod inuman si supt de bani din toate partile. Medicii care conditioneaza actul medical trebuie sa plateasca, suntem de acord. Problema e ca sunt consecinte pentru restul medicilor, iar asta afecteaza actul medical (lipsa increderii in medic duce la lipsa compliantei la tratament, deci outcome mai rau). In toate cazurile, pacientul pierde, medicii isi mai incaseaza o lovitura, sistemul romanesc mai pierde niste profesionisti. Dar semnalarea neregulilor ramane necesara.

      • Like 1
    • @ Alexandru Livadaru
      Va contrazic partial : a gasi intr-un sistem oricum bolnav aceste probleme nu este nicio realizare - sistemul medical este prost gandit in ansamblul sau si perverteste absolut toti actorii scenei -> oriunde v-ati duce in orice moment al zilei intr-un spital din Romania exista probleme; am face un mult mai mare progres - si, cel putin pentru mine, ar dovedi din partea unui jurnalist o mult mai mare viziune - daca am vorbi despre unica solutie si anume o noua lege a sanatatii care sa aiba drept piatra de temelie liberalizarea profesiei - nu numai ca medicii ar avea niste venituri mai mari fara niciun impact bugetar, dar insasi profesia s-ar schimba fundamental : dintr-un rob al CNAS (monopol care face contracte cu ce firme de medicamente vrea ea si ii impune medicului medicamentele ei si un contract limitant si politizat cu spitalul) si un rob al societatii in general (care subfinanteaza crunt sistemul, facand economie, printre altele, si la venitul medicului - apeland la umanitatea lui, bineinteles) intr-un veritabil "avocat" al pacientului in fata asiguratorilor; [momentan, statutul de functionar public inseamna ca medicul lucreaza pentru buna functionare a statului - buna functionare a statului inseamna, de exemplu, respectarea contractului cu casa de asigurari [si deci a politicii ei] - inainte de interesul pacientului]; de asemenea, suprimarea salariilor si includerea "manoperei" ca decontare de la asigurator+/-pacient, ar da si societatii noastre masura a ceea ce plateste direct medicului pentru o duodenopancreatectomie cefalica de exemplu, in comparatie cu cat plateste pentru a-si vopsi parul luna de luna la coafor sau cat da pe benzina in fiecare luna - si poate, atunci, intr-un final, vom intelege necesitatea asigurarilor private...
      Nu e nicio agenda, nu e nicio politica, este singurul vaccin pentru acest sistem - asa cum toti trebuie sa fim pentru si nu impotriva vaccinurilor pentru sanatatea noastra, a tuturor, asa cu totii ar trebui sa fim pentru o noua astfel de lege a sanatatii (tot pentru sanatatea tuturor).
      • Like 1
    • @ Corina Calotă
      Stimata d-na, adoptand tactica strutului nu cred ca rezolva o realitate evidenta si anume ca, in sistemul medical exista si medici de o certa valoare morala si profesionala, dar nu castigam nimic negand faptul ca la fel exista medici care si-au ales aceasta meserie doar pentru simplu motiv ca pot sa explateze la maximum suferinta umana, si n-au nici un scrupul in a o face. Asadar victimizarea si ascunderea dupa deget a acestui fapt nu ajuta pe nimeni, nici corpul medical si nici pe pacienti. Adevarata schimbare poate sa inceapa doar in momentul cand iti recunosti propriile slabiciuni si greseli, altfel totul este fara rost.
      • Like 0
    • @ Corina Calotă
      check icon
      Tie si tuturor medicilor care ati fost scoliti aici gratis ca sa prestati apoi in strainatate ar trebui sa vi se impute scolarizarea. Exact ca afara.
      Fara ura. Cu factura
      • Like 0
    • @
      In Uniunea Europeana unde se practica libera circulatie a oamenilor si a muncii. Atata timp cat parintii ei au platit taxe la stat are dreptul de a fi scolita si apoi are dreptul sa practice unde vrea ea. Unui francez care se decide sa lucreze in Germania nu ii cere nimeni sa deconteze scolarizarea. Valabil pentru orice tara europeana.
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Comunism cu față manipulatoare. De fapt e export/import de cadre scolite pe banii altora.
      Dar esti prea imberb ca sa pricepi intregul mecanism.
      Generatia asta a voastra a primit totul de-a gata (vad intre apropiati) si intelegeti ca cineva plateste totusi acest "gratuit". Cat despre faza cu parintii care olatesc impozite...mai prost exemplu nu ar fi gasit nimeni.
      De ce-atunci- nu e gratis in Uk sau la Paris? Mi-as trimite si eu copilul (de fapt o sa o fac- desi nu e gratis ) sa faca studiile gratis acolo?
      • Like 0
    • @
      In Europa exista si libera circulatie a serviciilor, de asemenea. Ca sa va dati copilul in orice tara a Uniunii trebuie sa platiti acel serviciu. Fiecare cetatean britanic plateste pentru acest serviciu partial prin taxele pe care le plateste si partial direct din buzunarul sau. Francezii au ales sa finanteze in integralitate din taxe invatamantul lor si de aceea nu li se percepe taxa suplimentara la facultate. Copiii dvs nu pot beneficia de invatamant gratuit in alte tari deoarece dvs finantati, prin taxele dvs, sistemul romanesc si nu altul; drept consecinta, aveti dreptul doar in Romania sa va scoliti copiii gratuit.
      Cat despre migratia fortei de munca calificate, asa este, tarile cu economii avansate beneficiaza din acest pdv. Dar, din perspectiva angajatului : nu va convine sa aveti libertatea de a alege sa munciti in locul unde munca dvs este cel mai corect apreciata social si financiar ?
      • Like 0
    • @ Tibi Nagy
      Sunt de aceeasi parere, cei care conditioneaza actul medical trebuie sa plateasca. Nu vad de ce ati inteles altceva din comentariul meu. Cred ca primii corupti sunt administratorii sistemului sanitar si Casa de Asigurari de Sanatate. Mai cred si ca daca continuam sa blamam toti medicii o sa ramanem fara ei. Si daca ii acuzam din oficiu si facem scandal in presa inainte sa stim tot adevarul, contribuim la exod. E usor de gasit probleme in sistemul medical, trebuie doar sa te uiti cu atentie. Mai greu e sa gasesti adevarata sursa, si nu doar cate un tap ispasitor ici colo.
      • Like 1
    • @
      Nu cred ca sant de vina cei care pleaca scoliti din Romania pt un trai mai bun,cu siguranta ca pleaca de rau si nu de bine,saturati de politicienii astia corupti care nu cunosc limite,din pacate in Romania sa traiesti civilizat si sa ti permiti un concediu a ramas inca un lux pe care nu toti romanii si-l permit
      • Like 0
  • Nu numai procurorii pot face Romania bine, ci si noi toti, daca am fi mai putin individualisti, egoisti si je m'en fiche-isti.
    • Like 0
  • check icon
    romanii din afara sa constituim (financiar) un ONG si acesta, la sesizarea pacientilor, sa actioneze in sustinere, in acele cazuri care contravin normelor europene, cu fonduri pt avocati, in justitia romania si apoi in afara, ? ganditi-va, bani sunt destui !
    • Like 0
    • @
      Mai bine v-ati face un ONG care sa sustina o noua lege a sanatatii, inspirata eventual din modelele statelor in care locuiti; niciodata in istoria omenirii nu a fost schimbat un sistem defect doar prin impunerea legii (care btw, oricum este prost gandita) - cu cat adoptam mai rapid o noua lege a sanatatii care sa scoata medicul din categoria functionarului public si sa ii transforme profesia intr-una liberala, de furnizor de servicii medicale platite "la bucata" de casele de asigurari (de stat sau private), cu atat ne va fi mai repede mai bine; PS : ca un exemplu, va invit sa studiati orice factura a oricarui copilas din Romania trimis la operatie in strainatate si sa vedeti cat ii revine medicului din acea operatie (sigur nu 0 precum in Romania).
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Medicul nu e functionar public. Daca citit legea, e vorba de cabinete individuale, ca atare de practica privata. In spitale, unde ajung numai cazurile grave, medicul este angajat, tot asa cum este angajat si in SUA, de exemplu. Ca se poate apela, in anumite cazuri, la expertiza unor medici externi spitalului, care vor fi platiti pentru asta, este alta discutie.
      • Like 1
    • @
      Stiu legea, tocmai acolo este problema. Cat timp un medic genial care face interventii complexe pe banda rulanta este platit la fel precum o loaza angajata pe pile care nu face nimic, acel medic nu se va mai simti deloc motivat sa stea la spitalul public si se va duce ori in privat ori in strainatate. Astfel, spitalele universitare ale noastre vor fi in curand parasite de medicii performanti pentru privat sau pentru strainatate, rezidentii nu vor mai avea de la cine invata si vor pleca si ei in afara (pentru ca la privat i-ar costa cursurile, in timp ce in spitalele universitare straine nu). De asta spun ca acea "dublare" a salariilor medicilor de care vorbesc foarte multi nu ar rezolva cu nimic sistemul ci ar incuraja lancezeala ("timpul trece, leafa merge"). Solutia este ca medicul sa iasa din grila de salarizare bugetara si sa aiba un contract cu casa de asigurari si sa primeasca bani pentru gestul medical pe care il face : operatie complicata de tumora craniana 10000 lei, operatie de colecist 1000 lei, consultatie la unghie 10 lei. Astfel, am incuraja performanta si productivitatea in loc sa incurajam lancezeala loazelor pe spinarea marilor medici care inca mai fac sa functioneze acest sistem bolnav.
      • Like 1
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Discutia e mult mai lunga , dar incerc sa rezum. 1. CNAS nu a fot niciodata altceva decat o structura mafiota de distribuire a banilor in maini sustinute politic. Pentru ei libertatea pacientului de a-si alege medicul e o gluma proasta. Daca doriti, va arata extrase dintr-un document oficial emis de o structura judeteana a CNAS care spune ca, pentru ca o trimitere era completata cu erori, trebuia refuzat actul medical. 2. Motivarea medicilor tine de managementul sistemului, numai ca acest management nu are ca principala grija functionarea sistemului, ci mulgerea lui. 3. Da, medicii trebuiesc motivati, si exista atat motivarea prin aspectul financiar, dar si cea prin responsabilizare. Ori, sa ma iertati, dar aici Colegiul Medicilor nu face, de cele mai multe ori, decat oficiul de a gasi solutii de musamalizare. Cam cum face si CSM-ul, de alttfel, ca si medicii si magistratii fac parte din specia umana...
      • Like 3
    • @
      1) O noua lege a sanatatii ar aduce si o noua lege a malpraxisului cu dispozitii clare. Problema e ca este foarte greu sa dovedesti vinovatia unui medic intr-o speta atata timp cat nu exista niste protocoale aprobate, universal valabile si universal aplicabile (cum sa ii cer medicului X sa aplice tratamentul Y daca spitalul nu il poate pune la dispozitie - astfel, de fiecare data medicul ori va trimite pacientul in alta parte [pierzand timp in tratarea lui] ori se va descurca cu ce are, crescandu-i astfel sansele de nereusita - si iar revenim la finantarea corecta a sistemului pe care nu doar statul, ci noi toti ca societate nu o facem)
      2) Cat despre management, sa stiti ca in general managerii isi fac treaba foarte bine pentru cati bani primesc. Iarasi, daca am reusi sa iesim din comunism si cu sistemul sanitar si sa permitem, printre altele, si o activitate privata in spital de stat, atunci spitalele noastre ar putea avea venituri proprii si ar putea sa isi achizitioneze aparatura prin credite bancare. Astfel s-ar elibera de dependenta de finantarea statului. Decat sa trimiti medicul acasa dupa 8 ore cate este contractul, nu mai bine ii lasi posibilitatea sa desfasoare dupa-amiaza activitate privata ? Mi-a povestit un medic ca la spitalul lui se chinuie managerul sa le aduca un anumit aparat dar nu poate de atata birocratie si lipsa de fonduri si el mi-a zis ca daca dupa ora 3 ar opera cazuri in regim privat atunci din cateva operatii ar putea obtine fondurile necesare pentru acel aparat - acuma ce se intampla ? spitalul a depasit contractul cu casa, pacientii nu pot plati (desi vor explicit sa plateasca) pentru a se opera in regim privat la stat si ajung sa mearga, de fapt, in privat si in loc sa ia spitalul banii si sa isi ia el singur aparatul, fondurile ajung la privat...
      • Like 1
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Melanjul asta stat-privat nu e sanatos din nici un punct de vedere. Mai toti medicii profita de angajarea la stat pentru a-si face clientela privata, drenand astfel corespunzator banii publici, de multe ori catre capusele de care vorbeam, si care , daca sunt luate la bani marunti, s-ar putea descoperi ca, in loc de o operatie de polipi, deconteaza operatii pe creier...Anatomic, tot pe acolo...
      • Like 0
    • @
      Ba este foarte sanatos si practicat cu mare succes in Franta (am vazut cu ochii mei). Nu vine un operator privat in spital public - am explicat mai sus - ci doar scoatem medicul din robie. Daca nu facem asta, nu va exista niciodata o competitie reala intre privat si stat.
      De exemplu, daca am o sectie de chirurgie oncologica super echipata din toate pdv, si am pacienti care vor explicit sa plateasca pentru a se opera la medicul X de o patologie non-oncologica de ce sa nu o poata face in limita paturilor disponibile etc etc ? Daca el vrea la stat si nu la privat dc sa nu o poata face ? Timp de 8h medicul face chirurgie oncologica cat este contractul de munca cu respectiva unitate iar dupa asta ori pleaca acasa ori presteaza la stat dar in regim privat - aducand la stat astfel bani care altfel s-ar duce la privat
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Ati auzit de conflictul de interese? Ori de loialitatea fata de angajator? Daca un inginer, jurist, economist, etc, au aceasta constrangere, nu vad de ce un medic ar trebui sa nu o aiba! Asta, din punctul de vedere al relatiei angajator/angajat. In planul efectelor concrete al acestui melanj, singurul lucru ce se va intampla este drenarea banilor publici catre buzunare private bine selectate. Se intampla si acum, se va intampla atata timp cat nu se separa apele! N-o sa-i invatam noi pe hotii cu gulere albe cum sa opereze!...Sa actioneze, am vrut sa zic. Apoi, am avut ocazia de a vedea pe viu, in sudul Frantei, cum se desfasoara lucrururile. Nu sunt diferente majore fata de ceea ce se intampla la noi. La fel stai la coada la urgente, tot la fel astepti pana la 2-3 ore sa ti se aduca rezultatul investigatiilor, timp in care esti lasat in plata Domnului intr-o camera in care nu vine nimeni... Si daca tot vorbim de Franta, stiati ca, acolo, laboratoarele de analize nu au decat biologi/biochimisti si nu medici? Poate asta va spune ceva cu privire la filosofia sistemului...Bine ca nu exista si specialitati ingineresti in Medicina, ca aveau pretentia sa le subordoneze si pe alea...
      • Like 0
    • @
      Eu nu vad unde este conflictul de interese in exemplul dat mai sus. Nu vad nici lipsa de loialitate fata de angajator (ca oricum un singur angajator ar avea medicul in cauza).
      Despre banii publici drenati - ar fi vorba strict de banii platiti pe asigurare, lucru care se intampla si acum cat se poate de la lumina zilei - si dvs aveti dreptul la o anumita decontare de la CAS pt ca platiti asigurare. Principiul este ca banii urmeaza pacientul. Cat despre "buzunarele bine selectate" in care ar intra banii - ar fi buzunarul selectat strict de pacient - dvs cand va duceti la medic in regim privat ati selectat buzunarul in care se varsa banii pe care ii platiti pentru acel serviciu.
      Nu stiu ce legatura are cu problematica noastra, dar in Franta se sta cu orele la urgenta pentru ca se abuzeaza de serviciul de urgente pentru ca este 100% gratuit (in loc sa se mearga la medicul de familie unde platesti cativa euro consultatia [ai si acolo vreo 3 sau 4 consultatii anuale gratuite oricum]) - stiu foarte bine, am facut garzi acolo. Iar asteptarea pentru analize este tot din cauza supra-incarcarii laboratoarelor pe care le au (unde exista si medici microbiologi, hematologi - oricum nu am inteles deloc ce ati vrut sa subliniati apropo de legatura dintre angajarea de biologi/biochimisti si mentalitatea sistemului...)
      • Like 0
    • @
      check icon
      eu ma gandeam sa ajutam omul / pacientul aflat in nevoie, atunci cand are nevoie / sufera si poate cu daunele obtinute sa se trateze catre insanatosire ... vad ca dumneavostra va ganditi sa formati comisii, organisme, etc care sa analizeze problema medicilor, a sistemelor, etc etc ... cred ca aceste raspunsuri apar pt ca ori nu reusesc sa ma fac inteles, ori sunt inteles perfect si se doreste abureala ! eu cred ca daca statul va constata ca prostiile din medicina incep sa coste 1/8 din GPD poate va reusi sa faca ceva ca sa reduca cheltuielile :)
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Am spus ca e mult, mult prea mult de discutat. 1. E vorba de bani, domnule, de cum acesti bani intra in anumite buzunare. Atat si nimic mai mult. Adica de ceea ce se intampla in Romania de un sfert de secol. Chestia cu medicii din laboratoare tine de o logica simpla: In timpul celor 6 ani de cursuri, medicii fac un singur curs de Biochimie, pe care-l trateaza cam cum trateaza inginerii mecanici cursul de Automatizari, adica la "si altele". Asta nu impiedica sistemul sa apeleze pentru drenarea banilor la cei mai "disponibili" pe care-i are, nemaitinand cont de competenta. Apoi, daca nu vedeti lipsa de loialitate lucrul in doua firme , pana la urma , concurente, aveti o problema... Cat despre selectia furnizorilor de servicii, lasati-ma sa stiu mai bine, ma bat cu ei de vreo 10 ani si stiu cam pana unde ii duce mintea. O gasca de birocrati specialisti in lucraturi subterane, si nimic mai mult...Nu numai CNAS, ci si casele pentru institutiile politienesti,magistrati, cfr...Despre asta vorbesc, desfiintati structurile astea mancatoare inutile de buget, puneti asigurarea pe un card, asa cum se face in Olanda, de exemplu, si lasati oamenii sa mearga acolo unde vor! Prin lege, CNAS isi ia, pentru functionarea aparatului propriu, 7% din bugetul Sanatatii. Nu-i cam mult?
      • Like 1
    • @
      Biochimie facem 1 an in facultate in anul 1, facem si anul 6 ceva ce se numeste biochimie medicala un semestru si utilizam notiuni de biochimie medicala foarte des. De asemenea, exista, in functie de tara, specialitatea sau specializarea de Biochimie Medicala care are un rezidentiat de 3 ani.
      Imi pare rau ca sunteti capabil doar de "logici simple" ;) Spun asta pentru ca v-am explicat de 3 ori ca regimul privat la stat nu inseamna ca lucrez la mai multe firme ci la una singura si anume spitalul public (nu inseamna laborator synevo la SCJU ci pur si simplu ca pentru depasirea orelor si a atributiilor de pe contractul de munca fac un contract de prestari servicii la cerere) !
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Corect. Doar ca ar trebui cuantificat astfel incat sa nu ramanem doar cu "brain surgeon" si ceilalti sa dispara pe motiv de dezinteres pecuniar. Evident solutii ar fi (dar am dubii ca le-ar aplica cineva atata timp cat sistemul asta ascunde o seama intreaga de magarii si ilegalitati, generatoare de bani si/sau influentă)
      • Like 0
  • Aici am ajuns sa platim asigurarile obligatorii de sanatate deoarece este o legea si sa ne cumparam sanatatea cu alti bani daca avem daca nu putem sa ne iertam cu toate neamurile si sa asteptam sa murim multumiti ca ”am fost asigurati” iar de banii platiti nu am primit nimic. Halal tara, halal sistem, nu stiu de ce-l mai avem.
    • Like 1
    • @ Angela Citea
      Doamna, sunt convins ca nu ati facut o analiza profunda (nici macar superficiala) a conflictului dintre cat platim ca natie pentru sanatate si cat cerem. Pe scurt, un francez produce in economie de 4 ori cat un roman, dar cotizeaza de 8 ori, in termeni absoluti, mai mult pentru sanatatea lui fata de un roman (11.5% vs 5.6% din PIB). Ori imi pare rau, daca dorim un sistem de sanatate ca in vest in care, trebuie sa intelegem ca trebuie sa ne facem ori niste asigurari private la care sa cotizam serios ori sa strangem bani in casa si sa co-platim cand ne-om imbolnavi - asta in loc sa ii ducem in malluri, magazine, chirii si ipoteci.
      • Like 0
    • @ Nicolae Serban Ioanid
      check icon
      Dumneavoastra ati facut si socoteala cat din banii astia sunt sifonati catre Cocosi, Siveci, Regine Marii, Medlifeuri
      si alte asemenea capuse?
      • Like 1
    • @
      Ce am scris eu mai sus ar fi suma maximala : deci, daca toti banii ar fi corect cheltuiti si nu ar exista absolut nicio frauda nicaieri, atunci am plati de 8 ori mai putin decat un francez pe sanatate. Avand in vedere ca exista si coruptie, bineinteles ca acest raport se duce si mai tare in defavoarea romanilor. Spun asta ca sa deschidem ochii apropo de finantarea sistemului si sa nu ne complacem in ideea ca "exista banii, e destul sa nu se fure, procurorii vor rezolva situatia" pentru ca este cat se poate de fals ! Procurorii pot, maxim, sa ne ajute sa ajungem de la un posibil 1/10 la acel 1/8 raport maximal fata de cetateanul vestic apropo de cheltuieli pe sanatate.
      • Like 0
  • în situația dată, pacientul ar trebui operat în străinătate. există suficiente motive pentru a prevedea „eșecul” operației.
    • Like 0
  • Bună ziua ! Soțul meu are 63 ani şi din 20.06.2016 este internat făcând navete între Universitar -20.06 la 18.07, apoi la Balş -18.07 la 25.08, dinou la Universitar 25.08 la 20.09 şi iar la Balş -20.09 la 04.10, iar Universitar unde după multe amânări -din lipsă de sânge, deși a donat toată familia, a fost operat de dr. Ion Daniel, fără un rezultat benefic, cu contribuții masive la toate categuriile de angajați din sănătate, de la doctori la liftiere, mulți, mulți bani 25135 lei mai exact. Având o depresie majoră recure ntă de la Chirurgie 2 Universitar a fost transferat la Obregia fără nici un fel de tratament post operatoriu (spondilodiscită L3/L4). La Obregia acelaşi personal total desensibilizat profesional, doar atent și avar la mită şi şpagă. Ce este de făcut ? Poate în altă viață o să avem răspunsuri. O zi bună ! PS Acum soțul meu este reinternat la Obregia după o cădere nervoasă violentă, cu agresiune, deoarece a fost externat fără a fi stabilizat .
    • Like 0
  • Sistemul e defect, dar din sistem fac parte si oamenii: medici, asistente, pacienti. Poate a fost norocoasa exceptie cand a fost operata mama la san, la Fundeni si totul a decurs cat se poate de bine la noi. Spaga a dat abia dupa operatie, dupa ce a insistat sor-mea la asistenta doctorului sa primeasca vreo 200 euro. Spitalul era modest, dar personalul s-a purtat rezonabil si medicul foarte amabil si empatic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult