Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cazul tânărului lector la Universitatea București, care a apărut în fața studenților îmbrăcat în haine feminine: cât de tolerantă e societatea românească pentru această „modă”?

Colaj foto cu Andrei Nae. Sursă: researchgate.net

Foto: DC News via Andrei Nae/Facebook

O fotografie în care un tânăr lector universitar de la Universitatea București poartă o fustă scurtă, un top, sandale și pălărie a iscat o adevărată furtună pe Internet, după cum scrie și Ziarul Adevărul, care indică faptul că în spațiul online comentariile au fost diverse, de la „e treaba lui cum se îmbracă”, la „nu-mi trimit copiii să vadă așa ceva”. 

Pretindem că suntem o societatea deschisă, care dă dreptul tuturor persoanelor să se manifeste așa cum își doresc din punct de vedere al genului. E ok să fii conservator, la fel cum e ok să fii progresist. Suntem o democrație care încă învață cum să se comporte cu cetățenii săi și diversitatea opiniilor este un element fundamental în tot acest proces.

Însă atunci când lansezi o opinie, în numele libertății de exprimare, e necesar ca aceasta să nu fie completată de ură, stigmatizare și etichete fără vreun argument valid la bază. Din nefericire, nu s-a întâmplat asta în cazul lui Andrei Nae, lectorul universitar al Facultății de Limbi Străine din cadrul Universității București, care a apărut în fața studenților îmbrăcat în haine feminine, adică în fustă, poșetă și pălărie.

Poza aceasta a devenit sursă de postări care au fost create pentru a fi locuri în care ura să fie manifestată fără vreo limită. Mulți internauți au început să jignească persoanele care își declară alte identități sexuale decât cele cu care s-au născut și să răspândească teorii despre cum „LGBT vrea să ne transforme în femei”.

Ce trebuie să reținem despre Andrei Nae, dincolo de acest scandal online, este faptul că are gradul de doctor și predă cursul de masterat „Jocurile video şi identitatea culturală” şi cursul opţional „Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”, pe lângă seminare de practică a limbii engleze şi literatura americană.

Începând cu 2019, Andrei Nae este directorul proiectului de cercetare „Discurs colonial în jocurile video” finanţat de UEFISCDI. Iar în CV-ul său de 20 de pagini se mai precizează că a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games, publicată de Routledge în 2021.

În 2016, Andrei Nae scria un text foarte bun în Dilema Veche, în care preciza: „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină tradiţională. Masculinitatea bărbatului neaoş se defineşte în opoziţie binară cu feminitatea tradiţională. Dacă prima este pozitivă (bărbatul este activ, aduce bani, ocupă sfera publică, are libertate de mişcare, el este cel care cucereşte femeia), a doua este negativă (femeia tradiţională este pasivă, nu produce bani, ocupă doar sfera privată, nu are aceeaşi libertate de mişcare şi agenție în general, ea este cea cucerită de bărbat), iar cele două se definesc prin raportare una la alta.

Având ca obiect al agenţiei sexuale nu o femeie, ci un bărbat, homosexualitatea perturbă constructul identitar masculin şi îl umple pe bărbatul tradiţional de anxietăţi. Simţindu-se atacat la baza identităţii sale, bărbatul neaoş contraatacă prin stigmatizare şi excludere elucubrând, în baza aceluiaşi reductio ad naturam, că homosexualitatea este o boală, că homosexualii sunt anormali, sau prin campanii de excludere precum iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de a schimba Constituţia. Arma bărbatului tradiţional este excluderea, dar ce nu înţelege acesta este că excluderea este o sabie cu două tăişuri. Accentuând norma masculinităţii albe şi ortodoxe, excluderea, după ce va fi terminat cu femeile, homosexualii, minorităţile etnice, religioase etc., va începe să producă efecte în rândul bărbaţilor albi ortodocşi heterosexuali care se vor discrimina între ei în funcţie de apropierea sau depărtarea de normă”.

Reacția Universității București

Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”, a spus Oprea, citat de ziarul Adevărul.

Pe de altă parte, a mai precizat reprezentantul Universității din București, în codul de incluziune și gen nu sunt prevăzute norme vestimentare. „Cu siguranță nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a adăugat Oprea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Pe mine mă uimește că se studiază la facultate despre jocurile video. Pe când și un curs despre arta de a paria sau de a băga la păcănele? Sunt studii care arăta cât de dăunătoare sunt jocurile video pentru copii, mai ales, felul în care sunt concepute să obții satisfacție imediată, să treci mereu la alt nivel afectează iremediabil creierul și ajung bieții copii sa nu se mai bucure de nimic din viața reală, să nu mai știe să aibă răbdare, să își branșeze așteptările etc.
    • Like 0
  • Deci: el e condamnabil pentru ca a imbracat haine femeiesti. Pai atunci cum ramane cu femeile care poarta pantaloni barbatesti, iar unele ( ca aia care apare aproape in fiecare seara la A3) se si tund ca barbatii?
    • Like 0
  • Marina check icon
    Ați citit că e bărbat, nu femeie, da? De ce "bravo ei!" și nu "bravo lui!". Nu e de-ăla gen fluid sau nehotărât, e un bărbat care nu are toate țiglele pe casă.
    De acord, e mai feminin decât Șoșoaca.
    • Like 1
  • Bravo ei! Oricine este liber să se îmbrace cum vrea. S-a îmbrăcat cum a vrut. O ținută decentă, perfectă pentru o zi de vară caniculară. Nu încalcă nicio lege, deci unde e problema? Și, last but not least, arată mai bine și e mai feminină decât șoșoaca!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      RazvanP check icon
      Bravo "ei"? :D
      Exceptând vreo invenție epocală legată de transplantul cromozomilor "ea" tot "el" rămâne, indiferent ce fuste, poșete sau tocuri poartă!
      GENETICA hotărăște cine ce e, nu presa!
      • Like 0
  • Homosexualitatea si lesbianismul sunt doua anomalii ale speciei umane. Nu pot fi reparate , nu pot fi corectate. In istoria omenirii găsim destule cazuri. In timp , religiile i-au infierat , societatile i-au trimis in inchisori. Dupa mine, au drepturi ca toti oamenii. Cine s-a gandit sa faca un curent planetar din promovarea excesiva a semenilor bolnavi ( da, sunt bolnavi), cu organizatii , drepturi suplimentare , etc. a facut un business bun. Omul acesta nu este de condamnat, are contributie serioasa in viata profesionala, DAR.......nu-ti transforma boala in arma! A licitat, a pierdut. In spatiul lui privat , intre cei ca el se poate imbraca oricum doreste. In mediul socio-profesional trebuie sa respecte regulile.
    • Like 0
    • @ Mihaela Colesica
      Dar ce reguli anume nu a respectat?
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Libertatea e libertate, haosul e haos...
    În societatea modernă "libertate" e doar scuza pentru lipsa valorilor reale și atât.
    • Like 6
    • @ RazvanP
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Valorile morale?! Ma faci sa râd…valorile morale nu stau in stilul de imbracaminte.
      • Like 3
    • @ Ana Gia
      RazvanP check icon
      Poți să râzi liniștită, valorile morale stau și în stilul vestimentar. Dacă ieși cu "derriere" - ul la vedere se cheamă exhibitionism și implicit ai o doză mai mare de laxitate morală. Dorel ăsta nu poate pretinde respectul studenților îmbrăcat ca o "prestatoare".
      Iar universitatea care îi permite chestia asta se descalifică by default.
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Nu cred că propagandiștii putiniști au cea mai vagă idee despre ce înseamnă valori morale. Susținerea unui criminal genocidar este ceea ce e descalificant, razvanulep, nu ceea ce se predă la universitățile românești,
      răzvanulep.
      P.S. În caz că o faci pe prostul (tipic, de altfel pentru whataboutiști), homofobia e o manifestare caracteristică (pe lângă xenofobie, antieuropenism etc.) a postacilor putiniști care prestează pentru stăpânii lor, pe site-urile românești.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun.
      • Like 1
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      A venit NEADECVAT pentru profesia pe care o prestează PE BANI DE LA BUGET!
      Pentru o altă "profesie liberală" era îmbrăcat perfect, greșise doar locația!
      • Like 2
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Ce-i Dănuța, te simți lezată, fată? :D
      Ți s-a rupt vreun toc, e o perioadă mai nasoală a lunii? :D
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”, a spus Oprea, citat de ziarul Adevărul.

      Pe de altă parte, a mai precizat reprezentantul Universității din București, în codul de incluziune și gen nu sunt prevăzute norme vestimentare. „Cu siguranță nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a adăugat Oprea.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Hai sictir, putinistule.
      Cel puțin eu pot spune că n-am cunoscut personal niciun reprezentant al unei minorități sexuale. Dar după cum s-a exprimat tovarășul tău haim, că vede tot felul de homosexuali în jurul său, probabil vă știți cel putin din vedere.
      • Like 1
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Purtătorul de cuvânt a ratat o bună ocazie de a fi purtător de tăcere.
      Nu tot ce nu este ilegal este neapărat și moral, iar odată compromisă reputația instituției cu greu se va mai repara. Inevitabil lumea va asocia "UniBuc" cu "profesorii în fuste și pe tocuri", mult succes în activitatea didactică!
      Doi la mână, vorbim despre o universitate DE STAT. Pe banii lor pot să facă ce vor, pe banii noștri trebuie să păstreze măcar un minim nivel de decență, că despre nivelul academic ne lămurim ușor din clasamentele internaționale.
      Trei la mână, se presupune că trebuie să ne pregătim să punem mâna pe arme să apărăm valorile europene. Între timp însă "valorile europene" au dileme existențiale ce fustă să asorteze la ce sandale și cât de mare să fie poșeta! Să fim serioși, la ăsta nu mă aștept să pună mâna pe arme, de teamă să nu-și rupă o unghie, iar alții clar nu vor pune mâna pe arme să-i apere fusta, literally!
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Mno, au și homosexualii mândria lor, ar fi fost chiar culmea să se coboare la a te cunoaște...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Spoken like a true propagandist putinist. Atac la România - check, atac la UE - check, defetism - check. Ce să mai zicem de homofobie, aia e standard pt voi.
      Nu mai dispari odată de pe „Republica”, răzvănelp, că-ți consumi „talentele” degeaba?
      P.S. În schimb, voi putiniștii nu aveți nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă mândria, cârpe kaghebiste.
      • Like 1
  • In societatea occidentala/occidentalizata moderna e permis sa te imbraci cum vrei, dar si celor din jur le e permis sa gandesca despre tine asa cum cred. In particular, oamenii il cred smintit, fiindca asa si e. Ce vedem e parte din anomalia ce domina stiintele umaniste din universitatile importante de acum (laoalata cu discriminarea contra barbatilor albi si asiatici, cu anti-evreismul (si arabii sunt semiti, la fel si etiopienii), la fel si promovarea multor idei ciudate pe care nu le voi insira aici. Afland ca asa "se poarta" in alte parti, hop si domnu' Nae in fusta, ca vrea si el sa fie ca "acolo". Ii lipseste un stegulet cu Palestina si o bentita in culorile curcubeului la palarie.
    Intrebarea e alta: de ce astfel de smititi sunt tocmai la Filologia UniBuc, facultate cu reputatie proasta? Nu vedem asa ceva nici la Informatica, nici la Automatica din Politehnica, nici la Chimie , nici la Matematica, nici la Fizica. Si astea sunt facultati foarte bine vazute in lume, cu absolventi in tot soiul de pozitii importante. Cu siguranta sunt homosexuali si printre absolventii si cadrele didactice de la facultatile mentionate (statistic e de asteptat sa fie), dar selectia de la o specializate competitiva impune ceva autodisciplina si logica, pe romaneste mai trebuie sa si poti ceva, nu doar sa spui vorbe sperand sa atragi atentia.
    • Like 8
  • Nu-mi place. Si nu pt ca e homosexual sau ce o fi, (ce are diploma cu chilotii?) ci pt ca arata urat. Si fusta e prea scurta. Nu-mi doresc sa vad futurand de sub fusta vreun organ, ceva. Nu simt nevoia, ziua in amiaza mare. Cu tot lgbt-ul asta, ajungi sa-ti pui intrebarea - unde sunt baietii aia homosexuali frumosi, musculosi, bine facuti, bine imbracati, mirosinf superb? E o placere sa-i privesti. Acum au aparut panaramele astea, nici calare nici pe jos, nici imbracat nic dezbracat....Si nu mai ne certati pe noi, romanii....nici marele Paris nu e mai breaz....stiti ca acolo fetele incep sa se teama sa mai poarte fuste scurte, bluze stramte din cauza bandelor de arabi si africani care le urmaresc, le hartuiesc si le violeaza....sunt pline ziarele straine, in fiecare zi....Iar cand le pica in mana cate o "fetita" din astea...wow. Prin urmare, pana ne educam noi, nu ar fi mai bine sa ne spuneti cum e pe acolo, in marea capitala europeana cu femeile....Sau nu mai aveti voie sa vorbiti de femei? ci numai de astfel de specimene?....serios acum, as dori sa vad cati dintre tatii de fete pana in 25 de ani, de oriunde din lume ar accepta, in numele diversitatii si al political correctness, ca fetele lor sa fie agresate, si neaparate de progresisti (whereever they are), in timp ce astfel de ipochimene ....ma abtin.....incercam % tolerantei?
    • Like 5
    • @ Eliza Mioc
      De curiozitate, unde traiti de vedeti homosexuali frumosi? La mine homosexuali care arata sunt bine mai mult prin filme, in realitate cei mai multi arata sub domnu' Nae.
      • Like 2
    • @ Eliza Mioc
      RazvanP check icon
      Stimată doamnă aveți o atitudine profund antieuropeană! Cum vă permiteți să criticați valorile diversității Eurabiei? Așa ceva este inacceptabil, imediat apar criticii să vă acuze de putinism!
      • Like 3
    • @ Eliza Mioc
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Sunt destui de aia musculosi si fara creier la fel cum sunt destule fete cu buze umflate si chilotii la vedere dar nimeni nu are treaba lor…la fel ar trebui sa se intample in acest caz.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Hai sictir, propagandistule putinist.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult