Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

CCR a declarat neconstituțională legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric

Franci elvetieni

Foto: Guliver Getty Images

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă în ceea ce privește legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, sesizarea a fost trimisă de Guvern la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Executivul a apreciat că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • http://m.zf.ro/opinii/prin-fortarea-usilor-populismului-cu-legea-darii-in-plata-si-a-conversiei-in-franci-elvetieni-la-cursul-istoric-piperea-si-zamfir-au-trimis-debitorii-din-nou-la-mana-bancilor-16153161

    Articolul din zf foarte bun si corect! Poate oamenii inteleg ca si discutia asta de ordonante e tot populism!!!
    • Like 0
  • Ati citit declaratia d-ului guvernator? este parte la acest proces de indatorare a romanilor,stiind foarte clar cat poate populatia sa sustina, dar le-a dat voie sa faca ce vor si acum ne trimite in civil ... rusinos.analizati profitul unor banci la care nu cred ca stiti e cineva ca are cont, gen Carpatica. Nu mai zic de cele mari unde profiturile sunt uriase facute pe spatele unui popor sarac.
    Nu sunt impotriva sistemului capitalist,insa banca nationala protejeaza doar bancile nu si natiunea.Propun sa se numeasca altfel decat ''Nationala''.
    • Like 0
    • @ Dan Alecu
      In mare toti aveti dreptate, insa nu credeti ca stiind ca suntem un popir in mare parte needucat trebuia sa fie o forma de informare sa nu zic protectie? Nu sunt unul dintre cei cu chf credit, dar cunosc cativa colegi nefericiti.
      In fine, consider ca institutiilentrebuie sa-si ajute cetatenii .
      • Like 0
    • @ Dan Alecu
      gabi check icon
      #1 - cei care au luat credit in lei au platit in total mai multi lei decat cei care au luat credit in franci (diferenta vine din dobanzi)
      #2 - cei care au luat credit in franci au avut sansa lor, inainte de criza francul elvetian se deprecia si dobanzile erau semnificativ mai mici decat cele pe lei. Ghinionul a fost ca a venit criza si nu au mai iesit atat de bine cum parea (dar repet, tot au iesit mai bine decat cei care au luat credite in lei)
      • Like 0
  • check icon
    Decizia este corectă, deoarece decizia de a face împrumut în CHF a fost a celor care l-au luat. Este drept că unii, cu venituri mici, nu prea au avut încotro, așadar o nouă lege ar trebui să se refere NUMAI la aceștia, nu global, la toți, deoarece mulți erau oameni cu venituri (mult) peste medie, așadar aceștia nu pot pretinde ajutorul statului. Pot și trebuie să pretindă cei cu venituri mici care, atunci, nu au avut de ales. Suspicionez și eu că a fost o fentă, o șmecherie a sistemului bancar deși, pe de altă parte, BNR a avertizat în mod repetat și insistent că este un risc, numai că oamenii nu au ascultat, considerând – probabil – că orice instituție a statului minte, inclusiv BNR.
    • Like 2
    • @
      check icon
      da, asta spun și eu, de ce simiți nevoia să-mi dați lecții? Cu corecția privindu-i pe cei atunci amărîți, care nu prea au avut încotro, deoarece nu îndeplineau condițiile să ia credite în lei, dar îndeplineau ca să ia în CHF! Știați asta? Mr. Oh, fiți mai calm, mai știm și noi cum e cu afacerile, cu împrumuturile...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ba sens are, domnule meu, de vreme ce este o problemă nerezolvată, așa spune și CCR, să se analizeze cazurile sociale de care vorbeam. Faptul că trântiți ușa și nu doriți dialog nu este o sluție, aveți apucături de arogant sau, cum spune la Biblie, sătulul nu crede flămândului. Acesta NU este un argument.
      • Like 0
    • @
      check icon
      De vreme ce au spun una, iar dv. alta, propun să închidem discuția aici, devine obositoare și fără sens.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Aceia da, puteau, dar nu au vrut; unii, puțini, au vrut în lei și nu au putut. De asta e vorba, dar văd că nu citiți ce scriu și ce spun alții, vă repetați filmul.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eu consider ca :
      1. Cei care "n-au avut sansa" sunt "cazuri sociale" care si-au luat mai mult decat si-au permis; Am cunostinte care au facut exact rahatul asta- si apoi se plangeau de mama focului ca nu au bani sa plateasca rata; In momentul cand mi-am luat eu credit- pe euro- dupa ce am studiat tot felul de legi/ riscuri/ si am facut niste simulari - radeau ca ei sunt "smecheri" si au gasit "chichita" numai buna de speculat;
      Apoi si-au dat seama ca ei nu pot suporta acest credit; Intrebare:
      De ce sa i-l suporte statul/ ceilalti?
      Pt ca au fost ei "smecheri" / Si acum se simt la fel?
      Piperea si-a gasit o nisa de pe urma careia scoate bani frumosi; gaeste tot felul de aventurieri- cu " cazuri sociale" - face un proces comun ( sau un "copy-paste" de procese pe bani putini- volum mare) si-si scoate cat ar scoate un avocat cinstit din 100 de procese independente- cu 1000 de termene si sute de intampinari ( diferite) gandite si scrise independent;
      Argumentul "satulul nu crede flamandului" este un argument de sorginte mai curand comunista- ca si " fiecare dupa puteri- fiecaruia dupa nevoi"; Nu inteleg de ce- daca unul e idiot si-si face cu mana lui rau- sa-l scoata statul ca e "defavorizat"; Dar cand a semnat nu era defavorizat? Cand s-a mutat din Ragalia de Vale in Centrul Capitalei- nu era defavorizat? Nu si-a pus nici un pic problema de unde da el banii inapoi- daca jobul lui nu-i permite sa-si ia credit/
      iar bancile- niciodata nu sunt institutii de binefacere; Cazurile sociale sa incerce - nu la CCR si la legiuitor- ci la Crucea Rosie si la Biserica ( poate-i da aia vre-un adapost)
      Un contract intre doua parti trebuie sa fie sfant;
      • Like 0
  • Legea este evident discriminatorie, respectiv neconstitutonala. Am cateva cunostinte care si-au construit/cumparat vilute imprumutand in franci si imi pare rau pentru ei ca acum platesc de 2 ori mai mult rata, dar este greseala lor. Orice om cu un minim nivel de cunoastere financiara ar trebui sa stie ca te imprumuti numai in moneda in care castigi. PUNCT.
    • Like 0
  • nici un miting ,nimic?? iohanis si gasca de hoti din bnr jubileaza la ce teapa au tras romanilor frumosi.pana si presedintele ala de banca care a fost in piata se minuneaza ce gaste bune de jumulit a gasit in Romania.
    • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      este un lucru bun ca a fost declarata neconstitutionala.
      • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      Gastele nu le jumuleau daca nu se aruncau singure in bratele alora. Doar ce voiati, daca romanii "dastepti" care si au facut credite in franci sa isi ia casoaie si masini scumpe ce nu pot fi achitate sa fie refuzati de bancheri in spirit "pretenie"? Tipic romanul de la coada vacii, care vrea sa traiasca bine pe banii altora, producand mai putin cu cat castiga mai mult, indatorandu se mai mult cu cat produce mai putin, refuzand logica, sticla de tuica tine loc de logica pentru orice rationament. E oricum o masura vadit discriminatorie, cei imprumutati in euro sau in lei, ca toti oamenii ce poseda minime cunostinte economice, aia nu sunt mai fraieri decat cei ce si au dat singuri cu stangul in dreptul ca "elvetienii are bani multi", deci hai sa ii bagam in buzunar...
      • Like 2
    • @ Dorin Ambrozie
      check icon
      Scrieți prostii, domnul meu... de la A la Z.
      • Like 1
    • @ Semirhage
      check icon
      Legea a fost electorală și un fel de comision dat șmecherilor care, deși cu bani mulți, și-au zis că mai ciupesc alți bani și de la stat.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult