Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CCR: Completurile de 3 de la ÎCCJ sunt neconstituționale. Magistrații au admis sesizarea lui Florin Iordache

Florin Iordache, Valer Dorneanu

(Foto Inquam Photos)

Completurile de trei de la instanța supremă au fost nelegal constituite, au decis miercuri magistrații de la Curtea Constituțională. 

După cinci amânări, CCR a admis miercuri sesizarea lui Florin Iordache, privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție.

Cauzele care nu au decizii definitive ar urma să fie rejudecate de completuri specializate în fapte de corupție. Astfel, decizia în cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive nu ar urma să fie afectată, pentru că este vorba despre o decizie definitivă dată de un complet de 5 judecători și fostul șef al PSD nu mai are căi extraordinare de atac, anunță Digi24.

Dosarele lui Radu Mazăre și Darius Vâlcov ar putea fi rejudecate. Mazăre a a fost condamnat definifiv de un complet de trei judecători de la ÎCCJ. Vâlcov are o condamnare în primă instanță dată de un complet de trei, dar nu și o decizie definitivă.

Decizia CCR a fost luată cu 5 voturi „pentru" și 4 „împotrivă”. Judecătorii care s-au împotrivit declarării ca neconstituționale a completurilor de trei judecători au fost: Livia Stanciu (numită de Klaus Iohannis), Simina Tănăsescu (desemnată de Klaus Iohannis), Daniel Morar (numit de Traian Băsescu) și Mona Pivniceru (desemnată de PNL), potrivit unor surse citate de Radio Europa Liberă.

În favoarea deciziei au votat Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache (toți numiți de PSD), precum și Attlia Varga (desemnat de UDMR).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cine spunea că udmr s-a delimitat de psd? A fost doar o obrăznicie mică de ochii lumii. Marile alianțe durează.
    • Like 0
  • dan check icon
    Si uite asa Dragnea scapa.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult