Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CCR: Completurile de 3 de la ÎCCJ sunt neconstituționale. Magistrații au admis sesizarea lui Florin Iordache

Florin Iordache, Valer Dorneanu

(Foto Inquam Photos)

Completurile de trei de la instanța supremă au fost nelegal constituite, au decis miercuri magistrații de la Curtea Constituțională. 

După cinci amânări, CCR a admis miercuri sesizarea lui Florin Iordache, privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție.

Cauzele care nu au decizii definitive ar urma să fie rejudecate de completuri specializate în fapte de corupție. Astfel, decizia în cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive nu ar urma să fie afectată, pentru că este vorba despre o decizie definitivă dată de un complet de 5 judecători și fostul șef al PSD nu mai are căi extraordinare de atac, anunță Digi24.

Dosarele lui Radu Mazăre și Darius Vâlcov ar putea fi rejudecate. Mazăre a a fost condamnat definifiv de un complet de trei judecători de la ÎCCJ. Vâlcov are o condamnare în primă instanță dată de un complet de trei, dar nu și o decizie definitivă.

Decizia CCR a fost luată cu 5 voturi „pentru" și 4 „împotrivă”. Judecătorii care s-au împotrivit declarării ca neconstituționale a completurilor de trei judecători au fost: Livia Stanciu (numită de Klaus Iohannis), Simina Tănăsescu (desemnată de Klaus Iohannis), Daniel Morar (numit de Traian Băsescu) și Mona Pivniceru (desemnată de PNL), potrivit unor surse citate de Radio Europa Liberă.

În favoarea deciziei au votat Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache (toți numiți de PSD), precum și Attlia Varga (desemnat de UDMR).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cine spunea că udmr s-a delimitat de psd? A fost doar o obrăznicie mică de ochii lumii. Marile alianțe durează.
    • Like 0
  • dan check icon
    Si uite asa Dragnea scapa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult