Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CCR: Moţiunea USR PLUS-AUR își poate continua traseul în Parlament. PSD a anunțat că depune propria moțiune

Florin Cîțu, congres

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului pe tema moţiunii de cenzură, pentru că Parlamentul nu a respectat obligatia de a comunica Guvernului depunerea acesteia, Însă moțiunea USR PLUS-AUR își va continua traseul în Parlament, iar legislativul trebuia să își îndeplinească obligația constituțională de a o dezbate, au decis judecătorii CCR.

„Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție”, se arată într-un comunicat al Curții.

Tot marți, PSD a anunțat că a depus propria moțiune de cenzură, numită „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”

„Astăzi am decis şi depus moţiunea de cenzură a PSD. După decizia CCR luată în unanimitate, 8 la 0, singura soluţie legală e moţiunea PSD. Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Birourile permanente reunite un calendar strâns, respectiv, joi citirea moţiunii PSD şi luni votul, ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să intrăm în decizii şi să ne ascundem după o moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere şi mai ales al CCR, neconstituţională. La fel ca toţi românii am văzut cum şeful statului impreună cu premierul au participat la un Congres cu 5.000 de oameni, încălcând normele sanitare şi toţi românii. Toate instituţiile statului s-au aliniat pentru a proteja această infracţiune şi nu s-au aliat pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei românilor. Congresul PNL a împărţit românii în penelişti şi restul românilor, care sunt obligaţi să respecte toate măsurile legale luate de penelişti”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Întrebat ce va urma, acesta a mai spus că „AUR am înţeles categoric că vor vota, cei de la USR PLUS sunt nişte oameni serioşi şi noi am spus că votăm moţiunea lor, vor vota moţiunea noastră luni”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la gruparea infractionala organizata pesedista nu ma pot astepta decat la surprize. Sunt convins ca vor initia o motiune ce nu va putea fi votata de catre ceilalti, doar ca sa salveze confratii de le pedele - care nu este decat alta marie cu aceeasi palarie.
    Cu cei de la usr aflati inca in perioada pubertatii, fara mari sperante in a rasturna fratia hotilor, viitor de "aur" tara noastra are. Ca ultimii (aurarii) vad ca sunt in crestere, ceea ce reduce si mai mult sperantele.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult