Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce a decis ieri Fed (banca centrală din SUA): mesajele-cheie și efectele economice așteptate în America

J. Powell

Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

Aseară a avut loc conferința de presă a Rezervei Federale din SUA - Fed (banca centrală) care s-a axat pe două direcții:

1. Recentele probleme din sistemul bancar din SUA;

2. Deciziile de politică monetară pentru temperarea inflației.

Jerome Powell, șeful Fed, a deschis ședința anunțând crearea unei facilitați de credit pentru băncile în dificultate care pot împrumuta bani punând colateral (gaj) portofoliile de pe activul bilanțier (obligațiuni de stat).

A trecut apoi la subiectul principal și anume politica monetară, deschizând topicul cu afirmația că inflația din SUA rămâne în continuare foarte ridicată. A punctat creșterea economică modestă din 2022 și reducerea puternică a activității în piața imobiliară. A evocat anticiparea creșterii economice din SUA la 0,4% anul acesta și 1,2% anul viitor.

Șomajul a rămas în continuare mic în februarie, la 3,6%.

Prognoza Fed sugerează o creștere a șomajului până la 4.5% anul acesta, dar Powell „apără” această consecință prin faptul că ar fi un cost mai mare dacă nu ar continua cu majorările de dobândă, inflația afectând toată populația.

Punctul culminant al conferinței a fost când Powell a anunțat creșterea intervalului dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale (p.p.), la 4,75% - 5%.

A enunțat și proiecțiile dobânzii terminale medii de politică monetară pentru anul acesta și anii viitori:

- 5,1% în 2023

- 4,3% în 2024

- 3,1% în 2025

Membrii comitetului de decizie privind politica monetară (FOMC) nu anticipează tăieri de dobândă anul acesta.

Prognoza Fed sugerează încă o creștere anul acesta. Probabil tot de 0,25 p.p..

Decizia a afectat imediat bursa din America, indicele principal S&P 500 pierzând 1,65%.

De asemenea, o altă consecință a fost aprecierea cotațiilor la titlurile de stat americane.

În cadrul sesiunii de întrebări, Powell a tratat și subiectul Silicon Valley Bank:

A reiterat că la SVB a fost eroare de management, pentru că nu au asigurat portofoliul de active împotriva riscului de lichiditate și de dobândă. Am anticipat acest lucru într-un articol pe care l-am scris despre SVB.

În interiorul Fed are loc o anchetă privind situația de la SVB.

Powell a subliniat că reglementările în domeniul bancar vor fi înăsprite.

SVB, în opinia lui Powell a fost o excepție, fiind vorba de o structură bilanțieră defectuoasă. Powell a reiterat că sistemul bancar american este unul solid.

SVBB (noua bancă în care s-a transformat SVB) este finanțată prin garanție de la FDIC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult