Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ce a decis ieri Fed (banca centrală din SUA): mesajele-cheie și efectele economice așteptate în America

J. Powell

Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

Aseară a avut loc conferința de presă a Rezervei Federale din SUA - Fed (banca centrală) care s-a axat pe două direcții:

1. Recentele probleme din sistemul bancar din SUA;

2. Deciziile de politică monetară pentru temperarea inflației.

Jerome Powell, șeful Fed, a deschis ședința anunțând crearea unei facilitați de credit pentru băncile în dificultate care pot împrumuta bani punând colateral (gaj) portofoliile de pe activul bilanțier (obligațiuni de stat).

A trecut apoi la subiectul principal și anume politica monetară, deschizând topicul cu afirmația că inflația din SUA rămâne în continuare foarte ridicată. A punctat creșterea economică modestă din 2022 și reducerea puternică a activității în piața imobiliară. A evocat anticiparea creșterii economice din SUA la 0,4% anul acesta și 1,2% anul viitor.

Șomajul a rămas în continuare mic în februarie, la 3,6%.

Prognoza Fed sugerează o creștere a șomajului până la 4.5% anul acesta, dar Powell „apără” această consecință prin faptul că ar fi un cost mai mare dacă nu ar continua cu majorările de dobândă, inflația afectând toată populația.

Punctul culminant al conferinței a fost când Powell a anunțat creșterea intervalului dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale (p.p.), la 4,75% - 5%.

A enunțat și proiecțiile dobânzii terminale medii de politică monetară pentru anul acesta și anii viitori:

- 5,1% în 2023

- 4,3% în 2024

- 3,1% în 2025

Membrii comitetului de decizie privind politica monetară (FOMC) nu anticipează tăieri de dobândă anul acesta.

Prognoza Fed sugerează încă o creștere anul acesta. Probabil tot de 0,25 p.p..

Decizia a afectat imediat bursa din America, indicele principal S&P 500 pierzând 1,65%.

De asemenea, o altă consecință a fost aprecierea cotațiilor la titlurile de stat americane.

În cadrul sesiunii de întrebări, Powell a tratat și subiectul Silicon Valley Bank:

A reiterat că la SVB a fost eroare de management, pentru că nu au asigurat portofoliul de active împotriva riscului de lichiditate și de dobândă. Am anticipat acest lucru într-un articol pe care l-am scris despre SVB.

În interiorul Fed are loc o anchetă privind situația de la SVB.

Powell a subliniat că reglementările în domeniul bancar vor fi înăsprite.

SVB, în opinia lui Powell a fost o excepție, fiind vorba de o structură bilanțieră defectuoasă. Powell a reiterat că sistemul bancar american este unul solid.

SVBB (noua bancă în care s-a transformat SVB) este finanțată prin garanție de la FDIC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult