Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce a învățat Biserica din eșecul referendumului. „De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie”

Liviu Dragnea - Patriarhul Daniel

Foto: George Călin/Inquam Photos

Eșecul referendumului pentru redefinirea familiei ar trebui să pună Biserica pe gânduri, însă rezultatul acestuia nu indică o distanță a publicului față de biserică a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

„În cazul referendumului nu a fost vorba de distanță față de biserica care a susținut referendumul, pentru că nu putea fi vorba despre asta. Ce i se putea reproșa bisericii? Că nu s-a implicat destul? Asta o pot sopune și eu ca minus: nu s-a implicat destul de mult aș spune. Aveți dreptate, ne-am ales cu o cartografie crudă, realistă, asupra societății românești și am aflat un rezultat care ar trebui să ne pună în mod fertil pe gânduri. De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie și pe informarea familiilor din România, în legătură cu registrul subtil al temei referendumului, care este registrul ideologic”, a declarat Bănescu. 

Acesta a vorbit și despre preoții care au amenințat credincioșii cu afurisirea dacă nu se duc la vot. „Am dezavuat și dezavuez orice tip de discurs inchizitorial, savonarolic și rupt de paradigma în care trăim. Trebuie însă să recunoaștem că astea sunt scamele de pe haina, mantia foarte largă a instituției. Niciodată instituția Patriarhiei Române nu agreează un discurs menit să îi înfioare pe credincioși sau să inducă o teamă sau repulsie. Aceste excese sunt penalizate,pentru că ele aduc deservicii bisericii”, a continuat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. 

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice, a vorbit la rândul său despre lecția care trebuie învățată de biserică după referendum: „Lucrurile sunt clare în cadrul Bisericii, legea este foarte bine precizată, dar învățăm să ne apropiem altfel de oameni. Poruncile lui Dumnezeu nu sunt doar porunci, nu sunt doar restricții și biserica învață să nu mai dea referiri doar la poruncă. Credința care pemine mă formează și mă face cetățean al acestei țări este aceea care-mi dăruiește și identitatea mea de creștin și de român în același timp. Biserica învață și din acest referendum să se apropie cu inima de toți fii ei, de toate familiile și să nu mai creadă că totul este de la sine înțeles”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A ridica, a aduce în discuție noțiunea de familie la români, am să risc să o spun...la balcanici, este ca și cum ai încerca să propovăduiești consumul cărnii de porc la musulmani. Familia (Totalitate a persoanelor unite prin legături de sânge sau prin alianță. 2 Soțul, soția și copiii lor) pentru noi românii, care suntem balcanici, înseamnă pe lângă cele două cununii civilă și religioasă, pe lângă botezul copiilor noștri, pe lângă faptul că botezăm copiii altor cupluri devenind nași de botez și cununăm cupluri tinere devenind nași de cununie (părinți spirituali) și pe lângă alte multe obiceiuri seculare, mai înseamnă și ciorba de fasole, sarmalele, plăcintele poale în brâu, țuica de prune, răciturile, laptele prins și alte multe feluri de mâncare specifice FAMILIEI LA ROMÂNI. Familia ca bază a societății la români nu are nici un fel de problemă în afară de cele de tip al comportamentului celor doi soți (trădări, neînțelegeri, divorțuri, etc.). Familia românească nu are nevoie de nici un tip de referendum pentru că nu poți schimba nimic din ce am accentuat mai sus că ar reprezenta printre altele familia la români.
  • Like 0
 • "În cazul referendumului nu a fost vorba de distanță față de biserica care a susținut referendumul, pentru că nu putea fi vorba despre asta. " - nici macar nu se ia in considerare posibilitatea. Foarte interesant.
  • Like 2
 • A trebuit sa caut, pentru ca e prima data cand intalnesc cuvantul "savonarolic". Inteleg ca vine de la Girolamo Savonarola, un calugar care "...a impus, după alungarea din Florența a lui Pietro de Medici (1494), un regim de dictatură teocratică, în timpul căruia (1494-1497) numeroase opere de artă și cărți laice au fost distruse" (cf. Dictionar enciclopedic, via Dexonline).
  • Like 1
 • Părerea mea este că sub manageriatul PF Daniel, Biserica Ortodoxă Română s-a îndepărat atât de Dumnezeu cât şi de oameni. N-am urmărit emisiunea de la Digi 24, dar din citatele inserate în articol, constat că nici după al 12-lea ceas conducerea BOR nu reuşeşte să iasă din arătură şi să revină pe drum.

  "De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie și pe informarea familiilor din România, în legătură cu registrul subtil al temei referendumului, care este registrul ideologic", spune domnul Bănescu. Iar eu mă întreb: "Unde este Dumnezeu în citatul ăsta?". Politică, politică, politică... asta-i interesează pe ierarhii BOR.
  • Like 2
 • "...o cartografie crudă, realistă, asupra societății românești..." Ati sesizat? Problema este la societate ,nicidecum la biserica. Nici in ceasul al treisprezecelea nu au taria sa recunoasca faptul ca sunt intr-o mare eroate si ca fac numai prostii.
  Despre "dezavuarea" preotilor care au amenintat in timpul campaniei...Haideti sa fim seriosi. Nimeni nu a zis nimic atunci si nici nu ar fi zis daca iesea cum au vrut ei.
  Ipocrizie in forma continuata.
  • Like 8
 • BOR este o organizatie dogmatico-mercantila aflata in conflict cu nevoile societatii si, mai ales, cu Biblia insasi. Cei cativa preoti care urmeaza invataturile lui Isus si le impartasesc oamenilor sunt pe cale de disparitie.
  • Like 8
 • Biserica n-a învățat și nu va învăța nimic din lecția referendumului.
  Biserica nu a învățat nimic din tragedia comunismului și plierea pe acel regim.
  Nu este deloc întâmplătoare afilierea bisericii la PSD.
  Se atrag și se sprijină reciproc.
  Dacă veți încerca să le caracterizați, veți vedea că veți folosi aceleași cuvinte față pentru ambele entități: aroganță și dispreț față de oamenii obișnuiți, etalare vulgară a bogăției, minciună și ipocrizie, etc.
  Sunt convins că și la unii și la alții se găsesc și oameni cinstiți, din păcate mult prea puțini.
  • Like 13


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult