Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce a învățat Biserica din eșecul referendumului. „De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie”

Liviu Dragnea - Patriarhul Daniel

Foto: George Călin/Inquam Photos

Eșecul referendumului pentru redefinirea familiei ar trebui să pună Biserica pe gânduri, însă rezultatul acestuia nu indică o distanță a publicului față de biserică a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

„În cazul referendumului nu a fost vorba de distanță față de biserica care a susținut referendumul, pentru că nu putea fi vorba despre asta. Ce i se putea reproșa bisericii? Că nu s-a implicat destul? Asta o pot sopune și eu ca minus: nu s-a implicat destul de mult aș spune. Aveți dreptate, ne-am ales cu o cartografie crudă, realistă, asupra societății românești și am aflat un rezultat care ar trebui să ne pună în mod fertil pe gânduri. De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie și pe informarea familiilor din România, în legătură cu registrul subtil al temei referendumului, care este registrul ideologic”, a declarat Bănescu. 

Acesta a vorbit și despre preoții care au amenințat credincioșii cu afurisirea dacă nu se duc la vot. „Am dezavuat și dezavuez orice tip de discurs inchizitorial, savonarolic și rupt de paradigma în care trăim. Trebuie însă să recunoaștem că astea sunt scamele de pe haina, mantia foarte largă a instituției. Niciodată instituția Patriarhiei Române nu agreează un discurs menit să îi înfioare pe credincioși sau să inducă o teamă sau repulsie. Aceste excese sunt penalizate,pentru că ele aduc deservicii bisericii”, a continuat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. 

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice, a vorbit la rândul său despre lecția care trebuie învățată de biserică după referendum: „Lucrurile sunt clare în cadrul Bisericii, legea este foarte bine precizată, dar învățăm să ne apropiem altfel de oameni. Poruncile lui Dumnezeu nu sunt doar porunci, nu sunt doar restricții și biserica învață să nu mai dea referiri doar la poruncă. Credința care pemine mă formează și mă face cetățean al acestei țări este aceea care-mi dăruiește și identitatea mea de creștin și de român în același timp. Biserica învață și din acest referendum să se apropie cu inima de toți fii ei, de toate familiile și să nu mai creadă că totul este de la sine înțeles”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A ridica, a aduce în discuție noțiunea de familie la români, am să risc să o spun...la balcanici, este ca și cum ai încerca să propovăduiești consumul cărnii de porc la musulmani. Familia (Totalitate a persoanelor unite prin legături de sânge sau prin alianță. 2 Soțul, soția și copiii lor) pentru noi românii, care suntem balcanici, înseamnă pe lângă cele două cununii civilă și religioasă, pe lângă botezul copiilor noștri, pe lângă faptul că botezăm copiii altor cupluri devenind nași de botez și cununăm cupluri tinere devenind nași de cununie (părinți spirituali) și pe lângă alte multe obiceiuri seculare, mai înseamnă și ciorba de fasole, sarmalele, plăcintele poale în brâu, țuica de prune, răciturile, laptele prins și alte multe feluri de mâncare specifice FAMILIEI LA ROMÂNI. Familia ca bază a societății la români nu are nici un fel de problemă în afară de cele de tip al comportamentului celor doi soți (trădări, neînțelegeri, divorțuri, etc.). Familia românească nu are nevoie de nici un tip de referendum pentru că nu poți schimba nimic din ce am accentuat mai sus că ar reprezenta printre altele familia la români.
  • Like 0
 • "În cazul referendumului nu a fost vorba de distanță față de biserica care a susținut referendumul, pentru că nu putea fi vorba despre asta. " - nici macar nu se ia in considerare posibilitatea. Foarte interesant.
  • Like 2
 • A trebuit sa caut, pentru ca e prima data cand intalnesc cuvantul "savonarolic". Inteleg ca vine de la Girolamo Savonarola, un calugar care "...a impus, după alungarea din Florența a lui Pietro de Medici (1494), un regim de dictatură teocratică, în timpul căruia (1494-1497) numeroase opere de artă și cărți laice au fost distruse" (cf. Dictionar enciclopedic, via Dexonline).
  • Like 1
 • Părerea mea este că sub manageriatul PF Daniel, Biserica Ortodoxă Română s-a îndepărat atât de Dumnezeu cât şi de oameni. N-am urmărit emisiunea de la Digi 24, dar din citatele inserate în articol, constat că nici după al 12-lea ceas conducerea BOR nu reuşeşte să iasă din arătură şi să revină pe drum.

  "De acum, biserica va trebui să se concentreze în actul său pastoral pe familie și pe informarea familiilor din România, în legătură cu registrul subtil al temei referendumului, care este registrul ideologic", spune domnul Bănescu. Iar eu mă întreb: "Unde este Dumnezeu în citatul ăsta?". Politică, politică, politică... asta-i interesează pe ierarhii BOR.
  • Like 2
 • "...o cartografie crudă, realistă, asupra societății românești..." Ati sesizat? Problema este la societate ,nicidecum la biserica. Nici in ceasul al treisprezecelea nu au taria sa recunoasca faptul ca sunt intr-o mare eroate si ca fac numai prostii.
  Despre "dezavuarea" preotilor care au amenintat in timpul campaniei...Haideti sa fim seriosi. Nimeni nu a zis nimic atunci si nici nu ar fi zis daca iesea cum au vrut ei.
  Ipocrizie in forma continuata.
  • Like 8
 • BOR este o organizatie dogmatico-mercantila aflata in conflict cu nevoile societatii si, mai ales, cu Biblia insasi. Cei cativa preoti care urmeaza invataturile lui Isus si le impartasesc oamenilor sunt pe cale de disparitie.
  • Like 8
 • Biserica n-a învățat și nu va învăța nimic din lecția referendumului.
  Biserica nu a învățat nimic din tragedia comunismului și plierea pe acel regim.
  Nu este deloc întâmplătoare afilierea bisericii la PSD.
  Se atrag și se sprijină reciproc.
  Dacă veți încerca să le caracterizați, veți vedea că veți folosi aceleași cuvinte față pentru ambele entități: aroganță și dispreț față de oamenii obișnuiți, etalare vulgară a bogăției, minciună și ipocrizie, etc.
  Sunt convins că și la unii și la alții se găsesc și oameni cinstiți, din păcate mult prea puțini.
  • Like 13


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult