Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ce am învățat de la copilul meu

Mama si fiica

Foto: Guliver/ Getty Images

Mulți părinți povestesc despre copiii lor ca despre propriul CV. “Vorbește 3 limbi străine”, “L-am dus la pian și la vioară”, “Am luat premiul întâi la șah“. Suntem îmbătați de puterea asupra lor și încântați că ne retrăim copilăria și avem șansă să luăm alte decizii. Copilul nostru se va spăla mai des pe dinți, va învăța mai mult, va chiuli mai puțin, va mânca mai mult spanac, va câștiga mai bine, va fi respectat de mai mulți. 

Azi e ziua în care ar trebui să ne reamintim că în relația prăinte-copil există un permanent schimb de informații. Că nu noi îi modelăm pe cei mici, ci îi asistăm și îi sprijinim ca să se dezvolte cât mai frumos, iar ei ne învață în fiecare zi, cu ingenuitatea lor, să fim mai buni.

Iată 3 lucruri importante pe care le-am învățat de la fiica mea și pentru care sunt recunoscătoare.

Ține-ți aproape prietenii. Cu ei trebuie să te păruiești și să te împaci, de la ei înveți și ce e loialitatea, dar și ce e trădarea. Te ajută să te cunoști mai bine pe tine. Pe măsură ce creștem, tindem să renunțăm la întâlnirile cu prietenii, să tăiem de pe listă reuniunile grupului pentru că mereu pare mai important să terminăm un proiect, să vedem un serial din patul nostru comod, să mergem la coafor, la sală sau să stăm, ca de obicei, cu familia. De la fetița mea, care se joacă într-un fel cu mine, altfel cu prietenii și diferit de una singură, mi-am adus aminte că viața e foarte plictisitoare și săracă dacă nu ai mulți prieteni.

Urcă-te în copaci. Aleargă după minge. Târăște-te. Bălăcește-te. Energia trebuie consumată, în primul rând pentru sănătatea noastră fizică: încheieturile ne înțepenesc, burțile se măresc, bolile și durerile se tot adună cu timpul, mai ales dacă stăm numai pe scaun. Al doilea lucru important este că, dacă ne mișcăm, uităm de multe griji, dormim mai bine, râdem mai mult, suntem mai fericiți. Copiii ne obosesc cu cheful lor permanent de a țopăi, a pedala, de a se ascunde și a descoperi. Ar trebui de fapt să ne inspire. Ei au dreptate, nu noi.

Arată-le oamenilor apropiați ce simți. Copiii au îmbrățișări magice. Când cuprind cu mâinile lor mici oameni mari, reușesc să transmită fără niciun cuvânt câtă iubire simt. Când se supără, o spun. Nu așteaptă să se prindă cineva după o remarcă vagă, un apropo nu-știu-cum, o atitudine rece. Nu. Ei spun “M-am supărat pe tine!” sau chiar “Te urăsc!” și apoi te iartă cu la fel de multă sinceritate. Oamenii mari se dezobișnuiesc de asta, din păcate, și își complică viața cu reacții nesincere, cu relații superficiale, dar mai ales cu multă suferință neexprimată. Eu spun tare și ”Te iubesc!” , și “Mi-ai rănit sentimentele!” , iar astfel mă repar zilnic, puțin câte puțin, cu aceste adevăruri.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sint convins ca unii oameni n-ar trebui sa fie parinti ca nu stiu sa fie Asta e
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult