Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce am învățat de la copilul meu

Mama si fiica

Foto: Guliver/ Getty Images

Mulți părinți povestesc despre copiii lor ca despre propriul CV. “Vorbește 3 limbi străine”, “L-am dus la pian și la vioară”, “Am luat premiul întâi la șah“. Suntem îmbătați de puterea asupra lor și încântați că ne retrăim copilăria și avem șansă să luăm alte decizii. Copilul nostru se va spăla mai des pe dinți, va învăța mai mult, va chiuli mai puțin, va mânca mai mult spanac, va câștiga mai bine, va fi respectat de mai mulți. 

Azi e ziua în care ar trebui să ne reamintim că în relația prăinte-copil există un permanent schimb de informații. Că nu noi îi modelăm pe cei mici, ci îi asistăm și îi sprijinim ca să se dezvolte cât mai frumos, iar ei ne învață în fiecare zi, cu ingenuitatea lor, să fim mai buni.

Iată 3 lucruri importante pe care le-am învățat de la fiica mea și pentru care sunt recunoscătoare.

Ține-ți aproape prietenii. Cu ei trebuie să te păruiești și să te împaci, de la ei înveți și ce e loialitatea, dar și ce e trădarea. Te ajută să te cunoști mai bine pe tine. Pe măsură ce creștem, tindem să renunțăm la întâlnirile cu prietenii, să tăiem de pe listă reuniunile grupului pentru că mereu pare mai important să terminăm un proiect, să vedem un serial din patul nostru comod, să mergem la coafor, la sală sau să stăm, ca de obicei, cu familia. De la fetița mea, care se joacă într-un fel cu mine, altfel cu prietenii și diferit de una singură, mi-am adus aminte că viața e foarte plictisitoare și săracă dacă nu ai mulți prieteni.

Urcă-te în copaci. Aleargă după minge. Târăște-te. Bălăcește-te. Energia trebuie consumată, în primul rând pentru sănătatea noastră fizică: încheieturile ne înțepenesc, burțile se măresc, bolile și durerile se tot adună cu timpul, mai ales dacă stăm numai pe scaun. Al doilea lucru important este că, dacă ne mișcăm, uităm de multe griji, dormim mai bine, râdem mai mult, suntem mai fericiți. Copiii ne obosesc cu cheful lor permanent de a țopăi, a pedala, de a se ascunde și a descoperi. Ar trebui de fapt să ne inspire. Ei au dreptate, nu noi.

Arată-le oamenilor apropiați ce simți. Copiii au îmbrățișări magice. Când cuprind cu mâinile lor mici oameni mari, reușesc să transmită fără niciun cuvânt câtă iubire simt. Când se supără, o spun. Nu așteaptă să se prindă cineva după o remarcă vagă, un apropo nu-știu-cum, o atitudine rece. Nu. Ei spun “M-am supărat pe tine!” sau chiar “Te urăsc!” și apoi te iartă cu la fel de multă sinceritate. Oamenii mari se dezobișnuiesc de asta, din păcate, și își complică viața cu reacții nesincere, cu relații superficiale, dar mai ales cu multă suferință neexprimată. Eu spun tare și ”Te iubesc!” , și “Mi-ai rănit sentimentele!” , iar astfel mă repar zilnic, puțin câte puțin, cu aceste adevăruri.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sint convins ca unii oameni n-ar trebui sa fie parinti ca nu stiu sa fie Asta e
    • Like 1


Îți recomandăm

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult