Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce am învățat de la copilul meu

Mama si fiica

Foto: Guliver/ Getty Images

Mulți părinți povestesc despre copiii lor ca despre propriul CV. “Vorbește 3 limbi străine”, “L-am dus la pian și la vioară”, “Am luat premiul întâi la șah“. Suntem îmbătați de puterea asupra lor și încântați că ne retrăim copilăria și avem șansă să luăm alte decizii. Copilul nostru se va spăla mai des pe dinți, va învăța mai mult, va chiuli mai puțin, va mânca mai mult spanac, va câștiga mai bine, va fi respectat de mai mulți. 

Azi e ziua în care ar trebui să ne reamintim că în relația prăinte-copil există un permanent schimb de informații. Că nu noi îi modelăm pe cei mici, ci îi asistăm și îi sprijinim ca să se dezvolte cât mai frumos, iar ei ne învață în fiecare zi, cu ingenuitatea lor, să fim mai buni.

Iată 3 lucruri importante pe care le-am învățat de la fiica mea și pentru care sunt recunoscătoare.

Ține-ți aproape prietenii. Cu ei trebuie să te păruiești și să te împaci, de la ei înveți și ce e loialitatea, dar și ce e trădarea. Te ajută să te cunoști mai bine pe tine. Pe măsură ce creștem, tindem să renunțăm la întâlnirile cu prietenii, să tăiem de pe listă reuniunile grupului pentru că mereu pare mai important să terminăm un proiect, să vedem un serial din patul nostru comod, să mergem la coafor, la sală sau să stăm, ca de obicei, cu familia. De la fetița mea, care se joacă într-un fel cu mine, altfel cu prietenii și diferit de una singură, mi-am adus aminte că viața e foarte plictisitoare și săracă dacă nu ai mulți prieteni.

Urcă-te în copaci. Aleargă după minge. Târăște-te. Bălăcește-te. Energia trebuie consumată, în primul rând pentru sănătatea noastră fizică: încheieturile ne înțepenesc, burțile se măresc, bolile și durerile se tot adună cu timpul, mai ales dacă stăm numai pe scaun. Al doilea lucru important este că, dacă ne mișcăm, uităm de multe griji, dormim mai bine, râdem mai mult, suntem mai fericiți. Copiii ne obosesc cu cheful lor permanent de a țopăi, a pedala, de a se ascunde și a descoperi. Ar trebui de fapt să ne inspire. Ei au dreptate, nu noi.

Arată-le oamenilor apropiați ce simți. Copiii au îmbrățișări magice. Când cuprind cu mâinile lor mici oameni mari, reușesc să transmită fără niciun cuvânt câtă iubire simt. Când se supără, o spun. Nu așteaptă să se prindă cineva după o remarcă vagă, un apropo nu-știu-cum, o atitudine rece. Nu. Ei spun “M-am supărat pe tine!” sau chiar “Te urăsc!” și apoi te iartă cu la fel de multă sinceritate. Oamenii mari se dezobișnuiesc de asta, din păcate, și își complică viața cu reacții nesincere, cu relații superficiale, dar mai ales cu multă suferință neexprimată. Eu spun tare și ”Te iubesc!” , și “Mi-ai rănit sentimentele!” , iar astfel mă repar zilnic, puțin câte puțin, cu aceste adevăruri.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sint convins ca unii oameni n-ar trebui sa fie parinti ca nu stiu sa fie Asta e
    • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult