Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce au în comun o clinică privată din București, un hotel din Viena și o locuință de lux din Dubai? Un tapet ca o operă de artă creat în România. Povestea House of VLAdiLA în Republica Antreprenorilor

Oana și Dragoș Vladila

Ce au în comun o clinică privată din București, un hotel din Venus, un altul din Viena și o locuință de lux din Emiratele Arabe Unite? Tapetul de pe pereții lor a fost conceput și imprimat în România, la House of VLAdiLa, compania fondată de soții Oana și Dragoș Vladila. Inspirat din diferite curente artistice sau din cultura populară română, tapetul creat de House of VLAdiLa are un stil fascinant și ușor recognoscibil, care a schimbat percepția asupra unui element de decor considerat până în urmă cu câțiva ani demodat.


Totul a început în anul 2018, când Dragoș, care are împreună cu soția sa și o firmă de producție publicitară, l-a întrebat pe unul dintre distribuitori ce materiale noi a mai găsit. În momentul în care acesta i-a răspuns: „tapet”, Oana, care a absolvit Arhitectura, a intuit o nișă de business. „Ea s-a apucat să studieze piața și să vadă trendurile, am început să mergem la târguri de profil din străinătate, să vedem exact ce înseamnă. Și am avut o surpriză când am fost ca vizitatori la Frankfurt, la un târg de profil, și am văzut ce înseamnă piața de tapet la acel nivel. Ne-am dat seama că e treabă de făcut în zona asta, mai ales că în România nu exista nimic în ceea ce privește tapetul de designer”, povestește Dragoș Vladila.

Peste două milioane de euro investiți în design

Dragoș și Oana Vladila și-au dorit să facă de la bun început din design principalul atu al produselor lor. După ce Oana a creat primele modele, House of VLAdiLA a început să-și construiască structura organizațională, cu un departament care să lucreze pe brief-uri creative. „În departamentul de design, am lucrat doar cu profesioniști, absolvenți de Arte sau arhitecți. Marea provocare a fost să acoperim nevoia din piață a clienților noștri cu diversitatea designurilor pe care le avem și, în același timp, să ne creăm și un stil ușor de recunoscut. Am vrut ca în momentul în care îl vezi să știi că este VLAdiLA, am investit peste două milioane de euro în zona de design”, povestește antreprenorul. 


Pe lângă modelele proprii, firma produce și tapet personalizat după dorințele clienților. „Marele diferențiator pe care l-am descoperit pentru piața din România atunci când ne-am apucat a fost tocmai ideea asta de a crea și modele, și mărimi personalizate. Noi, având propriul departament de design, putem să modificăm și putem să facem orice tip de tapet la orice scară. Acesta a fost mereu marele avantaj, că, unu la mână, avem designul propriu și colecțiile proprii și, doi la mână, lucrăm după brief-ul clienților. O să găsiți tapetele noastre, care au ieșit foarte spectaculos, în mall-urile din România”, arată Dragoș. Materia prima pentru tapet este adusă din Europa, iar imprimarea este făcută la București, cu tehnologie HP pentru care VLAdiLA a devenit brand ambasador.

Clienți din 23 de țări și un obiectiv: scalarea la nivel internațional

În timp, afacerea s-a extins la producția de mobilier, inclusiv mobilier masiv, cu tapițerii la fel de surprinzătoare.

„Focusul nostru în momentul de față este pe dezvoltarea gamei de produse, în principal a pieselor de mobilier, și scalarea la nivel internațional. Deja de doi ani participăm activ la târgurile din străinătate, avem participări la Paris, Milano, Londra, Dubai, New York. Anul acesta am câștigat un premiu prestigios, Best Wallcoverings la ICFF New York.

Ușor, ușor, încercăm să spargem granițele României și, chiar dacă suntem din estul Europei, încercăm să facem tot posibilul să ne batem cu casele de renume din vestul Europei”, spune Dragoș.

Până acum, au colaborat cu clienți din 23 de țări. „Am reușit să creștem cu foarte multă seriozitate, cu faptul că reinvestim absolut tot ceea ce câștigăm. Avem un produs ofertant vizual, ceea ce ne-a ajutat să devenim un brand cu un stil recognoscibil într-un timp foarte scurt. Avem o comunitate destul de numeroasă de designeri și arhitecți care propun modelele noastre și care lucrează cu noi, pentru că știu exact ceea ce facem și știu că eliminăm toate elementele surpriză care pot apărea în proiect. Nu ne rezumăm la un anumit în segment de clienți, putem face de la un perete mic, într-o baie, până la hoteluri, centre comerciale, spitale. Avem foarte multe proiecte cu hoteluri, avem un hotel făcut în Viena, unde lucrăm cu un fond de investiții”, arată fondatorul firmei. 

Atunci când lucrează la un hotel, VLAdiLA nu decorează doar pereții camerelor, ci creează și piese de mobilier, continuă acesta, așa cum s-a întâmplat recent cu un hotel din Venus.

Tapet cu modele din Săpânța, în Emiratele Arabe Unite

Potrivit lui, participarea la târgurile internaționale poate aduce clienți neașteptați. „O persoană din casa regală a Emiratelor Arabe Unite ne-a văzut la Paris. Noi, cumva, avem o tradiție ca în fiecare an să scoatem în preajma lunii decembrie, o colecție inspirată din motive românești. Tot timpul toate colecțiile noastre au un filon foarte puternic cultural și din partea asta culturală se naște estetica pe care noi o promovăm. Și avem niște modele trimise către ei, în UAE, cu motive din Săpânța”, spune Dragoș.

„În 30 de minute, un perete de 4 metri pătrați devine spectaculos”

House of VLAdiLA are deja o gamă de peste 30 de colecții și a avut anul trecut o cifră de afaceri de două milioane de euro.

„Filosofia noastră de vânzări este una de 360 de grade, de la design -unde absolut totul e editabil, în funcție de dimensiunile peretelui- la montaj. Avem fie echipe proprii, fie colaboratori cu care lucrăm, care sunt profesioniști și care îți iau chestia asta de pe cap. Am reușit prin tot marketingul pe care l-am făcut și prin toate aparițiile, că la tapet nu există șantier.  Iar oamenii s-au convins și pe propria piele, În prima fază, clienții se temeau că va fi șantier în casă, ei bine, nu se întâmplă deloc asta. Echipele sunt super-profesioniste, aplică tapetul și la final rămân niște resturi minuscule de material pe care le pe care le strâng, iar efectul este wow. În 30 de minute, un perete normal, de 4 metri pătrați, devine spectaculos”, a văzut Dragoș Vladila.

Ce își dorește pentru viitor? „Vrem să diversificăm gama de produse, să ajungem în cât mai multe case și în cât mai multe locuri, atât în România, cât și în afară și să creăm un brand cât mai puternic, cu scopul de a pune într-o zi România pe harta designului internațional de interior”.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult