Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

The Great Barrington Declaration. Cât de fezabilă este această strategie de luptă împotriva COVID 19

pieton - Foto Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia)

Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Gândurile mele despre the Great Barrington Declaration.

- GBT este o poziție publică avansată de trei oameni de știință de la Harvard, Oxford și Stanford și semnată în prezent de peste 200.000 de experți și oameni din public.

- această declarație, de inspirație libertariană, favorizează o nouă strategie împotriva covid care s-ar putea rezuma în câteva linii mari: renunțarea la orice politică de carantinare care în opinia autorilor a produs deja efecte colaterale devastatoare; protejarea celor vulnerabili prin izolarea lor de restul societății; permiterea populației adulte și sănătoase să-și reia activitatea și viața fără constrângeri și limitări. În acest fel autorii cred că imunitatea de turma va fi dobândită natural, fără a fi nevoie de vaccin și virusul va putea fi stăpânit.

- de la bun început trebuie să spun că nu sunt de acord cu această poziție. Mi se pare în cel mai bun caz naivă și în cel mai rău caz iresponsabilă. Izolarea populației vulnerabile va antrena niște costuri economice și necesitatea unei logistici pe care majoritatea țărilor nu o au. Iar practic să izolezi milioane de bătrâni pentru a fi cu adevărat protejați e o iluzie; oamenii nu vor respecta izolarea, mulți vor trebui să intre în contact cu alte persoane din populația generală (nevoi de hrană, de asistență medicală etc...) ceea ce va duce inevitabil la infectare, mai ales când populația tânără va renunța la reguli și distanțare.

- Chiar dacă rata de infectare se va reduce în rândul bătrânilor, ea va rămâne ridicată în populația generală. Spitalele vor fi foarte curând incapabile să primească toți bolnavii, iar cei cu boli cronice în timp normal se vor vedea condamnați.

- efectele virusului nu sunt pe deplin înțelese încă; pot exista sechele chiar la populația tânără.

- imunitatea de turmă poate să nu fie garantată de astfel de practici.

The Great Barrington Declaration are totuși meritul că provoacă o discuție în societate și demontează soluția fanaticilor carantinării, care ar dori să supună populația pe termen nelimitat la restricții și izolare. Studiile au arătat că efectele colaterale ale carantinării sunt reale și pot fi grave, prin creșterea afecțiunilor mentale, a evitării consultațiilor medicale pentru populația în risc de alte afecțiuni, a distrugerii unei părți importante a economiei. Este clar că alte lockdown-uri nu mai pot fi o soluție.

Dar în ciuda acestor observații corecte și a calității de a începe o dezbatere, dezavantajele și impedimentele practice sunt prea mari pentru ca o asemenea strategie să fie aplicată în termenii enunțați de autori.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Absolut de acord.
  Și încă:
  -S-a gândit cineva la costuri? Cât ar costa să " protejezi " bătrânii? Nu mai bine ore dedicate pentru cumpărături și subvenționarea de către stat a unor măști performante?

  -Cei care se agită acum că li se restrâng libertățile n-ar avea probabil nimic împotrivă să li se restrângă altora. Deci ajungem vrem nu vrem la discriminare. Bătrânii sunt cetățeni cu drepturi depline și mai mult, au cotizat pentru toate cele.

  -Și ce ar fi cu personalul de îngrijire, nu ar fi din cei care umblă liberi să se imunizeze și întâmplător ar fi și ei infectați? Cum s-ar numi asta?

  -Cât durează imunitatea? La unii e punct și de la capăt.

  Cand scoți pe unii din circuit, presupunând că ar fi posibil, media de vârstă a infectaților scade, că virusul face ce stie, să infecteze, ar fi ATI supra aglomerat cu cei mai tineri ( nu se știe ce anume provoacă o evoluție proastă) unii din ei au și ei boli cronice, gravide, plus bătrânii infectați chiar acolo unde ar fi cică protejați.

  Și nu în ultimul rând, cei trei virusologi sunt din UK și USA, țări ale căror politici în pandemie sunt cel puțin controversate. Nu cumva sunt trompetele lui Johnson și Trump? Că tot e Fauci în dizgrație, hai să facem noi mumos la Trump, poate ne azvârle un os... The Apprentice cu Trump președinte. E bine să iei și factorii sociali, umani și economici în considerare și POSIBILITATEA efectivă de a pune un asemenea plan în aplicare. Teoria ca teoria, practica...nu văd deloc pe americani să investească pentru protecția unor cetățeni, n-au făcut-o până acum, acum de ce-ar scoate banul? Nemții au catalogat deja această posibilitate ca nebunească și neetică.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Îărtă-i Doamne că nu știu ce fac.Deci după idea asta cu iz nazist în România vom avea lagăre unde îi vom interna pe bătrâni?E mândru Hitler de urmașii lui .Străinu -Cercel (cel cu cohortarea vârstnicilor )e unul dintre ei și mai vrea și senator.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Mr.Oh check icon
   Atunci sa stam toti in locuinta urmatorii 50 de ani Pana o sa fie fiecare persoana vaccinata. Producatorii de vaccinuri au spus deja ca vaccinarea va dura ani de zile. Poliemelita a fost combatuta in decenii.

   Hai sa lasam ipocrizia la o parte si sa nu visam ca exista un vaccin minune. Si daca exista primi vaccinati vor cei din statele bogate.

   • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult