Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medic: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Am ajuns acolo, credeați că n-am ajuns?

Terapie intensiva Timișoara

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Scenariul în care medicii vor trebui să aleagă pe cine salvează s-a transformat deja în realitate în România, unde secțiile de terapie Intensivă sunt pline de bolnavi cu coronavirus aflați în stare critică. Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU de la Spitalul Județean Ploiești, a mărturisit că are de luat decizii sfâșietoare.

- Ați fost nevoită până acum să luați o decizie din acelea urâte? a fost întrebată, luni seara, la Digi24, Violeta Tănase,

- Da!

- Adică cineva trăiește, cineva nu trăiește?

- Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.

- Adică pe cel care are cele mai multe șanse.

- Da!

- De câtă vreme luați decizii de-astea?

- De două-trei săptămâni suntem în această situație critică.

- Între un tânăr și o persoană în vârstă veți alege tânărul pentru un pat de terapie intensivă?

- Mă întrebați pe mine ca persoană? Da. Nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da.

Violeta Tănase a spus că situația la Ploiești este extraordinar de grea. 

„. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi - și nu sunt puțini - au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal. Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna. La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm”, a declarat medicul, care spune că garda la ATI pentru pacienții Covid este făcută de medici rezidenți.

Șefa UPU a subliniat că populația nu respectă indicațiile autorităților.

„Așa suntem la Prahova, din păcate, pentru că populația nu respectă indicațiile noastre și ale autorităților, este un județ foarte populat, cu zonă turistică, probabil astea sunt explicațiile, nu știu. Cert este că la Prahova nu stăm bine deloc”, a adăugat Violeta Tănase.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici medicii nici guvernul nu sunt de vină. Medicii fac ce pot pentru cei ajunși în spitale, guvernul face ce poate cu poporul pe care îl are la îndemână. Și poporul? O bună parte pare că nu știe ce să mai facă să-i fie rău. Cu cât medicii repetă ceea ce știm cu toții - masca, distanța, spălatul pe mâini, evitați aglomerațiile, cu atât o parte din noi se îndârjește să facă pe dos. Și nu neapărat din cei cu instrucție precară. Câtă vreme a funcționat Colegiul Caragiale, la intrarea și ieșirea de la ore, în fața intrării era ca la bal, iar masca - lucru de rușine. Sâmbătă 17 oct. pe la ora prânzului restaurantul Nuba de pe Beller era plin ochi, Mesele la circa 1,5 m una de alta, clienții, ceafă în ceafă. Afară soare și frumos, dar o singură masă ocupată și asta pentru că înăuntru nu era nici o masă liberă. Clienții? 25-40 ani, cel puțin aparent educați. Azi, când toată lumea trebuia deja să poarte mască, aproape jumătate din cei de pe stradă nu o aveau nici măcar la încheietura mâinii. Și așa mai departe. Împotrivirea la orice măsuri de protecție a devenit sport național. Iar pe margini chibițează d-na Weber. Spuneți-mi dvs. cine ar putea să facă ceva cu astfel de oameni? Păcat de cei responsabili, care încearcă să se protejeze că mai devin și ei victime colaterale.
    • Like 1
  • Dar de ce s-o ajuns aici când în primăvară, când în vest mureau 1.000 pe zi, sefii la pandemia care este s-or lăudat că ei sunt pregățiți și fac față.
    Iar acum au probleme, nu pot interna ATI mai mult de 800 de cazuri?!
    • Like 0
  • Dar cutremurul din America l-ati simtit ?.cel de 7.5 pe Richter relatat de Realitatea Plus. Are vreo legatura cu Bucurestiul ?.are vreo legatura cu SPECIMENELE MORBIDE de prin strafundurile Carpatine incarnate in oficiali romani melomani sau spargatori de normalitate in numele schimbarii si al aspirarii de fonduri prin santaj ? NU NU cu siguranta este fake news cu siguranta toti romanii sunt INGERI o frumusete de popor de-ti vine sa-i pui pe felie nu alta ! .Am sa repet ceea ce am mai scris : stiti de ce le-ati facut ?.pentru ca voi romanii sa traiti in MINCIUNA condusi de un mameluc si o mameluca in sfanta iubire de apoi. nu ca mi-ar pasa....asta ca sa stiti ca nu sunt toti prosti si dusi cu zaharelul gen "minte-ma frumos".....unii mai cunosc si Adevarul ala real nu cel udat cu aghiazma mediatica zilnica bombastica gen detergenti de spalat creierii. ( spectrul general ) ( cu lehamite si dezgust va urez propaganda placuta )
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Sa vrei sa vezi lumea printr-o lentila obiectiva pentru cea ce este te va ajuta foarte mult în lumea de azi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult