Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce face Liviu Dragnea dacă nu găsește butonul de unde se oprește Internetul

UPDATE 17 februarie. Legea antidefăimării a fost respinsă din lipsă de voturi. Liviu Dragnea: „Vă rog să constatați că legea a picat. Voi reiniția proiectul”.

Articolul inițial:

Poate să facă ce te învață orice IT-ist atunci când îi semnalezi o problemă la calculator: Scoate-l din priză! Așa și dl. Dragnea: dă-i, domne, un restart, poate merge a doua oară. Asta pentru că, în acest moment, legea antidefăimare, oricâte schimbări ar mai suferi, este un dezastru uriaș de PR pentru PSD și pentru Liviu Dragnea. Și, cu fiecare nouă explicație, dl. Dragnea se scufundă și mai adânc în ridicol și în batjocura generală.

Aseară, o postare pe Facebook în care dl. Dragnea explica ce e cu „toleranța între grupurile sociale” adunase vreo 3000 de comentarii, majoritatea „defăimătoare”. Spre dimineață, ajunsese la 4000. Pentru că nu mai prididea cu ștersul urărilor de bine, dl. Dragnea, prin echipa lui de social media, a sacrificat postarea: i-a dat delete și a scris-o din nou, curată, fără comentarii. „Mare prost poți să fii. Te doare realitatea?” s-a grăbit un comentator să salute „noua” postare.

Așadar, atac la baionetă din partea poporului Facebook, care vede în legea dlui Dragnea o încercare de a i se pune pumnul în gură. În ciuda nenumăratelor explicații ale liderului PSD că lucrurile nu stau așa, în ciuda faptului că din lege a fost eliminat paragraful legat de discriminarea pe baza apartenenței politice și a averii („Deci, liber la criticat politicieni și oameni de afaceri!” ne dă voie dl. Dragnea), nimeni nu poate fi convins de buna credință a autorului legii.

Eu îl cred, totuși, pe dl. Dragnea. Pentru că e foarte posibil să avem de-a face cu un caz de prostie, nu cu o ticăloșie. Adică cineva, un consilier, un consultant, un om de bine s-a gândit să-i ridice dlui Dragnea nivelul politic. Să facă din domnia sa mai mult decât un președinte de Teleorman, ale cărui pasagere contacte internaționale erau legate, până mai vară, de defăimarea braziliencelor pe Copacabana. Și atunci partidul s-a uitat pe la Bruxelles, pe la socialiștii europeni, pe la multiculturaliști ca să vadă ce se poartă în sezonul acesta în materie de ideologii trendy. Cuiva din Kiseleff i s-o fi părut că asta cu antidefăimarea sună bine și că, având un astfel de proiect înalt la butonieră, șeful se poate duce la întâlnirile internaționale cu o bază doctrinară solidă. De precizat că, până la această inițiativă, activitatea parlamentară a dlui Dragnea se redusese la mize mici, precum legea care-i învață pe primari cum să pună corect steagul (adoptată) sau legea care reînvia practica agricolă a elevilor și a studenților (respinsă).

Nu cred că cineva, și cu atât mai puțin dl. Dragnea, s-a gândit ce scandal va ieși cu această lege. Ar fi trebuit să fie o lege-maculatură, care mai toacă niște hârtie, mai creează o comisie și niște posturi de bugetari care veghează la o lume mai bună, de luni până vineri, până la orele 17.00. Că este o lege fără obiect o poate dovedi nu doar faptul că există deja o instituție care luptă împotriva discriminării (CNCD), ci și că problema foarte gravă pe care vrea să o rezolve dl. Dragnea cu această lege nu există. Pericolul urii, intoleranței, defăimării care l-a făcut pe președintele PSD să reacționeze cu o lege pentru stoparea fenomenului este fabricat artificial. De fapt, primul studiu asupra discursului instigator la ură din spațiul online românesc a ajuns la o concluzie pe care dl. Dragnea cu siguranță nu o cunoaște: „Rezultatele indică o frecvență relativ mică a acestui fenomen per ansamblu (așa cum este el definit la nivelul Consiliului Europei) – sub 1%, pe eșantionul studiat”. Deci hate speech-ul din pricina căruia dl. Dragnea nu poată să doarmă noaptea este un fenomen cu o incidență de sub 1 la sută în onlineul românesc. Iar cazurile care apar sunt rezolvate de Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Prin urmare, este justificată senzația poporului de net și a celui de Facebook, în special, că legea dlui Dragnea urmărește altceva. Să ne pună pumnul în gură, este strigătul de luptă generalizat pe Facebook. Până una-alta, dl. Dragnea a reușit să-și dea un pumn în propria figură și nu înțelege nici domnia sa cum i s-a întâmplat una ca asta. Dacă nu renunță acum, s-ar putea ca năstrușnica lege a dlui Dragnea să atârne greu pentru pesediști în campania electorală: în fond - fără ca aceasta să fie o defăimare, ci o realitate constatată nemijlocit de PSD - electoratul român poate urma un hoț, dar niciodată un personaj ridicol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SilviuS check icon
    Cred ca un articol din partea unui co-fondator este prea mult pentru acest persona penal.
    Inteleg ca "lupta" trebuie dupa pe toate fronturile, doar ca "a ignora" est eo arma mult mai taioasa pentru astfel de caractere.
    • Like 0
  • Flx Brt Flx Brt check icon
    '...dezastru uriaș de PR pentru PSD'
    In ochii cui?. Votantilor, sint aproape sigur ca le place.
    • Like 0
  • Si uite-asa,precum gigi becali(am scris cu litera mica intentionat),liviu dragnea are parte de publicitate gratuita din plin.
    • Like 0
  • Oare parintii lui...stie?
    • Like 0
  • Oare de la Socrate s-a inspirat si Dragnea cu legea defaimarii? ca prea bine seamana :)) - Celebrul test triplu al lui Socrate. Cu ajutorul acestui filtru se pot elimina multe dintre răutățile și neplăcerile zilnice

    În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care îşi trata prietenii. Într-o zi, o cunoştinţă l-a întâlnit pe marele filosof şi l-a întrebat:
    - Ştii ce-am auzit despre prietenul tău?

    - Stai puţin, a replicat Socrate.

    - Înainte de a-mi spune ceva, aş dori să facem un test. Se numeşte testul Filtrului Triplu.

    - Filtrul Triplu?

    - Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic şi să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru.

    Primul filtru este Adevărul.

    Esti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?

    - Nu, spuse omul. De fapt, doar am auzit despre asta şi…

    - În regulă, a spus Socrate.

    - Deci nu ştii dacă este adevărat sau nu.

    Acum hai să încercăm şi al doilea filtru, filtrul Bunătăţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?

    - Nu, din contră…

    - Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, dar nu eşti sigur că este adevărat.

    Totuşi poţi să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilităţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu, îmi va fi de folos?

    - Nu, nu chiar.

    -Bine, a concluzionat Socrate, daca ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici chiar folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?
    • Like 4
  • Trebuie să admit că m-am cam distrat când am văzut ce conținut bogat în comentarii avea Dragnea pe pagina de Facebook sau Wikipedia. Nu cred că s-a gândit nimeni, nici el, nici consilierii lui, ce scandal poate ieși cu o astfel de lege. Cum să dai amenzi de zeci de mii de lei pentru așa ceva? De parcă n-am avea alte probleme mai importante în România. Probabil din această cauză a dat înapoi. Sau cel puțin așa am înțeles aseară... la emisiunea lui Cosmin Prelipceanu. A fost o mică dezbatere, destul de amuzantă (nu știu dacă e de bine sau nu) de la care la final am înțeles că legea se referă la cu totul altceva, că nu conține niciun fel de sancțiuni. Deci, o lege inutilă, că să arate poporului că „face treabă”. Dragnea se distruge singur, cu pași mici, dar siguri.
    • Like 5
  • Pluto check icon
    Domnul Dragnea ... Vai de capul ,,stangii" româneşti!
    • Like 1
  • Eu cred ca infractorul condamnat la un an de inchisoare (executarea suspendata) are de rezolvat niste posturi bine platite din bani publici pentru niste ”colege„. Daca nu era acesta reactie pe internet sunt convinsa ca acest departament creat sa aplice amenzi, primea procent din amenzile incasate si-apoi sa va tineti dragi romani sa vedeti ce active la aplicat amenzi erau „colegele” cu bonetica si fustita rosie, cu trei trandafiri drept ecuson. Sa vedeti cum reuseau fetitele numite sa faca ele bani pentru partid, sa faca concurenta la nivelul veniturilor incasate celor ce supravegherea pietei finaciare (care l-a avut in frunte la infiintare pe infractorul Rusanu Dan).Un infractor ca Dragnea, ca Nechita de la Iasi,nu pot crea decit legi si departamente de supraveghere. Daca duminica , luni nu se va iesi masiv in strada va asigur ca infractorul Dragnea trece legea prin camera deputatilor. Atita timp cit aproape a lasat-o fara continut aceasta legea are drept scop in opinia mea numai de a crea aceste departamente de facut bani pentru partid in fiecare judet. Legea trebuie respinsa in Camera Deputatilor nu aminata votarea ca intr-o zi de marti, pe la pasti prin saptamina mare o trece prin Camera Deputatilor.
    • Like 6
  • Sunt convins ca aceasta aberatie este impusa de UDMR, iar Dragnea...atata poate, atata face.
    • Like 0
  • Nu fiți naiv, Dragnea este doar păpușa din față. Dacă nu le scrieti parlamentarilor și nu suntem atenți, vor trece legea tacit. Nu uitati că e vorba și de LGBT si de grupări religioase.și alte grupuri minoritare. In USA grupările LGBT au impus Asociaţiei de Psihiatrie Americane (APA) să scoată homosexualitatea de pe DSM-II – lista sa de tulburări psihologice Uitati- vă ce fac penticostalii cu Norvegia. Eu nu comentez nici cazul Bodnariu, nu cunosc dosarul, nici legislația din Norvegia, dar nu-mi sună corect: te-am primit, ți-am dat casă, ți-am dat loc de muncă, alocații extra pentru copii și când îți cer să-mi respecți casa, îi scoli în capul meu pe toți penticostalii tăi. Adică mi se pare normal ca dacă legislația nu place norvegienilor, ei să și-o schimbe, nu eu, din România. Am destui prieteni plecați la muncă prin străinătate și pot să dau exemple concrete că protejarea grupurilor minoritare a trecut deja de o limită acceptabilă pentru majoritari. Adică ei sunt cei discriminați. Și nu dau vina pe grupurile minoritare, ci pe păpușarii din umbră, care fac asta ca să ne învrăjbească. .Dacă nu ne trezim, așa va ajunge și România. Vom fi muți. La câți bani s-au încasat din petrol, credeți că ipoteza ca cineva să o să o tâmpească de cap pe Merkel e imposibilă? Sau ca cineva să dorească să fim muți când vedem cum se comportă o minoritate migrată în Europa, indiferent că, de exemplu, zilele trecute unul migrant a violat un băieățel de zece ani?
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult