Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce înseamnă mobilizarea parțială: La Abatorul lui Putin s-a băgat carne de tun proaspătă

Vladimir Putin, mobilizare

Foto: Profimedia Images

Inevitabil, măcelăria lui Vladimir Putin a rămas fără marfă, după ce armata lui a fost decimată în primele șase luni de război bezmetic în Ucraina. 

Mobilizarea declarată puțin mai devreme este o consecință logică a lipsei de militari, a demoralizării trupelor și a pierderilor materiale și umane suferite în urma contraofensivei ucrainene. Corpul 3 de armată, constituit din batalioane „voluntare” nou formate pe tot cuprinsul țării s-a dovedit o oaste de strânsură, insuficientă și incapabilă să lupte eficient în Ucraina. Trupele de mercenari Wagner sunt „împrospătate” cu voluntari culeși de prin închisori, ceea ce arată că rușii ajunseseră într-o fundătură.

Este vorba de o mobilizare parțială, adică de recrutarea rezerviștilor și a personalului asociat Armatei, ceea ce-i lasă lui Vladimir Putin cartea mobilizării generale, adică a aducerii întregului popor la arme. Dacă Zelenski a putut decreta mobilizarea generală încă de la începutul invaziei, motivând că ucrainenii duc un război de apărare a țării, Vladimir Putin nu a avut argumente pentru o astfel de măsură radicală. O mobilizare generală ar fi dat un semnal clar publicului rus că „operațiunea militară specială” merge prost devreme ce e nevoie de ajutorul tuturor bărbaților apți militar din țară.

Pentru a le da rușilor o justificare a mobilizării, Putin a organizat un spectacol pentru reduși mintal. Șefii pro-ruși instalați în teritoriile cucerite în Ucraina vor organiza referendumuri de alipire la patria-mamă; odată ce acestea devin teritorii rusești, ucrainenii carevasăzică vor ataca Rusia; prin urmare, și rușii își vor apăra țara; iată de ce sunt nevoit să declar mobilizarea, patria-mamă e atacată, le spune Putin rușilor, iar unii, spălați pe creier seară de seară de Soloviov și Simonian, îl vor și crede. Referendumurile se vor face în cel mai pur stil sovietic, unde se stabilește mai întâi rezultatul iar mai apoi se organizează și votul democratic. Celor mai tineri le reamintesc că așa s-a instalat și comunismul în România.

Prin referendumuri, Putin dă un răspuns politic la o înfrângere militară. Cum nu poate să le aducă rușilor o victorie pe câmpul de luptă, Putin le oferă iluzia unor noi teritorii cucerite. Dar ce crede publicul de acasă despre războiul lui din Ucraina este doar o parte a problemei. Poate mult mai acută e frustrarea și nemulțumirea crescândă a politicienilor, ofițerilor de securitate, naționaliștilor belicoși constituiți în ceea ce publicația independentă Meduza numește un „partid al războiului”. Capacitățile militare de comandant suprem ale lui Putin sunt grav zdruncinate după cele 6 luni de război. Unii s-ar putea întreba dacă Putin are discernământul să mai conducă această operațiune militară care se dovedește extrem de costisitoare pentru ruși. Putin nu se poate întoarce cu o înfrângere din Ucraina. Știe că nu poate lăsa sânge. Și atunci are nevoie de un soi de victorie, pentru a liniști cumva gruparea care cere război total.

Pentru noi, celor care trăim în lumea liberă sau cel puțin am ales să ne îndreptăm spre ea, discursul lui Vladimir Putin trebuie citit pe dos. Omul acesta e ca negativul unei fotografii, unde oamenii se văd hidos, pentru că tot ce apare alb e de fapt negru.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • , Operațiunea specială "declanșată de Rusia în Ukraina, care va avea ca efect,, alipirea" unor teritorii ukainiene Rusia este un preludiu la un pas mare!
    Rusia urmărește răcirea relațiilor dintre SUA și Germania +Franța. Aceste 2 state, la presiuni amerikhane, au renunțat la importurile de hidrocarburi din Rusia, fără să fi fost timp de pregătire a unor variante de rezervă. Și economiile celor 2 state europene sînt afectate.
    Germania a avut nevoie de îmbunătățirea sistemului de apărare antiaeriană și a decis să cumpere un sistem de rachete AA Iron Dom, de la Israel și nu sisteme de rachete AA Patriot de la SUA!!!
    România a plătit 5 miliarde $, anticipat, pentru 7 sisteme Patriot, din care a primit deocamdată, doar unul...
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      corne check icon
      1. germania si franta fac parte din ue, care a decis, in ansamblul ei, impunerea de sanctiuni statului medieval rus, condus de un dement cu trei seminte in cap. reculul economic a fost o consecinta calculata si asumata, iar rezolvarea problemei este in curs.
      2. rusia urmareste orice, numai bunastarea si educatia propriilor cetateni -nu. drumul pe care a apucat-o acum este identic cu cel ales de "rusia urss-ista" si va sfarsi la fel.
      3. germania nu a cumparat "iron dome" de la evrei (https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome), chiar zilele astea a aparut stirea ca romania va fi probabil prima tara europeana care o va face. apoi, cele doua sisteme antiaeriene nu sunt de acelasi calibru, deci nici concurente (romania are "patriot", doreste si "iron dome"), asadar nu se pune problema ca germania "face in ciuda sua" si cumpara de la israel. mai mult, germania A CUMPARAT deja "patriot" (https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot#:~:text=The%20MIM%2D104%20Patriot%20is,component%20of%20the%20weapon%20system.)
      4. nu stiu daca romania a platit anticipat sistemele "patriot", e lipsit de relevanta (si eu platesc anticipat marfuri comandate online), dar aici nu vorbim despre baxuri de bere, ci despre dispozitive complexe ce necesita timp pentru personalizare, interconectare si care mai depind si de firmele autohtone care au fost incluse in program. exista avantaje? iata: "România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies."

      in concluzie, esti un troll putinist imputit si mincinos, plecat cu un bat in mana in cautare de garduri. hai sictir!
      • Like 1
  • "Margarita Simonian, redactorul-sef al radiodifuzorului de stat RT si un lobbyst vocal pentru razboi, a declarat: "Judecand dupa ceea ce se intampla si ce urmeaza sa se intample, saptamana aceasta marcheaza fie pragul victoriei noastre iminente, fie pragul unui razboi nuclear. Nu vad nicio a treia optiune." - MEDIAFAX.
    Acesti oameni au atins nebunia suprema. De luni de zile asistam la declaratii dementiale in care niste bolnavi mintal, ca nu mai poate fi vorba de obisnuita linguseala din regimurile dictatoriale, niste bolnavi mintal vorbesc cu nonsalanta despre razboaie nucleare, despre faptul ca e o bagatela sa omori copii in nestire, despre nebunia din creierele lor spalate energic si temeinic in ultimii 100 de ani. Se discuta scenarii cum trimit ei bombe la Londra, la New York, cum sterg de pe fata pamantului natii intregi, cum sta toata planeta la degetul lor mic, cum ar trebui sa facem frumos ca daca-i suparam dracu ne ia. Asistam la un adevarat carnaval al ororilor. Sa fii Margarita Simonian, sa fii femeie si sa te uiti la imaginile din Ucraina si sa nu ai nicio tresarire... Nu stiu, cuvintele palesc in fata acestor monstri. Analisti, armata, politie, justitie, parlament, guvern, consilieri etc, toti sunt nebuni de legat, corupti si dornici sa-si serveasca pe mai departe stapanul criminal.
    Natia asta, rusa, e dementa in proportie covarsitoare.
    In timp ce scriu sunt imagini la TV cu nebunia de pe strazile din orasele Rusiei.
    E ceva incredibil si extrem de periculos, dar poate omenirea trebuie sa incheie odata socotelile, pana la urma cat se poate evita momentul ce pare scris in destinul umanitatii, ca un nebun sa apese butonul?
    • Like 7
  • Din nou aceeași greșeală: aici nu e vorba de un om. Problema este că deștepții rusiei (cei mai mulți absolvenți de facultate din Europa) nu au reușit mai nimic în ultimele luni. Tot așa cum v(r)estul (China inclusiv) nu a reușit să le ofere o "soluție" de compromis.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult