Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce le-ar spune primarul Timișoarei tinerilor care zic că Ceaușescu era „un tip valabil”: Le-aș spune, de exemplu, povestea lui Ioan Holender

Dominic Fritz - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut apel la generațiile mai în vârstă să împărtășească tinerilor poveștile personale despre traumele trăite în perioada comunistă din România. Edilul spune că acești martori oculari pot oferi o perspectivă autentică asupra unei epoci caracterizate de neîncredere, teamă și restricții.

Gândiți-vă că aveți în față un tânăr de 16 ani, 17 ani, 18 ani, 20 de ani care este bombardat zilnic cu informație de genul ăsta - că în comunism se trăia mai bine, că România era o țară demnă, nu o călca nimeni în picioare și că, în general, Ceaușescu era un „tip valabil”. Ce i-ați spune unui tânăr dacă l-ați avea în față? a fost întrebat primarul Dominic Fritz, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Fritz a dat exemplu povestea lui Ioan Holender, cel mai longeviv director managerial al Operei de Stat din Viena, care în anii 50 a fost exmatriculat din facultate după ce a participat la proteste împotriva intervenției sovietice în Ungaria.  

„I-aș spune, de exemplu, povestea lui Ioan Holender, care în 1956 a participat la un protest împotriva Rusiei, când Rusia, într-un mod violent, în Ungaria a intrat pentru a opri un protest împotriva comunismului. În Timișoara au protestat câțiva studenți. Ioan Holender a fost înscris ca inginer și a fost dat afară din universitate și nu l-au mai lăsat să reintre la facultate, astfel încât a ajuns să emigreze în Austria. Acolo a devenit directorul Operei Naționale din Austria, cel mai longeviv și este un mare, mare maestru. Este o valoare pe care a pierdut-o România. O poveste personală dramatică atunci, tocmai pentru că în comunism nu era voie să-ți spui părerea, să critici puterea, să-ți alegi propriul tău drum în viață.

Și cred că e nevoie și ca generația în vârstă, mult mai credibil decât pot să o fac eu, din auzite, dar generația în vârstă să spună povești personale despre cum a fost să stai la coadă, să șoptești acasă, să-ți fie teamă să spui ceva negativ despre nu știu cine din oraș, să nu știi cine te trădează la Securitate - această atmosferă de neîncredere care efectiv a subminat toate relațiile sociale și mai ales felul în care au fost oprite visurile tinerilor din comunism, pentru că au fost supuse voinței partidului. Cred că aceste povești trebuie să le spunem mai mult”, a spus Dominic Fritz.

Întrebat de Claudiu Pândaru cum își explică faptul că, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 20-27 noiembrie a.c., aproape 50% dintre români cred că înainte de 1989 era mai bine, primarul s-a declarat uimit în fața acestor cifre.

„Da, pe mine mă șochează aceste cifre și mă și întristează într-un fel. În primul rând, e absolut uluitor cum realitatea cifrelor poate fi ignorată într-un mod atât de clar. Bunăstarea noastră a crescut de 20 de ori în ultimii 30 de ani, PIB-ul ș.a.m.d. Cred că ce arată cu siguranță este că inechitățile în societatea românească din păcate au crescut și asta, pentru o parte din populație, este simțit mai mult și se suprapune atunci și cu o emoție de a fi ignorat, de a nu se simți înțeleși, de avea impresia că politica nu mai este în stare să furnizeze soluții concrete pentru viețile lor”, a spus primarul Timișoarei. El a subliniat că România se confruntă cu probleme de inegalitate și a arătat către guvern, care pare să protejeze mai mult interesele celor cu pensii speciale decât să se preocupe de binele general al populației. „Și din păcate, vedem, suntem o țară a privilegiaților, în care avem și acum un guvern care mai mult apără interesele celor care au pensii speciale, decât să lucreze cu adevărat pentru populație. Și e clar că atunci lumea începe să se gândească poate cu nostalgie la alte vremuri”, a explicat Dominic  Fritz.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Regreta vremurile acelea doua categorii de oameni: 1 - nostalgicii (cei care aveau iluzia ca traiesc bine daca li s-a repartizat o locuinta de la stat si au un serviciu din care nu te da nimeni afara, indiferent ce hahalera esti), si 2 - necunoscatorii (cei tineri carora parintii lor din categoria 1 le-au bagat in cap fel de fel de prostii si pe ei oricum nu-i duce capul sa judece cu propriul creier, ca de-aia avem rezultatele pe care le avem cu pisa). Exact pe asta s-a bazat si Ion Iliescu dupa "lovilutie", atunci cand a spus: "Ceausescu a intinat valorile socialimului si ale comunismului". Iar prostimea l-a votat pe el, FSN-ul, PDSR-ul si PSD-ul, si o face in continuare asa cum o sa vedem si in 2024. Jenant...
    • Like 1
  • „I-aș spune, de exemplu, povestea lui Ioan Holender, care în 1956 a participat la un protest împotriva Rusiei, când Rusia, într-un mod violent, în Ungaria a intrat pentru a opri un protest împotriva comunismului”, spune dl. Dominic Fritz. Fals! În 1956, în Ungaria a avut loc o revoltă populară împotriva stalinismului, nu împotriva comunismului. Ungurii își doreau un socialism democratic, așa cum și-au dorit și cehii în 1968 (în guvernul revoluționar al lui Imre Nagy au fost doar oameni de stânga, printre care și filosoful marxist György Lukács). Armata sovietică a intrat în cele două țări și a suprimat revoltele pentru a salvgarda ”modelul sovietic de socialism”, adică stalinismul. El nu avea nimic în comun cu socialismul în afară de discursul de legitimare, adică minciuna oficială. Dacă ar fi fost cu adevărat socialist, sistemul nu ar fi fost respins de mase (eventual, ar fi fost dezavuat de privilegiații vechiului regim și de niște intelectuali elitiști, indiferenți la suferințele majorității și la alienarea generalizată, proprie societăților capitaliste).
    Veți spune că mă agăț de subtilități terminologice, pentru a face „apologia comunismului” (este marota folosită, uneori sincer, de cei care nu au înțeles niciodată ce s-a petrecut în secolul al XX-lea). Cei care promovează astfel de confuzii, din ignoranță sau din interes, fac un rău foarte mare; noile generații nu vor mai înțelege nimic din experiența secolului trecut și nu vor trage concluziile cele mai rezonabile pentru a nu repeta greșelile generațiilor anterioare. Cei care confundă socialismul cu stalinismul sau cu ceaușismul nu pot înțelege de ce mulți tineri din Occident sunt de stânga sau de ce urmașii lui Ceaușescu, naționaliștii de azi, sunt de dreapta. Și în loc să dea vina pe confuziile din mintea lor, dau vina pe tineret, care e „ignorant” și „dezorientat”, sau pe naționaliștii xenofobi, care sunt „neșcoliți” sau „nebuni”. Un climat dominat de confuzii ți de sloganuri măgulitoare nu poate sta la baza unui proiect de renaștere națională, cum visa Emil Cioran în „Schimbarea la față a României”.
    Iată de ce, cred că datoria moderatorilor era să corecteze formularea domnului Fritz, să nuanțeze afirmația acestuia.
    • Like 0
  • PIB-ul a crescut, într-adevăr, de multe ori față de 1989. Dar asta nu s-a reflectat în buzunarele a milioane de români. Mulți dintre ei, harnici/muncitori, au preferat să emigreze, acolo unde munca lor este plătită la adevărata ei valoare. În acest timp, antreprenorilor mioritici le-a mers foarte bine. Au fost și multe cazuri, după 1989, în care micile afaceri au sucombat. Dar cine a rezistat, nu se poate plânge. Când vorbim de 50% nostalgici, să facem abstracție de minoritatea celor care au beneficiat din plin de căderea comunismului. Să ne gândim la milioanele de români aflați la limita sărăciei sau sub această limită, pentru că mulțimea lor se mărește de la un an la altul. Cunosc antreprenori (nu mulți) care nu își fac vacanțe în Dubai și nu dau sute de mii de euro pe mașini cu care să epateze. În schimb, angajații lor primesc salarii decente (nu salariul minim pe economie și restul, bonus la negru, care nu o să le fie angajaților de niciun folos când vor ieși la pensie).
    În concluzie, nu ar trebui să ne mire că tot mai mulți tineri aud povești pline de nostalgie din epoca ceaușistă, în care șefii veneau la serviciu cu tramvaiul sau cu Dacia 1300, nu cu Porsche, nici cu Mercedes clasa G. În epoca de tristă amintire, fiecare strungar sau muncitor în construcții își permitea să meargă pe litoralul românesc sau la munte fără să facă un împrumut la bancă. Iar bătrânii le povestesc copiilor și nepoților despre lucrurile pe care și le amintesc cu plăcere, nu despre magazinele alimentare goale, cozile sinistre la care stăteau ore întregi în speranța că vor cumpăra alimentele de bază, nici despre frigul și întunericul din anii ’80 sau despre lipsa libertății de exprimare. Când vor înceta cu aceste povești? Când traiul lor actual va cunoaște o îmbunătățire notabilă, reală, iar polarizarea socială și opulența celor îmbogățiți din ‘90 încoace nu îi va mai izbi vizual, în fiecare clipă.
    A nu se înțelege că fac apologia societății egalitariste. Nicidecum. Dar nă văd bine nici discrepanțele majore, care ne apropie de standardul țărilor din America de Sud, în care bogații sunt tot mai bogați și tot mai puțini, în timp ce săracii sunt tot mai săraci și tot mai mulți.
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Evident ca cei cu capacitati intelectuale reduse nu vad situatia lor in mod absolut ci relativ la altii si nu pot sa conceapa ca altii sunt de zeci, de sute de ori mai productivi decat ei.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Crayven check icon
      Curios cum cei "cu capacitati reduse" sunt foarte productivi in afara. Curious, nu?
      • Like 1
    • @ Crayven
      Mihai check icon
      Cei de afara au alt nivel de educatie si alta atitudine. Din pacate la noi nu se invata astfel de lucruri la scoala. Iar daca vorbim de venituri, mai ales in tarile socialiste, statul sustine balanta in favoarea lor.
      • Like 0
  • Este uluitoare capacitatea oamenilor de a uita realitatea trista a vremurilor "societatii socialiste multilateral dezvoltate" .... Daca ar exista posibilitatea sa ii urci pe acesti oameni, care spun ca a fost mai bine in acele vremuri, in masina timpului si sa ii trimit inapoi, doar pentru cateva zile, sa revada ratiile de ulei si zahar (si alea luate cu statul la coada), frigul constant din apartamente si scoli (prin 1984 - 1985 se facea frigul in facultate, eram studenta si stateam in sala de curs cu cojocul pe umeri si manusi....), "adidasii" si "tacamurile de pui" din magazinele de carne (cum putea o tara "demna" sa isi hraneasca cetatenii cu asa ceva? si sa ii scoata de la slujbe pentru mitinguri in care trebuia sa aplauzi si sa scandezi lucruri care erau clar pe langa realitatea de zi cu zi?). Sigur, tara e departe inca de adevarata civilizatie, sunt inca multe lucruri care nu merg, iar coruptia a patruns peste tot, te poti duce cu spaga sa obtii o autorizatie de constructie, sa nu fii amendat ca nu ai autorizatie psi (a se vedea recentul incendiu....), nu numai la doctor sa obtii vreun concediu medical. Dar chestia asta provine tot de la faptul ca vechiul regim nu a creat valori reale, demnitate reala, asa ca oamenii care vor sa castige cu orice pret sunt gata saa sacrifice si deontologia preofesionala pentru asta....
    • Like 6
    • @ andreea dragusin
      Subscriu total si completez cu alte exemple .;
      -Aveam un cumnat ,care era mecanic agricol la foste SMT ,( sectia de mecanizare si tractoare ) .Nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar celebrele noastre tractoare ,erau mai mult in reparatii decat perioada de lucru efectiv , Erau slabe calitativ ,sau poate ca nici reparatiile nu erau bine facute ,Cumnatul meu era tot timpul in hainele pline de unsoare , si mereu la lucru , si in zilele de srabatoare ,
      Mereu cu alcoolul in cap ,,care de fapt i-a si scurtat viata de tanar.
      --Apoi alt aspect ,urat era cel al medicinii si marefer la fostii ginecologi care erau ,,regi-imparatii societatii comuniste ,Aveau bani ,de nu stiau cum sa-i cheltuie ,sa nu devina suspecti ,,la fel si asistentele din ginecologie ...
      ---Un aspect pozitiv ,care ar fi si singur, ar fi Invatamantul ,,era de calitate , Fac referire la subiectele de la Bacalauriat de ex. Cum erau atunci si cum sunt acum ? Simple formalitati ,acum ,,Apoi la cultura generala si orele de practica in atelierele scoala ,,Copii absolventi cand terminau scoala ,aveau o indeamanre o pregatire cat de cat necesara ptr a lucra ceva practic , dar acum doar telefonul smart.
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Pe fond, aveți dreptate, dar contribuiți și dumneavoastră la răspândirea unor confuzii. Scrieți: „a uita realitatea trista a vremurilor societății socialiste multilateral dezvoltate". Ceaușescu și ai lui nu au afirmat niciodată că trăiam în... "societatea socialistă multilateral dezvoltată". Expresia este luată din programul PCR, unde se referă la un ideal, nu la o realitate. De altfel, programul chiar așa s-a intitulat: „Programul Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism”. Așadar, ea urma să fie construită (desigur, dacă românilor le-ar fi stat capul la așa ceva și dacă împrejurările vieții internaționale ar fi permis așa ceva).
      Nu merită să denaturăm adevărul istoric doar de dragul de a fi mai convingători sau mai simpatici, De fapt, nu merită să denaturăm adevărul deloc, indiferent de intențiile noastre.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult