Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce n-ar trebui să-i arate dl. Bode omologului său din Olanda pe care l-a chemat „în inspecție”

granita - Romania - Serbia

Foto: Ana Flašker / Panthermedia / Profimedia

„Bode a transmis o scrisoare către omologul olandez pentru a veni în România să facă verificări!”.

Păi să vină. Doar nu o să constate altceva decât ce se știe demult: din 15 scanere la frontieră, nu a funcționat niciunul vreodată. Le casăm acum, poate verifică și documentele de casare a lor, sunt sigur că sunt bine scrise de cei din vămi. Din contrabanda făcută la umbra acestei șmecherii, am pierdut anual peste 1 miliard de euro. Mai bine de un deceniu.

Va fi altfel dacă ne vor admite necondiționat în Schengen, să administrăm 2000 de kilometri de graniță externă a UE, spre estul grupării? Desigur, nu!

Plus celelalte probleme pe care ne facem că le rezolvăm. La spoitul gardului suntem campioni. La lupta cu leopardul de după gard stăm ca înainte.

Sper totuși ca măcar scrisoarea să nu fi fost copiată de pe Wikipedia. Măcar atât...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mike mike check icon
  Mai stiti cum zburau avioanele incarcate cu tigari de contrabanda pe sub radar in Botosani, iar apoi aterizau pe vreun camp unde contrabandistii se intalneau cu politistii? Fain, nu? Pai daca era vreun avion incarcat cu...ceva radioactiv sau chimic, atunci cum justificam aderarea la Schengen? Caci nu doar despre tigari este vorba, ci despre asigurararea ca nici musca nu poate intra in spatiul Schengen. Este despre securitatea spatiului Schengen, iar asta tine de coruptia generalizata. Asa ca s-o lasam mai moale cu vaicarelile ca nu intram in Schengen. Multumim domnu' Rutte! Este spre binele nostru.
  • Like 0
 • Să nu uităm că spațiul este și pentru copii, iar România are copii cu mult peste orice forum mondial (vezi Andreea Răducan vs Sydney 2000). Ar trebui să primeze peste gloabele strămoșești, spre binele comun.
  • Like 0
 • Or sa ne accepte pana la urma, iar politicienii romani vor bifa si aceasta "realizare" cu care ne vor scoate ochii. Problemele vor ramane.
  Retelele de crima organizata sunt conduse de oamenii puterii. Dupa ce au tocat economia au trecut la urmatorul nivel mult mai satisfacator din punct de vedere al veniturilor.
  De unde credeti ca le ploua cu milioanele de euro? De unde atata prosperitate? Cum doar rudele si prietenii politicienilor fac afacerile cele mai profitabile? Intr-o Romanie ce nu merge nimic, in care toata lumea se chinuie de 32 de ani si foarte putini reusesc sa se mentina pe linia de plutire si sa pastreze afacerea, lor le merge totul din plin. Analfabeti functional, dar mari destepti in afaceri. De la bunica pana la cea mai indepartata matusa, toti sunt straluciti in business-uri. Cu sprijinul larg al politiei si al justitiei.
  Parca prin 2010 a fost marea actiune de curatare a vamilor. Zburau elicopterele mai ceva ca in filme.
  Mai apare cand si cand cate un dosar, mai e condamnat cate un fraier care a cazut in dizgratie, mai e aruncat in inchisoare, asa, 3 ani, cate un stalp al societatii, gen Dragnea, pentru a vedea multimea cum se face dreptate in tarisoara. Apoi, se face liniste. Sa fie liniste, ca alesii lucreaza pentru noi.
  Nu am vazut aici niciun articol despre traficul si consumul de droguri, despre elevele de la Scoala Centrala, spitalizate. Despre retelele care trec prin frontiera ca prin branza. Despre cum toate marile dosare de coruptie au fost inchise sau pur si simplu uitate. Nu se mai stie ce face DNA-ul. Nici nu mai stiu cine-l conduce. Totul a fost trecut sub tacere, prescris, pierdut pe drum.
  De ce avem atatea sali de jocuri de noroc? De ce sunt atat de multe reclame pe aceasta tema? Cui folosesc?
  Daca nu vorbim despre un subiect, atunci el nu exista. Nu-i asa?
  • Like 2
 • adrian check icon
  La spoit gardul , la minciuni , la smecherii , la cersit , la plecat capul suntem campioni , da , asa este ! Campioni si la aparat si rasfatat ,,campioni,, acuzati de dopaj , la fel !
  • Like 0
 • adrian check icon
  La spoit gardul , la minciuni , la smecherii , la cersit , la plecat capul suntem campioni , da , asa este ! Campioni si la aparat si rasfatat ,,campioni,, acuzati de dopaj , la fel !
  • Like 0
 • Foarte bun articolul. Evident nu Bode este problema. Toate problemele îl au ca origine pe dictatorul Ceaușescu cismarul care a distrus poporul român.
  • Like 0
 • Dintre tumorile statului român, malignitatea ia lecții de la Ministerul de Interne. Casa imposturii, a uzurpării bunului simț, a descompunerii morale, ministerul de interne este supradimensionat în lipsă de profesionalism, în lipsă de cultură generală și adâncă promiscuitate, este o fermă de cocomârle infatuate, gata oricând să mușamalizeze un furt, o tâlhărie, o crimă, un accident rutier, o amenințare cu moartea! Cârdășia ministerului de interne cu lumea interlopă, cu rețelele de trafic de copii, de prostituție, de droguri este doar unul din motivele pentru care nu putem scuipa pe parlamentul olandez!
  • Like 5
  • @ Niculae Moromete
   Ati enumerat aproape toate calitatile pe care trebuie sa le aiba un viitor pensionar special provenit din MAI.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult