Foto: Profimedia Images
Astăzi putem să vedem cât rău au făcut României cei care au blocat exploatarea gazelor de către Exxon și Petrom, servindu-ne lecții pe flipchart și șervețel: nu ne vindem țara. Ce puteam face astăzi cu miliardele de metri cubi pe care i-am fi scos anual de acolo?
◾️ Am fi fluierat liniștiți la iarnă și pe partea de cantitate și probabil și pe partea de presiune în rețeaua de distribuție
◾️ Am fi putut exporta gaz la prețurile de astăzi și cum redevența era procentuală ar fi prins bine la bugetul de stat.
◾️ Discutam altfel cu unii colegi din regiune și din Europa dacă România avea de dat gaze la schimb. Și nu sugerez că ar fi trebuit să șantajăm cu o resursă în spirit sovietic (ăștia-s tot băieții cu flipchart). Nu știu dacă ați observat, oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși când ai ceva valoros de oferit. O fi natura umană, habar nu am.
◾️ Sau puteam discuta astăzi despre relocarea unei părți a industriei chimice germane la noi în țară dacă le puteam asigura gazul pe un deceniu. Cum credeți că ar fi fost relațiile României cu Berlinul dacă puteam întinde acum o mână salvatoare?
◾️ Ca să nu mai spun că industria petrochimică din România ar fi avut șansa în aceste zile să urce rapid în lanțul de valoare global.
◾️ Sau puteam deveni un furnizor de fertilizator pentru agricultura europeană, alt produs pentru care te salută lumea pe stradă.
◾️ Fluieram și în tranziția energetică cu un combustibil fosil mai puțin poluant pe care-l puteam utiliza până când instalam suficiente capacități nepoluante.
Marea Neagră nu e sac fără fund. Bineînțeles că nu le puteam face pe toate, dar uite ce platou interesant am fi avut în față în loc să tot stăm cu ochii pe prognozele meteorologice și să ne întrebăm cât de frig o să fie și dacă ne ajunge gazul din depozite.
După ce au dat gol în propria noastră poartă credeți că băieții s-au retras? Nici vorbă. La umbra unor măsuri și intervenții necesare datorită războiului mulți dintre ei visează cu ochii deschiși la marea renaționalizare. Să fie domne’ statul alfa și omega în energie și dacă se poate și în agricultură și industrie. Oamenii nu fac diferența dintre un stat care are o politică industrială și statul care este el însuși politica industrială. Aveți grijă ce vă doriți. Iarna care vine nu e ultima.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- Am fi fluierat liniștiți la iarnă și pe partea de cantitate și probabil și pe partea de presiune în rețeaua de distribuție.
(Cum vine asta, sa fluieri “pe partea de cantitate si pe partea de presiune”? Ce este cu “pe” in loc de “cat priveste”. Apoi “partea de” iarasi nu e specifica romanei. E ca si cum am avea un text tradus cu google translate din chineza in engleza si apoi in romana.
Dintre paradoxurile logice:
“Nu știu dacă ați observat, oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși când ai ceva valoros de oferit. O fi natura umană, habar nu am.” Ironia e atat de subtire, incat da spre cinism, cum spuneam. Deci cand ai ceva de oferit, oamenii devin interesati si oportunisti, dar haideti sa ii numim “prietenosi si deschisi”. Iar apoi sa conchidem si ca oportunismul e natura umana. Bun. In acelasi spirit (de ironie pueril-golaneasca), aflam ca nu meriti sa fii “salutat pe strada” decat daca ai ceva de oferit.
Intrebarea este: ce incredere sa ai in cineva care face afirmatii politico-economice, daca nu dovedeste capacitatea de exprimare in limba materna?
Cronologic, deprinderea asta e anterioara altora, mai sofisticate. Deci daca nici de achizitia punctuatiei si a exprimarii nu putem vorbi, atunci?
Pentru ca...
-stiau ca legea off-shore se va schimba fix cand ei vor incepe sa pompeze gaz pe teava
-patronul acelei afaceri are relatii cu rusii si francezii bine cimentate de pe vremea tatalui sau
-dorea sa puna mana si pe celelalte concesiuni, actualilor propietari expirandu-le contractele in 2024
-ceilalti concesionari ii blocase accesul la credite bancare atat de necesare pentru afacerea in curs
-desi se crede ca s-a retras din politica, de 32 de ani are diversi oameni cheie in alte partide si mai presus in guvern
Apropo, Romania are 90% gaze din productia interna iar lumea nu va suferi ca-n vest unde 1m cub de gaz costa apoximativ 16 lei din cauza ca suntem a doua linie a frontului si se straduiesc sa nu fim tulburati.
Asta cu nu ne vindem tara este o abureala pe care numai prostii o mai cred. Dar, in acelasi timp atunci cand ne-o vindem cei care fac sunt acuzati ca am obtinut redevente mici, ca nu suntem in stare sa negociem, etc. etc.
Care este adevarul pana la urma pentru eu am impresia ca TOATE partidele politice numai manipuleaza in functie de interesul propriu. Nu pare sa fie nimeni in tara aceasta care sa ii pese de ce se intampla aici. Pentru ca in alte tari - mai rasarite la noi - se intampla lucruri bune si interesant si la noi nimic.