Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Astăzi putem să vedem cât rău au făcut României cei care au blocat exploatarea gazelor de către Exxon și Petrom

Platformă offshore

Foto: Profimedia Images

Astăzi putem să vedem cât rău au făcut României cei care au blocat exploatarea gazelor de către Exxon și Petrom, servindu-ne lecții pe flipchart și șervețel: nu ne vindem țara. Ce puteam face astăzi cu miliardele de metri cubi pe care i-am fi scos anual de acolo?

◾️ Am fi fluierat liniștiți la iarnă și pe partea de cantitate și probabil și pe partea de presiune în rețeaua de distribuție

◾️ Am fi putut exporta gaz la prețurile de astăzi și cum redevența era procentuală ar fi prins bine la bugetul de stat.

◾️ Discutam altfel cu unii colegi din regiune și din Europa dacă România avea de dat gaze la schimb. Și nu sugerez că ar fi trebuit să șantajăm cu o resursă în spirit sovietic (ăștia-s tot băieții cu flipchart). Nu știu dacă ați observat, oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși când ai ceva valoros de oferit. O fi natura umană, habar nu am. 

◾️ Sau puteam discuta astăzi despre relocarea unei părți a industriei chimice germane la noi în țară dacă le puteam asigura gazul pe un deceniu. Cum credeți că ar fi fost relațiile României cu Berlinul dacă puteam întinde acum o mână salvatoare?

◾️ Ca să nu mai spun că industria petrochimică din România ar fi avut șansa în aceste zile să urce rapid în lanțul de valoare global.

◾️ Sau puteam deveni un furnizor de fertilizator pentru agricultura europeană, alt produs pentru care te salută lumea pe stradă.

◾️ Fluieram și în tranziția energetică cu un combustibil fosil mai puțin poluant pe care-l puteam utiliza până când instalam suficiente capacități nepoluante.

Marea Neagră nu e sac fără fund. Bineînțeles că nu le puteam face pe toate, dar uite ce platou interesant am fi avut în față în loc să tot stăm cu ochii pe prognozele meteorologice și să ne întrebăm cât de frig o să fie și dacă ne ajunge gazul din depozite.

După ce au dat gol în propria noastră poartă credeți că băieții s-au retras? Nici vorbă. La umbra unor măsuri și intervenții necesare datorită războiului mulți dintre ei visează cu ochii deschiși la marea renaționalizare. Să fie domne’ statul alfa și omega în energie și dacă se poate și în agricultură și industrie. Oamenii nu fac diferența dintre un stat care are o politică industrială și statul care este el însuși politica industrială. Aveți grijă ce vă doriți. Iarna care vine nu e ultima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În afară de problemele cu limba română mai sunt cele de infantilism economic promovat de prea mulți "cunoscatori". Deși "regimul Dragnea" a fost cel mai odios din istoria PSD, totuși în privința legii offshore avea dreptate. Redevențele sunt minuscule în România iar multinaționalele nu au nici un interes sa vândă gazul în România ci unde e prețul mai mare sau în cel mai rău caz în țările de unde provin. Cel mai contestat articol din lege a fost cel care obliga producătorul să vândă o treime din gaz pe piața românească fapt pentru care a amânat exploatarea. De altfel acest tip de comportament se vede și la OMV care încă extrage petrol din România sau din perimetrele deținute de statul român îl rafineaza la Viena și de acolo se importa benzina și mai ales motorină. Singura rafinărie care produce motorină e cea de la Petromidia care rafineaza țiței din Kazahstan. Restul motorinei era importat din Rusia așa că odată cu secțiunile UE acest fapt a dus la un preț mai mare al motorinei fata de benzină în România. Cred ca singura șansă a noastră a fost preluarea participației Shell de către Romgaz altfel cumpărăm și gazul extras din Marea Neagră tot de la Viena sau chiar de la Londra iar industria petrochimica românească ( aia care mai e ) nu va beneficia de nici un avantaj.
    • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Cine a vandut Petromul la OMV nu tot PSD? Cine a negociat redevente minuscule 4% la privatizarea Petromului...nu tot PSD, prin mana lui Nastase? Cine a alungat Exxon prin legea offshore in 2018 nu tot PSD? Si acum ajungem sa ne plangem ca nu avem gaz pentru iarna care vine si tot PSD e la guvernare....
      • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Problema mea cu textul asta e limba romana in care e scris (vai de ea). Iar a doua, un aer de cinism, amestecat cu autosuficienta.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Rucs Rucs check icon
      Mai concret, pe langa punctuatie (care s-ar putea corija, virgula lipsind din aproape toate contextele unde e obligatorie), e vorba de structura puerila a frazelor, de calchierile dupa engleza si de paradoxuri logice. Prepozitia “pe” e abuziva prin imitarea lui ON:
      - Am fi fluierat liniștiți la iarnă și pe partea de cantitate și probabil și pe partea de presiune în rețeaua de distribuție.
      (Cum vine asta, sa fluieri “pe partea de cantitate si pe partea de presiune”? Ce este cu “pe” in loc de “cat priveste”. Apoi “partea de” iarasi nu e specifica romanei. E ca si cum am avea un text tradus cu google translate din chineza in engleza si apoi in romana.
      Dintre paradoxurile logice:
      “Nu știu dacă ați observat, oamenii sunt mai prietenoși și mai deschiși când ai ceva valoros de oferit. O fi natura umană, habar nu am.” Ironia e atat de subtire, incat da spre cinism, cum spuneam. Deci cand ai ceva de oferit, oamenii devin interesati si oportunisti, dar haideti sa ii numim “prietenosi si deschisi”. Iar apoi sa conchidem si ca oportunismul e natura umana. Bun. In acelasi spirit (de ironie pueril-golaneasca), aflam ca nu meriti sa fii “salutat pe strada” decat daca ai ceva de oferit.
      Intrebarea este: ce incredere sa ai in cineva care face afirmatii politico-economice, daca nu dovedeste capacitatea de exprimare in limba materna?
      Cronologic, deprinderea asta e anterioara altora, mai sofisticate. Deci daca nici de achizitia punctuatiei si a exprimarii nu putem vorbi, atunci?
      • Like 0
  • Si totusi... de ce o firma obscura numita Black Sea Oil and Gas exploateaza astazi gaze din acel perimetru?
    Pentru ca...

    -stiau ca legea off-shore se va schimba fix cand ei vor incepe sa pompeze gaz pe teava
    -patronul acelei afaceri are relatii cu rusii si francezii bine cimentate de pe vremea tatalui sau
    -dorea sa puna mana si pe celelalte concesiuni, actualilor propietari expirandu-le contractele in 2024
    -ceilalti concesionari ii blocase accesul la credite bancare atat de necesare pentru afacerea in curs
    -desi se crede ca s-a retras din politica, de 32 de ani are diversi oameni cheie in alte partide si mai presus in guvern
    Apropo, Romania are 90% gaze din productia interna iar lumea nu va suferi ca-n vest unde 1m cub de gaz costa apoximativ 16 lei din cauza ca suntem a doua linie a frontului si se straduiesc sa nu fim tulburati.
    • Like 2
  • D-le Burnete stim cine a fost patriotul ,care a initiat legea ofshore,ordonanta 114.Nu a fost Dragnea PSD?S-a dus Exxon vis-a-vis la turci si deja exploateaza gaz dintr-un zacamant nu prea departe?Se vede acum cu razboiul si criza in folosul carej puteri s-a lucrat?
    • Like 1
  • Nume check icon
    Nu stiu cine a pus piedica sau nu, dar am o intrebare. Tot timpul spunem ca daca am fi fost lasati sa exploatam ce bine ar fi fost. Dar in aceleasi timp intreb la ce pret am fi cumparat aceste resurse nationale pentru ca toata lumea spune ca daca le-am fi exploatat le-am fi luat aproape gratis, dar in acelasi timp facem parte din Europa si frimele trebuie sa tranzactioneze la preturile de bursa. Am fi avut benzina si motorina mai ieftine? Ar fi fost gazul mai ieftin?
    Asta cu nu ne vindem tara este o abureala pe care numai prostii o mai cred. Dar, in acelasi timp atunci cand ne-o vindem cei care fac sunt acuzati ca am obtinut redevente mici, ca nu suntem in stare sa negociem, etc. etc.
    Care este adevarul pana la urma pentru eu am impresia ca TOATE partidele politice numai manipuleaza in functie de interesul propriu. Nu pare sa fie nimeni in tara aceasta care sa ii pese de ce se intampla aici. Pentru ca in alte tari - mai rasarite la noi - se intampla lucruri bune si interesant si la noi nimic.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult