Foto captura video Facebook
Val de incidente violente în ultimele zile. În Săcele, Ploiești, cartierul Rahova din Capitală și Hunedoara polițiștii și jandarmii au fost nevoiți să intervină cu armamentul din dotare și să aștepte întăriri pentru a aplana conflicte.
- În Săcele, județul Brașov, 18 persoane au fost implicate duminică într-un conflict violent în cartierul Gârcini. O înregistrare video surprinde cum o mașină încearcă să intre într-un grup de persoane, un bărbat evită în ultimul moment să fie strivit între gard și autoturism, iar ceilalți încep să lovească cu bâte și lopeți în parbrizul automobilului.
Polițiștii de la fața locului păreau depășiți de situație, iar pe înregistrare se aude cum unul dintre ei întreabă: „Băi, tragem sau nu tragem? Tragem?”
Deși au tras și două focuri de armă în plan vertical, polițiștii nu au reușit să potolească spiritele decât după ce au sosit întăriri, scrie saceleanul.ro.
„La data de 19 aprilie 2020, în jurul orei 15.30, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov a fost sesizat prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe raza municipiului Săcele are loc un conflict spontan în care sunt implicate mai multe persoane. Echipaje mixte, formate din polițiști și jandarmi, s-au deplasat la fața locului, conflictul luând sfârșit.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii judiciare, urmând ca la finalizarea acestora să fie propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, agent de poliție Nadia Olaru. 6 persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului, iar o persoană a fost transportată la spital, dar a refuzat internarea.
Scene violente au avut loc pe stradă și în cartierul Rahova, în sectorul 5 din București. Nouă persoane au fost reţinute dumnică, sub acuzația de săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, acestea urmând să fie prezentate magistraţilor cu propunere legală, a anunțat luni Poliţia Capitalei, potrivit Agerpres. Politistii au folosit armamentul din dotare, fără a fi înregistrate însă persoane rănite, a anunţat Poliţia Capitalei. 37 de persoane au fost conduse la audieri. Potrivit sursei citate, conflictul a fost unul spontan, fiind declanşat pe fondul consumului de alcool.
Sindicatul Național al Politiștilor a postat pe Facebook trei înregistrări video de la conflictul din Rahova.
Conflict între mai multe persoane și în cartierul Mimiu de la periferia Ploieştiului, duminică seara. În zonă au intervenit mai multe echipaje de poliţie, jandarmi şi luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale (SAS), a anunțat IPJ Prahova, citată de Agerpres.
Scandal sâmbătă, cu zeci de persoane, și în oraşul Hunedoara. Forţele de ordine au fost atacate cu pietre și alte obiecte contondente de mai multi localnici, după ce, în urma unei razii privind respectarea deplasării în spațiul public, au ridicat un bărbat beat, recalcitrant și care nu avea la el documentele prevăzute de lege.
În imaginile postate pe Facebook de Sindicatul polițiștilor, se observă câteva zeci de persoane furioase care jignesc polițiștii și avariază mașinile acestora. Trei persoane au fost reținute și conduse la sediul poliției din Hunedoara pentru a fi audiate cu privire la comiterea infracțiunilor de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, anticipa, în urmă cu două săptămâni, că sunt „compatrioţi de-ai noştri care vin de afară, evidenţiaţi într-o bază de date mai specială, oameni care s-au ocupat cu infracţiuni pe afară”. Pentru ei, ministrul le dădea atunci „o veste proastă”.
„Nu pot fi cetăţeni care - eu ştiu - se dedau la asemenea fapte infracţionale, zona criminogenă, şi vreau să le dau o veste proastă: am mărit dispozitivele şi am dat ordin ca (...) şi acţiunile de intervenţie pe asemenea zone să fie multiplicate. Vor fi aduşi în faţa procurorului în cel mai scurt timp cei care fac infracţiuni”, a declarat ministrul Vela în urmă cu două săptămâni.
Șeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Vasilescu: Toleranţa faţă de cei care încalcă legea este zero
Infracţionalitatea din perioada Sărbătorilor Pascale a scăzut cu 17% faţă de anul trecut şi cu 10% faţă de 2018, a anunţat luni şeful Poliţiei Române, chestor principal Liviu Vasilescu. Şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale Alexandru Scurtu a precizat că intervenţiile se desfăşoară după două principii: sunt graduale, iar forţa e folosită proporţional, scrie News..ro.
”Vreau să asigur cetăţenii că Poliţia are capacitatea şi forma de a îndeplini toate misiunile. Obiectivul este de a fi alături de oameni pentru că tuturor ne este greu, dar putem face faţă prin respect reciproc”, a declarat Vasilescu, subliniind că toleranţa faţă de cei care încalcă legea este zero
Conform şefului Poliţiei Române, în Hunedoara, unde poliţiştii au fost atacaţi, au fost arestate 4 persoane, în Braşov, au fost reţinute 8 persoane, iar în Capitală 11, în urma incidentelor de stradă.
”Au fost aplicate peste 50 de sancţiuni celor care au participat la aceste evenimente, dar verificărle sunt în curs şi toţi vor fi traşi la răspundere - contravenţional sau penal, după caz”, a precizat Vasilescu..
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vor mai fi.
Mai ales acum, ca nu au ce face si stau acasa toata ziua. In situatii din astea (inactivitate, aglomeratie, lipsuri), scandalurie izbucnesc foarte des.
Din pacate, unii politicieni incearca sa profite de aceste rabufniri. Mare pacat.
Atita timp cat purtatorii de arme nu au voie sa le foloseasca, sunt doar niste papagali de care rid toti. Atitudinea lor incurajeaza agresivitatea indivizilor sau grupurilor.
De ce scoateti militarii cu mitraliere pe strazi, daca nu au voie sa le foloseasca? De ce dati arme de foc politisitilor si jandarmilor, daca nu au voie sa le foloseasca?
De ce cheltuiti atiti bani pe arme, daca interziceti utilizarea? (Si de import, Carpati-urile noastre nu sunt bune, pentru niste huligani.)
Ordinea e clara: somare, foc de avertizare(vertical), foc la picioare, foc in plin. Nu e nevoie de nici un ordin special.
Cine nu stie sau nu are curajul sa traga si cum sa traga, ce dreacu cauta in domeniul respectiv?
Va contrazic categoric si nu pot fi de acord cu acest mod de a privi lucrurile - indiferent despre ce etnie, rasa, nationalitate ar fi vorba.
Fiecare categorie enumerata are in randurile ei si infractori (de diverse calibre si "specializari"), in diverse proportii. Insa niciuna nu poate fi considerata a fi de condamnat "en gros". Pe langa caracterul ilegal al unei astfel de abordari, nu este nici moral sa ajungi sa pedepsesti oameni nevinovati - doar pentru ca fac parte dintr-o etnie.
Am destule experiente la activ si pot sa spun ca am intalnit destul de multi tigani (prefer mai degraba aceasta apelare - fara insa a fi utilizata peiorativ) care sa merite tot respectul. Si includ aici doar pe cei cu care am interactionat personal, nu cei cunoscuti prin intermediul media.
Va recomand sa cititi si opiniile lui Gelu Duminica, le consider foarte pertinente (vezi ex. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/sociologul-gelu-duminica-despre-scandalurile-din-comunitatile-rome-au-reusit-sa-invinga-statul-aveau-ak47-modificat-cu-permis-1294643).
Si l-as mai mentiona doar pe Valeriu Nicolae; merita sa cititi despre actiunile lui.
PS: Nu, nu fac parte din aceasta etnie si nu mi-ar fi fost rusine sa o recunosc daca asa ar fi fost. Dupa cum mie nu mi-a fost rusine (ba chiar sunt mandru - dar nu genul puie monta) ca sunt roman - in orice interactiune pe care am avut-o cu altii prin toate tarile prin care am umblat.
Formularea actuală este fie cinică, fie o dovadă că umorul negru n-a dispărut din reglementările utilizării armelor de foc.
Pe româneşte: toate tragerile sunt trageri în plan vertical. Dintre acestea, singura care nu este potenţial fatală este ce care are directie verticală.