Foto: Guliver Getty Images
O statistică interesantă îi intrigă pe cercetători, iar în presa occidentală încep să apară articole care pun o întrebare: Cum se explică faptul că virusul atacă mai agresiv în Vest decât în Est?
Dacă ne uităm pe cifrele comparative, avem următoarea situație:
Numărul de decese raportat la 1 milion de locuitori (Sursa):
- Belgia (490), Spania (437), Italia (391), Franța (302), UK (237), Olanda (215), Elveția (161), Suedia (152), Statele Unite (123), Germania (55).
În acest timp:
- Estonia (30), România (23), Ungaria (20), Cehia (17), Moldova (17), Serbia (14), Polonia (10), Bulgaria (6).
Explicațiile nu au încetat să apară: de la faptul că în Vest există transparență, se testează mult și nu se bagă gunoiul sub preș (altfel spus, „cauza morții” din certificatul de deces e covid, nu bolile asociate), la „descoperirea” cercetătorilor belgieni că est-europenii, inclusiv românii, ar beneficia de o genă care i-ar face mai puțin susceptibili la infecția cu COVID-19.
Un articol din Wall Street Journal, intitulat „Țările sărace din Europa de Est pot să dea Vestului o lecție despre coronavirus”, aduce, după părerea mea, o rezolvare mai rațională la problema din titlu. Pe scurt, susține WSJ, est-europenii au o rată și de 10 ori mai mică a deceselor decât vesticii dintr-un motiv cât se poate de simplu: neîncrederea în sistemele lor de sănătate i-a făcut să păstreze mai riguros distanțarea socială. În timp ce în țările din Vest se organizau meciuri cu zeci de mii de oameni, carnavaluri și concerte - care au dus la o contaminare masivă, în Estul cel pățit, frica a păzit pepenii. Înapoierea istorică a Estului a fost în acest caz un avantaj: românii, cehii, polonezii sau bulgarii au putut vedea ravagiile pe care covidul le face în Italia, Spania sau Franța și au luat măsurile de distanțare din timp. Asta la nivelul statului. Ceva intersant s-a petrecut însă la nivelul individului.
Trebuie spus că, în ciuda excepțiilor pe care le ridică presa, cu oameni care fug din carantină sau fac petreceri câmpenești, românii au înțeles în marea lor majoritate izolarea și statul în casă. Noaptea de Înviere a infirmat cele mai apocaliptice scenarii. Ziariștii de la WSJ au constatat că est-europenii tind să respecte distanțarea socială nu dintr-un soi de disciplină superioară Vestului, ci pentru că nu au încredere în sistemele lor de sănătate.
Altfel spus, avem o genă diferită de vestici, dar nu e cea despre care vorbesc cercetătorii belgieni. Gena neîncrederii în stat și în instituțiile sale, deci implicit în spitale, ne face să ne păzim mai bine spatele. Ne-am imunizat din timp împotriva iluziilor, una dintre cele mai seducătoare fiind că cineva are grijă de noi. Noi, aici, în Estul sălbatic, învățăm destul de devreme în viață că suntem pe cont propriu și că, de exemplu, dacă vom ajunge în spitale, cel mai bun medic ne e norocul. Încă înainte de covid, românul știa că nu e bine să ajungi în spital, pentru că intri cu guturai și ieși cu stafilococ auriu.
Frica de a ajunge într-un spital ne-a fost, în timpul pandemiei, cel mai bun medicament. Statisticile naționale confirmă că cele mai multe infectări se produc în spitale, iar de multe ori personalul medical, prost echipat și prost antrenat, a plimbat virusul de la un bolnav la altul.
Apropo, ați văzut că oamenii nu mai sună la 112 pentru a reclama tradiționala indigestie de Paști? Decât pe un pat de spital, mulți s-or fi gândit să ia mai bine un colebil și să stea acasă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bai, nenica... si Ebola daca am fi avut in Romania am fi dat navala la cumparaturile de sarbatori. Aici, parca imi zambeste teoria cu gena si incep sa cred ca avem totusi ceva care, in preajma Craciunului si Pastelui, face sa ne creasca alte 5-6 guri pe care trebuie sa le hranim. Si prefer sa cred asa ceva decat ca, in marea noastra majoritate, suntem bolnavi psihic.
Colebil,pentru romanul debil. Acum si pururea in farmacii.
Batranii din Romania - basma in cap, mana la gura stirba, sandale cu ciorapi, o iau razna daca le spui ca painea e 7 lei. Unde sa iasa astia. Stau in casa si se uita la posturile alea care le alimenteaza ura fata de nou. Si uite asa, se desprinde ca de fapt, din prostie, saracia i.a scapat de contaminare. Carantina nu le.a schimbat prea mult viata. Le lipseste totusi picoteala si barfa de pe banca din fata blocului.
Concluzia cercetatorilor belgieni seamana cu aia a cercetatorilor rusi care dupa ce au taiat toate picioarele puricelui si acesta nu a mai sarit, au desprins concluzia ca nu mai aude.
Si noi ne asteptam ca acesti cercetatori cu mintea casetată de clisee si definitii indoor sa gaseasca leacul pt covid.
In ziua in care un belgian a scos o gogomanie pe gura (cea cu gena europenilor de est), virolog de top de origine româna lucrând din greu la iadul din Franta, si-a exprimat imediat dezacordul.
Toate televiziunile au redat in disperare stirea cu belgianul, niciuna n-a difuzat macar luarea de pozitie a unui reprezentat de seama a comunitatii stiintifice.
Intre timp OMS a explicat cât se poate de clar, vaccinul BCG contra tuberculozei nu este efectiv impotriva Covid-19, iar cumpararea vaccinului priveaza copii din lumea a treia, acolo unde chiar este necesar.
Densitatea populatiei a avut intradevar un efect de frânare a infectarilor, aici nu exista controverse.
Cât despre încrederea în spitale, parerea mea, poate fi gresita, nu cred ca a cauzat mai multe infectari in occident. Batrânii din aziluri, ca-i Spania, Franta, Portugalia, Belgia, nu si-au "dorit" sa mearga la spital. Din contra...
Cat despre increderea in spitale...autorul se refera clar la increderea românului in sistemul sanitar românesc. Si are dreptate...decât in spital cu indigestie mai bine degete in găt, colegiul, triferment etc dar acasă ca la spital stii cu ce te duci dar nu mai stii cum te întorci, mai ales daca nu ai pile, relații sau mulți euro...
In vest, sistemele de asigurare a sanatatii performante au facut ca multi oameni sa ajunga la varste inaintate, imunitatea si in general starea lor de sanatate nefiind cea mai buna. Dar traiesc, se bucura de viata.
Cand vine un asemenea virus, ei sunt cei care sunt loviti cel mai tare.
In est, unde spitalele sunt cum sunt, oamenii nu ajung la asemenea varste inaintate ( in medie ) si mor pe rand cand da un guturai obisnuit sau o gripa obisnuita peste ei.
Daca vei introduce decesele din aceasta pandemie si vei face media anuala ( pe ultimii 10 ani ) cred ca media de viata de fapt se echilibreaza est/vest.
Selectia naturala (favorizata de un sistem medical prost) a eliminat tintele Covid-ului.
In rest, blablabla.
Vom vedea la final, toate aspectele. Deocamdata, cred ca este prematura analiza.