Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos
Săptămâna asta a murit Gorbaciov. Singurul lider rus care a văzut viitorul altfel pentru URSS. Se spune că începutul sfârșitului lui și al URSS a fost tragedia de la Cernobîl. Prea mulți morți, prea mare tragedia, prea mari minciuna și corupția. Nu s-a mai putut. Oamenii nu au mai putut îndura.
Și în România, tragedia de la Colectiv a dus la proteste care au schimbat ceva. În iarna lui 2015, după un marș comemorativ, 25.000 de persoane au strigat în stradă: „Peste tot corupție, nicăieri justiție”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”. Nu se mai putea. Mii de românii au ieșit în stradă și în alte orașe din Europa, în Paris, Londra, Roma, Berlin și în multe alte locuri. Pe 4 noiembrie, Victor Ponta, premierul în funcție, tot cabinetul său, dar și primarul Cristian Popescu Piedone au demisionat. O victorie mică? Poate, dar sigur a fost o victorie.
Astăzi, avem motive să spunem „nu se mai poate”, dar chef să strigăm asta, nu prea. Ce ne-ar mai face să ieșim din case? Când toată lumea e încă în vacanță sau cu gândul la o vacanță și fără chef de nimic, când părinții caută rechizite și încearcă să afle ce e cu modulele și ce or mai fi schimbat „ăștia”, greu de crezut că vreo mișcare pe frontul de la Palatul Victoria ne va scoate din amorțeală. Par să știe și ei asta. Propun și acceptă te-miri-ce, măriri de salarii pentru bugetari, creșteri de pensii, tot felul pomeni care te fac să te întrebi cine e de fapt premier și cum de nu au aflat și ei de inflație, de criză, de război, de astea.
Scandalul plagiatului lui Nicolae Ciucă lasă rece, în aparență, o bună parte din țară, deși minciuna pare să fie rețeta care duce într-un fel sau altul la noi dezastre, iar mașinația pusă în mișcare de premier pentru a-și proteja titlul de doctor trădează o lipsă de scrupule îngrijorătoare.
Greu de înțeles mulțimile.
Ce îi împinge pe oameni în stradă? Există momente când, după o stare de acalmie, planetele se aliniază într-un fel astfel încât să ne doară pe cât mai mulți, să ne șocheze, să revolte mii de oameni care la rândul lor să transmită starea altor mii...
Rosa Parks a fost scânteia care a dus la o luptă pentru drepturi civile în SUA, deși nu a fost prima persoană care se opunea segregării și nici prima care era arestată. Era o zi obișnuită pentru ea, în 1955, când s-a așezat în autobuzul din Montgomery, Alabama, pe un loc rezervat celor albi. Faptul că a refuzat să se ridice a fost ceva spontan, era obosită femeia, nu-i trecea prin cap să facă revoluție, voia să stea jos și atât și nu și-ar fi imaginat niciodată că asta o va face un simbol. În 1946, deci cu 9 ani înainte, Geneva Johnson, o altă femeie de culoare tot din Montgomery, fusese arestată pentru că i-a răspuns unui șofer de autobuz la o remarcă despre locurile rezervate albilor. În 1949, Viola White, Katie Wingfield și doi copii au fost arestați pentru că s-au așezat pe locurile albilor și au refuzat să se ridice. În anul 1955, înainte de Rosa Parks, alte două femei au fost în aceeași situație. Și totuși Rosa i-a inspirat pe toți să înceapă un mare boicot. În jurul ei s-a coalizat tot orașul. De ce?
Contextul. Cu un an înainte, Curtea Supremă decretase că segregarea era ilegală în școlile publice. Schimbarea era în aer. Nu se mai putea.
Legăturile în comunitate. Spre deosebire de alte persoane arestate pentru același lucru, Rosa Parks era foarte respectată în comunitate, atât de albi, cât și de negri. Avea legături cu toate grupurile și păturile sociale pentru că făcea voluntariat la un adăpost, cosea pături pentru un spital, mergea la biserică și croia sau modifica rochii pentru fiicele unor profesori sau avocați respectați din oraș. Toată lumea o cunoștea sau cunoștea pe cineva care o îi era prieten.
Mișcarea socială nu ar fi putut fi posibilă fără reacția emoțională imediată a cunoștințelor ei. Când oamenii și-au propus să boicoteze autobuzele, au pus mâna pe telefoane și și-au sunat prietenii. Toți erau înflăcărați și furioși că Rosa Parks, Rosa lor, era într-o situație nedreaptă și voiau să o ajute.
Sociologic, este un fenomen des întâlnit. Răspundem cu empatie la ceea ce li se întâmplă celor apropiați și suntem aproape indiferenți la cei care ne sunt străini. De aceea am sărit să îi ajutăm pe ucraineni când veneau cu miile să treacă granița, dar nu s-au agitat mulți să strângă lucruri pentru sirieni, când erau și ei într-o situație disperată. Erau departe și păreau atât de diferiți de noi, nu-i așa?
În cazul Colectiv, am reacționat cu toții împinși de durerea de a vedea tineri suferind, chinuiți în spitale cu secții nou inaugurate, dar fără nicio dotare, unii dintre ei fără nicio speranță de scăpa cu viață în țara în care banii de investiții se fură. Numai minciuni. Tinerii care au murit sau au fost răniți în acea seară în Colectiv aveau mulți prieteni, unii erau artiști sau jurnaliști. Rețeaua lor de cunoștințe a reacționat și imaginile puternice din media ne-au făcut să protestăm vehement.
Avem nevoie și azi de ceva care să ne să ne trezească. Avem nevoie de o Rosa care să se opună, una pe cu care să ne identificăm, pe care să o respectăm, să vrem să luptăm pentru ea. Că pentru noi înșine, ruinați de incompetenți, nu prea ne vine să strigăm. Poate că pe noi nu ne respectăm destul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iesitul asta are si el un scop. De exemplu in 2017-2018 scopul era legea off-shore. Imediat dupa adoptarea legii nu a mai iesit nimeni pentru ca scopul fusese ratat. Ca noua ni se vorbea despre altceva... o organizare asa de costisitoare se face pentru un profit considerabil. Atunci gazele de la Marea Neagra valorau 100 de miliarde, acum 500 de miliarde. Nu-i de mirare ca conducta de petrol care alimenteaza printre altele si rafinaria Petromidia a fost inchisa la cateva saptamani dupa inceperea exploatarii gazelor de catre obscura firma Black Sea Oil and Gas. Serviciile se platesc, iar principalul propietar al Rompetrol si Black Sea O G a fost pasuit de rusi pentru ca a impiedicat celelalte companii sa inceapa forarea in Marea Neagra. Respectivul are relatii puternice atat in Rusia cat si in Franta de pe vremea tatalui sau. De ani buni nu mai figureaza in politica dar credeti-ma nu s-a retras niciodata, tot timpul a avut oameni, fosti studenti carora le-a predat, in guvern, parlament... Patriciu, Tariceanu, Dragnea, Mihnea C. si acum... Simion. Pai asta a fost sigurul care a facut scandal cand s-a schimbat legea off-shore. Noi suntem scosi pentru motive tangentiale. Neorganizati, in 2014 eram doar cateva sute de oameni ce protestau impotriva invaziei de caini fara stapan. Si oricum nu pot uita masura antidemocratica cand s-a spus: ''stau acasa'' la singura initiativa cetateneasca la adresa constitutiei in cei 32 de ani de asa zisa democratie.
Stati acasa! VINE IARNA.
Iar mai rau decat atat va fi in 2024 cand cred ca vom intra in razboi. De ce cumpara Iohanis armament la greu tocmai din 2016?
Sau barim pentru un ochi ce nu-i de-al casei.
Autoarea aduce elogios vorba despre fenomenul Colectiv, însă opinia mea la chestiune se află infinit mai temperată, că să nu spun negativă.
In rest, eu unul am sentimentul că mulțimile noastre ies in stradă și în urma deciziei unor instituții ale statului. Prea le apucă din senin, pe dumnealor mulțimile.
Concluzia: când dorințele / interesele populației sunt în asentiment cu cele ale sistemului securist, atunci manifestațiile sunt amplificate la maximum, dar când cele două părți au interese divergente, manifestațiile se dovedesc un eșec jalnic. Cu toate astea, e foarte probabil ca la iarnă, conform și tradiției noastre civice, dar în urma dezastrului prăbușirii nivelului de trai și a calității vieții până la un nivel INSUPORTABIL, să asistăm la mișcări masive și curate, nemanipulate, împotriva situației economice și chiar a sistemului politico-securisto-mafiot.