Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce ne-ar scoate din casă?

Protest - „Imagine”

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Săptămâna asta a murit Gorbaciov. Singurul lider rus care a văzut viitorul altfel pentru URSS. Se spune că începutul sfârșitului lui și al URSS a fost tragedia de la Cernobîl. Prea mulți morți, prea mare tragedia, prea mari minciuna și corupția. Nu s-a mai putut. Oamenii nu au mai putut îndura.

Și în România, tragedia de la Colectiv a dus la proteste care au schimbat ceva. În iarna lui 2015, după un marș comemorativ, 25.000 de persoane au strigat în stradă: „Peste tot corupție, nicăieri justiție”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”. Nu se mai putea. Mii de românii au ieșit în stradă și în alte orașe din Europa, în Paris, Londra, Roma, Berlin și în multe alte locuri. Pe 4 noiembrie, Victor Ponta, premierul în funcție, tot cabinetul său, dar și primarul Cristian Popescu Piedone au demisionat. O victorie mică? Poate, dar sigur a fost o victorie.

Astăzi, avem motive să spunem „nu se mai poate”, dar chef să strigăm asta, nu prea. Ce ne-ar mai face să ieșim din case? Când toată lumea e încă în vacanță sau cu gândul la o vacanță și fără chef de nimic, când părinții caută rechizite și încearcă să afle ce e cu modulele și ce or mai fi schimbat „ăștia”, greu de crezut că vreo mișcare pe frontul de la Palatul Victoria ne va scoate din amorțeală. Par să știe și ei asta. Propun și acceptă te-miri-ce, măriri de salarii pentru bugetari, creșteri de pensii, tot felul pomeni care te fac să te întrebi cine e de fapt premier și cum de nu au aflat și ei de inflație, de criză, de război, de astea. 

Scandalul plagiatului lui Nicolae Ciucă lasă rece, în aparență, o bună parte din țară, deși minciuna pare să fie rețeta care duce într-un fel sau altul la noi dezastre, iar mașinația pusă în mișcare de premier pentru a-și proteja titlul de doctor trădează o lipsă de scrupule îngrijorătoare.

Greu de înțeles mulțimile.

Ce îi împinge pe oameni în stradă? Există momente când, după o stare de acalmie, planetele se aliniază într-un fel astfel încât să ne doară pe cât mai mulți, să ne șocheze, să revolte mii de oameni care la rândul lor să transmită starea altor mii...

Rosa Parks a fost scânteia care a dus la o luptă pentru drepturi civile în SUA, deși nu a fost prima persoană care se opunea segregării și nici prima care era arestată. Era o zi obișnuită pentru ea, în 1955, când s-a așezat în autobuzul din Montgomery, Alabama, pe un loc rezervat celor albi. Faptul că a refuzat să se ridice a fost ceva spontan, era obosită femeia, nu-i trecea prin cap să facă revoluție, voia să stea jos și atât și nu și-ar fi imaginat niciodată că asta o va face un simbol. În 1946, deci cu 9 ani înainte, Geneva Johnson, o altă femeie de culoare tot din Montgomery, fusese arestată pentru că i-a răspuns unui șofer de autobuz la o remarcă despre locurile rezervate albilor. În 1949, Viola White, Katie Wingfield și doi copii au fost arestați pentru că s-au așezat pe locurile albilor și au refuzat să se ridice. În anul 1955, înainte de Rosa Parks, alte două femei au fost în aceeași situație. Și totuși Rosa i-a inspirat pe toți să înceapă un mare boicot. În jurul ei s-a coalizat tot orașul. De ce? 

Contextul. Cu un an înainte, Curtea Supremă decretase că segregarea era ilegală în școlile publice. Schimbarea era în aer. Nu se mai putea.

Legăturile în comunitate. Spre deosebire de alte persoane arestate pentru același lucru, Rosa Parks era foarte respectată în comunitate, atât de albi, cât și de negri. Avea legături cu toate grupurile și păturile sociale pentru că făcea voluntariat la un adăpost, cosea pături pentru un spital, mergea la biserică și croia sau modifica rochii pentru fiicele unor profesori sau avocați respectați din oraș. Toată lumea o cunoștea sau cunoștea pe cineva care o îi era prieten.

Rosa Parks, 1956, poliția o amprentează după refuzul femeii de a se ridica de pe locurile rezervate albilor în autobuz (Sursa: NPR)

Mișcarea socială nu ar fi putut fi posibilă fără reacția emoțională imediată a cunoștințelor ei. Când oamenii și-au propus să boicoteze autobuzele, au pus mâna pe telefoane și și-au sunat prietenii. Toți erau înflăcărați și furioși că Rosa Parks, Rosa lor, era într-o situație nedreaptă și voiau să o ajute.

Sociologic, este un fenomen des întâlnit. Răspundem cu empatie la ceea ce li se întâmplă celor apropiați și suntem aproape indiferenți la cei care ne sunt străini. De aceea am sărit să îi ajutăm pe ucraineni când veneau cu miile să treacă granița, dar nu s-au agitat mulți să strângă lucruri pentru sirieni, când erau și ei într-o situație disperată. Erau departe și păreau atât de diferiți de noi, nu-i așa?

În cazul Colectiv, am reacționat cu toții împinși de durerea de a vedea tineri suferind, chinuiți în spitale cu secții nou inaugurate, dar fără nicio dotare, unii dintre ei fără nicio speranță de scăpa cu viață în țara în care banii de investiții se fură. Numai minciuni. Tinerii care au murit sau au fost răniți în acea seară în Colectiv aveau mulți prieteni, unii erau artiști sau jurnaliști. Rețeaua lor de cunoștințe a reacționat și imaginile puternice din media ne-au făcut să protestăm vehement.

Avem nevoie și azi de ceva care să ne să ne trezească. Avem nevoie de o Rosa care să se opună, una pe cu care să ne identificăm, pe care să o respectăm, să vrem să luptăm pentru ea. Că pentru noi înșine, ruinați de incompetenți, nu prea ne vine să strigăm. Poate că pe noi nu ne respectăm destul.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hoția insuportabilă a facturilor la curent electric și la gaz!
    • Like 0
  • Din pacate ma tem ca incet, incet, prin invadarea mass media cu pioni ai propagandei antioccidentale(vezi evolutia Realitatii TV si a lui B1), va ramane si Romania, ca Ungaria, o dictatura cu usoare nise ale opozitiei, care mai amagesc populatia si UE !!! Noi, audienta dornica de libertate in civilizatie, ne uitam numai pe canalele care mai emit lucruri rezonabile politic,dormind linistiti ca inca avem libertatea cuvantului, dar, de fapt, "generoasa fundatie" (va amintiti piesa de teatru de la TNB de dinainte de 89?) isi arata adevarata fata!!!! Ne vom trezi in aceeasi puscarie din care credeam ca am scapat!!!
    • Like 2
  • Mirea check icon
    În stradă ies oamenii doar la comandă.
    • Like 0
  • Pai acum de ce sa iesim? Sa-l dam jos pe Iohanis?
    Iesitul asta are si el un scop. De exemplu in 2017-2018 scopul era legea off-shore. Imediat dupa adoptarea legii nu a mai iesit nimeni pentru ca scopul fusese ratat. Ca noua ni se vorbea despre altceva... o organizare asa de costisitoare se face pentru un profit considerabil. Atunci gazele de la Marea Neagra valorau 100 de miliarde, acum 500 de miliarde. Nu-i de mirare ca conducta de petrol care alimenteaza printre altele si rafinaria Petromidia a fost inchisa la cateva saptamani dupa inceperea exploatarii gazelor de catre obscura firma Black Sea Oil and Gas. Serviciile se platesc, iar principalul propietar al Rompetrol si Black Sea O G a fost pasuit de rusi pentru ca a impiedicat celelalte companii sa inceapa forarea in Marea Neagra. Respectivul are relatii puternice atat in Rusia cat si in Franta de pe vremea tatalui sau. De ani buni nu mai figureaza in politica dar credeti-ma nu s-a retras niciodata, tot timpul a avut oameni, fosti studenti carora le-a predat, in guvern, parlament... Patriciu, Tariceanu, Dragnea, Mihnea C. si acum... Simion. Pai asta a fost sigurul care a facut scandal cand s-a schimbat legea off-shore. Noi suntem scosi pentru motive tangentiale. Neorganizati, in 2014 eram doar cateva sute de oameni ce protestau impotriva invaziei de caini fara stapan. Si oricum nu pot uita masura antidemocratica cand s-a spus: ''stau acasa'' la singura initiativa cetateneasca la adresa constitutiei in cei 32 de ani de asa zisa democratie.
    Stati acasa! VINE IARNA.
    Iar mai rau decat atat va fi in 2024 cand cred ca vom intra in razboi. De ce cumpara Iohanis armament la greu tocmai din 2016?
    • Like 0
  • Am remarcat în Republica stilul de autori-copii cuminți, stăpîni pe doza de oratorie proprie mediului lor, însă cărora subiectivismul cît și agresivitatea le ies vizibil prin pori.
    Sau barim pentru un ochi ce nu-i de-al casei.

    Autoarea aduce elogios vorba despre fenomenul Colectiv, însă opinia mea la chestiune se află infinit mai temperată, că să nu spun negativă.
    In rest, eu unul am sentimentul că mulțimile noastre ies in stradă și în urma deciziei unor instituții ale statului. Prea le apucă din senin, pe dumnealor mulțimile.
    • Like 0
    • @ Mircea Ordean
      Exact așa stau lucrurile. Răspunsul la întrebarea din titlu, adică ”ce ne-ar scoate din casă?” este: o mobilizare făcută profesionist pe Facebook de către instituțiile statului. Când la guvernare, în 2017, era (doar) PSD (ALDE nu se pune) s-a ieșit MASIV la mitinguri pentru (sanchi) Ordonanța 13. Nu știu câți au citit-o sau aveau habar de ce era în ea, dar s-au adunat zeci de mii de oameni (sau mai mulți) în piață să potesteze vehement împotriva acestei himere. Pe 10 august 2018, iarăși mare miting mare, urmat de victimizarea participanților la greu. Iar în acei ani se trăia relativ bine, oricum mult mai bine decât în acest prezent nebun, cu crize pe toate planurile și cei mai slabi conducători de până acum. În schimb anul acesta, când ar fi trebuit manifestat și mai vârtos împotriva unor prevederi din dorita lege a siguranței naționale, prin care se dădeau puteri incredibile și nedemocratice SRI-ului, n-a fost nicun fâs. La inițiativa de miting a lui Tudor Chirilă au răspuns, jalnic, doar câțiva speriați. Cum așa? Păi era vorba de chiar de interesele SRI-ului, iar la putere erau, ca și acum, PNL+ PSD (reabilitat în fața lui Johannis, prin slugărnicie). Cred că singura manifestație spontană angajată pe Facebook dar CURATĂ, neinfestată de manipularea SRI-istă, a fost pe vremea lui Băsescu, când el a vrut să-l demită pe Arafat, iar Arafat era atunci simpatizat și susținut de populație. Atunci a fost o mobilizare pe Facebook la inițiativa curată, cetățenească. Dar de atunci n-am mai văzut așa ceva, cel puțin până în prezent.
      Concluzia: când dorințele / interesele populației sunt în asentiment cu cele ale sistemului securist, atunci manifestațiile sunt amplificate la maximum, dar când cele două părți au interese divergente, manifestațiile se dovedesc un eșec jalnic. Cu toate astea, e foarte probabil ca la iarnă, conform și tradiției noastre civice, dar în urma dezastrului prăbușirii nivelului de trai și a calității vieții până la un nivel INSUPORTABIL, să asistăm la mișcări masive și curate, nemanipulate, împotriva situației economice și chiar a sistemului politico-securisto-mafiot.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Foarte interesantă perspectivă... se apropie mult de modelul bănuit de mine. Potrivit acestui model, instituțiile pregătesc deja variante care să le asigure în continuare controlul. Mișcări masive și curate, nemanipulate, împotriva situației economice și chiar a sistemului politico-securisto-mafiot vor fi doar ușor ghidate spre ținte ce le servesc interesele. Securitatea e o hidră ce se adaptează foarte ușor, nu va slăbi Romania degrabă.
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Din nefericire e foarte probabil să se întâmple așa cum spuneți ( adică confiscarea sau direcționarea manifestațiilor libere, de către Sistem). Ideea e să nu ne descurajăm niciodată, indiferent de situație. Fiindcă nimic din ce e omenesc nu merge perfect, la nesfârșit. La un moment dat e posibil ca până și atotputernicul Sistem securist să-și dea prostește cu stângul în dreptul, sau să fie sabotat din interior, spre norocul nostru. Doamne ajută!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Se mai dau în gât, la români, doi fac o bandă, iar trei, o bandă ș-un trădător... Asta ar fi șansa noastră, noile generații de se-CUR-iști să devină mai cocălari, fără instrucție, disciplina devine precară și fără educație se iau de păr...
      • Like 0
  • Desi intrebarea din titlu pare a se dori retorica, eu i-as da totusi un raspuns. Bineinteles ca societatea romana, pe felii, ar avea pentru ce sa iasa in strada cu varf si indesat - nu mai fac recapitulare ca stim prea bine carentele si frustrarile din toate nivelele sociale - si s-ar gasi si energia de a o face. Ideea e sa iasa toti, tineri, laolata cu pensionari, cu coroporatisti, cu bugetari - adica toata suflarea. Pentru ce? Pentru o sedinta colectiva de psihoterapie, oameni buni. Ca suntem un popor traumatizat si autodistructiv. Hai la terapie in masa, neamule! Sa ridicam pe rand mana dreapta si sa spunem: Ma numesc Cutarescu si sunt roman. Ca la alcoolicii anonimi. Uite, sunt si eu aici, ca tine, cu tine. Si tot asa. Ca suntem dezbinati si vai de capul nostru. A? ce ziceti?
    • Like 0
  • Felicitari pt. cele scrise. Bine ar fi daca Andreea Retea este sau poate fi o ROSA PARKS. Astept parerile tineretului. (eu sunt exclus, am 82 ani).
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Andreea Retea e doar o păreristă... Mamă singură, divorțată, care a cumpărat un apartament supraevaluat înainte să pice piața imobiliară, fără nici o meserie adevărată etc., și care acum dă sfaturi de viață... Csf, ncsf.
      • Like 0
    • @ Ionelu Chelu
      „Andreea Retea e doar o păreristă...” spre deosebire de d-ta, care te simți în drept să dai sentințe, nu păreri! Părerea mea, nu te supăra, dar oamenii au păreri, e că „sentința” d-tale arată o traumă post criză, de bilă, că prea multă fiere!
      • Like 1
  • Felicitări pentru articol!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult