Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce ne arată în realitate fotografia frontului: Contraofensiva ucraineană „adevărată" încă nu a început

Ucraina front line

Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

15 iunie 2023. Scurt rezumat: ucrainenii nu mai înaintează pe direcția Tokmak, dar au un avans mic la Bahmut și, mai ales, unul mic pe direcția Velika Novosilka.

Pe această ultimă direcție, ucrainenii au reușit să respingă contraatacul Brigăzii 127 Infanterie Mecanizată și avem confirmarea (au invitat reporterii, inclusiv Reuters, ca să prezinte localitățile cucerite pe această direcție).

Mai important, pe această direcție, ucrainenii au reacționat la sistemul defensiv rus, bine pus la punct, și au răspuns prin: 1) au reușit să degradeze în măsura necesară sisteme de război electronic rusești, astfel încât pot trimite dronele lor și pot contracara dronele rusești (sinucigașe și cele care dirijau artileria rusă); 2) în aceste condiții, au putut lovi precis artileria rusă (foc de contrabaterie cu HIMARS, care lovește precis, tocmai pentru că s-a rezolvat problema la nivel EW). Ucrainenii au lovit precis o baterie de artilerie rusească de Msta-S/2S19. Astfel, ucrainenii încearcă să răspundă soluției rusești (primul eșalon fixează, al doilea contraatacă, dar lovitura principală vine de la artilerie, condusă precis de drone, lovind în tancurile și MLI-urile blocate sau canalizate de câmpurile de mine). Vom vedea rezultatul, în măsura în care ucrainenii se mișcă, și măsura în care o fac, spre sud.

Aviația cu aripă fixă rusă nu a apărut în mod semnificativ pe câmpul de luptă și avem astfel un răspuns privind (măcar) decența apărării antiaeriene ucrainene (întrebarea rămâne, în pofida unor estimări optimiste occidentale).

La nivel operativ-strategic, avem imaginea unei încercări de străpungere (aproape) eșuată pe direcția Tokmak, o încercare în curs de desfășurare, cu ceva șanse (pe direcția Velika Novosilka). Ucrainenii nu au angajat toate brigăzile pregătite pentru contraofensivă (în general, pe fiecare direcție, vorbesc de trei, inclusiv cea de pe lângă Nipru, complementară celei de la Ocihiv, pe direcția Tokamak, au o brigadă de infanterie mecanizată și una de asalt (parașutiști, infanterie marină)), celelalte fiind trupe de infanterie mecanizată care țin flancurile, respectiv trupe teritoriale. Rușii au reacționat, trimițând rezerve de pe flancul stâng, de pe frontul de la Nipru, spre flancul drept (de la Zaporojie până la Vuhledar), de fapt, pe direcția Velika Novosilka (contraatacul Brigăzii 127 IfM este elocvent).

Probabil marile mișcări ale fiecăreia dintre părți nu au avut loc încă: 1) ucrainenii au fost sau s-au vrut predictibili, au urmat drumul scurt, dar greu, spre Tokmak, și o direcție mult la est, Velikaia Novosilka (dar este cam prea la est, de aceea ar putea, chiar și ea, să fie una de modelare, shaping operation); 2) rușii au reacționat adecvat, mutând trupe de pe frontul de la Nistru pe frontul de pe Zaporojie. Avem imaginea unor mișcări prea predictibile (poate doar localizarea Veilikei Novosilkei, aproape la nord de Mariopol, surprinde un pic, în sensul în care nu era locul unde să te aștepți să atace o armată cu resurse limitate, cele două-trei corpuri destinate acestei contraofensive fiind, probabil, de aproximativ 9 brigăzi tancuri și infanterie mecanizată, poate 12, cu cele de asalt, poate 16 cu cele teritoriale adăugate).

Ucrainenii lovesc, în continuare, în adâncime, mai ales concentrările de trupe (cum a fost cazul la Kremmina, unde un idiot cu pile (cumnatul lui Muradov), deja, responsabil de atacurile idioate de la Vuhledar, a lăsat să aștepte oamenii de la două brigăzi timp de două ore, ca să le țină un discurs, dar au venit mai repede HIMARS-urile ucrainene), dar nu au putut lovi bazele aviației ruse din proximitate (elicopterele de atac dislocate relativ aproape de front).

Rușii încearcă să lovească bazele ucrainene (așa îmi explic atacurile asupra Krivoirog) și au trimis Shahed și asupra trupelor ucrainene din primul eșalon (oricum, Lațet/Lacet, nu știu cum se transcrie mai bine în română, rămâne drona sinucigașă principală a rușilor).

Astăzi, avem o nouă „recapitulare" occidentală privind sprijinul militar acordat ucrainenilor. Lista cu ajutoarele oferite ne va oferi (ca și lista ultimului pachet de ajutor american) o imagine asupra a ceea ce cer ucrainenii, reacționând la modul cum rușii s-au apărat în fața primelor atacuri din această contraofensivă.

În concluzie, străpungerea nu a avut loc, dar atacurile pe cel puțin două direcții, Velika Novosilka, respectiv Bahmut ( o direcție secundară, cel mult) continuă. În continuare, dacă continuă, voi numi direcția Velika Novosilka spre sud "de-a lungul râului Mokry" (deși, firește, cum orice militar știe, lupte se dau mai ales pe înălțimile din flancul drept al avansului ucrainean de-a lungul acestei axe).

Adaug o singură hartă, cea cu o imagine generală a ofensivei "de-a lungul râului Mokry" și alte câteva elemente explicative (structură baterie artilerie autopropulsată rusească Msta-S) și o imagine cu elicopterele dislocate de ruși în proximitatea frontului Zaporojie.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult