Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce ne facem cu democrația noastră de acum înainte?

Alegeri 2024, miting pro-european

Foto: Inquam Photos/Tudor Pană

Sigur, am răsuflat ușurați câteva ore, dar trebuie să rămânem conștienți de faptul că problema nu s-a rezolvat deloc. Doar am amânat momentul în care va trebui să ne confruntăm cu Rusia și, mai ales, cu noi înșine.

Dacă am înțeles ceva din ultima perioadă e faptul că statul român e un stat slab, care s-a concentrat pe cu totul alte lucruri decât pe consolidarea democrației. De fapt, că noi, ca societate, n-am reușit să înțelegem și nimeni nu ne-a decriptat conceptele care stau la baza democrației, astfel că un război informațional ne-a găsit ca una dintre cele mai ușoare prăzi posibile. 

De ce vorbesc de un stat slab? Păi să ne întoarcem puțin în trecut, în perioada pandemiei, atunci când au apărut la lumină circarii care aveau să devină stâlpii extremismului din România. Ce făceau Simion și Șoșoacă în perioada „copilăriei” lor politice? Vă amintiți cum intrau abuziv în spații private, când înjurau portari, când făceau live-uri în care înjurau ca la balamuc, când apăreau în orice cadru, pe lângă medici și politicieni, declamând toate absurditățile pământului? Vă amintiți cum a reacționat statul român la toate aceste derapaje? Să mergem mai departe. În România e ilegală promovarea cultului legionar. Cum au reacționat autoritățile care se ocupă cu respectarea legii când voci din tabăra extremistă, care se formase în timp ce statul dormea în papuci, spuneau că liderii legionari au fost buni, frumoși și liberi?

Sigur, s-a invocat constant libertatea de exprimare și eterna tânguială cu „sunt senator al statului român și am drepturi!” Dar în realitate, toleranța la derapaj ne-a adus în punctul de acum. Sigur, atunci când ne-a ajuns glonțul la ureche, statul român s-a mobilizat, în sfârșit. Ne-am trezit cu descinderi la finanțatorii campaniei lui Georgescu și la liderii mișcării neo-legionare care au stat la dreapta și la stânga candidatului Moscovei pe toată perioada campaniei electorale. Și probabil ne vom trezi și cu niște arestări. Dar e deja târziu. Pentru că răul e deja aici.

Ce ne facem cu democrația noastră de acum înainte? Păi poate ar trebui s-o ajutăm să respire. Să-i dăm șansa de a se deconecta de la tubul de oxigen și de a respira cu plămânii proprii. În primul rând, important e să începem, fiecare dintre noi, cei care am înțeles conceptele, să explicăm celorlalți ce e democrația și să disecăm pilonii ei celor care nu dispun încă de niște definiții foarte clare. În al doilea rând, statul român ar trebui să înceapă să se miște în privința sancționării oricărui tip de derapaj. Vorbești frumos de Zelea Codreanu? Foarte bine, dar fă-o la pușcărie! Te duci cu copilul la evenimente ca să comemorezi cultul legionar? Super! Dar ia cu tine și bagajul pentru Rahova sau Jilava! Faci salutul legionar în public? Minunat! Dar te pregătești să plătești cu niște ani din viață pentru asta.

Sigur că nu toată lumea știe istoria. Și aici e vina unui sistem de educație deficitar care nu și-a făcut bine treaba, nu avem dubii cu privire la asta. Dar chiar dacă nu știe toată lumea de ce nu e bine să mergi în tabere de haiducie cu legionarii, simplul fapt că vezi că statul pedepsește genul acesta de manifestări te va face să înțelegi că libertatea de exprimare nu e nelimitată. Ea se extinde până în punctul în care rănește. Și atunci, extremismul va fi învins, în primul rând, prin educație, și va fi eradicat prin intervenția fermă a statului, care nu se va mai uita ca vițelul la poarta nouă la manifestările extremiste ale unor oameni politici.

Ce facem cu democrația noastră de acum înainte? Ei bine, în primul rând o vom explica. Și în al doilea rând o vom respecta. Ajutați de un stat despre care sperăm acum că a înțeles că toleranța la rău e la fel de gravă cu facerea de rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Ce facem cu democrația?

    Parafrazând vorbele lui Ștefan cel Mare și Sfânt (prietenii îi spun Fane Babanu') pot spune că democrația nu a fost a părinților și bunicilor noștri, nu e a noastră, ci a urmașilor securiștilor noștri.

    Dincolo de discuția despre „salvarea democrației”, ce mai rămâne de spus când votul a 9,5 milioane de cetățeni (așa cum a fost exprimat, că de-aia vrem democrație, nu?) este anulat de o Curte Constituțională alcătuită din niște „speciali” puși în funcții doar pentru a sluji interesele celor care i-au numit?

    Partea proastă a acestei „democrații originale” este că niște lachei interpretează Constituția României în funcție de interesele de moment ale stăpânilor, nu în spiritul ei. Nu vreau să intru în discuții inutile despre „pericolul iminent care a fost evitat în ultima clipă” sau despre „glonțul ce ne-a șuierat pe la ureche”. E de ajuns circul promovat de televiziunile de știri...

    Ce mare tragedie (sau atentat asupra democrației!) s-ar fi întâmplat dacă astăzi ne-am fi ales președintele între Georgescu și Lasconi? Avem un Parlament nou-nouț, în care „forțele democratice pro UE” au și pus de o majoritate chiar dacă nu se plac deloc unii cu alții. Da' ce nu fac partidele astea mari și istorice în numele „poporului”?

    „Toate-s vechi și nouă toate” și ce naște din pisică tot șoareci va mânca. Noi suntem hamsterii ce aleargă în roată crezând că putem schimba direcția în care se învârte...




    • Like 0
    • @ Francisc
      Minune! De data asta sunt perfect de acord cu Dvs.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Francisc check icon
      Nu e nicio minune, domnule Cojocaru. Suntem doar doi cetățeni care pot cădea de acord uneori, dar se pot și „certa” alteori...

      Mă pune pe gânduri toată propaganda asta că decizia CCR a „salvat” democrația. Despre ce salvare vorbim când anulăm alegerea „poporului” pe care ne batem în piept că îl reprezentăm?

      Îmi cer iertare că v-am inclus în categoria analfabeților funcțional...
      • Like 0
    • @ Francisc
      Asta cu analfabetul funcțional nu-i nicio problemă, uneori fiecare mai suntem, pe moment, iritați de ceva sau pasionali, dar important e că suntem de bună credință. Deci, cum se spune: noi să fim sănătoși :-)
      În legătură cu decizia CCR, evident că n-a salvat democrația, ba dimpotrivă, a salvat ”stabilitatea” vorba lui Ciolacu, fiindcă era cât pe-aci să vină la putere unul care urma clar să strice ploile statului mafiot. Decizia CCR a fost dată strict pentru a scăpa ei de CG, pe care l-au și calomniat în toate felurile. Aspectele legale invocate au fost doar pretexte subțiri. Dacă nu era vorba despre el și ar fi urmat să câștige cineva de-al lor, sigur n-ar mai fi fost dată decizia de anulare a alegerilor, indiferent de câte probleme ar fi fost în cadrul procesului electoral. Ar fi fost toate trecute cu vederea.
      Dacă aveți răbdare să urmăriți, probabil ați observat deja, am expus pe larg ceea ce cred eu mai jos, în dezbaterea interminabilă cu colegul de comentarii Valentin. Dezbatere care a durat ore bune și m-a secătuit de energie. Deci e firesc dacă se dovedește plictisitoare de citit și greu de urmărit până la capăt.
      O seară bună și sănătate. Ne mai auzim.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Francisc check icon
      Nu mă dau în vânt după „ideile” alambicate ale domnului Georgescu. Chiar cred că un asemenea individ nu ar trebui votat.

      Mă enervează faptul că e „democrație” doar atunci când rezultatele votului convin puterii...

      Ne mai auzim, sper!
      • Like 0
    • @ Francisc
      Luat separat, da, nu ar trebui votat unul ca CG. Dar eu, în condițiile de acum l-aș fi votat, dar strict ca soluție de criză și având un sentiment similar înghițirii unei broaște. Nu mă judecați prea aspru din acest punct de vedere. Eu ca ideologie sunt de partea taberei așa-zis suveraniste, dar nu îi agreez pe toți ai lor, la grămadă. De exemplu Șoșoacă e un personaj care n-ar trebui să fi existat pe scena politică. E ceva de groază și scârbă, combinate. Iar Georgescu e de alt nivel intelectual, dar e prea dus cu pluta. Adică pe românește: e deștept și în același timp nărod. Cred că pe moment ar fi reprezentat totuși o soluție, fiindcă ar fi scuturat un pic statul ăsta al nostru, care e așezat pe baze mafiote. Dar pe termen mai lung ar fi nefast acest CG. Iar George Simion e el cam urâțel și cam tupeist și intempestiv, dar s-a dovedit isteț, cu dorință de a se perfecționa și cizela în comportament, s-a pregătit pentru dezbaterile electorale și și-a respectat electoratul. Deci deși el nu ar fi o variantă nefastă, totuși mi-aș dori pe altcineva ca președinte. Unul mai cu ”ștaif”. Tabăra suveranistă are și destui oameni cu ștaif: Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Gheorghe Piperea și mulți alții. Dar văd că întotdeauna ajung să concureze cu șanse doar persoane care nu îmi convin. Uitați la tabăra Dvs: Elena Lasconi. E de bună credință probabil, dar a fost cam cel mai nepregătit competitor pentru prezidențiale. Iar acum, în condițiile anulării alegerilor, a fost lăsată de izbeliște de propriul partid. Ea sărăcuța, a crezut că toți cei care s-au strâns în spatele ei să o susțină în turul 2, toți ”lupii” statului mafiot, o susțineau fiindcă credeau sincer în ea și o simpatizau. Greșit. Doar interesul era la bază. S-a întâmplat ca ea să ajungă în turul 2 și să fie singura care reprezenta tabăra așa zis pro-europeană (a se citi pro-stabilitatea sistemului mafiot unit România - Occident). Când pericolul Georgescu a devenit iminent, cu certitudinea câștigării prezidențialelor de către acesta, atunci varianta sistemului a fost să anuleze alegerile. Din păcate simpatica dar candida Elena Lasconi n-a înțeles imperativul momentului și, conștientă sau fără să-și dea seama, s-a poziționat împotriva interesului sistemului, care până atunci era strâns în spatele ei, la susținere. Astfel, deși realiza probabil că ar fi pierdut prezidențialele (doar văzuse și ea sondajele) totuși a protestat - ABSOLUT CORECT zic eu - față de măsura antidemocratică de a anula alegerile. Arșșș!!! Rezultatul a fost că lupii mafioți care până mai ieri o sprijineau, s-au întors brusc împotriva ei cu intenția clară de a o mânca la micul dejun. Dvs realizați că până acum câteva zilei, Elena Lasconi tuna și fulgera și ea în campanie împotriva ”omului rusiei” și iar Rusia în sus, Rusia în jos etc. Asta e o măgărie propagandistică, evident, un fake, dar să zicem că era campanie și zicerile repetate despre Rusia erau comandamentul momentului în tabăra ei. Dar ce ziceți că acum a început propaganda lupilor să o facă pe ea însăși rusofilă, omul rușilor etc? Fiindcă cică poziția ei, anti - anularea alegerilor ar fi identică cu a lui Ilan Șor, deci clar cică ea e omul rușilor prin ceea ce face. Așa măcăne întotdeauna sistemul mafiot: cine nu e cu mine, e omul rușilor. Acum Câteva zile era Georgescu, iar astăzi a intrat în malaxor chiar omul lor de până mai ieri, Elena Lasconi. Cum e, rațional vorbind, posibil așa ceva? Ați auzit o tâmpenie mai mare? Astfel am ajuns să îmi pară rău de Elena Lasconi că i se întâmplă ce i se întâmplă, să o simpatizez chiar. Din păcate ea e deja istorie. Nu va mai fi susținută la prezidențiale, asta e clar. Poate că, cine știe, după ce va trece nebunia asta, și îi va trece și ei setea de putere (pe care probabil că a avut-o și încă o mai are), cât și candoarea și entuziasmul, va înțelege că lumea în care a activat e una mafiotă, rea, dură, pragmatică, în care nu există simpatii personale, ci doar interese brute. O lume în care dacă livrezi, ești susținut, dar dacă nu mai livrezi, devii o piatră de moară care trebuie să dispară imediat și fără păreri de rău. Cred că acum o să piardă și susținerea partidului. Fiindcă lupi setoși de putere există și acolo. Cum ar spune miștocarii: c'est la vie, toujours parshive.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..ați uitat să amintiți de "România educată"..:))
    Nu-i bai, oricum a fost o utopie Prezidențială.

    Mi-a povestit mama, cum a consolat-o un inspector după ce, la lecția deschisă, "școlerii" ei mai mult au tăcut.. Tipul i-a zis după :
    - Doamnă, ei sunt talpa țării. Ei ne vor da să mâncăm..

    Să nu ne facem așadar iluzii cu cartea.
    - Există desigur o pătură bine educată.
    - Unora însă le provoacă mari dureri de cap.
    - Alții n-au pur și simplu chef, văzând că ai parte și dacă pui mâna doar pe cărțile de poker.. E suficient să fii șmecher..
    - Mai sunt și cei puși pe rele de mici, iar mediul în care trăiesc nu-i ajută să răzbată..

    E o ruptură peste tot în lume între pălmași și cei înstăriți. Se simte inechitatea. Frustrarea e tot mai mare.
    Între a învăța cum s-ajungi și tu la bunăstare și a le sparge geamurile cu cărămida, prima variantă pare mai la-ndemână..

    Să ne amintim de cei care au luat cu asalt Capitoliul, la chemarea lui Trump. Iar el, nu numai că n-a înfundat pușcăria pentru asta, dar a rămas popular și a câștigat recent alegerile, manipulându-i iarăși..

    E clar că democrația ia apă de când cu rețelele.
    Fără o ajustare rapidă a sistemului de votare, care să reducă cât-de-cât manipularea, vom fi mereu la mâna populiștilor.

    Și apropo de demonizatul C.G., un număr (oricât de mare) înmulțit cu zero, dă tot zero..
    În sensul că, lăsând la o parte rușii, chinezii, sau marțienii, poate că individul n-o fi doar o nulitate și-atât..
    • Like 0
    • @ mg
      Valentin check icon
      Sistemul românesc de educație nu se poate remedia câtă vreme avem un învățământ bazat pe clientelă politică. Când un inspector își impune propriul manual doar pentru că are o funcție în sistem nu putem vorbi de o educație funcțională. De aici și analfabetismul funcțional în care ne scăldăm.
      • Like 1
    • @ Valentin
      mg check icon
      ..un Șef de Inspectorat școlar are alte "griji"..

      El poate atribui lucrările de montare/întreținere a instalției de încălzire centrală, unei firme care, drept mulțumire îi va presta gratuit aceleași servicii la vila (vilele..) sale.

      La fel și cu toate celelalte servicii de care, școlile aflate sub oblăduirea sa, au nevoie pe parcursul anului școlar.. Unde nu curge, pică..

      În rest, mai un discurs, mai o panglică tăiată..
      • Like 0
    • @ Valentin
      Francisc check icon
      Nimic nu se poate remedia în țara noastră atâta vreme cât întregul sistem se bazează pe clientelismul politic, domnule Valentin.

      În anii comunismului științific, cetățenii de rând (adică beneficiarii direcți ai celei mai „dezvoltate societăți” de pe mapamond!) se călcau în picioare pentru kilogramul de carne în timp ce tovarășii conducători fumau Kent criticând „putreziciunea” capitalismului...

      • Like 0
    • @ mg
      Francisc check icon
      Manipulare a fost, este și va fi, oricât am „ajusta rapid sistemul de votare”, domnule mg. Posmagii muieți din povestea lui Creangă sunt momeala cu care populiștii atrag populația...
      • Like 2
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..de acord, însă și manipularea asta presupune pricepere. E ca la pescuit, Dacă dai cu bățu-n baltă, sperii peștișorii.. Iar peștii cei mari nu pun botul chiar la orice..

      În sensul ăsta mă gândeam la o ajustare. Adică să lăsăm peștișorii să mai crească și să mai învețe și ei care-i treaba cu momelile..
      Pân-atunci să stea în acvariu (cu tot cu Tiktok..)
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Democrația nu înseamnă libertate totală, ci libertate în limitele unor legi. Din păcate, statul român le-a pus în aplicare târziu, dar, conform proverbului, mai bine mai târziu decât niciodată.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Nu cu multe zile în urmă SRI ne asigura că în acest proces electoral nu există troli, boți, sau alte elemente care să-l vicieze. Asta era înainte de surpriza Călin Georgescu. Apoi, în urma turului 1, sistemul a intrat în vrie și s-a panicat că vine cineva din afară și îi poate rade pe mafioții lor. S-a făcut o ședință CSAT în urma căreia s-a spus altceva decât se spusese inițial. Observație amuzantă: cum ”interesul poartă fesul”, desecretizarea documentelor din ședința CSAT s-a făcut mai repede și mai simplu decât desecretizarea cheltuielilor administrației prezidențiale cerută acum vreo lună, în campanie. Dar revenind. Apoi a venit decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată probabil în urma șantajării judecătorilor, fiindcă altfel e greu de crezut că luni CCR valida turul 1, iar vineri s-a umplut de ridicol: după o ședință cică informală (a se citi așteptare a primirii unui ordin), a anulat alegerile prezidențiale cu totul, în timp ce începuse deja votul pentru turul 2 în diaspora!!! . Iar Johannis a ieșit mîndru și ne-a anunțat că mai rămâne, probabil tot cu ajutorul CCR, care a interpretat tendențios Constituția, în favoarea lui. Dar Johannis a mai spus ceva interesant și anume că EXISTAU informații de ingerințe în procesul electoral (exact ca gargara de acum) încă de la alegerile locale, deci de acum câteva luni bune. Și s-a cercetat situația de atunci încoace, iar acum s-a ajuns la rezultatul care s-a ajuns. Păi atunci de ce ne asigura SRI-ul acum vreo 2 săptămâni că nu e nimic în neregulă și totul se poate desfășura normal? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: fiindcă atunci nu exista pericolul Georgescu, iar acum este. Asta ne conduce la o concluzie extrem de gravă și anume: în România mafiotă nu legea dictează, ci interesele mafiei, mafie instituțională care cuprinde cam tot ce mișcă în administrație, politică, ordine publică și siguranță națională, dar în primul rând în JUSTIȚIE, inclusiv CCR, evident. Legea e folosită doar ca pretext pentru a justifica orice decizie abuzivă. Deci dacă iese cine trebuie, atunci totul e legal, chiar dacă în realitate n-ar fi. Dar dacă e pericol pentru mafie să iasă altcineva, atunci se găsesc ilegalități, pe principiul ”nodului în papură”, chiar și unde nu sunt, sau dacă sunt, nu s-au putut dovedi încă. Așa că poziția Dvs, plină de satisfacție, cum că statul a pus în aplicare legile ”mai bine mai târziu decât niciodată”, e de o candoare care mă înduioșază, pur și simplu.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Timp de 45 de ani, în comunism, am tăcut și ne-am văzut de treabă, încercând să nu lăsăm nicio urmă. Comunismul a fost un sistem disfuncțional, în care toți se făceau că lucrează, și nu din lene, ci din teamă. Hai nu-ți aprinde paie-n cap, hai nu te lega la cap dacă nu te doare, vezi-ți de treabă etc. De aici avem instituții statale care încearcă să mulțumească pe toată lumea, să fie bine și să nu fie rău, că toți avem un loc sub soare. Societatea românească este un fel de salată cu de toate: cu frișcă, magiun, sfeclă, salam, ciocolată, porumb, borș etc.
      Genul de câine vagabond bătut până la refuz și care stă ascuns sub mașină, tremurând și gata să muște în fiecare secundă.
      CCR-ul vrea să nu supere pe nimeni și să se aibă bine cu toată lumea, partidele vor să fie bine, judecătorii dau doar avertismente celor care încalcă legea, totul trebuie să fie bine, cu pace și înțelegere, fără idei în contradictoriu. Totul ca un imens cimitir în care e liniște și se aud privighetorile. Asta nu este o țară. E o degringoladă.
      • Like 3
    • @ Valentin
      Corect ce spuneți. Toată lumea e cu batista pe țambal, chiar dacă vede o ilegalitate, fiindcă nu se știe pe cine supără... Dar repet, dacă mafia e deranjată, atunci se dă deoparte batista de pe țambal și chiar se scoate din cutie trompeta. Atunci și cei care erau mai înainte ”timizi” în aplicarea legii, înțeleg noua orientare și o vor aplica cu asupra de măsură. Dar asta nu ar trebui să ne bucure, că, în sfârșit, legea se aplică. Fiindcă se aplică doar într-o direcție și doar în favoarea unei părți și doar la comandă politico - mafiotă. Iar asta nu e deloc democrație și stat de drept, ci e poate mai rău decât dacă nu s-ar aplica legea deloc. E un fel de ”poliție politică” sub pretextul legii.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Aici nu cred. Nu cred că acțiunile sunt unidirecționale. Este ca și cum ai spune că într-o înghesiuală ești călcat doar pe pantof, dar nu există pericolul să te trezești cu ochelarii sparți. Instituțiile acționează VISCERAL, fără un plan anume, fără vreo logică. Uneori e de bine, alteori e de rău. De aici și exemplul salatei cu de toate: nu are niciun gust. O poliție politică presupune un plan, o logică și o gândire. La noi totul e făcut pe loc, în ultima secundă. Nu există logică. Da, poate semăna cu o poliție politică, dar nu este. Poate avea aceleași mecanisme și pârghii, dar nu este.
      Este o degringoladă. O tevatură. O aiureală. Un nimic. Nu este un vapor condus cu intenții rele, ci o bărcuță lăsată la voia unei furtuni. Sau un autobuz fără șofer. Sau orice analogie doriți. Dar nu e CEVA. E NIMIC. Un zero total.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Sigur, statul e zero, e amorțit, ineficient, ușor haotic etc etc în ”funcționare normală” ca să zic așa. Dar repet, dacă mafia e afectată, atunci statul ăsta ”zero total” se mobilizează și se organizează ciudat de bine. Chiar Dvs spuneați că de regulă toți tac și pun batista pe țambal. Atunci cum la un moment dat vedeți o așa activare, CA LA UN SEMN, când toți renunță la batista de pe țambal și acționează concertat, în plus pare că acționează și eficient? Răspunsul nu poate fi în zona hazardului și conjuncturii, ci în zona organizării mafiote. Iar asta se confirmă, se leagă cu toate evenimentele observate. Îmi pare rău că, deși aveți o luciditate care vă ajută să vedeți multe lucruri adevărate și corecte, totuși pare să aveți (Dvs dar și mulți alții) o orbire în a vedea nu vreun amănunt oarecare, ci CEL MAI IMPORTANT ȘI GRAV LUCRU care există în România: mafia instituțională care de regulă doarme (când statul funcționează haotic și ineficient fiindcă nu interesează pe nimeni) dar când se trezește, dacă e călcată pe coadă, atunci totul define eficient ca într-un stat normal, dar cu decizii abuzive, favorabile doar lor. Sincer nu înțeleg cum unii oameni practic parcă nu ar avea un ”senzor” pentru situația asta. Parcă n-ar exista elefantul din încăpere. Și ei simt doar curenții de aer care se formează când merge elefantul, dar tocmai elefantul e invizibil pentru ei. Foarte ciudat....
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Sigur că există mafie, dar mafia este cea care prouce haosul. Comunismul a fost o mafie. Statul e doar un apendice al mafiei. Dar nu mafie la înalt nivel. Mafie există și în învățământ, și în cazul candidaților care se afișează cu grupări subterane etc. Mafie există peste tot.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dumitru check icon
      Domnule Cojocaru,sunt cumva în ilegalitate când se înregistrează acest vot(like) pentru astăzi ,parcă cineva din ccr ne ura succes în data de8XII?
      • Like 1
    • @ Valentin
      Și eu sunt total împotriva comunismului și sunt conștient de tot răul pe care ni l-a făcut și de care încă n-am scăpat în totalitate, al nivel de mentalitate cel puțin. Ca o paranteză, am văzut că Dvs aveți o adevărată obsesie anticomunistă, care reiese din postările de-a lungul timpului. Dar ar trebui să depășiți acestă obsesie, care vă alterează uneori concepțiile. Cum? Păi ar trebui să înțelegeți și să acceptați, că deși comunismul a fost un rău mare, totuși nu toate relele din prezent se trag de la comunism. Unele da, evident, dar NU TOATE. Și nici chiar cele mai importante. Uneori capitalismul, mai ales cel sălbatic și globalist, aduce rele la fel de mari. Diferite de relele comunismului, dar tot mari. Suntem acum în altă paradigmă decât în comunism. Iar mafia LA NIVEL ÎNALT, care zic eu că există NU e neapărat rezultatul comunismului, dar nici a capitalismului. A existat o mafie la nivel înalt și în comunism și există și acum una, tot la nivel înalt, în societatea asta a nostră capitalisto - soroșistă sau cum s-o putea numi. Probabil că poate exista în orice fel de societate. Fiindcă mafia nu ține de regimul politic, ci de firea omenească, mai exact de partea lacomă, coruptă și rea a ei. Mafia nu e nimic altceva decât organizarea naturală dar ocultă a unor categorii de oameni care dispun de o anumită putere (economică, de forță brută, sau forță instituțională) care vor să aibă parte de câștiguri eludând legea, și lucrează împreună, concertat, fiindcă au observat rapid că așa devin super-puternici, aproape invincibili. Iar în domeniul instituțional, oamenii din funcții au văzut că ”uniți salvăm” interesul propriu. Adică se susțin unii pe alții, se organizează, se înfrățesc de exemplu cu interlopii, cu grupurile de interese similare din țară și străinătate, dar și cu alte structuri instituționale din afara țării, care le favorizează existența. Astfel se crează o rețea bazată pe cooperare, dar și ierarhică. Fiecare are ceva de câștigat, dacă e ascultător și eficient pentru frații mafioți, dar se și supune ordinelor de pe scara ierarhică. E un fel de stat în stat, cu propriile reguli, creat, repet, din tendințe naturale ale lăcomiei umane, dorinței de putere etc. N-are nicio treabă cu comunismul, capitalismul sau altă orânduire statală. Dar bineînțeles că are un specific în comunism, alt specific în capitalism, plus specificuri locale / naționale, sau de alt fel. La noi acum chiar există mafia de la nivel înalt, care e subordonată intereselor economice sau instituționale din exterior, de la nivelul UE / SUA. Iar în interior, are acceptul stăpânilor externi să își facă ”legea”, adică să fure și să stăpânească așa cum dorește, atâta timp cât nu afectează interesele externe. De asemenea, mafia internă are datoria să acționeze ferm pentru respectarea intereselor externe în România. Acestea pot fi: spolierea resurselor naționale, anihilarea concurenților lor economici din țara noastră (vezi ”justiția” lui Kovesi), anihilarea actorilor politici care încurcă aceste interese externe etc. Un astfel de lucru se întâmplă în aceste zile. Riscul de a câștiga alegerile un om și un curent suveranist, deci un trend de a reconsidera favorabil interesele economice românești în defavoarea celor externe, a declanșat o reacție fermă, virulentă, chiar la limita legii, a executanților afiliați mafiei interne instituționale. N-are asta nicio treabă nici cu comunismul, nici cu democrația, ci cu supraviețuirea celor care formează mafia asta. Totul e pentru revenirea la ”STABILITATEA” aia de care vorbea Ciolacu, unul din oamenii mafiei sistemice. Adică stabilitatea aia în care mafia lucrează ca unsă, iar oamenii stau cu capul în pământ și înghit. Sau unii cred că nici nu există mafie la nivel înalt, pe axa intern - extern, și au rămas blocați în înjurarea comunismului. Să fie clar, în România, acum, NU MAI EXISTĂ niciun comunist sau ideologie comunistă la butoane. Da, există nostalgici, poate chiar partide comunistoide, dar ele sunt ciudățenii fără nicio putere. Însăși așa-zisa ”ciumă roșie” e capitalistă și rapace până în măduva oaselor. Ciuma lăcomiei, a furtului, a mafiei, a trădării naționale etc există clar, dar comunism?!?!? Hai să fim serioși. Despre ce vorbim?
      PS Mai demult, într-o înregistrare ambientală, Băsescu vorbea cu cineva căruia îi spunea franc că România e STAT MAFIOT. Și-și întărea spusele zicând: ”eu știu ce spun”. Iar eu îl cred, evident, de ce nu l-aș crede când îmi confirmă ce credeam deja?
      • Like 0
    • @ Dumitru
      Mulțumesc. LIKE-urile ÎNCĂ sunt legale, dar votul se pare că nu mai e. Legală e doar susținerea cui trebuie, cu sau fără vot. În curând, dacă o să vină like-uri către cine nu trebuie, cine știe ce infracțiune va fi? Glumesc, desigur și sper să rămână așa, o glumă.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Nu toate LIKE-urile sunt legale. Cele date unei persoane condamnate pentru genocid sau crime de război sunt ilegale (indiferent dacă persoana respectivă mai este în viață sau nu).
      Cât despre susținere și votarea cui trebuie, votul trebuie acordat doar celor care respectă legea. Seamănă cu o competiție sportivă: dacă unul din participanți se dopează, atunci întreaga competiție se anulează. E simplu!
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Suveranismul și naționalismul sunt anomalii ale istoriei.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Un simplu like ar trebui să fie legal indiferent către cine. Fiindcă se poate referi la ceva parțial dintr-o postare, sau poate postarea respectivă e corectă și legitimă, chiar dacă respectivul postac e criminal de război. De exemplu dacă ar veni Hitler și ar spune că alegerile prezidențiale din România trebuie refăcute fiindcă sunt ilegale, atunci ar fi ilegal ca Dvs să - i dați un like? Eu zic că ar fi perfect legal. Sigur, ați putea să vă abțineți de la orice apreciere din considerente morale, dar like-ul NU ar fi deloc în neregulă. Dacă e mai mult de atât, adică o poziție publică de confirmare, de apreciere a activității unui criminal de război, atunci da, e ilegal.
      Mai departe. Sigur că votul trebuie acordat doar celor care respectă legea, dar Dvs tot nu vreți să credeți că în România legea e interpretată după cum convine unora. Adică dușmanii lor sunt în ilegalitate, iar prietenii sunt în legalitate orice ar fi. Mecanismul e așa: legea în sine, legea pură, nu poate fi apreciată, interpretată de nimeni altcineva decât de justiție. Verdictul despre ceva că e legal sau ilegal îl dă o INSTANȚĂ de judecată. În cazul nostru CCR a fost instanța care a hotărât ilegalitatea și în consecință anularea alegerilor. O altă Curte, cu altă componeneță, în alte condiții, poate că ar fi interpretat că totul e OK și procesul electoral poate continua fără probleme. Eu asta spun și pare că vorbesc în pustiu: DA, legea trebuie respectată, dar văd că acum există doar APARENȚA de legalitate, fiindcă decizia CCR a fost INCORECTĂ și ABUZIVĂ, în interesul mafiei. La fel a fost și cu prelungirea abuzivă a mandatului lui Johannis (probabil cu scopul de a numi tot el noul prim ministru, nu Doamne-ferește cumva Călin Georgescu). Constituția spune că președintele rămâne în mandat până la depunerea jurământului de către noul președinte, dar se referă la o situație normală, procedurală, când alegerile sunt la termen. Fiindcă se spune, în alt articol, că mandatul președintelui e de fix 5 ani și NU se poate prelungi decât în caz de război sau dezastru, ceea ce ieșea din discuție. După expirarea mandatului prezidențial era legal să urmeze, interimar, președintele Senatului. Johannis nu a decretat nicio situație de dezastru, ba a spus chiar că țara e stabilă bla bla bla... Deci? Ce facem? Cum e cu respectarea legii? Respectăm legea, ca un concept abstract sau respectăm INTERPRETAREA legii date de mafioții din justiție? Sigur că întotdeauna trebuie respectată INTERPRETAREA legii, dar dată ca verdict de o instanță corectă, nu mafiotă. Dar se pare că Dsv îi considerați corecți și cinstiți pe cei din CCR, mai ales când dau o soluție care vă convine. Adică tot un subiectivism. De ce mai vorbim de respectarea legii? Spuneți cinstit că vă convine decizia asta, nu că vreți respectarea legii. Fiindcă repet, se putea interpreta legea și în alt mod și nu v-ar fi convenit. Atunci nu știu dacă ați mai fi zis că trebuie respectată legea.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Povestea cu LIKE-ul acordat unui criminal de război este total ilegală și imorală. Este ca și cum ai justifica închinarea către diavol doar pentru că diavolul are și părți bune.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dumitru check icon
      Pănă clarificăm situația juridică a like-ului,revin cu această formă de apreciere pentru modul lucid și clar de analiză ,pe care-l exprimați; respect și felului de combatere a lui Valentin.
      • Like 1
    • @ Valentin
      De ce faceți acuzații cu ieșirea din Europa și vize? Cine a zis așa ceva în afara acuzelor propagandei globaliste? Acuze false și mizerabile.
      Nu o spun ca să-i iau partea lui Călin Georgescu, dar chiar și el, care e extremist, vorbea de rămânerea în UE, NATO și de atenție!!! prosperitatea ANTREPRENORILOR români. Deci e vorba de privați, n-a zis nimeni nimic de revenirea la economia centralizată. Nu știu de unde aveți ideile astea. Și mai zicea exact o idee liberală și anume: dacă antreprenorii români sunt mulți și prosperi, atunci și țara e prosperă. Ăsta e liberalism adevărat, doctrină de dreapta. Cum am zis, mai lăsați suspiciunile de comunism oricând e ceva ce nu agreați. Iar referitor la suveranism și naționalism, e vorba doar de a avea un limbaj comun, fiindcă etichetele nu definesc exact orientările acestea politice. Zicea cineva la un talk-show: eu sunt frustrat că sunt etichetate numai unele partide ca fiind ”suveraniste”. În fapt noi toți și toate partidele ar trebui să fim suveraniști, în înțelesul corect al termenului. Suveranitatea statului Român e menționată în primul articol al Constituției. Cine ar vrea să NU fim suverani? A! că suveranitatea poate fi mai rigidă sau mai relaxată, cedând anumite atribuții către structurile europene, asta e altceva. Dar suveranitatea ca principiu nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Fiindcă nu suntem parte a unui stat federal european, ci UE e o comunitate a unor state (mai mult sau mai puțin) suverane. Și aici e de fapt tot șpilul. Suveraniștii NU vor ieșirea din UE și NATO, ci doar creșterea gradului de suveranitate națională în interesul nostru național. Adică temperarea tendințelor autoritariste în creștere ale Comisiei Europene și creșterea atribuțiilor statelor naționale. Iar conducătorii României să aibă o poziție de negociere fermă, demnă, doar în interes național, așa cum fac de fapt și celelalte state din UE, mai puțin noi românii, care avem poziția ghiocelului. Poziția slugii în fața stăpânului. Asta înseamnă că vina pentru situația de fapt NU a fost în primul rând a structurilor europene, ci mai mult a noastră și a nevolnicilor și slugarnicilor și corupților noștri reprezentanți la nivel înalt, în frunte cu Johannis. Sper că am lămurit acest lucru, definitiv.
      Iar in legătură cu regimul economic, e clar pentru oricine, inclusiv pentru așa-zișii suveraniști, că economia capitalistă de piață e singura soluție fezabilă pe termen mediu și chiar lung. Dar și aici sunt nuanțe: una e capitalismul sălbatic, cu piață total liberă și altceva e piața liberă acolo unde e benefic și REGLEMENTATĂ acolo unde iarăși, e benefic. Iar companiile pot fi de toate felurile: unele private, altele de stat. Nu văd de ce trebuie să fie absolut totul privat. De exemplu companiile care se ocupă de bunuri și servicii de consum e mai bine să fie private, dar cele din domeniile strategice (resurse minerale, energie, infrastructură de transport) e mai firesc să fie în mâna statului, atât din considerente economice, cât și de siguranță națională. Iar în legătură cu companiile străine iarăși cred că e bine să existe un mix: e bine să fie și companii românești cât și străine. Până la urmă nicio variantă nu ar trebui să fie exclusă din economie, iar în funcție de strategia economico-socială pot fi favorizate, după caz, unele soluții sau altele. Nu ar trebui să exiște tabuuri și nici șabloane propagandistice când e vorba de pragmatism economic.
      În legătură strict cu companiile străine, e bine deci să existe și să activeze în România, dar e bine de știut că ele de regulă externalizează profitul. Nu e vorba că acel profit nu ajunge la stat, asta evident nu e cazul, dar n-ajunge nici impozitul pe profit. Iar acel profit, dacă nu se externaliza, atunci ar fi intrat în caruselul economic / comercial din țară. Practic țara e văduvită de niște bani care NU se regăsesc în economia românească. Cred că înțelegeți acest aspect atât de simplu. Dar mai e un aspect mai puțin vizibil, pe care îl zicea regretatul mare economist și patriot Eugen Șerbănescu și anume că dacă TOT ce înseamnă companie în economia României are capital străin, atunci nici DECIZIA POLITICĂ nu mai poate fi a României. Asta nu pare așa de evident la prima vedere, dar se pare că e purul adevăr. Într-o formă sau alta, în mod direct sau ocult, capitalul străin își va impune interesul la nivelul deciziei statale, dacă e aproape singurul fel de capital, deci dacă nu există și unul românesc semnificativ. Fiindcă se știe că astăzi capitalul dictează politicului și nu invers. Iar dacă nu e deloc românesc ci numai străin... Dar revenind, eu nu sunt, după cum am zis, împotriva companiilor străine, fiindcă ne oferă și avantaje incontestabile, cum ar fi injectarea imediată de bani mulți în proiecte investiționale, angajarea unui număr mare de salariați, inclusiv cu pregătire superioară, oferirea de tehnologii și servicii de ultimă oră, competitivitate imediată pe piață etc. Dar cum am zis, nu trebuie să exagerăm în nicio direcție. Adică să nu avem nici numai companii străine, nici numai românești, nici numai private, nici numai de stat. Iar piața să nu fie nici lăsată peste tot liberă în mod sălbatic, dar nici să nu fie total controlată de stat.
      Cam atât deocamdată.
      Iar acum, că am scris de m-am plictisit și fiindcă mai vreau să mai fac și altceva astăzi, o să mă opresc aici.
      Sănătate și o duminică plăcută în continuare.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Numiți-mi dvs. țări care au monopolul asupra capitalului, în afară de Coreea de Nord. Dați-mi dvs. un exemplu de astfel de țări. Cât despre noi, se știe că ciuma comunistă n-a adus nimic bun, cu naționalizarea excesivă și aiurelile economice care ne-au dus la sapă de lemn.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Citiți mai atent ce am scris referitor la like-ul către criminalul ăla ipotetic. Am scris că puteți să-l dați sau nu (depinde de considerentele morale) dar că nu e automat ILEGAL, ci depinde de situație, am dat și un exemplu. Deci vorbeam strict de legalitate. Moralitatea sau lipsa ei nu are legătură cu legalitatea. ”Închinarea la diavol” de care ziceați se poate referi numai la aspectul moral.
      Nici eu n-am afirmat că legea (mă rog, decizia de interpretare a ei) nu ar trebui respectată. Așa cum e cazul și în aceste zile. Au dat flăcăii din CCR decizia aia, atunci e bătută în cuie și nu există altă variantă democratică decât respectarea ei. Asta e clar. Dar ziceam că ar trebui ca deciziile astea juridice să fie date în mod normal de un sistem care nu e mafiot. Lupta civică este și de cunoaștere a legilor, așa este, cum spuneți, dar nu e nici pe departe tot. Eliminarea sistemului mafiot nu se face doar informându-ne despre legi și creșterea simțului civic. Mai departe trebuie acționat cum trebuie la vot, dar și în societatea civilă, în afara momentelor electorale, prin manisfestații, proteste, petiții etc etc etc. Dacă citim și înțelegem legile dar stăm cuminți acasă și lăsăm răul să se manifeste, atunci el se va manifesta cu siguranță, din ce în ce mai puternic. De exemplu acum: Constituția spunea că mandatul președintelui nu poate fi prelungit decât în caz de război și dezastru. Președintele rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către cel nou ales, într-adevăr, dar e clar că referirea e la un proces electoral normal, la termen. Dar acum CCR a schingiuit articolele Constituției după cum a vrut Johannis. Uite deci că am știut referirile din Constituție. Am avut conștiință civică și am analizat cu propriul cap. La ce mi-a folosit? Că cine a avut puterea de decizie a decis tot cum a vrut. Ce e de făcut acum? În niciun caz tulburări. Fiindcă tensiunea din societate e periculoasă și nu vrea nimeni dintre noi ca ea să degenereze. Situația trebuie rezolvată tot în mod democratic, la vot, atunci când va fi și cum va fi. Abia apoi, după liniștirea apelor, se poate acționa și în societatea civilă, așa cum ziceam și așa cum ziceați și Dvs, cu creșterea gradului de informare și al conștiinței civice.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Citiți legea și veți vedea că este ilegal. Cât despre analiza cu propriul cap, eu nu vorbeam de dvs., ci de o societate ÎN ANSAMBLU analfabetă din punct de vedere economic și legislativ.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Aveți dreptate. Reprezentanții statului român și cei responsabili de ordinea publică au dormit în papuci, au tolerat circarii ce se vor temnicerii noștri și unii chiar s-au purtat ca niște complici ai lor. Să le fie rușine!
    • Like 1
  • Dimitris check icon
    Pe 17 mai 1990, la TVR1, în campania electorală pentru Presedinţia României, Ion Raţiu definea democraţia: https://youtu.be/fIfDPmu5DC4?si=YHdVFtPWuvBJmrkr
    • Like 0
  • Vladix check icon
    Ca intotdeauna in viata, ceea ce pare nu corespunde cu ceea ce e in realitate. Faptul ca exista libertate de exprimare, justitie functionala și alegeri libere, e doar o conditie necesara, nu si suficienta pentru o democratie. Intr-o democratie nu ar fi posibil sa treacă legi ce ar fi impotriva interesului majoritatii cetatenilor, pe cind in oligarhii e ceva normal.
    O situatie asemanatoare are loc cind intr-o piata exista o situatie de oligopol. Încă se mai pastreaza o oarecare libertate a preturilor dar influenta preferintelor cumparatorilor este mica.
    Oligarhiile pot avea aspecte democratice in anumite conditii, atunci cind interesele oligarhilor sint divergente. Mai precis, cind ei se supraveghează ca nici unul sa nu beneficieze de avantaje economice datorita politicului. Ca urmare va exista si libertate de exprimare și justitie corecta și alegeri libere. Lucrul acesta s-a intimplat in tarile unde este o activitate economica puternic concurentiala.
    Dacă insa interesul oligarhilor este convergent in a exploata resursele statului, și asta se intimpla acolo unde o mare parte din economie de depinde de resursele minerale sau de bugetul statului (ca in tarile sarace), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata in interes propriu aceste resurse, atunci vom avea un sistem gen Venezuela, Rusia, Congo, Nigeria, Ungaria, Romania, Grecia.
    Acest echilibru intre oligarhi este instabil și foarte usor se poate trece către dictatura unuia. Bineinteles ca și dictaturile sint diferite, la fel cum și monarhiile au fost mai descentralizate, dacă puterea baronilor era mare, sau absolutiste, daca regele controla toate resursele.
    Putin este un dictator, dar nu se poate compara cu Stalin, pentru ca încă are baroni ce ii limiteaza puterea. In plus, in comunism, nimeni nu detinea nimic, totul era al statului, asa ca cel ce prelua conducerea statului putea avea puterea absoluta.
    • Like 1
    • @ Vladix
      Un comentariu foarte lucid, care pune punctul pe i inclusiv în situația de criză democratică în care ne găsim acum. LIKE.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult