Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce nu citește niciodată doamna premier: datoria externă a României a crescut abrupt, la 107,6 miliarde de euro în iulie, cu circa 8 miliarde din decembrie 2018

Viorica Dancila - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Datoria externă în România a crescut la 107,6 miliarde de euro în iulie, de la 103,6 miliarde de euro în iunie 2019.

Datoria României s-a majorat cu circa 8 miliarde, comparativ cu luna decembrie a anului 2018.

Creșterea abruptă a datoriei este cauzată în principal de majorarea deficitului public cu 52%, în perioada ianuarie-iulie, în special ca urmare a majorării salariilor din sectorul public și a dobânzilor pe care statul le plătește.

România a înregistrat un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro în iulie 2019, cel mai mare din noiembrie 2018. Valoarea actuală pentru intervalul ianuarie – iulie este de 9,5 miliarde de euro.

Pentru a avea o imagine clară în legătură cu evoluția deficitului comercial al României, anexez mai jos un grafic ce scoate în evidență evoluția acestuia.


Sursa: Trading Economics

În perioada ianuarie - iulie 2019, exporturile au totalizat 40,7 miliarde de euro, în creştere cu 2,1%. Concomitent, importurile au depăşit 50,2 miliarde de euro, creșterea fiind de 5,8%.

În primele şapte luni ale anului în curs, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48% la export şi 37% la import) şi alte produse manufacturate (32% la export şi respectiv 30% la import).

Ponderea datoriei publice în PIB este de 35,1%, însă PIB-ul României a crescut prin majorarea consumului, nu a investițiilor. În momentul în care consumul va decelera, creșterea economică va fi frânată și în cazul unei scăderi a PIB-ului, procentul datoriei publice se va majora.

Deficitul bugetar, conform Fitch, este așteptat să depășească pragul de 2,76%, valoare luată în considerare în momentul în care a fost conceput bugetul, agenția de rating prognozând că acesta va depăși 3,4% în 2019.

În România cheltuim nesustenabil, să nu ne așteptăm ca situația de față să continue la nesfârșit.

România se împrumută scump, dobânzile plătite de către România depășesc 4.2%, cea mai mare valoare dintre statele Uniunii Europene, în condițiile în care dobânzile practicate de către BCE sunt negative.

Acestea sunt efectele politicilor guvernamentale nesănătoase. Un viitor guvern este obligat să numească în funcții oameni competenți, responsabili, care să redreseze economia țării, care în prezent arată ca o corabie ciuruită de incompetența actualilor guvernanți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • golan check icon
    Va rugam frumos, ceva mai multa responsabilitate in privinta informarilor pe teme de interes national, mai ales daca vreti sa fiti considerati in tabara opozitiei, a celor care incearca sa combata dezinformarile venite din partea psd-alde.

    Stiti foarte bine ca publicul cand aude astfel de cifre se gandeste la datoria publica. Ori cifra respectiva este contine in proportie de 2/3 datoriile externe detinute de entitati private! Datoria publica, cea care ne intereseaza direct pe toti, reprezinta doar 1/3 din aceasta suma si nu a crescut in mod exagerat (dar la care se mai adauga inca pe atat in datorii interne). Cel mai important, cresterea aceste cifre NU are nicio treaba cu deficitul cum se sugereaza in articol, cum ar putea explica 8 mld de euro diferenta? Nu au nicio legatura.

    Exista suficienta munitie pe acest subiect, dobanda la care se imprumuta autoritatile publice, faptul ca banii sunt tocati pe cheltuieli iresponsabile.. Chiar si cifrele reale daca le-ati folosi tot ar suna impresionant considerand cum au decurs lucrurile in ultima vreme. De ce faceti nefacute?
    • Like 0
  • Greșiți, Domnule, și o știți foarte bine, de la case mult mai mari.
    CE ESTE nesustenabil, de fapt?
    Dacă am un sac de făină din care îmi fac pâine și îmi ajunge de 100 de pâini, eu având nevoie de o pâine pe zi, ce e nesustenabil, dacă vreau să trăiesc 100 de zile?
    Să mănânc mai mult de o pâine pe zi, nu? FIZIC, se termină.
    Ori stau și vă întreb...de ce nu se termină?
    CÂND se termină?
    De ce atunci și nu acum?
    Cineva dă datorie fără număr, cine e și de ce o dă...așaa...când dorește mușchiul lui?
    Vine o zi când le spune grecilor, băi!...sunteți nesustenabili. Scoateți banul sau vă închidem țara.
    DE CE le-a dat bani până atunci. Nu sunt bani virtuali, cu ei oamenii au cumpărat munți de produse fizice, au mers în vacanțe, s-au uitat la filme XXX.
    Toate astea AU EXISTAT, chiar dacă oamenii nu le-au produs niciodată, le-au produs alți și alți alții au creditat ca ei să le poată consuma.
    Cum e, deci?
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Au crescut datoriile , și vor mai crește încă pe atâta pentru că vin alegerile și votanții trebuie săturați bine cu Pomeni .
    • Like 1
  • N-o interesează! Niciodată nu a interesat-o și de ce ar fi făcut-o? Neconflictuala a fost pusă de Dragnea în cu totul alt scop.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult