Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce nu pot declara neconstituțional dumnezeii cîcîrăi

Cristian Tudor Popescu

Stați liniștiți, în curând, Curtea Constituțională va hotărî și în legătură cu amenzile date de controlori în mijloacele de transport în comun! Că așa nu se mai poate! Până atunci, mergeți pe daiboj, dragi români!

Oare există vreun domeniu al vieții noastre asupra căruia CCR să nu-și arunce ucazurile? Biserica catolică are un Papă, infailibil, noi avem 9 (nouă) pontifecși maximuși care nu pot greși niciodată. 

Toate amenzile aplicate de poliție pe baza Ordonanțelor militare în Starea de Urgență au fost declarate neconstituționale. Mesajul CCR către public este: „Cei care ați respectat legea sunteți mulți, da` proști! Nu mai țineți seama de nimic din ce vă zic ăștia de la guvern, nu plătiți nicio amendă, îi dați în judecată și câștigați garantat! Și dacă ați apucat să plătiți, vă luați banii înapoi, chiar și ăla care-și plimba peștele-n pungă ca animal de companie. Vor să vă jecmănească și să vină cu dictatura, nenorociții!”.

Amenzile sunt mari pentru ca oamenii, chiar dacă unii sunt inconștienți, să șovăie înainte de a călca regulile de protecție a vieții. Dacă se consideră vinovați, pot să plătească rapid jumătate din minimul amenzii. Dacă nu sunt de acord cu sancțiunile date de polițiști, au posibilitatea contestării lor în justiție. Ce treabă avea aici CCR?

Începând de astăzi, vor fi tot mai mulți cei care le vor râde în nas polițiștilor. La rândul lor, aceștia vor fi mult mai timizi în a mai opri și sancționa pe cineva. Bandele de interlopi vor năvăli mai abitir în stradă și își vor face mendrele, căci Curtea Constituțională e prietena lor.

Iar după 15 mai? 

Contestatara amenzilor la CCR, noua avocată a infractorilor, Weber, demnă continuatoare a tradiției PSD, contestă acum și starea de alertă ce urmează a înlocui starea de urgență. Judecătorii CCR se vor ocupa și de această reclamație, după ce, în disprețul pensionarilor nespeciali, au respins legea desființării pensiilor speciale, care-i privea chiar pe ei, beneficiari de superpensii. Simplii cetățeni pot fi pedepsiți pentru ceea ce se cheamă conflict de interese, judecătorii CCR nu, căci ei sunt deasupra oricărei legi.

Ce credeți c-o să facă CCR cu starea de alertă, stimați Republicani? Și ce se va întâmpla cu noi după 15 mai?

Căci există, totuși, ceva ce nu pot declara neconstituțional nici chiar dumnezeii cîcîrăi: graficul infectărilor și morților, care nu vrea s-o ia la vale nici cu miliția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult