Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce nu pot declara neconstituțional dumnezeii cîcîrăi

Cristian Tudor Popescu

Stați liniștiți, în curând, Curtea Constituțională va hotărî și în legătură cu amenzile date de controlori în mijloacele de transport în comun! Că așa nu se mai poate! Până atunci, mergeți pe daiboj, dragi români!

Oare există vreun domeniu al vieții noastre asupra căruia CCR să nu-și arunce ucazurile? Biserica catolică are un Papă, infailibil, noi avem 9 (nouă) pontifecși maximuși care nu pot greși niciodată. 

Toate amenzile aplicate de poliție pe baza Ordonanțelor militare în Starea de Urgență au fost declarate neconstituționale. Mesajul CCR către public este: „Cei care ați respectat legea sunteți mulți, da` proști! Nu mai țineți seama de nimic din ce vă zic ăștia de la guvern, nu plătiți nicio amendă, îi dați în judecată și câștigați garantat! Și dacă ați apucat să plătiți, vă luați banii înapoi, chiar și ăla care-și plimba peștele-n pungă ca animal de companie. Vor să vă jecmănească și să vină cu dictatura, nenorociții!”.

Amenzile sunt mari pentru ca oamenii, chiar dacă unii sunt inconștienți, să șovăie înainte de a călca regulile de protecție a vieții. Dacă se consideră vinovați, pot să plătească rapid jumătate din minimul amenzii. Dacă nu sunt de acord cu sancțiunile date de polițiști, au posibilitatea contestării lor în justiție. Ce treabă avea aici CCR?

Începând de astăzi, vor fi tot mai mulți cei care le vor râde în nas polițiștilor. La rândul lor, aceștia vor fi mult mai timizi în a mai opri și sancționa pe cineva. Bandele de interlopi vor năvăli mai abitir în stradă și își vor face mendrele, căci Curtea Constituțională e prietena lor.

Iar după 15 mai? 

Contestatara amenzilor la CCR, noua avocată a infractorilor, Weber, demnă continuatoare a tradiției PSD, contestă acum și starea de alertă ce urmează a înlocui starea de urgență. Judecătorii CCR se vor ocupa și de această reclamație, după ce, în disprețul pensionarilor nespeciali, au respins legea desființării pensiilor speciale, care-i privea chiar pe ei, beneficiari de superpensii. Simplii cetățeni pot fi pedepsiți pentru ceea ce se cheamă conflict de interese, judecătorii CCR nu, căci ei sunt deasupra oricărei legi.

Ce credeți c-o să facă CCR cu starea de alertă, stimați Republicani? Și ce se va întâmpla cu noi după 15 mai?

Căci există, totuși, ceva ce nu pot declara neconstituțional nici chiar dumnezeii cîcîrăi: graficul infectărilor și morților, care nu vrea s-o ia la vale nici cu miliția.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult