Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce nu pot declara neconstituțional dumnezeii cîcîrăi

Cristian Tudor Popescu

Stați liniștiți, în curând, Curtea Constituțională va hotărî și în legătură cu amenzile date de controlori în mijloacele de transport în comun! Că așa nu se mai poate! Până atunci, mergeți pe daiboj, dragi români!

Oare există vreun domeniu al vieții noastre asupra căruia CCR să nu-și arunce ucazurile? Biserica catolică are un Papă, infailibil, noi avem 9 (nouă) pontifecși maximuși care nu pot greși niciodată. 

Toate amenzile aplicate de poliție pe baza Ordonanțelor militare în Starea de Urgență au fost declarate neconstituționale. Mesajul CCR către public este: „Cei care ați respectat legea sunteți mulți, da` proști! Nu mai țineți seama de nimic din ce vă zic ăștia de la guvern, nu plătiți nicio amendă, îi dați în judecată și câștigați garantat! Și dacă ați apucat să plătiți, vă luați banii înapoi, chiar și ăla care-și plimba peștele-n pungă ca animal de companie. Vor să vă jecmănească și să vină cu dictatura, nenorociții!”.

Amenzile sunt mari pentru ca oamenii, chiar dacă unii sunt inconștienți, să șovăie înainte de a călca regulile de protecție a vieții. Dacă se consideră vinovați, pot să plătească rapid jumătate din minimul amenzii. Dacă nu sunt de acord cu sancțiunile date de polițiști, au posibilitatea contestării lor în justiție. Ce treabă avea aici CCR?

Începând de astăzi, vor fi tot mai mulți cei care le vor râde în nas polițiștilor. La rândul lor, aceștia vor fi mult mai timizi în a mai opri și sancționa pe cineva. Bandele de interlopi vor năvăli mai abitir în stradă și își vor face mendrele, căci Curtea Constituțională e prietena lor.

Iar după 15 mai? 

Contestatara amenzilor la CCR, noua avocată a infractorilor, Weber, demnă continuatoare a tradiției PSD, contestă acum și starea de alertă ce urmează a înlocui starea de urgență. Judecătorii CCR se vor ocupa și de această reclamație, după ce, în disprețul pensionarilor nespeciali, au respins legea desființării pensiilor speciale, care-i privea chiar pe ei, beneficiari de superpensii. Simplii cetățeni pot fi pedepsiți pentru ceea ce se cheamă conflict de interese, judecătorii CCR nu, căci ei sunt deasupra oricărei legi.

Ce credeți c-o să facă CCR cu starea de alertă, stimați Republicani? Și ce se va întâmpla cu noi după 15 mai?

Căci există, totuși, ceva ce nu pot declara neconstituțional nici chiar dumnezeii cîcîrăi: graficul infectărilor și morților, care nu vrea s-o ia la vale nici cu miliția.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult